Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Haggometern 2019 – omgång 21


Helige Hagges Helgdag infaller den dag då ÖSK säkrat fortsatt allsvenskt spel.


Förra året kunde vi uppleva frälsningen genom Helige Hagges försorg redan efter omgång 26. Frågan är hur det kommer att gå i år.

Med risk för att jinxa allt och lite därtill har jag dammat av Bloggens Haggometer för att hålla koll på hur ÖSK står sig i den allsvenska överlevnadsstriden.


Omgång 21.

Det har väl inte hänt så värst mycket med Haggometern sedan den senaste avläsningen. Tidens tand knaprar förstås successivt på bottenlagets marginaler, men ÖSKs resultat har inte varit bra nog att påverkar avläsningarna speciellt mycket utöver det.

Men i den senaste omgången blev det i alla fall lite extra rörelse. ÖSK vann sin match i Uppsala, medan alla bottenlagen förlorade sina matcher. Och vips försvann sex stycken haggometrar.

Kvalplatsen hålls för tillfället av Falkenberg med 16 poäng. Det återstår 9 omgångar att spela, vilket vid seger i alla dessa matcher ger ytterligare 27 poäng. Falkenberg skulle alltså kunna nå upp till 43 poäng om de vinner resten.

För att ÖSK med sina 25 poäng skall vara säkra på att komma före Falkenberg behöver man således ytterligare 19 poäng. Haggometern står alltså i nuläget på 19 haggometrar.

ÖSK har en väldigt tuff avslutning på säsongen så det gäller i högsta grad att redan nu trycka ner Haggametern så mycket det bara går.


Omgång 10.

190520.
Tack vare den lite överraskande vinsten i Östersund tog ÖSK steget upp till 11:e plats. Avståndet ner till platsen under kvalstrecket där GIF Sundsvall återfinns är dock bara 3 poäng. Om Sundsvall vinner allt i de återstående 20 omgångarna kommer de att avsluta årets Allsvenska med 68 poäng.

69 poäng är alltså noteringen som ÖSK måste klara av för att vara säkra på att hålla sig kvar i Allsvensken inför skördeåret 2020. För att nå dit behöver ÖSK (som står på 11 poäng) hämta in ytterligare minst 58 poäng. Det ”räcker” alltså i nuläget med ytterligare 19 vinster samt en oavgjord match för att nå det målet.

Bottenstriden efter omgång 10

Silly Winter 2016/17: Haginge drar ett streck

Snart är det färdigsprunget för Patrik Haginge – i alla fall i den svartvita matchdressen.

Patrik Haginge har beslutat sig för att avsluta sin fotbollskarriär. I alla fall hos ÖSK. Tidigare i veckan som var informerade han Axel Kjäll om sitt beslut och idag kan man läsa Hagge ”avskedsbrev” på ÖSKs webbplats.

ÖSK: ”Hagge” lägger skorna på hyllan – läs hans egna ord om beslutet.

I praktiken tog hans karriär med ÖSK slut redan den 2:a augusti 2015. I ÖSKs förlustmatch mot IFK Göteborg (0-6). Inte för att han på något sätt kan skyllas för den förlusten – men det var sista gången han förekom som allsvensk startspelare för ÖSK. Efter det har det bara blivit sporadiska inhopp för hans del.

Situationen blev ju sedan inte direkt bättre av att han sommaren 2016 slet av en hälsena. Efter denna skada har han aldrig riktigt lyckats komma tillbaka till önskad fysisk status. Nya – om än mindre – skador har återkommande förhindrat att han på allvar tagit upp kampen om en plats i ÖSKs allsvenska lag. Det har för hans del blivit några inhopp och spel i U21-, DM-lag etc.

Trettiotvå år gammal blir det efter den här säsongen dags att ta nästa steg i livskarriären. Från tillvaron som professionell fotbollsspelare till något mer vardagligt. Ett steg som nog för många fotbollsspelare kan vara svårt att ta. Patrik har dock förberett sig för det kommande arbetsmässiga miljöombytet genom att utbilda sig till diplomerad marknadsekonom hos Nercia. Hans yrkesprofil finns redan upplagd hos Linkedin.

Nu när samarbetet med Lagardère avslutats och Magnus Wikström är på väg att lämna ÖSK är det väl inte helt omöjligt att vi får se Patrik i någon funktion inom den civila delen av ÖSK-organisationen. Det skulle nog fungera bra.

NA: ÖSK-veteranen lägger skorna på hyllan: ”Det har blivit dags att skriva del två”

Statistik Patrik Haginge (SvFF).

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)

Haginge osäker om framtiden

Patrik Haginge får nog vänta på besked ett tag till.


NA passade på att intervjua Patrik Haginge efter den första halvleken i matchen mot Sirius och har nu lagt ut intervjun bakom sin betalvägg.

På frågan om han ser någon framtid med/hos ÖSK svara Patrik att han inte haft någon kontakt med ÖSK än beträffande en eventuell förlängning. En del hänger förstå på om han kan hålla sig skadefri fortsättningsvis.

Någon möjlighet att konkurrera ut Martin Lorentzson om platsen som högerback lär han inte ha utan han ser sig i första hand som en flexibel truppspelare som kan spela på alla platser i backlinjen och som mittfältare.

Så värst mycket speltid har det inte blivit under de senaste åren. Senast han spelade en hel match från start var den 2 augusti 2015 i den hemska bortaförlusten med 0-6 mot IFK Göteborg. Den förlusten berodde inte på Haginges insats utan på andra orsaker.

Sedan dess har han i sammanlagt fem inhopp bara spelat 72 minuter. Delvis beroende på skadeproblemen, men också på att ÖSK valt andra laguppställningar.

Jag har en känsla att han nog behöver en skadefri höst med en hel del speltid för att ÖSK skall vara intresserade av att förlänga kontraktet. Tråkigt givetvis om han skulle försvinna, men ÖSK måste få ut mer av de spelare de har i truppen.

NA (Betalvägg): Haginge tvekar om framtiden (video)

Haginge opereras för meniskskada

Efter en avsliten hälsena och en mystisk fotskada har Patrik Haginge drabbats av ytterligare en skada. Nu handlar det om en trasig menisk. NA skriver att han kommer att opereras på tisdag nästa vecka och att han sedan får räkna med en rehabtid på en månad.

NA: Menisken sönder – operation väntar för ÖSK:s Patrik Haginge
NA (Betalvägg): ÖSK-veteranen Haginge om skadehelvetet: ”Känns surt”

Haginge förlänger

Patrik Haginge: Ingen återbäring från Kammarrätten.

Patrik Haginge: Förlänger med 2 år.

ÖSK har av allt att döma börjat jobba med listan på de spelare som har kontrakt som går ut efter årets säsong. Den listan är rätt lång och på den kunde man fram till idag finna Patrik Haginge, Ahmed Yasin, Christoffer Wiktorsson, Marcus Pode, Samuel Mensah, Christer Lipovac, Eidur Sigurbjörnsson och förmodligen även Ayanda Nkili.

Idag har dock listan kunnat kortas ned något när ÖSK meddelar att man kommit överens med Patrik Haginge om en tvåårig kontraktsförlängning. Hagge kommer alltså att representera ÖSK minst fram till och med år 2017.

Patrik spelade sin första A-lagsmatch för ÖSK i april 2004 (bortavinst mot Landskrona med 1-0). Sedan dess har det hunnit bli 210 matcher till samt de 43 han spelade för Djurgården under några år av Örebro-exil.

En bra nyhet tycker Bloggen som alltid uppskattat Hagges positiva inställning och vilja att alltid ge sitt yttersta för laget.

ÖSK: Patrik Haginge förlänger med ÖSK
ÖSK: Haginge om förlängningen (video)
NA: Haginge: ”Det var ingen tvekan”

Skattedom för Haginge

Patrik Haginge våren 2008 - innan övergången till Djurgården blev aktuell.

Patrik Haginge våren 2008 – innan övergången till Djurgården blev aktuell.


I diverse nyhetsmedia har man under de senaste dagarna kunnat läsa, att Patrik Haginge fått delvis rätt alternativt delvis fel (beroende på hur man ser det) när förvaltningsrätten avgjort ett skatteärende avseende ersättningar i samband med att Patrik Haginge lämnade ÖSK för Djurgården. Det här var alltså något som skedde för ett antal år sedan – 2008 för att vara exakt. Nyhetssiterna lämnar lite olika besked i ärendet eftersom det är journalister och inte skatteexperter som försökt att sammanfatta läget.

I samband med att Haginge skrev på för Djurgården så utgick det ersättningar på ca 1 mkr till olika parter. Patrik fick en kontant sign-on ersättning på 100.000 kronor. Dessutom en kapitalförsäkring på 550.000 kronor – pengar som kommer att betalas ut till Patrik efter att han avslutat sin karriär som fotbollsspelare (antar jag). Slutligen betalde Djurgården även ut ett agentarvode på 437.000 kronor till agenten Oliver Cabrera. Skatteverket eftertaxerade Haginge för alla tre beloppen, alltså även inklusive den ersättning som Cabrera fått från Djurgården.

Förvaltningsrätten har nu i sin dom givit Hagine rätt på en punkt – kapitalförsäkringen som inte skall beskattas år 2008. Däremot anser man att ersättningen till Cabrera skall betraktas som en inkomst för Haginge och att han således skall betala skatt för denna. En åsikt som Haginge inte delar. Han kommer därför att föra ärendet vidare till Kammarrätten.

Den bästa sammanfattningen av situationen lämnas nog av Dagens Industri. NA och SR P4 Örebro är inte lika fullständiga i sin redovisning av fallet.

Att Patrik Haginge skall betala skatt för en betalning från Djurgården till Cabrera kan tyckas lite långsökt, men den finns en bakgrund till ärendet som i mångt och mycket förklarar skatteverkets sätt att se på saken. I slutet av 2011 eller om det var i januari 2012 genomförde Skatteverket en undersökning av ett antal betalningar från Djurgårdens IF. Dessa av såg betalningar i samband med spelarövergångar till Djurgården. Skatteverket verkar ha skjutit in sig dels på kapitalförsäkringarna av den typ som Haginge erhöll. Dels på ersättningar till spelarnas agenter. Även om dessa betalades direkt till agenterna anser skatteverket att det bara var ett sätt att undvika att dessa skulle beskattas. Möjligen kan det dessutom ha varit så att Djurgården på det sättet undvek att betala sociala avgifter på beloppen som gick till agenterna.

Patrik Haginges fall verkar dock vara annorlunda än vad som gäller de övriga när det gäller agentersättningen. Haginge hävdar nämligen, att han aldrig haft något kontrakt med Cabrera och att det alltså i hans fall verkligen rörde sig om en ersättning från klubb till agent utan att han själv på något sätt var inblandad. Vi får nu se om Kammarrätten så småningom går på samma linje.

Eyravallen: Problem med skattmasen för Haginge
Aftonbladet: Razzian en miljonsmäll för Dif-spelarna
Aftonbladet: Mwila rasar mot klubben: ’Måste skämmas’

Problem med skattmasen för Haginge

Ett antal före detta och nuvarande spelare hos Djurgården har hamnat i skattemyndigheternas sikte. Från skatteverkets sida hävdar man, att spelarna inte deklarerat sina intäkter på ett korrekt sätt och därför påförs de restskatt och skattetillägg. Främst verkar det handla om situationer där Djurgården betalat spelarnas agenter i samband med en övergång, trots att det egentligen borde vara spelarna själva som gör en sådan betalning. Eftersom Djurgården betalt dessa kostnader för spelarnas räkning anses detta som spelarnas inkomst med allt vad detta nu innebär.

En av de spelare som verkar ha kommit i kläm är Patrik Haginge. Enligt Aftonbladet rör det sig i hans fall om ett belopp på över 1 mkr. Haginge anser dock att skattemyndigheterna i hans fall är ute i ogjort väder, eftersom han inte haft något kontrakt med agenten i fråga (som råkar vara Olivier Cabrera). Till tidningen säger han:

– Enligt mig handlar det bara om pensionsförsäkringar, jag har inte haft något kontrakt med agenten (Oliver Cabrera). Varför skulle jag betala någon som jag aldrig har jobbat med, säger han och fortsätter.
-Bevisligen har agenten fått pengar från Djurgården, det har inget med mig att göra.

Med tanke på hur många spelare det här berör verkar det som om Djurgården trott att de hittat en smart lösning på hur man skall betala agenterna – en lösning som dock i slutändan visade sig vara allt annat än smart. Tilläggas skall dock att ärendena ännu inte är avgjorda i domstol. Det är ju inte alltid som skattemyndigheterna får rätt i frågor som dessa. Om till exempel Haginge inte haft något kontrakt med Cabrera borde väl hans situation se bättre ut.

Haginge till ÖSK!

110203 eftermiddag.
Nu är tydligen alla papper påskrivna och klara. ÖSK bekräftar övergången på sin hemsida. Ingen information om kontraktslängd.

110203 morgon.
Fotbollskanalen (enligt Sixten Boström) vill inte skriva under på att allt är klart med övergången. Fast det kan ju röra sig om rena formaliteter, typ påskrivning av nytt kontrakt eller någon typ av registrering. Skriva på är ju inte riktigt samma sak som att vara överens.

Nu har även NA fått tag på en icke namngiven källa, som säger samma sak. Övergången kommer att presenteras idag.

110202.
Under åberopande av säkra men icke närmare preciserade källor skriver Svartvitt i kväll, att det är klart med Patrik Haginges återkomst till ÖSK. Sportklubben har om detta stämmer hittat en ersättare efter Patrik Anttonen som högerback. Patrik kan ju dessutom även spela på de övriga platserna i backlinjen, vilket ökar alternativen även på mittbacksplats och som vänsterback.

Bloggens bedömning är att detta dessutom bör öka möjligheterna att även Patrik Anttonen vänder hemåt.