Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Inget intresse för Paulinho

110207. Paulinho till Hammarby.
NA skriver idag, att förra säsongens ÖSK-spelare Paulinho kommer tillbaka till Sveerige för att representera sin gamla klubb Hammarby IF. ÖSK har redan tidigare deklarerat, att man inte har haft något intresse av att ta in honom i truppen trots att man numera inte hade behövt köpa loss honom från hans koreanska klubb. Hammarby är att gratulera – de får in en mycket kompetent anfallare sin spelartrupp.

Övergången ger onekligen upphov till en del funderingar. När spelaren gick till ÖSK förra våren sades det, att anledningen att han inte valde Hammarby den gången var att han inte ville spela i Sveriges andraliga. Fast det kan ju även ha varit så, att Hammarby med sin sargade ekonomi helt enkelt inte hade råd att ta in honom. Nu är situationen annorlunda – brassen har inget emot att spela i Superettan och Hammarby tror uppenbarligen att de kan ta hand om affären på ett ekonomiskt försvarbart sätt.

Jag är faktiskt rätt förvånad över att det blev Hammarby för hans del. Att han återvänder till Sverige är inte så konstigt, det är ju här i landet som han byggt upp en spelaridentitet samt etablerat sig. Men att ingen allsvensk klubb högg på erbjudandet är förvånande. ÖSK visste om att han fanns tillgänglig för flera veckor sedan och då lär hans agent ha sett till att även övriga tänkbara allsvenska intressenter informerats om att han var tillgänglig.

Jag har tidigare spekulerat om att anledningen till att ÖSK inte ville ta tillbaka honom hade en ekonomisk orsak. Men har Hammarby råd borde väl också ÖSK ha det kan man tycka. Även om det inte finns några ekonomiska garantier när Hammarby är i farten. Det kan mycket väl vara så, att man hos ÖSK inte tycker att han passar in tillräckligt bra i den roll, som man vill att den centrala anfallaren skall ta. Sixten vill ha en stor stark och helst även målfarlig anfallare centralt och inte en hårt arbetande arbetsmyra. Vi har ju sett ett antal spelare som lever upp till det senare kriteriet bli bortskickade. Jag tänker till exempel på Stefan Rodevåg, Adriano Munoz och nu senast provspelaren Leonardo Aro (Leo). Från ÖSKs sida var man ju väldigt klar från dag 1 efter säsongen på att man inte hade några planer på att försöka få tillbaka Paulinho – även om man då motiverade det med att man inte skulle ha råd att köpa loss honom.

ÖSK möter Hammarby i en träningsmatch på Behrn Arena den 26 februari så då kan örebropubliken få en möjlighet att se sin tidigare anfallare in natura igen.

110204.
Paulinho, som ju gjorde en klart godkänd lånesäsong hos ÖSK förra året, finns tillgänglig som Bosman-spelare efter det att han och hans klubb Busan I’Park kommit överens om att gå skilda vägar. Men något intresse från ÖSKs sida att återuppta kontakten verkar det inte att finnas.

FotbollDirekt: ÖSK öppnar för Hammarby – nobbar Paulinho

Lennart motiverar det bristande intresset med att man redan har tre spelare som spelar centralt (Haddad, Staaf och Atashkadeh), men det kan väl inte vara hela förklaringen. Paulinho slår ju definitivt ut de sista två vid en fotbollsmässig jämförelse. Snarare är det nog så, att pengarna inte finns tillgängliga för att ta in en så pass dyr spelare, som Paulinho rimligtvis är.

Nu är det ju inte på något sätt säkert att det blir Hammarby för hans del även om ÖSK tackat nej. Det borde finnas andra allsvenska klubbar som är intresserade om han nu vill återvända till Sverige. Jag kan i det här sammanhanget inte låta bli att tänka på GAIS som övertagit Örgrytes köttbulle Alvaro Santos. Om de haft mer is i magen så hade de kunnat få en extremt arbetsvillig Paulinho i stället.

2 kommentarer – kommentera

Sven Bertilsson

Om jag minns rätt var det snarare Paulinhos klubb som krävde att han skulle spela på så hög nivå som möjligt. Hur som helst borde det också legat i hans eget intresse eftersom hans mål var att förbättra sig så han kunde ta en plats i sin koreanska. Idag är han klubblös (eller var iaf före Hammarby kom in i bilden) och då kan han som jag ser det vara mer fri att spela på vilken nivå som helst.

Sen tycker inte jag att Paulinho imponerade så värst alternativt inte passade som ensam anfallare i Sixtens 4-3-3 och jag tror att ÖSK är av samma åsikt och därför var han inte intressant för ÖSK. Han var väl snarare inköpt som ett anfallsalternativ till Kim för att ändra matchbilden via inhopp. Samt backup. Att ÖSK sa att ”Han skulle bli för dyr” var nog bara ett artigare sätt att tacka nej till hans framtida tjänster.

Och jag är benägen att tycka som ÖSK. En Kim Olsen alike spelare anser jag passar bättre in i Sixtens spelmodell och tillför mer i spelet. Därför ville ÖSK mycket hellre ha Haddad än Paulinho.

Sven Bertilsson

ps
Rättelse: Jag skrev att en spelaryp som Kim Olsen tillför mer i spelet men jag avsåg att han tillför mer i boxen. Särskilt i luften. Och eftersom ÖSK splear mycket på inspel snarare än djupled centralt passar en sådan spelartyp bättre om ni frågar mig.

ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.