Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Helgfotboll med ÖSK

Vi har ännu så länge knappt kommit in i början av februari, men försäsongen har redan dragit igång på allvar. Tillkomsten av konstgräset på Ekäng har utan tvekan haft en stor betydelse, vilket det fullmatade helgprogrammet visar.

Lördagens huvudnummer är givetvis A-lagets första framträdande på sin nylagda hemmaplan. ÖSKs resultat på diverse bortaplaner har så här långt inte varit särskilt övertygande – fyra matcher har resulterat i fyra förluster, oftast med ett ordentligt ras i andra halvlek. Mot Syrianska, den intressanta och hårdvärvande allsvenska nykomlingen från Södertälje är det förhoppningsvis dags för laget att visa upp lite bättre takter även i den andra halvleken. Matchen spelas på Behrn Arena med avspark kl. 15:00.

Men redan innan A-laget gör entré så  har talangtruppen varit igång. Med start kl. 12:00 möter de Götene IF. Ett intressant möte mot en blivande seriemotståndare.

ÖSK Söder spelar inte mindre än tre matcher på söndagen – alla med Ekängs IP som arena. Kl. 12:00 spelar vad som väl kommer att vara helgens förstalag mot Karlslunds talang- och farmarlag, som med suffixet FF spelar i närkesfyran. Klockan 14:15 och 16:15 möter man sedan ÖSK Ungdoms (Ekäng) äldsta pojklag (PAL resp. P95) i ytterligare två matcher. I den andra av dessa är det meningen att det är Söders juniorlag som skall stå för laguppställningen.

Av de yngre pojklagen inom bloggens uppfattningsförmåga så spelar 15-åringarna i P96 en bortamatch mot Köping FF på söndagen. De ett år yngre killarna i P97 möter Västerås IK på lördagen på Ekäng.

Fotbollssäsongen börjar i helgen

Även om ÖSKs A-trupp redan hunnit med två stycken matcher under sin mer eller mindre påtvingade träningsutflykt till Turkiet kan man nog med en viss rätta påstå, att det är nu till helgen som försäsongens träningsmatchande börjar på allvar för ÖSKs del. Samtliga ÖSKs tre manliga representationslag har matcher inbokade, vilket även gäller för två stycken av pojklagen.

ÖSKs A-trupp reser till Oslo för ett möte med Stabaek, som numera tränas av Jörgen Lennartsson. Matchen spelas i morgon kl. 16:00.

Talangtruppen har tränat flitigt hela vintern, så när som på ett uppehåll på två veckor i höstas efter säsongsslutet. Så de bör rimligtvis vara rejält sugna på att få spela på riktigt igen. För motståndet på Behrn Arena (start kl. 12:00) står IFK Örebro, laget som för två års sedan gav ÖSKs talanger en plats i div 2 genom att i den höstens sista seriematch besegra då serieledande FBK Karlstad. IFK hade sedan en mycket bra säsong i trean förra året. Man hade faktiskt till och med en viss möjlighet att gå upp i tvåan om alla resultat i den sista omgången gått deras väg. Det gjorde de nu inte, men man var nog ändå väldigt nöjda med sin tredjeplats. Inför denna säsong har laget visserligen tappat den spelskicklige Josef Mettou till Rynninge, men man har även kunnat ta in några intressanta nyförvärv. För ÖSKs del blir det första gången som de två nyrekryterade anfallarna Miralem Malic och Muamer Sepic representerar klubben. Spännande!

Ett av årets intressantaste lag kan mycket väl ÖSK Söder bli. Som vanligt har man haft en stor spelaromsättning i truppen och inför årets säsong består denna så gott som uteslutande av juniorer födda 1993 och -94. Till skillnad mot förr om åren löste man sin tränarfråga i god tid. Björn Juhlin och Patrick Ingvarsson följde med sina killar från ÖSK Ungdom (Ekäng) till ÖSK Söder, där det dessutom redan fanns ett gäng 93-or som tog det steget redan förra året. Aktiviteten i den mycket träningsvilliga truppen har legat på elitnivå med 4 till 5 pass i veckan. Huvudsakligen utomhus på Ekängsplasten. Det killarna saknar i fysik och erfarenhet får de ersätta med teknik, rörlighet och kondition, vilket borgar för att det kan bli en hel del intressanta och utvecklande matcher under det kommande året. Premiärmatchmotståndarna kommer från Adolfsbergs IK och div 4 och leds av Stig Pettersson. Matchen spelas söndag på Ekäng med start kl. 12:00.

För pojkklasserna är lördagen matchdag. Kl. 10:00 möter ÖSKs P96or Eskilstuna City och kl. 12:00 matchas P97 mot ett lag från FBK Karlstad.

Inga (större) framgångar i Örebrocupen

Örebrocupens första dag avslutades utan några större framgångar för ÖSK-lagen. Jag hade nog trott att killarna i P97 skulle kunna vara med och på allvar slåss om en finalplats, men uppenbarligen hade ÖSK Ungdom, som man brukar, prioriterat jämna lag före toppade i den här typen av breddturnering.  Av de sex deltagande lagen i klassen gick tre vidare till slutspel. Ett av dessa föll sedan bort redan i åttondelen och de andra två hade spelat klart efter kvarten. I klasserna P99 och F98 kom inget av de deltagande lagen fram till slutspelet. I morgon är det bara yngre klasser på banan eller närmare bestämt 10-åriga pojkar och ett år äldre flickor.

Örebrocupen Futsal 2010

Örebrocupens futsalturnering börjar i morgon och spelas fram till och med torsdag den 30 december. Även om ÖSK-deltagandet i DM-turneringarna varit rätt begränsat så gäller detta definitivt inte för Örebrocupen. ÖSK Ungdom är den överlägset största deltagande föreningen med 28 anmälda lag. Det är ungefär dubbelt så många lag som Örebros övriga breddföreningar Karlslund, Forward, Adolfsberg och Sturehov har anmält. Om detta även innebär att det blir mycket svartvitt i finalspelet den 30:e vill jag låta vara osagt. Det beror nog till en viss del på hur man disponerat sina lag – dvs. har man satsat på att toppa lagen eller försökt att komponera så jämna lag som möjligt.

Av de klasser som inleder turneringen i morgon är det väl ÖSKs 13-åringar (P97) som är de ”intressantaste”. De killarna hade en mycket bra utomhussäsong och dominerade stort på lokal nivå. Klassen spelar sina matcher i Conventum, där den första matchen har avspark kl 09:50 och den sista kl 15:40. Det är fyra lag i var och en av de fem grupperna och ÖSK ställer upp med hela sex lag i klassen. Så det kommer att finnas ett ÖSK-lag i elden mest hela tiden.

Karlslundscupen

101031 em. Till final men inte längre.
Det räckte inte riktigt ända fram för ÖSKs 13-åringar då finalen i Karlslundscupen avgjordes på söndagseftermiddagen. Ett kombinationslag från Västerås IK och IK Franke besegrade ÖSKarna med 2-1, vilket med tanke på spelfördelningen inte kändes helt orättvist. Det var dock ÖSK, som tog ledningen i den första halvleken efter ett snyggt långskott från Micke Loön. Västmanlänningarna som var fysiskt, men inte tekniskt överlägsna örebroarna, lyckades dock pressa in två mål i andra halvlek. I ÖSK-lägret verkade man dock inte alltför bedrövade över att det inte blev en förstaplats. Med halva den ordinarie förstauppställningen borta på grund av bandyspel i Vänersborg etc. visade man i stället, att laget förfogar över en bänk som heter duga.

101031 fm. ÖSK till final.
ÖSKs 13-åringar tog sig till final i Karlslundscupen genom att besegra solnalaget AIK. Matchen slutade 3-2 till ÖSK efter det att man varit tvugna att tillgripa straffsparksläggning för att skilja lagen åt. Efter en mållös första halvlek tog ÖSK ledningen i andra genom Markus Nydahl. AIK pressade rätt hårt och lyckades till slut få in en kvitteringsboll men inte mer, även om det var nära några gånger. I den särskiljande straffsparksläggningen satte Johan Sjögren och Adam Johansson sina straffar. ÖSKs målvakt Kalle Westdahl tog en och avgörandet stod AIKarna själva för genom att sätta sin tredje och sista i ribbkrysset.

Cupen avslutas kl. 15:00 med  ÖSK i final mot Västerås IK, som besegrade IFK Norrköping med 2-0 i den andra semifinalen.

101030 em.
ÖSK är i A-final efter att man vunnit även sin sista match i gruppspelet. Den här gången med beskedliga 2-1 mot Skene. Sällskap i finalslutspelsgruppen får man av IFK Norrköping (bästa tvåan efter 10-0 mot Degerfors), Västerås IK och AIK.

I semifinalen som spelas söndag kl. 10:00 på Karlslund Arena möter ÖSKarna AIK, medan hemmalaget Karlslunds IF får bege sig till Ekängs IP för att i D-slutspelet möte ett hopplockat lag från Rynninge, Forward och Adolfsberg

101030 fm.
Förmiddagsmatchen mot IFK Norrköping slutade med ÖSK-seger med siffrorna 3-0. Ett slutresultat som var smickrande för de för dagen röda örebroarna. Östgötarna hade trots allt några bollar som med minsta lilla tur skulle ha passerat ÖSKs mållinje. I den andra gruppmatchen besegrade Skene IF Degerfors med 2-0.

101029.
ÖSKs P97-or deltar under helgen i Karlslunds inbjudningsturnering för 13-åringar. Gruppspelet började igår och ÖSKarna besegrade i sin första match Degerfors IF med 4-0. Idag på förmiddagen väntar förmodligen tuffare motstånd då laget ställs mot IFK Norrköping. Östgötarna besegrade igår Skene IF med2-0.

I morgon spelas placeringsmatcherna och för att få vara med i A-finalspelet krävs det gruppvinst eller placering som bästa tvåa.