Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Vinst i pojkallsvenskan

Lukman Murad gjorde 3 och passade dessutom fram till Stefan Hannasons mål, då ÖSK besegrade Jönköping Södra i pojkallsvenskan. Här är de båda målskyttarna efter vinstmatchen mot Heimer förra hösten.

ÖSKs P16-killar repade sig snabbt efter gårdagens förlust i den regionala serien mot Karlslund. Idag mötte man i pojkallsvenskan på Ekäng tabelltrean Jönköping Södra. Glädjande nog blev det en säker seger med 4-2 efter det att Lukman Murad gjort hat-trick och Stefan Hannason det fjärde målet.

Lagets lagledare Klas Jonson har skickat in lite information om hur målen föll:

06. 1-0 Lukman Murad (August ”Agge” Wiklund)
41. 2-0 Lukman Murad (Marcus Moore)
52. 3-0 Lukman Murad (David Johansson)
61. 3-1
62. 4-1 Stefan Hannason (Lukman Murad)
86. 4-2

I och med vinsten tog ÖSK-killarna för första gången steget upp över nedflyttningsstrecket i Pojkallsvenskan Elit.

Helgfotboll med ÖSK

Vi har ännu så länge knappt kommit in i början av februari, men försäsongen har redan dragit igång på allvar. Tillkomsten av konstgräset på Ekäng har utan tvekan haft en stor betydelse, vilket det fullmatade helgprogrammet visar.

Lördagens huvudnummer är givetvis A-lagets första framträdande på sin nylagda hemmaplan. ÖSKs resultat på diverse bortaplaner har så här långt inte varit särskilt övertygande – fyra matcher har resulterat i fyra förluster, oftast med ett ordentligt ras i andra halvlek. Mot Syrianska, den intressanta och hårdvärvande allsvenska nykomlingen från Södertälje är det förhoppningsvis dags för laget att visa upp lite bättre takter även i den andra halvleken. Matchen spelas på Behrn Arena med avspark kl. 15:00.

Men redan innan A-laget gör entré så  har talangtruppen varit igång. Med start kl. 12:00 möter de Götene IF. Ett intressant möte mot en blivande seriemotståndare.

ÖSK Söder spelar inte mindre än tre matcher på söndagen – alla med Ekängs IP som arena. Kl. 12:00 spelar vad som väl kommer att vara helgens förstalag mot Karlslunds talang- och farmarlag, som med suffixet FF spelar i närkesfyran. Klockan 14:15 och 16:15 möter man sedan ÖSK Ungdoms (Ekäng) äldsta pojklag (PAL resp. P95) i ytterligare två matcher. I den andra av dessa är det meningen att det är Söders juniorlag som skall stå för laguppställningen.

Av de yngre pojklagen inom bloggens uppfattningsförmåga så spelar 15-åringarna i P96 en bortamatch mot Köping FF på söndagen. De ett år yngre killarna i P97 möter Västerås IK på lördagen på Ekäng.

Pojkallsvenskan avslutades med seger

ÖSKs pojkallsvenska lag efter matchen mot Karlstads BK. Huksittande från höger: Julius Jadling, Lukman Murad, Sebastian Lööw, David Johansson, Mirza Basic, Stefan Hannason och Björn Juhlin (talangutvecklare). Stående från höger: Gustaf Lundholm (assisterande tränare), Simon Ornstein, Erik Sundelius, Jonathan Thuresson, Oscar Fardelin (inlånad från P95), Joakim Åberg, Filip Albertsson, Kalle Jansson, Jesper Welin, Martin Ingvarsson, Haris Karahmet, Jan Sundelius (lagledare) och Patrik Ingvarsson (tränare). (Klicka på bilden för bättre upplösning).

Årets pojkallsvenska kampanj avslutades med en stabil 4-1 seger på Ekäng över tillresta Karlstads BK. ÖSKarna jagade mål för att om möjligt kunna passera Carlstad United i toppen av tabellen. En jakt som så här i efterhand skulle visa sig vara tämligen utsiktslös. Toppkonkurenterna vann nämligen sin match med hela 10-0 mot Degerfors.

ÖSKarna har dock all anledning att känna sig nöjda med årets avslutande match som bitvis bedrevs mot ett mål. Värmlänningarna försvarade sig dock bra och hade dessutom sedda med hemmaögon en hel del tur. Fyra mål fick de dock lov att släppa in. Det första var en straffspark som Stefan Hannason placerade i farlig närhet av krysset, vilket mål också var det enda i första halvlek. I motvinden i den andra fick så ÖSKarna bättre ordning på sin målfabrikation. Haris Karahmet gjorde 2-0 på ett kanonskott som gick stolpe in och sedan 3-0 på nick efter hörna. KBK stack emellan med 3-1 efter hörna innan Lukman Murad direktskarvade in en hörna med en minut kvar av matchtiden.

Fotbollshelg med förhinder

För ÖSK Ungdoms två äldsta fotbollstruppen blev nog den här helgen något av en besvikelse. Fyra matcher var ursprungligen inplanerade – ingen av dem kunde spelas. I pojkallsvenskan var det meningen att Oddevold skulle komma till Örebro, men de lämnade serien för några veckor sedan. Div 8-laget skulle ha mött IFK Lindesberg, som lämnade återbud. Samma sak hände för det lag som spelar A-slutspelet i P17. Östansjö/Vretstorp fick inte ihop lag och avstod. Det gjorde slutligen även KB Karlskoga i den regionala P15-serien.

Svartvit fotboll den 8. september

Det är väldigt tunnsått med nyheter om ÖSK Fotboll för tillfället. Idag har huvuddelen av A-truppen träningsledigt. Speciellt kallade truppmedlemmar kan dock komma att specialdrillas på Behrn Arena med start kl. 10:30.

Övriga delar av ÖSKs fotbollsfamilj ägnar sig också åt träningen. Det är väl delvis så att de allt tidigare kvällarna gör att den lokala fotbollen nu tvingas dra ner sina aktivitetsnivåer.

I en annan del av stan, i det här fallet på Trängen, spelas dock en match som potentiellt kan komma att vara av stor betydelse för ÖSKs slutresultat i pojkallsvenskan. Kl. 17:30 möter BK Forward nämligen Carlstad United. Hemmavinst skulle betyda att ÖSKs PAL-lag får ett trepoängsövertag på värmlänningarna. CU-vinst å andra sidan ger detta lag serieledningen.

Vinst i serien ger deltagande i slutspelet tillsammans med de bästa lagen från pojkallsvenskan elitgrupper. Så för en gångs skull håller bloggen faktiskt på Forward.

Resultat: Nej, någon hjälp av Forward blev det inte. Carlstad United vann med 5-2 och leder nu serien på samma poäng som ÖSK, men med en målskillnad som är fyra mål bättre.

Förlust i pojkallsvenskan

Inte alltför glada miner efter förlusten mot Carlstad United. Från vänster: Energiknippet Filip Albertsson, mittbacken Lukas Carlén, målskytten Stefan Hannasson och den mångsidige Erik Sundelius.

Det blev ingen vinst för ÖSKs lag i pojkallsvenskan då Carlstads United besökte Ekängs IP. De flesta spelarna i det svartvita laget verkade ha vaknat på fel sida – om de vaknat överhuvud taget. Värmlänningarna fick alldeles för snabbt en tremålsledning  (målen föll i den 17, 21 och 22 minuterna). En smula tur hade de visserligen i samband med några av målen, men ändå. ÖSKarna var inte med i matchen mot de välspelande och aggressiva värmlänningarna.

Efter det tredje baklängesmålet bytte ÖSKs lagledning in sina tre ersättare och gjorde dessutom några omdisponeringar i laget. Förändringarna stabiliserade situationen och resten av matchen vann faktiskt ÖSK med 1-0. Men det hjälpte ju föga eftersom CU redan hunnit med att göra tre. Målgörare för ÖSK var Stefan Hannasson i den 72 minuten. Efter reduceringsmålet ökade ÖSK intensiteten ytterligare, men kom egentligen ingen vart mot CUs försvarslinjer. ÖSKs press öppnade för värmländska motattacker, men några säkra räddningar av Jonathan Thuresson i ÖSK-målet såg till att förlustsiffrorna inte drog iväg ytterligare.

Plusbetyg i eländet skall i första hand gå till de tre inhopparna. Lukas Carlén gjorde riktigt bra ifrån sig som mittback, Filip Albertsson tillförde som vanligt en hel del energi till mittfältet och mångsidige Erik Sundelius tog sitt ansvar som först defensiv mittfältare och sedan vänsterback.

Förlusten innebär att Carlstad United vid vinst i sina två hängmatcher går upp på samma poäng som ÖSK och förbi tack vare en bättre målskillnad. Serietabellens andralag Degerfors IF förlorade överraskande sin match i Mellerud och ligger därför fortfarande tre poäng efter med en match mer spelad än ÖSK.

Svartvit fotboll den 29. augusti

A-truppen varvar ner mellan kl 09:30 och 11:00 efter gårdagsmatchen på Behrn Arena.

I pojkallsvenskan tar ÖSK emot Carlstad United i en match som nästan ser ut som en seriefinal. (Det hade den också varit om inte Degerfors hade börjat röra på sig). Degerfors ligger tre poäng efter men har en match mer spelad. CU ligger nio poäng efter ÖSK, men har två matcher mindre spelade och en bättre målskillnad. En måstematch för killarna om man vill hålla avståndet till de lag som jagar närmast. ÖSK kommer till spel med ett starkt lag även om man har fått lov att släppa Lucas Oskarsson och Albin Ek till talangtruppen. Matchen spelas på Ekängs konstgräs med start kl. 13:00.PAL/P17-truppen har även en match i div 8 att ta hand om idag. Kl. 17:00 möter man Vivalla Stars andralag på Lundby IP. Vivalla ligger på en av de två uppflyttningsplatserna och blir nog svåra att tas med. ÖSK har visserligen vunnit  sina två senaste matcher i serien utan några egentliga bekymmer, men då har man i huvudsak använt sig av spelare från PAL-truppen. De flesta av dessa är inte tillgängliga den här gången eftersom de spelar mot Carlstad United tidigare på dagen. Så det blir huvudsakligen spelare ur P17-poolen som får förtroendet för den här matchen.

Resultat
: Matchen inställd på grund av obrukbar plan.


ÖSK Söders andralag tar emot Nyckelby IF på Navets IP kl. 17:30 i kväll. Det blir något av en streckkamp då de två lagen möts. Nyckelby ligger närmast under uppflyttningsstrecket och ÖSK Söder närmast över nedflyttningsstrecket. Båda lagen är med andra ord i behov av poäng och har en hel del att spela för. Normalt skulle Nyckelby (som ligger mellan Fellingsbro och Arboga) vinna den här matchen tämligen lätt. Frågan är dock hur spelstarkt höstvarianten av ÖSK Söder 2 är. A-truppen har fått in en hel del nya spelare, vilket leder till att några av de spelare som tidigare förekommit i A-lagssammanhang nu spelar med andralaget.

Resultat: ÖSK Söders killar fick ett bra resultat och tre poäng när man slog Nyckelby med 3-1. För ÖSKs mål svarade Shazada Akbari med 2 stycken och Hannes Botvidsson med 1.


ÖSK P15:s andralag möter i eftermiddag Adolfsbergs IK . Det är AIK som har hemmamatch, men eftersom Lugnet för närvarande inte är spelbar så har matchen flyttats till konstgräset på Ekängs IP. ÖSK tillhör topplagen i serien medan Adolfsberg har haft det tyngre. Det lutar nog åt svartvita poäng i denna match. Matchen börjar 16:00.

Målkalas mot Adolfsberg: ÖSKarna vann matchen med hela 9-0. Oklart hur och varför för så stor skillnad borde det väl ändå inte vara.


I Superettan jagar Ängelholms FF och Robin Staaf mål och en seger i den svåra hemmamatchen mot Örgryte IS.

Resultat: De två lagen försämrade varandras möjligheter att nå den allsvenska kvalplatsen genom att spela oavgjort 1-1. Den enda noteringen på Robin är att han blev utbytt efter 66 minuter.

Örgryte är (apropos resultatet) något av ett unikum i svensk elitfotboll för tillfället. De har spelat oavgjort 14 gånger av 24 möjliga. Hade deras resultat istället varit 7 vunna och 7 förlorade av de matcher som slutade oavgjorda så hade de haft poängdelad ledningen i serien tillsammans med IFK Norrköping.

Några fredagsnotiser 27 augusti

Bra resultat för Söder.
Resultaten i Närkesfyran gick ÖSK Söders väg då omgång 17 spelades klart i kväll. Både laget närmast under Söder i tabellen (Latorp) och över Söder i tabellen (Öfre) förlorade sina matcher, så Söder ligger kvar på kvalplatsen med Öfre på tre poängs avstånd. Fast Öfre har betydligt bättre målskillnad också, så Söder måste ta fyra poäng mer för att komma förbi. Latorp förlorade mycket överraskande på hemmaplan mot seriejumbon Glanshammar.

Knivskarpt i Södra Svealand.
Både Karlslund och Eskilstuna City vann sina matcher i södra svealandstvåan i kväll. Det betyder att de rycker upp ovanför nedflyttningsplatserna.Kvalplatsen tas i stället över av Värmdö. Närmast under (4 poäng) kvalplatsen ligger Visby Gute. De möter just Värmdö borta i helgen.

Bra biljettförsäljning för HIF-matchen.
Det ser ut att kunna bli ytterligare en femsiffrig publiksiffra i morgon då ÖSK möter Helsingborg. Väderutsikterna ser halvhyfsade ut – inget regn förrän efter matchen. Av de fyra sittplatssektionerna på Östra Läktaren är en redan fullbokad och på två av de andra finns det bara ett fåtal platser kvar. På Södra Läktaren finns det bara ströplatser kvar på de centrala sektionerna. Frågetecknet är hur många som kommer att utnyttja sponsorplatserna på den Norra Läktaren. De brukar ha svårt att fyllas då det är helgmatch. Men jag skulle tro att det nog kan bli en femsiffrig publiksiffra. Eftersom matchen sänds i TV4 så kommer det dessutom att komma in en del TV-pengar också. Förra året drog matchen mot HIF (med Henke) 8.158 personer. Den siffran kommer att slås.

Hektiskt vecka för PAL/P17-trupperna.
ÖSKs 16-17 åringar går mot en hektisk vecka igen. Eller vad sägs om följande veckoprogram:

29 aug. PAL-match mot Carlstad United som är något av en tidig seriefinal.
29 aug. Div 8-match mot Vivalla Stars IF 2
1 sep.    DM Seminfinal P16 mot Sannahed
2 sep.    P17 slutspel mot HOIF
4 sep.   PAL-match mot FBK Karlstad
5 sep.   Div 8-match mot FC Pars 2

Därefter lugnar det ned sig och man får en vanlig träningsvecka.

Oscar Sunden bra förstärkning för Söder.
Oscar som i torsdags gjorde sin debutmatch för Söder och dessutom två av målen mot Laxå kan komma att visa sig vara den förstärkning som ÖSK Söder har saknat – nämligen en anfallare som gör mål. Oscar har en minst sagt intressant bakgrund och har bland annat representerat BK Forward och IFK Norrköping på juniorallsvensk nivå. Nu vet jag inte i vilken träningsstatus han befinner sig, men gör man två mål på Laxå så är han väl inte helt nedgången.

Arad Mianigivi ny i talangtruppen.
Ett nytt namn dyker upp i kvällens matchrapport för talangtruppens match mot Enskede . Inbytt i den 77:e minuten blev Arad Mianigivi, som tog över efter Adam Eriksson.  Jag vet att Arad provtränade med talangtruppen för någon vecka sedan, men inte att man kommit så långt att man beslutat att ta in honom i truppen. Arad kommer från div 3 klubben Konyaspor i Botkyrka. Han favoritposition är vänsterback.  Han är av född 1992 eller 1993. På sin CV ståtar han med att ha provtränat hos grekiska Olympiakos.

Helt fel

Jag trodde att kvällens div 8-match mellan Höftskott och ÖSK2 skulle börja kl 19:00 och att det skulle bli seger för gästerna från Universitetet. Så fel jag hade. Matchen började redan kl 18:30 på grund av de försämrade ljusförhållandena och ÖSKs pojklag rullade ut ett chanslöst motståndarlag.

ÖSK kom till spel med ett lag som till största delen bestod av PAL-spelare och de hade inga som helst problem att besegra de fotbollsmässigt oskolade studenterna. Stefan Hannasson gjorde ÖSKs första två mål på långskott, som smet in precis under ribban och Benjamin Andersson-Westergård gjorde det sista efter att ha runnit igenom på vänsterkanten och sedan rullat in bollen förbi en chanslös målvakt.

Närmast på programmet för PAL-truppen ligger nu vad som med viss fog skulle kunna kallas seriefinalen i pojkallsvenskan. Den spelas på söndag.

PAL: Femetta mot Heimer

Målskyttarna mot IF Heimer: Kalle Jansson, David Johansson, Simon Ornstein, Lukman Murad och Stefan Hannasson.

ÖSKs pojkallsvenska lag hade inga större problem med att skicka hem Heimer till Lidköping med oförrättat ärende. Så när som under några minuter i första halvlek var ÖSKarna hela tiden i ledningen och gästernas anfallsförsök var få till antalet och trubbiga till utförandet. Redan efter några minuters spel tog ÖSK ledningen genom Stefan Hannasson, som fick bollen vid bortre efter ett inlägg från kanten. Tvåan kom på en likartad situation efter ett fint anfall. Lukman Murad spelar ut bollen till Simon Ornstein (för dagen högerytter) på kanten. Simons inlägg når David Johansson i bortre delen av straffområdet och David har inga problem med att få bollen i nät. Däremellan hade dock Heimer gjort sitt mål – ett resultat av en stark medvind, en studsande boll och ett missförstånd mellan målvakt och mittbackar.

Kalle Jansson gjorde sedan 3-1 efter ett upplopp längs vänsterkanten. Heimers försvarare halkade till i precis fel ögonblick vilket gjorde att Kalle kunde runda honom och gå på mål. Där satte han den högt vid första stolpen medan målvakten försökte fånga den boll som aldrig kom efter marken.  Lukman Murad gjorde precis innan halvtidsvilan 4-1 efter att ha rundat målvakten och satt bollen ur snäv vinkel.

I andra halvlek hade ÖSK medvind och ett konstant spelövertag, men mer än ett mål till blev det inte. Lukman Murad spelade bollen snett inåt bakåt till Simon Ornstein, som väl inte får en hundraprocentig träff, men tillräckligt bra ändå för att det skall bli mål. Därefter blev det lite väl mycket solokörning för att Björn Juhlin skall vara riktigt nöjd.

ÖSK  hade ett mycket starkt mittbackspar i David Åberg och Jesper Welin, David Johansson jobbade som vanligt hårt på mittfältet och slog dessutom ett knippe öppnande passningar. I anfallet märktes Lukman Murad inte bara för ett mål och en assist utan även för några chanser som inte blev mål även om några av dem nog borde ha blivit det. Å andra sidan skapar Lukman de mesta situationerna på egen hand. Simon Ornstein i den för honom ovana rollen som högerytter bokfördes för ett mål och assist vid de första två målen, vilken var ett gott dagsverke.

Nästa vecka spelar laget vad som väl får sägas vara seriefinal mot Carlstad United.