Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Naah lämnar Manchester City

Divine Naah


Divine Naah, inlånad från Manchester City till ÖSK förra våren, fick aldrig till det hos ÖSK. Han lämnade klubben genom sommarfönstret, gick klubblös under hösten och lånades sedan ut till den belgiska klubben AFC Tubize.

Nu har Naahs kontrakt med Man C nått sitt slut och han kommer att fortsätta i den belgiska klubben. De har nämligen i dagarna kommit överens om ett tvåårskontrakt. Lite märkligt måhända, eftersom Naah inte verkar ha gjort något större avtryck i Belgien (heller). Men tydligen bra nog för att motivera en fortsättning.

AFC Tubize spelar på den belgiska andranivån och skulle egentligen ha lämnat denna efter att i årets säsong hamnat sist i nedflyttningsserien. Deras fortsatta spel i Proximus League räddades dock den här gången av konkursen för Lierse.

Under sin lite vingliga karriär har Naah så här långt hunnit med att som utlånad spela för Strömsgodset, NAC Breda, Nordsjaelland, Örebro SK och slutligen AFC Tubize.

Proximus League: Einde contract bij Manchester City… en nu op definitieve basis naar AFC Tubize

Naah till Belgien

A.F.C. Tubize med mottot Blod och Guld blir Divine Naahs klubb fram till halvårsskiftet.

Divine Naah, som spelade med ÖSK under den första halvan av förra året, har nu fått klart med en ny klubb. Fram till halvårsskiftet kommer han att tillhöra den belgiska nivå 2-klubben A.F.C. Tubize. Därefter är hans kontrakt med Manchester City slut och han måste klara sig på egen hand.

Citywatch: Manchester City loan out Ghanaian youngster Divine Naah to Belgium

Divine Naah: Vad hände sedan?

Divine Naah.

Divine Naah lämnade ÖSK lite överraskande i somras. Överraskande, inte för att han åstadkommit så värst mycket, utan snarare för att ÖSK sades ha fått ett ”bra avtal” med Manchester City som lånade ut honom. Naah har ett kontrakt med City och det påstods, att City stod för hela eller stora delar av hans lön under örebrotiden. Sant eller ej, det lär vi aldrig få veta, men när City ville ändra på lånevillkoren tackade ÖSK uppenbarligen nej och Naah återvände till Manchester City.

Han hade dock ett problem. I England kan han inte få något arbetstillstånd (som fotbollspelare), så att han skulle fortsätta i City var uteslutet. Istället såg det ut som om han skulle hamna i den spanska nivå 3-klubben SD Formentera. Övergången, som var på väg att slutföras precis innan sommarfönstret stängde i Spanien, kunde dock inte slutföras. Formentera had schabblat med dokumentaionen och han hade inte fått något arbetstillstånd i Spanien heller. I Spanien hade han kunnat få spela om ansökan varit korrekt. Sedan dess har han gått klubblös.

Idag öppnades ett nytt övergångsfönster i Europa och möjligen kan han få en ny klubb att spela för. Redan under slutet av december förra året började han träna med belgiska AFC Tubize. Det är en nivå 2-klubb som man hittar i botten av serietabellen. Den belgiska klubben skulle eventuellt kunna låna honom fram till sommaren då hans kontrakt med Manchester City går ut. Vi får väl så småningom se hur det gick med den saken.

Citywatch: Manchester City midfielder saw deadline day move collapse over work permit issues (Spanien).
Citywatch: Belgian club take Manchester City youngster on trial ahead of potential loan

Ingen klubb för Naah

Divine Naah.


Divine Naah lämnade som bekant ÖSK under sommaren. Enligt uppgift beroende på att ÖSK och Manchester City inte kunde komma överens om villkoren för en fortsatt utlåning. De som tillämpades under vårsäsongen lär ha varit mycket fördelaktiga för ÖSK.

Manchester Citys plan var att finna en annan klubb att låna ut spelaren till. Det ryktades också under sommaren att det fanns intresse för Naah från klubbar i både Belgien och Spanien.

I slutändan såg det sedan ut som om den spanska nivå 3-klubben SD Formentera skulle bli hans nya klubb. Den övergången gick dock om intet, eftersom spanjorerna misslyckades med att få ett arbetstillstånd för honom innan sommarfönstret stängde.

Så Naah står nu utan klubb att spela för. Det går inte för honom att spela i England heller, eftersom det krävs ett arbetstillstånd där med och något sådant har han inte.

Om han fortfarande är registrerad som en ÖSK-spelare skulle han i princip komma tillbaka till Örebro om det går att komma överens med Manchester City. Men frågan är väl om han kan bidra med så värst mycket. Jag tyckte han i allmänhet var rätt blek i sina framträdanden.

Det är fotbollsbloggen Citywatch som skrivit om detta: Manchester City midfielder saw deadline day move collapse over work permit issues.

Silly Summer 2017: Naah har lämnat ÖSK

Slutspelat för Divine Naah efter ett halvår på Behrn Arena.


NA skriver idag på eftermiddagen att ÖSK och Manchester United inte kunnat komma överens om villkoren för en förlängning av lånet av Divine Naah. ÖSK ville, skriver tidningen, fortsätta med samma villkor som man haft hittills – något Manchester City inte ville acceptera. Kärnfrågan verkar ha varit att Naah inte fått tillräckligt mycket speltid hos ÖSK, vilket minskar möjligheten för Manchester City att sälja spelaren innan hans kontrakt gått ut.

Enligt NA lämnade Naah Örebro redan igår. Egendomligt nog finns han med i den matchtrupp som skall möta, men det var ju träningsledigt igår så han kanske ”smet iväg” utan att det märktes.

Ingen större förlust för ÖSK, tycker jag. Naah var inte tillräckligt bra för att ta en startplats i ÖSK och inte åstadkom han speciellt mycket då han fick spela.

NA (Betalvägg): Avslöjar: Mittfältaren lämnar ÖSK: ”Hade gärna stannat hos oss”

Divine Naah

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)