Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)

Silly Summer 2017: Mbombo lämnar ÖSK

Yannis Mbombos tid i ÖSK blev inte vad varken spelare eller klubb hoppats på.


Sportklubben meddelar idag, att man kommit överens med Yannis Mbombo att dennes kontrakt med ÖSK skall avslutas i förtid. Mbombo anslöt till ÖSK under vinterfönstret, men har fått begränsat med speltid. Delvis beroende på efterhängsna skadeproblem. Delvis på att han aldrig lyckades göra något positivt avtryck under de 108 minuter han fick speltid i seriespel.

Rimligen och med tanke på hur få anfallare ÖSK har att tillgå så kommer klubben att ta in en ersättare under sommarens transferperiod.

ÖSK: Yannis Mbombo lämnar ÖSK
NA (Betalvägg): Axén om Mbombo-uppbrottet: ”Man kan inte alltid svara på sånt”

Statistik Yannis Mbombo (Svenska Fotbollförbundet)


Tillägg 1.


Yannis Mbombo har redan klart med en ny klubb. Belgiska Royal Excel Moeskroen har givit honom ett tvåårskontrakt med en option på ett tredje år (oklart för vem).

Även om det handlar om ett direkt klubbyte är det osannolikt att ÖSK fick någon betalning i samband med övergången. Det verkar snarare vara så att man kommit överens med spelaren att han kan gå vederlagsfritt. För ÖSKs del är man säkert nöjd med att han lämnar klubben utan att man behöver lösa ut honom från resten av kontraktet.

Mbombos nya klubb spelar i den högsta belgiska ligan. Under den senaste säsongen kom de näst sist, men eftersom bara ett lag åker ur så kan de fortsätta i Jupiler League.

De Standaard: Moeskroen realiseert eerste transfer met Yannis Mbombo

Tillägg 2.
Att det blev Moeskroen som ny klubbadress för Mbombo var ingen slump (visar det sig). Moeskroen tränas för tillfället av den rumänske tränaren Mircea Rednic. Denne var även Mbombos tränare i Standard Liege.

Voetbal Belgie: TRANSFER: Ex-spits Standard naar Moeskroen

Mbombo lårskadad?

NA rapporterar bakom sin betalvägg att ÖSKs nyförvärv kan ha skadat sig under sitt 22 minuter långa inhopp vid gårdagens match. Någonting med en lårmuskel – NA skriver att han var bandagerad efter matchen.

Alexander Axén suckar och tror att något gått sönder i låret. Mbombo tror dock själv att det inte är så farligt.
– Jag fick ont i baksidan av låret. Jag tror inte att det är någon fara, tror det är okej. Det hände på planen, men jag tror inte att det är någonting, säger han till tidningen.

Tufft för Mbombo som verkligen längtat efter att komma igång med fotbollen igen efter den belgiska kylskåpskylan. Vi får väl hoppats att detta inte påverkat hans bedömning av skadans allvarlighetsgrad.

Med lite tur rör det sig enbart om ett kramptillstånd. Knappast att någon större muskelgrupp gått sönder. I sådana fall märks det mera.

Vi får dock räkna med att det är färdigspelat under lägret för Mbombos del. ÖSKs vill nog inte riskera att en eventuell mindre skada förvärras innan man har full koll på vad det handlar om för typ av känning/skada.


Tillägg 170202.

NA: Ingen fara med Mbombo: ”En liten varningsklocka”

Silly Winter 2016/17: Mbombo till ÖSK

ÖSK verkar ha blivit lite tagna på sängen när Standard Liege på egen hand gick ut idag och meddelade att Yannis Mbombo lämnat den belgiska klubben för att i stället representera ÖSK.

Något senare bekräftade ÖSK nyheten efter det att även NA publicerat den under hänvisning till belgarna. Det kanske inte riktigt blev som ÖSK tänkt sig publiceringsmässigt, men det viktigaste är att nu är han här.

Något av ett frågetecken hänger väl över honom och hans förmåga som anfallare. Hos Liege fick han ingen speltid, men det fick ju inte Astrit Ajdarevic heller så det säger förmodligen inte allt. Han kan ju vara bra ändå – i alla fall på allsvensk nivå.

ÖSK har hur som helst haft möjlighet att kolla in honom ordentligt efter provträning och -match i höstas. Den matchen var i U21-serien mot Degerfors så motståndet var väl inte så svårt. Två mål gjorde han då och jag tyckte då att han gjorde det bra. Vid det första slog Mikael Loön en lång svepande passning från typ spelarbänkarna mot ett hål mellan mittbackarna. Mbombo kom i djupet, fick med sig bollen i steget och rullade sedan mer eller mindre in den i mål. Bra bollkontroll och ett säkert avslut. Vid det andra mötte han ett inspel från Mirza Turan (som den gången spelade högerback) vid första stolpen där han stötte in bollen i kamp med Degerfors målvakt. Hans insats då skall även bedömas med tanke på att han kom till Sverige dagen innan, aldrig hade tränat eller träffat sina lagkamrater, inte kände till spelsystemet och förmodligen var ovan med underlaget.

Mbombo var i Örebro igår för läkarundersökningen, kontraktet gjordes klart idag och nu är han tillbaka i Belgien för att förbereda flytten till en ny klubb i ett nytt land. ÖSK skriver att han kommer till Sverige i morgon (torsdag) eller på fredagen och att man hoppas att han kan spela mot Sirius på söndag. Det senare skulle möjligen kunna tydas som att inte heller Viktor Sköld har återhämtat sig helt efter ihopnicken med Oscar Jansson. För annars brukar man väl ge nyförvärv några dagar att acklimatisera sig innan allvaret börjar på allvar.

Det gick väldigt snabbt med den här värvningen. Tidigare var det ju sagt att han skulle komma tillbaka för en ny provträningsperiod efter nyår. I stället blev det alltså ett kontrakt direkt. Jag undrar om detta berodde på att ÖSK missat någon annan spelare de hade siktet och förhoppningarna inställda på. Det verkar väl nästan så.

ÖSK: ÖSK värvar Yannis Mbombo

NA: Standard Liege bekräftar – Mbombo till ÖSK
NA har en liten videosnutt från matchen mot Degerfors. Dels kan man nästan se det andra målet han gör och därefter intervjuas han. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av hur bra engelska han talar. Han kommer ju från den frankofona delen av Belgien och har tidigare varit utlånat till franska klubbar. När den franskspråkiga duon Bertin Ze Ndille och Eric Bassombeng kom till ÖSK var just språket en av stötestenarna. Joel Riddez fick agera tolk om jag kommer ihåg rätt.

NA: ÖSK bekräftar att Mbombo är klar
Svenska Fans: Yannis Mbombo klar för ÖSK

Standard Liege var rätt kortfattade i sin nyhetsförmedling. Ingen större sak för dem att Mbombo hittat en ny klubb.