Gårdagens besked om att ÖSK avslutar samarbetet med Sreten Kenic och ersätter honom, ”under den närmaste tiden”, med Patrik Haginge har naturligtvis skapat mer och fler nyheter även idag och därför försöker bloggen samla ihop dem här.
Podden Bonnjävlar, som är en supporterpodd med fokus på Superettan, släppte sent igår en intervju med ÖSKs sportchef Enes Ahmetovic där han pratar om tränarbytet.
I onsdagens livesända Fotbollsmorgon gästar Enes Ahmetovic från cirka minut 45 in i sändningen.
Så var vi där igen. För vilken gång i ordningen? Ännu en tränare som inte fått stanna sin kontraktslängd. Hur många sparkade tränare har ÖSK haft nu på, låt säga, de 10 senaste säsongerna? På en höft kanske det blir en dryg handfull. Beroende på hur man väljer att räkna.
Axén lämnade i förtid 2017, Axel Kjäll lämnade sitt Manager-uppdrag till förmån för Vítor Gazimba 2021. Portugisen fick sedan lämna under samma år och ersattes av Marcus Lantz och senare Joel Cedergren som i sin tur fick lämna snabbare än snabbast och Axel Kjäll kom åter till rodret innan han entledigades sommaren 2022 och ersattes av Christian Järdler som sedan fick gå ett år innan hans kontrakt löpte ut och så har vi kommit fram till dagens nyhet om att Sreten Kenic får lämna ÖSK efter 7 matcher i Superettan, 3 i Svenska Cupen, ett gäng träningsmatcher och sisådär 7-23 i tävlingsmålskillnad.
Det är lätt att man bli lite raljant när man sammanfattar de såhär men faktum kvarstår att ÖSK har inte lyckats hitta fram i egentligen någon tränarrekryteing som på allvar kan betecknas som riktigt lyckad sedan Alexander Axén lämnade 2017.
Det går visserligen att hävda att Axel Kjäll gjorde det bra framförallt kanske 2020 men då måste man måste också väga in att samma ledarskap fick klubben att åka ur Allsvenskan säsongen efter och därefter kan ingen vid sina sunda vätskor hävda att det varit särskilt lyckat. Någon gång.
Till den här säsongen var det tänkt att starta om. Att börja på ny kula. Med ny sportchef och ny huvudtränare skulle man spela ett spel som satte ÖSK i förarsätet och som gjorde att ÖSK skulle äga matcherna eftersom att, sett över tid, är det den bästa metoden för att nå bättre resultat.
Hittills har det resultatet uteblivit och snarare blivit till något precis tvärt om.
Är det Sreten Kenics fel? Knappast fullt ut även om hans ledarstil, spelidé, dribblande med startelvor och oförmåga att få spelarna att prestera på planen ligger honom till last. Hans oerfarenhet från tidigare huvudtränaruppdrag har kanske med det att göra och därför faller en stor del av ansvaret på de som rekryterade Kenic och de som valde att satsa sina kort på honom och de övriga i den totalt sett så oerfarna ledarstaben.
Det ansvaret bär sportchefen Enes Ahmetovic och framförallt ÖSKs styrelse med ordförande Lars Larsen i spetsen.
På förhand var känslan utifrån sett att det kanske bara fanns två utvägar i det här. Antingen går det makalöst bra eller så går det käpprätt åt skogen. Tyvärr för alla inblandade blev det den senare. 1 poäng på 7 matcher i Superettan och en delad jumboplats i tabellen.
Nödbromsen var av nöd tvungen att dras och tyvärr landar då allt ansvar i den ack så resultatbaserade elitfotbollen på huvudtränaren. Det är synd eftersom att bloggen har en mycket fin bild av Sreten Kenic som person och som människa och vi hade så gärna önskat att detta hade fått ta en annan väg än den vi nu hamnat på. Tyvärr blev det inte så. Men vi lider med Sreten och vi önskar honom all lycka i sin fortsatta karriär. Det gick bara inte här och inte just nu.
Nu går ansvaret istället över på Patrik Haginge.
Klubblegendaren Hagge kommer, precis som Kenic gjorde, från en roll som huvudtränare för PA19 och vad är det som säger att detta ska falla bättre ut än för Kenic? Haginge har inte ens rätt licens och får bara träna laget utan dispens i mer än de 60 kommande dagarna. Mer eller mindre fram till sommaren med andra ord. Bloggen blir inte förvånad om ÖSK använde den tiden till att leta reda på någon mer meriterad tränare.
Varför inte Alexander Axén. Varför inte i par med Nordin Gerzic? De båda ÖSK- och TV-profilerna arbetar just nu för Max som inom en rätt kort tid tappar sina sändningsrättigheter till Tv4. Kanske vore det ett ypperligt läge för Axén att kliva in i huvudtränarrollen igen och ”lära upp” Gerzic och Hagge? Bloggen gissar bara här och har inga belägg för detta resonemang mer än att det kanske låter lite logiskt trots allt.
Samtidigt säger sportchef Ahmetovic till NA och även till Fotbollskanalen att det inte kommer att bli någon kovändning i sättet ÖSK ska spela på utan ”den strategiska riktningen för klubben” ligger fast ”även om vi nu behöver få upp tåget på banan igen”. Ska bloggen fortsätta gissa lite till så har Ahmetovic sannolikt fått hårda krav på sig från styrelsen att leta efter en lämplig tränarkandidat samtidigt som truppen måste vässas till under sommarfönstret som öppnar 8 juli.
För det är nog där som den här bloggen landar in allra mest.
Sreten Kenic må inte ha varit en ”perfect match” för ÖSK men han fick å andra sidan kanske inte heller helt rätt förutsättningar att jobba med gällande truppen. Å andra sidan kan man då säga att en duktig tränare klarar av att koka soppa på en spik och få en kanske lite krokig trupp att bli tillräckligt spetsig och det har inte Kenic lyckats göra i tillräcklig stor uträckning för att ta poäng. Så vad är hönan och vad är ägget?
Frågan är om Hagge klarar det på ett bättre sätt?
Första testet blir redan nu på lördag när GIF Sundsvall kommer på besök i den åttonde omgången av Superettan 2025.
För någon månad sedan aviserade ÖSK ett omtag i akademiverksamheten. Samtliga existerande tjänster samt någon eller några nya utlystes och intresserade kandidater uppmanades att anmäla sitt intresse.
Följande positioner skall besättas. Huvudtränare PA19, Assisterande tränare PA19, Huvudtränare PA17, Assisterande tränare PA17, Huvudtränare PA16, Assisterande tränare PA16, Utvecklingschef, Spelarutvecklare, Materialansvarig, Målvaktstränare och Fystränare.
Haginge utsedd till PA19-tränare. Häromdagen meddelade ÖSK, att det blir Patrik Haginge som får ta över rollen som huvudansvarig för Akademins PA-19 trupp. Nyheten kom lite överraskande och utan någon information om vilka personer som utsetts för de andra jobben . Förmodligen hade ÖSK känt sig tvingade att informera om saken efter det att det dagen innan läckt ut, att Haginge kommer att anställas för en roll i den nya akademiorganisationen.
Det är en för Örebropubliken välbekant profil som återvänder till ÖSK. Enligt Transfermarkts statistik har han spelat sammanlagt 191 tävlingsmatcher för ÖSK av vilka merparten (144) var i Allsvenskan. ÖSK-karriären avslutades år 2017 och sedan dess har han fortsatt med lokal fotboll på en lägre nivå. Först i IFK Örebro (div 4) och under de tre senaste åren i vad som väl skulle kunna kallas vara hans moderklubb IF Eker, som de senaste två åren spelat i div 3.
Förra året inledde han sin tränarkarriär som spelande assisterande tränare för Ekers A-lag. Inför årets säsong tog han över sysslan som huvudansvarig tränare för div 3-laget. Efter säsongens slut hade han dessutom hunnit med att förlänga avtalet med Eker för ytterligare en säsong.
Det är en i supporterkretsar mycket populär och välbekant person som tar över ansvaret för PA-19 truppen. Samtidigt kan man (eller i alla fall jag) fundera på om den tränarerfarenhet han hunnit skaffa sig under de ett och ett halvt år han verkat i Eker verkligen är tillräcklig för att han skall kunna klara uppgiften som huvudansvarig akademitränare.
Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.
Förra året kunde vi uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år.
Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.
Omgång 21.
Det har väl inte hänt så värst mycket med Haggometern sedan den senaste avläsningen. Tidens tand knaprar förstås successivt på bottenlagets marginaler, men ÖSKs resultat har inte varit bra nog att påverkar avläsningarna speciellt mycket utöver det.
Men i den senaste omgången blev det i alla fall lite extra rörelse. ÖSK vann sin match i Uppsala, medan alla bottenlagen förlorade sina matcher. Och vips försvann sex stycken haggometrar.
Kvalplatsen hålls för tillfället av Falkenberg med 16 poäng. Det återstår 9 omgångar att spela, vilket vid seger i alla dessa matcher ger ytterligare 27 poäng. Falkenberg skulle alltså kunna nå upp till 43 poäng om de vinner resten.
För att ÖSK med sina 25 poäng skall vara säkra på att komma före Falkenberg behöver man således ytterligare 19 poäng. Haggometern står alltså i nuläget på 19 haggometrar.
ÖSK har en väldigt tuff avslutning på säsongen så det gäller i högsta grad att redan nu trycka ner Haggametern så mycket det bara går.
hyfsat tuff avslutning på säsongen. spela borta mot nuvarande guldjagande topp 3 och hemma mot MFF. dä går aldri! pic.twitter.com/7D2NI7OfsB
190520.
Tack vare den lite överraskande vinsten i Östersund tog ÖSK steget upp till 11:e plats. Avståndet ner till platsen under kvalstrecket där GIF Sundsvall återfinns är dock bara 3 poäng. Om Sundsvall vinner allt i de återstående 20 omgångarna kommer de att avsluta årets Allsvenska med 68 poäng.
69 poäng är alltså noteringen som ÖSK måste klara av för att vara säkra på att hålla sig kvar i Allsvensken inför skördeåret 2020. För att nå dit behöver ÖSK (som står på 11 poäng) hämta in ytterligare minst 58 poäng. Det ”räcker” alltså i nuläget med ytterligare 19 vinster samt en oavgjord match för att nå det målet.
Snart är det färdigsprunget för Patrik Haginge – i alla fall i den svartvita matchdressen.
Patrik Haginge har beslutat sig för att avsluta sin fotbollskarriär. I alla fall hos ÖSK. Tidigare i veckan som var informerade han Axel Kjäll om sitt beslut och idag kan man läsa Hagge ”avskedsbrev” på ÖSKs webbplats.
I praktiken tog hans karriär med ÖSK slut redan den 2:a augusti 2015. I ÖSKs förlustmatch mot IFK Göteborg (0-6). Inte för att han på något sätt kan skyllas för den förlusten – men det var sista gången han förekom som allsvensk startspelare för ÖSK. Efter det har det bara blivit sporadiska inhopp för hans del.
Situationen blev ju sedan inte direkt bättre av att han sommaren 2016 slet av en hälsena. Efter denna skada har han aldrig riktigt lyckats komma tillbaka till önskad fysisk status. Nya – om än mindre – skador har återkommande förhindrat att han på allvar tagit upp kampen om en plats i ÖSKs allsvenska lag. Det har för hans del blivit några inhopp och spel i U21-, DM-lag etc.
Trettiotvå år gammal blir det efter den här säsongen dags att ta nästa steg i livskarriären. Från tillvaron som professionell fotbollsspelare till något mer vardagligt. Ett steg som nog för många fotbollsspelare kan vara svårt att ta. Patrik har dock förberett sig för det kommande arbetsmässiga miljöombytet genom att utbilda sig till diplomerad marknadsekonom hos Nercia. Hans yrkesprofil finns redan upplagd hos Linkedin.
Nu när samarbetet med Lagardère avslutats och Magnus Wikström är på väg att lämna ÖSK är det väl inte helt omöjligt att vi får se Patrik i någon funktion inom den civila delen av ÖSK-organisationen. Det skulle nog fungera bra.
Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare. Sköldmark:– Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.
ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.
Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för. – Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.
Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid. – Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.
Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva. – I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.
Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden. – Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.
Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del. – Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.
Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till. – Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.
Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren. – Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.
Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.
Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken. – Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.
Patrik Haginge får nog vänta på besked ett tag till.
NA passade på att intervjua Patrik Haginge efter den första halvleken i matchen mot Sirius och har nu lagt ut intervjun bakom sin betalvägg.
På frågan om han ser någon framtid med/hos ÖSK svara Patrik att han inte haft någon kontakt med ÖSK än beträffande en eventuell förlängning. En del hänger förstå på om han kan hålla sig skadefri fortsättningsvis.
Någon möjlighet att konkurrera ut Martin Lorentzson om platsen som högerback lär han inte ha utan han ser sig i första hand som en flexibel truppspelare som kan spela på alla platser i backlinjen och som mittfältare.
Så värst mycket speltid har det inte blivit under de senaste åren. Senast han spelade en hel match från start var den 2 augusti 2015 i den hemska bortaförlusten med 0-6 mot IFK Göteborg. Den förlusten berodde inte på Haginges insats utan på andra orsaker.
Sedan dess har han i sammanlagt fem inhopp bara spelat 72 minuter. Delvis beroende på skadeproblemen, men också på att ÖSK valt andra laguppställningar.
Jag har en känsla att han nog behöver en skadefri höst med en hel del speltid för att ÖSK skall vara intresserade av att förlänga kontraktet. Tråkigt givetvis om han skulle försvinna, men ÖSK måste få ut mer av de spelare de har i truppen.
Efter en avsliten hälsena och en mystisk fotskada har Patrik Haginge drabbats av ytterligare en skada. Nu handlar det om en trasig menisk. NA skriver att han kommer att opereras på tisdag nästa vecka och att han sedan får räkna med en rehabtid på en månad.
ÖSK har av allt att döma börjat jobba med listan på de spelare som har kontrakt som går ut efter årets säsong. Den listan är rätt lång och på den kunde man fram till idag finna Patrik Haginge, Ahmed Yasin, Christoffer Wiktorsson, Marcus Pode, Samuel Mensah, Christer Lipovac, Eidur Sigurbjörnsson och förmodligen även Ayanda Nkili.
Idag har dock listan kunnat kortas ned något när ÖSK meddelar att man kommit överens med Patrik Haginge om en tvåårig kontraktsförlängning. Hagge kommer alltså att representera ÖSK minst fram till och med år 2017.
Patrik spelade sin första A-lagsmatch för ÖSK i april 2004 (bortavinst mot Landskrona med 1-0). Sedan dess har det hunnit bli 210 matcher till samt de 43 han spelade för Djurgården under några år av Örebro-exil.
En bra nyhet tycker Bloggen som alltid uppskattat Hagges positiva inställning och vilja att alltid ge sitt yttersta för laget.
Patrik Haginge våren 2008 – innan övergången till Djurgården blev aktuell.
I diverse nyhetsmedia har man under de senaste dagarna kunnat läsa, att Patrik Haginge fått delvis rätt alternativt delvis fel (beroende på hur man ser det) när förvaltningsrätten avgjort ett skatteärende avseende ersättningar i samband med att Patrik Haginge lämnade ÖSK för Djurgården. Det här var alltså något som skedde för ett antal år sedan – 2008 för att vara exakt. Nyhetssiterna lämnar lite olika besked i ärendet eftersom det är journalister och inte skatteexperter som försökt att sammanfatta läget.
I samband med att Haginge skrev på för Djurgården så utgick det ersättningar på ca 1 mkr till olika parter. Patrik fick en kontant sign-on ersättning på 100.000 kronor. Dessutom en kapitalförsäkring på 550.000 kronor – pengar som kommer att betalas ut till Patrik efter att han avslutat sin karriär som fotbollsspelare (antar jag). Slutligen betalde Djurgården även ut ett agentarvode på 437.000 kronor till agenten Oliver Cabrera. Skatteverket eftertaxerade Haginge för alla tre beloppen, alltså även inklusive den ersättning som Cabrera fått från Djurgården.
Förvaltningsrätten har nu i sin dom givit Hagine rätt på en punkt – kapitalförsäkringen som inte skall beskattas år 2008. Däremot anser man att ersättningen till Cabrera skall betraktas som en inkomst för Haginge och att han således skall betala skatt för denna. En åsikt som Haginge inte delar. Han kommer därför att föra ärendet vidare till Kammarrätten.
Den bästa sammanfattningen av situationen lämnas nog av Dagens Industri. NA och SR P4 Örebro är inte lika fullständiga i sin redovisning av fallet.
Att Patrik Haginge skall betala skatt för en betalning från Djurgården till Cabrera kan tyckas lite långsökt, men den finns en bakgrund till ärendet som i mångt och mycket förklarar skatteverkets sätt att se på saken. I slutet av 2011 eller om det var i januari 2012 genomförde Skatteverket en undersökning av ett antal betalningar från Djurgårdens IF. Dessa av såg betalningar i samband med spelarövergångar till Djurgården. Skatteverket verkar ha skjutit in sig dels på kapitalförsäkringarna av den typ som Haginge erhöll. Dels på ersättningar till spelarnas agenter. Även om dessa betalades direkt till agenterna anser skatteverket att det bara var ett sätt att undvika att dessa skulle beskattas. Möjligen kan det dessutom ha varit så att Djurgården på det sättet undvek att betala sociala avgifter på beloppen som gick till agenterna.
Patrik Haginges fall verkar dock vara annorlunda än vad som gäller de övriga när det gäller agentersättningen. Haginge hävdar nämligen, att han aldrig haft något kontrakt med Cabrera och att det alltså i hans fall verkligen rörde sig om en ersättning från klubb till agent utan att han själv på något sätt var inblandad. Vi får nu se om Kammarrätten så småningom går på samma linje.