Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Thailand: Rogic ut och Hamad in

Förre ÖSK-spelaren Jiloan Hamad är nu klar för en ny klubb. Denna gång är det den thailändska klubben Uthai Thani FC som Jille ska representera.

Jiloan Hamad kom till ÖSK sommaren 2021 för att tillsammans med bland andra Nahir Besara försöka rädda kvar ÖSK i Allsvenskan. Det lyckades, som bekant, inte och även om Hamad stannade kvar i ÖSK även över 2022 så var Jilles tid i ÖSK en blek historia. Sannolikt berodde det på en rad orsaker som återkommande skador (framförallt hälsenorna om bloggen inte fått det om bakfoten) men också på grund av en stor portion press. Det var Hamad som skulle fixa det. Det var Hamad som skulle lösa allt. Det var Hamad som skulle komma ”hem” och bara vara sådär bra som alla vet att han var i Malmö FF och i Hammarby. Men på något sätt låste det sig och det blev en matchning som inte fungerade. Överhuvudtaget.

Efter tiden i ÖSK, som avslutades i förtid (kontraktet med ÖSK skulle egentligen ha gällt även över 2023), valde Hamad att gå till samma klubb som Ahmed Yasin redan hade flyttat till. Saudiska Al-Kholood. Men sådär värst lyckat blev inte heller tiden i Saudiarabien och när säsongen tog slut blev hans kontrakt inte förlängt.

Nu har istället Hamad vald att flytta till Uthai Thani FC som är nykomlingar i den thailändska högstsaligan efter att ha slutat trea i Thai Leauge 2 men vunnit playoff-spelet och därigenom säkrat uppflyttning.


Åt andra hållet väljer den förre ÖSK-mittfältaren Filip Rogic att gå, dvs bort från den thailändska fotbollen. Rogic spelade under säsongen 2022/23 8 matcher för seriesegrande Buriram United FC som vann serien med 12 poängs marginal ner till laget på andra plats.

Vart Rogic nu tar vägen är inte klart än. Hans fru, Felicia Rogic, spelar för norska Vålerenga hemmahörande i Oslo. Kanske att Filip Rogic nu därför vill söka sig närmare Skandinavien igen. Samtidigt är den nu 30-årige Rogic inne på sluttampen av sin fotbollskarriär och kanske att han siktar på ytterligare ett utlandsäventyr. Filip Rogic har även representerat ryska Orenburg, AIK och Sirius sedan han lämnade ÖSK 2019.

I ÖSK blev det drygt 70 matcher och 21 mål.

Filip Rogic åker till Thailand

Ja, rubriken kanske har en liten semesterkänsla över sig, men igår meddelades det faktiskt att det är just det som den förre ÖSK-spelaren Filip Rogic ska göra när han nu väljer att lämna Allsvenskan och Sirius. I Thailand ska han representera Buriram United där han bland annat blir lagkamrat med den förre Newcastle-spelaren Haris Vuckic.

Buriram United är en topp-klubb i den thailändska Premier Leauge och man leder serien med 9 poäng före tvåan Chonburi FC efter 15 spelade omgångar.

Filip Rogic anslöt till ÖSK, från AFC United (numera AFC Eskilstuna), inför säsongen 2017 och han blev snabbt något av en publikfavorit med sin intensiva spelstil i kombination med ett par avgörande mål. Bland annat hemma mot AIK och borta mot Sirius. Målet hemma mot AIK 2019, ett mål som kom i matchens absoluta slutskede, är en personlig favorit.


Under sommaren 2019 valde Rogic att lämna ÖSK och Sverige för spel i ryska FK Orenburg. Senare har han också representerat AIK för att sedan ta sig vidare till IK Sirius där han alltså spelat sedan början av 2022 fram tills nu.

IK Sirius: Filip Rogic lämnar Sirius Fotboll
NA: Filip Rogics oväntade klubbval – bryter kontraktet med Sirius
Lagstatistik: Filip Rogic

Rogic från Solna till Uppsala

IK Sirius och AIK meddelar idag, att det kommit överens om en övergång för ÖSKs föredetting Filip Rogic från AIK till IK Sirius. Rogic har skrivit ett treårskontrakt med sin nya klubb.

Sejouren i AIK blev inte speciellt lyckosam för Rogic efter hans återkomst från ryska FC Orenburg. Han drabbades av en hel del skador och när han väl spelade blev det poängmässiga utfallet inte lika bra som vi vant oss vid under hans tre år i Örebro. Under de två åren i AIK spelade han 18 matcher från start och blev dessutom inbytt vid 9 tillfällen. Antalet gjorda mål inskränkte sig till 3 och de målgivande passningarna till 2.

IK Sirius: Filip Rogic klar för Sirius Fotboll
AIK: Filip Rogić lämnar AIK Fotboll
Fotbolltransfers.com: Spelarstatistik
Fotbollskanalen: Grzelak flaggar för nyförvärv och förklarar Rogic flytt

Silly Summer 2020: Rogic klar för AIK

Så blev det då officiellt klart. AIK bekräftar nu i kväll att de skrivit kontrakt med Filip Rogic. Det rör sig om ett avtal som sträcker sig fram till utgången av år 2022.

Filip är en intensiv spelartyp som kommer att tillföra energi till laget. Han är en poängspelare med en karaktär som passar bra in i AIK, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

Det känns fantastiskt att vara här. Jag ser fram emot att bidra med ett hårt arbete och förhoppningsvis bidra med poäng, säger Filip Rogić.

Någon chans för ÖSK att konkurrera om Rogics signatur fanns det knappast efter det att AIK visat sitt intresse. Stockholmsklubbarna kan erbjuda betydligt högre löner och jag tror inte att ÖSK på grund av det nuvarande osäkra ekonomiska läget hade kunnat erbjuda honom mer än ett kontrakt fram till årsskiftet. När då AIK kom med ett erbjudande på två och ett halvt år fick ÖSK och de andra 3-4 andra klubbarna som sades vara intresserade kasta in sina respektive handdukar.

AIK: Filip Rogić till AIK Fotboll

FotbollDirekt: Rogic klar för AIK

FotbollDirekt skriver nu, att allt (eller i alla fall nästan allt) är klart mellan ÖSKs föredetting Filip Rogic och AIK. Expressen uppgav för några dagar sedan, att AIK erbjudit Rogic ett treårskontrakt. Något som övriga intresserade klubbar som till exempel IFK Göteborg eller för den delen ÖSK förmodligen inte är kapabla att slå.

Enligt FD:s källor har parterna förhandlat om villkoren i kontraktet de senaste dagarna och nu kommit överens. Rogic är på plats i Stockholm för att skriva på och presenteras som AIK:s tredje sommarvärvning, skriver FotbollDirekt.

Den 27-årige Rogic har väl hunnit bli så pass gammal nu att längre kontraktstider är att föredra framför möjligheten att enkelt byta klubb utan att vara uppbunden av ett längre kontrakt. Därför var nog AIKs erbjudande så här i Coronatider väldigt intressant för hans del. Nu är hans försörjning säkrad för de närmaste tre åren till förmodligen bra villkor. Då AIK-kontraktet löper ut har han fyllt 30 och han bör då fortfarande ha några bra fotbollsår kvar i benen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Parterna överens – han blir AIK:s nästa nyförvärv

Silly Summer 2020: Rogic till AIK?

Det mesta tyder nu på att det är AIK som blir Filip Rogics nya klubbadress. För några dagar sedan skrevs det en del om Rogic och IFK Göteborg. Men Rogic sade samtidigt att han hade intresse från 4-5 olika klubbar av vilka ÖSK var en.

Expressen skre igår, att det finns ett intresse från AIKs sida och att klubben är villig att erbjuda ett treårskontrakt (i dessa Coronatider). Frågan är då sett ur Rogics synvinkel är ett erbjudande som det blir väldigt svårt att tacka nej till. Så värst mycket bättre avseende ersättningsnivå och kontraktstid lär han inte kunna få i Sverige i dagsläget, eftersom de flesta klubbar lider av akut kronbrist.

Expressen: AIK:s sista pusselbit – jagar Filip Rogic

I kväll skriver FotbollDirekt, att det bara återstår detaljer i förhandlingarna mellan Rogic och Solnaklubben.

FotbollDirekt: Papagiannopoulos uppges klar för AIK – två till på gång

Silly summer 2020: Rogic till IFK Göteborg?

FotbollDirekt skriver, att IFK Göteborg nog är intresserade av att skriva något slag kontrakt med Filip Rogic. Enligt fotbollssajten har kontakt tagits mellan parterna.

Rogic har ju tränat några gånger med ÖSK, men sedan någon eller kanske rentav några veckor tillbaka har han inte synts till. Antar jag eftersom NA inte har noterat hans närvaro på träningarna.

Man får väl anta, att Rogic och Kjäll i samband med detta diskuterat möjligheterna till en återkomst. Eftersom inget har skett så antar jag, att man inte kom överens. Varpå Rogic undersöker vilka andra möjligheter som står till buds.

Om man ser på Rogics historia så inser man att han inte låter sentimentala skäl styra sitt klubbval. Som ung lagkapten var han med och tog AFC United till Allsvenskan. En klubb som dessutom relokaliserade sin verksamhet till den stad han var uppvuxen i. Ändå valde han att inte förlänga med AFC för att i stället välja Örebro och ÖSK.

Hur stor är då förlusten för ÖSK om han väljer en annan klubb? Inte så värst stor, anser jag. Med tanke på den ekonomiska osäkerheten som ÖSK och övriga allsvenska klubbar hamnat i lär väl knappast mer än ett korttidskontrakt vara aktuellt för Rogic. Något som passar ÖSK ekonomiskt och Rogic karriärmässigt. Efter årsskiftet är jag rätt säker på att Rogic under alla omständigheter kommer att försöka få ett nytt utlandskontrakt. Det har ju hela tiden varit hans önskemål.

Frågan är då om ett kort kontrakt med Rogic är det bästa sättet för klubben att använda sina förmodligen väldigt knappa resurser på. Jag tycker inte det. ÖSKs största utmaning är att finna någon som kan ta över efter en åldrande Gerzic i den spelfördelande mittfältsrollen. Den kapaciteten har inte Rogic eller någon annan i den nuvarande truppen.

FotbollDirekt: AVSLÖJAR: Bröt i Ryssland – nu visar Blåvitt intresse

Nu är det inte säkert att Rogic och IFK Göteborg finner varandra. Klubben befinner sig i ett utsatt ekonomiskt läge och måste egentligen sälja innan de kan värva in nya spelare. Det kan till och med vara så att Rogic eller hans agent sett till att det här ryktet kommer ut för att ÖSK skall få ändan hur vagnen.

Sammanfattningsvis. Trevligt om han skulle välja ÖSK och ÖSK har råd med det. Men om ej, så ingen större katastrof.

Allsvenskan 2020: Sommarfönstret

I morgon öppnar det svenska sommarfönstret ”på riktigt”. Från och med morgondagen och fram till och med den 25 augusti får spelare byta klubb och dessutom representera den nya klubben. Kontrakt kan man ju skriva när som helst. Men spelklar blir man bara under den tid som fönstret är öppet.

För ÖSKs del är det väl några saker som känns extra aktuella.

Jack Lahne.
Blir det någon fortsättning för Lahne i den svartvita matchdressen? Låneavtalet med hans klubb Amiens går ut den sista juli. ÖSK kan iofs. redan ha kommit överens med den franska klubben om en fortsättning, men har inte knystat ett ord om att man kommit överens om en förlängning av låneperioden. Så förmodligen har man inte gjort det. Lahne har väl inte varit någon större succé. Han är väldigt snabb, men hans kvaliteter som elitfotbollsspelare är i övrigt begränsade.

Det har iofs. inte varit så lätt att spela anfallare i årets upplaga av ÖSK, men ändå. Jag tvivlar på att ÖSK bett om en förlängning. Man kan kanske se Axel Kjälls matchning av Lahne i matchen mot Hammarby (dvs endast ett sent inbyte) som att ÖSKs manager inte ser någon större roll för Lahne i fortsättningen.

Filip Rogic.
Mittfältaren har tränat relativt regelbundet med ÖSK sedan han kom hem från Ryssland. För honom skulle det säkert vara bra att komma ned med båda fötterna på jorden igen innan han bestämmer sig för vad han vill göra i fortsättningen. För ÖSK är det väl ingen tvekan om att man vill ”ha tillbaka honom”. Det finns ett ekonomiskt övervägande att göra, men ett kort kontrakt på fem månader och med Lahne tillbakaskickade till Frankrike borde göra i alla fall ett korttidskontrakt överkomligt.

Övriga.
Dessutom finns det nog några spelare som ÖSK gärna skulle vilja se lämna klubben. Alfred Ajdarevic verkar inte få något förtroende av ÖSKs tränare. Han har väl inte ens varit med på bänken mer än maximalt vid något tillfälle. Med tanke på att det finns plats för 7 spelare där och med tanke på ÖSKs skadesituation så verkar man inte se någon framtid för honom i Sportklubben.

En annan spelare som ÖSK knappast kommer att ha någon användning för är Daniel Björkman. Fast han är ju skadad nästan jämt och kan kanske bli svårare att placera. Jag tyckte att han gjorde ett bra och frejdigt intryck under försäsongen då han kom in och oftast spelade mittfältare. Men konkurrensen till vänster i ÖSKs backlinje är väl sådan, att det inte kommer att finnas någon plats för honom.

Mittbackar.
Fabio, Arvid Brorsson och Niclas Bergmark har långt fram till en plats i ÖSKs backlinje med tanke på det överflöd av mittbackar som står till förfogande. Speciellt som ÖSK lämnat spelidén med tre mittbackar och gått tillbaka till två igen.

Alla tre spelarna behöver speltid och ÖSK borde i alla fall låna ut två av dem för resten av säsongen. Niclas för att detta inte skall bli ett förlorat år ur utvecklingssynpunkt och de övriga två för att de verkligen behöver speltid varje vecka och inte bara sitta på en bänk och hoppas att Michael Almebäck skall dra någon muskel.

Rogic lämnar FC Orenburg

Filip Rogics tid i den ryska klubben FC Orenburg blev inte så lång. Igår meddelade klubben att man tagit ett gemensamt beslut att bryta kontraktet.

Vem som bröt mest framgår inte – det brukar det aldrig göra. Rogic har i och för sig varit ordinarie i laget, så han borde ha varit tillräckligt nyttig för att få stanna. Å andra sidan är klubben redan inne på sin tredje tränare sedan Rogic kom till klubben och nya tränare brukar ju vilja sätta sin egen prägel på trupper de tar över. I dessa Coronapräglade tider kan man inte heller utesluta att det var klubbekonomiska överväganden som låg bakom uppbrottet. Eller helt enkelt att Rogic inte kunna anpassa sig till livet i de ryska tassemarkerna.

Rogic kommer alltså tillbaka till Sverige i ett läge då osäkerheten inför framtiden gör, att det nog inte är så lätt att få en ny klubb att spela för. Fotbollskanalen har intervjuat Axel Kjäll, som inte verkar tro att ÖSK för tillfället är ett alternativ för Rogic, samtidig som han inte helt vill utesluta möjligheten.

En möjlighet som jag ser – om Rogic återvänder hem till Eskilstuna – är att han skriver ett korttidskontrakt med AFC Eskilstuna. Det finns väl inte så värst mycket kvar sedan han senast tillhörde den klubben, men de har i år fått tillbaka Özcan Melkemichel som tränare. En person som jag tror att Filip hade en bra kontakt med.

NA: Förre ÖSK-stjärnan lämnar sin klubb
Fotbollskanalen: Rogic lämnar Ryssland – Kjäll: ”Ska inte utesluta något”

Spelarstatistik från fotbolltransfers.com.

Silly Summer 2019: Rogic till FC Orenburg

FC Orenburg häslar Filip Rogic välkommen med den här snygga bilden. Frågan är bara hur man skall tyda den. ”Ur eldan och in i kylan”? Ser det väl nästan ut som.

ÖSK bekräftar nu på eftermiddagen att Filip Rogics övergång till FC Orenburg är klar. Han lämnar ÖSK för att hjälpa den ryska klubben med att försöka hålla sig kvar i förstaligan. Hans nya klubb vann i den 8:e omgången sin första match för säsongen. Laget ligger dock fortfarande sist i serietabellen.

ÖSK: Filip Rogic lämnar ÖSK Fotboll för FC Orenburg

Det känns ju alltid tråkigt när bra spelare lämnar ÖSK, men i det här fallet har jag en känsla av att ÖSK gjorde rätt som lät honom lämna klubben. Det återstår bara åtta matcher att spela av årets allsvenska. ÖSK har i princip redan säkrat ett nytt kontrakt och i så fall gör 2 mkr in på banken mer nytta för klubben än en Filip Rogic på planen.

NA: Axel Kjäll om Rogic-affären – ÖSK undvek nytt bosmanfall
NA: Rogic-Time” ett återkommande tema – här är ÖSK-målen som blev ett begrepp