Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Lokal Fotboll: Lundberg till Karlslund

Jonathan Lundberg i Karlslundsdressen.


Karlslund gick idag ut med att de skrivit ett flerårigt kontrakt med ÖSKs föredetting Jonathan Lundberg, som lämnar krisande Rynninge för den betydligt stabilare klubben vid Rosta Gärde. Det här kan nog betecknas som något av ett kap för Karlslund. Jonis är en riktigt duktig fotbollsspelare även om han inte lyckades att etablera sig som allsvensk spelare hos ÖSK.

Spelarstatistik Från Fotbolltransfers.com.

Karlslunds IF: Jonathan Lundberg till Karlslund!

Jonathan Lundberg i ÖSKs matchdress
Rynninge IK har det väldigt tungt för närvarande. Laget klarade sig inte klar i div 1, vilket på sätt och vis inte borde ha varit så förvånande. Det var starkt av dem att gå upp och ännu starkare att klara sig kvar ytterligare en säsong. Men verkligheten kom ikapp ett lag och en klubb som väl aldrig hade de resurser som krävs för att de skulle kunna etablera sig på div 1-nivå.

Lundberg till Rynninge

Rynninge firar jul med en välkommen julklapp.


Det är Rynninge IK som blir Jonathan Lundbergs nya klubbadress. Inte helt oväntat med tanke på att det var från Rynninge han kom till ÖSK för några år sedan.

Helt säkert en välkommen förstärkning för det nyuppflyttade div 1-laget. Jonis lyckades aldrig på allvar slå sig in i ÖSKs allsvenska lag, även om det ibland kändes som om han var nära. I Rynninge lär han kunna dominera med sin teknik och speluppfattning.

Rynninge IK: Jonathan Lundberg till Rynninge IK

Statistik SvFF.

Silly Winter 2017/18: Lundberg och Fagerström lämnar

ÖSK meddelade idag via den lite okonventionella informationskanalen Instagram att Jonathan Lundberg och Anton Fagerström inte får alternativt vill förlänga sina respektive kontrakt med ÖSK.

Att Jonathan Lundberg inte skulle få någon förlängning har väl framstått som klart under hösten eftersom han hamnat längre och längre från en plats i laguppställningarna. Nu på slutet tog ju till och med Alfred Ajdarevic hans plats i matchtruppen mot IFK Norrköping. I år blev det bara två inhopp i allsvenskan för Jonis del. Mot GIF Sundsvall på hemmaplan fick han 20 minuter och mot Hammarby borta blev det 4 minuter.

Att Anton Fagerström lämnar kommer som en lite större överraskning. Jag skulle tro att ÖSK gärna behållit Anton som en uppbackning för Oscar Jansson. Men jag antar, att Anton tröttnat på livet som bänkvärmare och söker sig mot någon klubb som kan ge honom speltid. Om han nu fortsätter med fotbollen. Att han lämnar innebär att ÖSK måste se sig om efter en ny målvakt. Kanske att bänkplatsen för Gustaf Franck i den senaste matchen (Anton var vadskadad) kan vara en indikation på hur ÖSK tänker i det fallet.


Tillägg 171102.
För FotbollDirekt bekräftar Fagerström, att det var hans val att lämna ÖSK. Enligt honom hade ÖSK gärna förlängt kontraktet ytterligare en gång, men att han själv vill ha speltid – till exempel i ett lag i Superettan.


Silly Winter 2017/18: Lundberg besviken över förlorad säsong

Jonathan Lundbergs framtid (som fotbollsspelare) är oklar.


NA:s Henrik Brändh har talat med Jonathan Lundberg om den gågna säsongen och hur han ser på framtiden (som fotbollsspelare). Inte oväntat ser Jonis den gångna säsongen som en besvikelse. Han har bara fått göra två korta inhopp i Allsvenskan och nu på slutet – med alla spelare tillgängliga – har han inte ens fått någon plats på avbytarbänken.

Dessutom har jag en känsla av att han till och ifrån har haft en del skadekänningar. Vilka i och för sig kan vara en delförklaring till att det inte blivit så värst mycket bevänt med A-lagsspelandet.

Från ÖSK har han ännu inte hört speciellt mycket beträffande framtiden efter det att hans kontrakt går ut senare i år. Jag tror dock, att han redan insett att det inte blir någon fortsättning hos ÖSK.

Vill han fortsätta med fotbollen kommer det att finnas goda möjligheter på en hyfsad nivå. Nästa år kommer det ju att finnas 2 eller rent av 3 div 1-lag i Örebro. Dessutom borde väl någon av Örebros två futsallag dra nytta av hans tjänster. Jonis tillhör det gäng 97:or som blev svenska mästare i klass P17 för några år sedan. (Det var verkligen en gyllene årgång).

Jonis ”öde” är, tycker jag, ett utmärkt exempel på hur ÖSK misslyckas med sina unga talanger. Efter att ha utnyttjats hårt fram till nittonårsåldern med spel både med U19 och U21 öppnas ett stort hål med enbart enstaka matcher i U21-laget tidsmässigt utspridda lite hur som helst mot varierande motstånd. På den här punkten måste ÖSK skärpa till sig och se till att talangerna får speltid som utlånade spelare hos någon klubb i närområdet.

Är man 20 år med ambitioner att ta en plats i en allsvensk laguppställning så bör man vara så pass bra att man utan problem kan försvara en plats i ett lag i Superettan. Nästa år kommer det faktiskt att finnas tre lag i Superettan inom hanterbart avstånd från Örebro. Det är förutom Degerfors, även Brage och AFC Eskilstuna. Att se till att talangerna kommer in där och får mycket speltid borde vara en av Sköldmarks huvuduppgifter nästa år. Platsar berörda spelare (som 20-åringar) inte i den miljön är de ingenting för ÖSK heller.

Eventuella övergångar mellan ÖSK och det lånande laget kan göras med någn dags framförhållning varför de ändå finns tillgängliga för ÖSK om de skulle behövas. Det viktiga är dock att de får mycket speltid en vettig matchmiljö. Det får de inte om de enbart är hänvisade till ÖSKs U21-matcher.

NA (Betalvägg): ÖSK-anfallaren har tröttnat på bänken: ”Hoppades att jag skulle få spela mer”

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)