Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kennedy byter ner sig

Kennedy Igboananikes karriär fortsätter nedåt i seriesystemet. Efter två år hos Sirius blev det ett år med IFK Mariehamn och nu senast ett halvt år hos IFK Haninge. Nu meddelar div 2-klubben Syrianska FC att han tagit steget över till dem. I IFK Haninges klubbdress blev det inte direkt någon succé för ÖSKs tidigare anfallsess. Åtta spelade matcher – utbytt i sju och inbytt i en – men inga mål. Så då var det väl lika bra att dra vidare.

Syrianska FC: Kennedy Igboananike är klar för Syrianska FC

Spelarstatistik från Soccerway.com

Kennedy har onekligen hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär.

Kennedy får söka ny klubb

Inför årets säsong lämnade ÖSKs föredetting Kennedy Igboananike IK Sirius för att i stället göra mål för åländska IFK Mariehamn. Nu gick det väl inte så bra med den saken – det blev bara ett mål för den före detta målmaskinen. På planen var han i 19 matcher, men 15 gånger av dessa var det som inbytt.

Därför känns det väl logiskt när klubben nu meddelar, att det inte blir någon fortsättning på Åland för hans del.

Efter att ha misslyckats i Mariehamn kan det väl inte vara så mycket kvar av Kennedys fotbollskarriär. I alla fall inte på någon professionell nivå.

IFK Mariehamn: Kennedy Igboananike klar för Grönvitt
IFK Mariehamn: IFK Tackar

Spelarprofil från Soccerway.com

Igboananike till Mariehamn


ÖSKs föredetting Kennedy Igboananike har en ny klubbadress (igen). Kennedy vars karriär väl tyder på ett visst mått av otålighet lyckades aldrig göra sig gällande i Sirius – hans senaste svenska klubb. Det blev bara 1 match från start och tre inhopp under hans år i Uppsalaklubben. Helt naturligt då för båda parter att bryta upp och starta om. Hans kontrakt med IFK Mariehamn är bara ettårigt så om ett år kan han byta klubb igen om han känner för det eller om omständigheterna tvingar honom till det.

Lite svårt att förstå att det inte ville lyfta för honom hos Sirius. Under de två åren hos ÖSK gjorde han trots allt 9 mål vardera säsongen. Han var väl inte en utpräglad lagspelare, men fungerade bra som spets och avslutare. Han högg på det mesta och visste oftast var målet var beläget. Men han passade väl inte in i Siriustränarnas (Rydström och nu i år Bäckströms) spelidé eller så tyckte de att man hade bättre anfallare att tillgå.

IK Sirius: Kennedy Igboananike lämnar Sirius Fotboll
IFK Mariehamn: Kennedy Igboananike klar för Grönvitt

Igboananikes fotbollsprofil på fotbolltransfers.com

Igboananike till Sirius

ÖSKs föredetting Kennedy Igboananike återvänder till Allsvenskan. Den här gången är det IK Sirius som fått nigerianen att skriva på ett tvåårskontrakt. Enligt NA har spelaren inte spelat någon tävlingsmatch sedan slutet av maj och han ansluter till Sirius i början av februari. Knappast i matchform till att börja med i alla fall.

Ett riktigt kap för Sirius som behöver en målskytt. Var ÖSK med i bilden? Förmodligen var de det. Men antingen bjöd Sirius över på samma sätt som de gjorde när Åhman-Persson var aktuell för en återkomst till Sverige eller så ville ÖSK helt enkelt inte (eller hade inte råd). För egen del sörjer jag inte. Igboananike gjorde förvsso många mål, men jag tyckte även att han utarmade ÖSKs spel. Det blev allt för mycket ”Slå bollen bakom backlinjen och hoppas att Kennedy får kontroll på den”.

Sirius börjar nu – precis som Djurgården – att bli en uppsamlingsplats för före detta ÖSKare. I Uppsalaklubben har vi nu Robert Åhman-Persson, Mohammed Saeid och Kennedy Igboananike. Förra året spelade även John Alvbåge med dem efter en sommarfönsterövergång. Djurgården är dock fortfarande värre med fyra (Ajdarevic, Holmberg, Walker och Ring).

IK Sirius: Kennedy Igboananike klar för Sirius
NA: Förre ÖSK-stjärnan går till allsvenska rivalen

Spelarprofil från fotbolltransfers.com

Silly Summer 2019: Strandberg till Saudiarabien?

Sportbladet uppger idag, att det finns en allvarlig spekulant på att ta över Carlos Strandbergs fotbollstjänster. Det rör sig om den saudiska klubben Al-Hazm, som fick en plats i det svenska fotbollsmedvetandet genom att värva Kennedy Igboananike. Den senare gjorde väl rätt bra ifrån sig med fyra mål på 12 matcher, men det räckte inte för saudierna som gjort honom klubblös. (Eller om det var tvärtom).

Nu sägs den saudiska klubben, som avslutade den senaste säsongen med att via kvalstraffar skjuta sig kvar i den högsta ligan, vara intresserade av att ta in Strandberg som ersättare. Man kan ju fråga sig varför, men så sägs det vara.

Enligt Sportbladet, som ligger bakom uppgiften, skall det röra sig om ett låneavtal för vilket Al-Hazm betalar 4 mkr. Dessutom finns en köpa-loss klausul enligt vilken Strandberg kan bli deras på riktigt för lite drygt 10 mkr. Som hittat alltså – för Malmö FF.

Återstår nu att se om spelaren är intresserad av att ge sig ut på ett nytt förmodligen utsiktslöst fotbollsäventyr. Han har ju redan hunnit med ett antal sådana.

Sanningshalten i ryktet är något förhöjt av det faktum att Strandberg var uppsatt i matchtruppen för cupmatchen i Nyköping, men uteblev av oklar och okommenterad anledning.

NA:Strandberg lämnar ÖSK och allsvenskan efter storbudet
Sportbladet: Avslöjar: Stjärnan nära att lämna – miljoner till MFF


Tillägg/komplettering.
Det saudiska övergångsfönstret stänger den 31 augusti.

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Klubb klar för Kennedy

NA skriver, att Kennedy Igboananike nu har helt klart med en ny klubb. Han har skrivit ett kontrakt på ett och ett halvt år med den saudiska klubb Al Hazem från Ar Razz. I fortsättningen behöver ÖSK alltså inte fundera om han kommer att dyka upp till nästa träning eller ej.

Kennedys nya klubb ligger på nedflyttningsplats i den högsta ligan efter det att ungefär halva serien är spelad.

Inte så konstigt att det tar emot för hans nya klubb. Ar Razz ligger utslängd i öknen ca. 40 mil norr om Riyadh. Enligt Wikipedia uppgår stadens folkmängd till ca. 130.000. Befolkningsunderlaget för att kunna understödja ett bra fotbollslag är nog rätt begränsat.

Det mesta i Audiarabien kommer nog att var nytt och okänt för Kennedy. Men en sak kommer han nog att känna igen och det är vattentornet. VBB som byggde Svampen exporterade sedan sitt koncept till SaudiArabien. Mest känt är nog tornet i Riyadh, men även i Ar Razz finns det uppenbarligen en kopia. Klippet är från Al Hazems twitterkonto.

NA (Betalvägg): Efter spekulationerna – Kennedy lämnar ÖSK för spel i Asien

Silly Winter 2018/19: Kennedy mot ny klubb?

Aftonbladet skriver att Kennedy Igboananike är på väg att komma överens om ett kontrakt med en ny klubb. Någonstans i Asien.
Enligt uppgifter till Sportbladet är Kennedy överens med en klubb i Asien. Han kommer att åka dit de närmaste dagarna för att genomgå en läkarundersökning och komma överens om de sista detaljerna, skriver tidningen.

ÖSK verkar ha varit helt ovetande om Igboananikes planer och så sent som för någon dag sedan sades det från klubben, att han eventuellt skulle kunna dyka upp då träningen inleddes idag. Det gjorde han nu inte och tack vare Aftonbladets insats vet vi varför.

Det är väl inte utan att man dra vissa paralleller med hur ÖSK hanterade Anton Kralj. Efter det att han avslutat sin provträningsvecka brydde man sig inte om att informera honom om hur hans status var. Kennedy har i princip gjort samma sak. När han väl lämnade klubben brydde han sig inte om att hålla den informerad om hur hans planering såg ut. Vilket han i och för sig inte hade någon egentlig anledning att göra om han inte själv ansåg att det var en stor möjlighet att han skulle fortsätta med ÖSK.

Men så verkar det inte att bli. För ÖSK är det väl rätt så bra att nu få klarhet i att Igboananike inte kommer tillbaka. Det bör väl om inte annat frigöra en del av värvningsbudgeten för någon annan spelare.

På frågan om hur han ser på statusen på ÖSKs spelartrupp efter ”beskedet” från spelaren, säger Axel Kjäll till tidningen.
– Jag tycker vi har en väldigt bra och stark trupp, den är väldigt utvecklingsbar och samtidigt har vi rutinerade spelare. Vi tittar på att få in en eller några spelare till. Sen om det blir en, två eller tre spelare återstår att se.

En något förbryllande kommentar faktiskt. Nog borde man väl vid det här laget då försäsongsträningen dragit igång veta om det är en, två eller tre spelare man behöver fylla på med.

Aftonbladet: Kennedy nära klubb i Asien

Silly Winter 2018/19: Sköldmark om läget

Marcus Folkö Müntzing på Svartvitts redaktion har talat med Magnus Sköldmark om hur det går med arbetet att sätta samman en slagkraftig trupp inför det kommande spelåret.

Anton Kralj.
Ytterbacken tränade med ÖSK under en decembervecka. När NA följde upp saken var Kralj var besviken över att inte ha fått någon återkoppling från ÖSK. Något som Magnus Sköldmark verkar anse vara normalt.
Sköldmark: Min uppfattning är att vi hade en bra dialog med Anton under den tid han var här och att han tyckte att det var väldigt positivt och sen är det vår tidsrymd och våra parallella processer som har tagit längre tid och det gör att vägarna mellan klubb och spelare inte alltid möts. Det är så det fungerar och det är inget konstigt i sig.

Jag kan i och för sig förstå båda parter. Kralj gjorde av allt att döma bra ifrån sig under provträningsveckan, vilket också ÖSK av allt att döma bekräftade. Men efter det att han lämnat ÖSK har han inte hört något mer för klubben, vilket han säkert hoppades på. Sköldmark å sin sida tycks anse, att han inte gärna kan säga till Kralj, att han står på en reservplats i fall andra rekryteringar skulle misslyckas. Samtidigt vill han väl inte ”skrämma bort honom” ifall man trots allt skulle bestämma sig för att ge honom ett kontraktsförslag.

Denni Avdic.
ÖSK är helt klart intresserade av Avdic.
Sköldmark: Jag själv men även Axel har haft långa samtal med honom under den perioden. Vi vet vart vi har varandra
ÖSK har av allt att döma lämnat Avdic ett förslag som denne inte tycker är tillräckligt bra för att han skall anta det direkt. Förmodligen avvaktar han för att se om något intressantare dyker upp. Det har ju spekulerats om att AIK skulle komma med ett förlängningsförslag, vilket Avdic säkert skulle föredra. Men av allt att döma har inte AIK inte bestämt sig än.

Kennedy Igboananike.
Sköldmark: Kennedy är inte avskriven från vår sida. Vi kan inte utesluta att Kennedy spelar i ÖSK Fotboll 2019.
Igboananike verkar precis som Avdic avvakta för att se om inte något annat dyker upp som är intressantare. Det är väl något utanför Sverige som han hoppas på. Oklart om parterna kommit så långt att de vet var de har varandra (som det brukar heta).

Astrit Ajdarevic.
Sköldmark: Astrit är en härlig karaktär men vi vet att han har mer fokus på en annan landsdel i Sverige när det gäller vart han ska spela i dagsläget. Så det är egentligen det vi vet. Jag tror i och för sig att det i första hand är en ekonomisk fråga. Om det dessutom är så att Astrit i första hand skulle föredra en Göteborgsklubb av sociala skäl så blir det givetvis ännu dyrare att knyta honom till sig en tredje gång.

Försäljningar.
Sköldmark bekräftar att ÖSK jobbar på att få spelare sålda. Det pågår ett arbete med att marknadsföra spelare och det finns även agenter som vill marknadsföra våra spelare.

Svartvitt: ”Supportrarnas insamling betyder jättemycket för klubben” (Fast artikeln handlar knappt alls om insamlingen)

Silly Winter 2018/19: Igboananike, kommer eller kommer inte?

Vad Kennedy Igboananike har för framtidsplaner verkar det inte vara någon som riktigt vet. Möjligen inte ens fjolårets skyttekung. En som inte påstår sig veta något om saken är Magnus Sköldmark, som dock inte utesluter att anfallaren dyker upp då ÖSK drar igång försäsongen på riktigt kommande måndag.

Trots att 29-åringen inte har något gällande kontrakt med ÖSK säger Magnus Sköldmark att det inte är otänkbart att Igboananike dyker upp när ÖSK drar i gång försäsongsträningen på måndag.
– Jag har inte det sista i den frågan men det kan vi inte utesluta
, säger Magnus Sköldmark i NA:s Avdicartikel.

Tydligen har det varit lite hit och dit i kommunikationen mellan Sköldmark och spelaren. Utan att Igboananike kunnat lämnat något definitivt besked om vilket plan han bokat in sig på. Sköldmark lär väl inte stänga dörren helt – i alla fall inte innan Avdic är helt klar och kanske inte ens då.