Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Karjalainen sluter cirkeln

Rasmus Karjalainen återvänder till den klubb där hans fotbollskarriär började. Helsingborg meddelar, att man kommit överens med AC Oulu om en övergång. Med sin nygamla klubb har spelaren skrivit kontrakt fram till utgången av 2023 med en option även för år 2024. (Vem som har optionen framgår som vanligt inte).

NA: Förre ÖSK-anfallaren lämnar allsvenskan – klar för ny klubb
Helsingborgs IF: Rasmus Karjalainen lämnar HIF
AC Oulu: Rasmus Karjalainen återvänder hem (google översatt).Spelarstatistik från Flashscore.com.

Silly Winter 2021/22: Taha Ali till Helsingborg

Så blev det klart. Det har varit en snackis ett bra tag nu, men idag kom så bekräftelsen. ÖSK och Helsingborg skriver båda på sina respektive webbplatser att övergången från Örebro till Helsingborg är klar. Spelaren har skrivit ett fyraårskontrakt med sin nya klubb och ÖSK ryktas kunna ta emot mellan 3 och 4 färska miljoner på sitt bankkonto.

Bortsett från att vi aldrig kommer att få se vad Ali skulle kunna åstadkomma i ÖSK-dressen kan man väl konstatera att fjolårets värvning av Ali från div 1-klubben Sollentuna FK var mycket lyckad ekonomiskt sett. Han lär inte ha kostat ÖSK någonting vid övergången och lönemässigt så tog Västerås hand om en del under hans period hos dem. För ÖSK med en pressad ekonomi efter nedflyttningen till Superettan var detta säkert ett välkommet bidrag.

Positivt är även att övergången lär skapa en bättre visshet om vilka förutsättningar som gäller för det fortsatta truppbygget inför april månads uppstart i Superettan.

ÖSK: Taha Ali lämnar ÖSK Fotboll
Helsingborgs IF: Taha Ali klar för HIF
NA: Taha Ali lämnar ÖSK – klar för Helsingborg
NA: Axel Kjäll om dagens övergångar.
NA: Fredrik Carlsson om dagens spelaraffärer (video).
NA: Taha Ali om ÖSK-petningen

Silly Winter 2021/22: Taha Ali opererad

Den eventuella övergången för Taha Ali från ÖSK till Helsingborg har varit minst sagt trög. Parterna har legat långt ifrån varandra pengamässigt och det har tagit sin runda tid att nå en överenskommelse om försäljningspriset. Vilket man nu sägs ha gjort. Det enda som verkar återstå är den sedvanliga läkarundersökningen.

En läkarundersökning som kanske inte blir så rutinbetonad som dessa i allmänhet verkar vara . NA skriver nämligen idag, att Taha Ali genomgick en meniskoperation för några dagar sedan. Normalt inte någon speciellt komplicerad åtgärd med en rehabtid på några få veckor.

Återstår nu att se om Helsingborg anser att de kan köpa loss en nyopererad spelare eller om de vill vänta för att se att rehabiliteringen går bra innan de genomför köpet. Med tanke på att de skall ut med rätt mycket pengar för att få loss Ali borde de väl rimligen föredra att vänta för att se att rehabben går planenligt.

NA: Taha Ali har opererats hos knädoktorn

Silly Winter 2021/22: Taha Ali äntligen till Helsingborg

Äntligen verkar ett avslut beträffande Taha Ali vara på väg. Enligt NA, som hänvisar till Helsingborgs Dagblad är nu samtliga tre parter överens med varandra.Det enda som återstår skall vara den traditionella läkarundersökningen. En månadslång knäskada skulle möjligen kunna ställa till det för Ali, men annars ser allt väldigt klappat och klart ut.

Det hade givetvis varit trevligt att ha Ali kvar i klubben för att se vad han kunnat prestera om han får mer förtroende och friare tyglar än vad han hittills fått hos ÖSK. Men så blir det förmodligen inte.

Enligt Ali är det möjligheten att få spela i Allsvenskan som legat bakom önskemålet om ett klubbyte. Minst lika troligt är att det är den allsvenska lönenivån som hägrar. Ali lär inte ha haft någon speciellt hög lön i Örebro. Nyförvärv från en div 1-klubb som han var. Helsingborg värvar honom till en hög kostnad och enligt uppgift på ett längre kontrakt. Rimligen kommer hans nya lön att återspegla detta.

NA: Nya uppgifterna: ÖSK överens med Helsingborg om Taha Ali

Silly Winter 2021/22: Nytt Ali-bud från Helsingborg

Enligt uppgift (skriver NA) har Helsingborg höjt sitt bud på Taha Ali från 2 till 3 mkr plus. Tidningen skriver att budet nu är nära de 4 mkr som ÖSK uppges värdera spelaren till.

Om klubbar ligger nära varandra i värderingen i sådana här sammanhang brukar det gå att komma överens på något sätt. Det finns ju andra saker än priset som det går att skruva på. Till exempel övergångsklausulens utformning och innehåll eller genom att en del av övergångssumman görs prestationsbaserad.

Så det verkar som om Alis tid som ÖSK-spelare är på väg att få ett oväntat snabbt slut.

Samtidigt skriver tidningen att ÖSK uppges förhandla med Ali om en förbättring av hans nuvarande kontrakt med klubben. Ali lär väl liksom de andra spelarna ha fått vidkännas en lönesänkning efter degraderingen till Superettan. Det är ju möjligt att hans missnöje inte har så mycket med om han spelar i Superettan eller Allsvenskan utan mer om vilka hans ekonomiska villkor är.

NA: Uppgifter: Nytt Taha Ali-bud – ”Granen” lägger på dryg miljon

Silly Winter 2021/22: Alibud – men Kjäll håller emot

NA uppger – eller kanske snarare Helsingborgs Dagblad uppger – att Helsingborgs IF lagt ett bud på Taha Ali och att ÖSK tackat nej till budet.

På NA:s fråga om Kjäll räknar med Ali i årets trupp blir det något svävande svaret.
– Ja, om inget annat händer är han en spelare i vår trupp. Samtidigt vet vi att det händer mycket under ett fönster och det är svårt att sia om nu. Just nu ser det ut som att Taha Ali spelar i ÖSK, säger Axel Kjäll.

Det är väl just nu som är nyckelorden i sammanhanget. Precis som han tidigare gjort påpekar Kjäll att det finns fler klubbar som är intresserade av Ali.

Samtidigt kan man väl i NA-artikeln märka en viss irritation över att Joel Cedergren med tidningen diskuterat behovet av att snabbt kunna avsluta försäsongens spelartransaktioner. Dvs. ut med de som inte vill vara kvar och in med deras ersättare så fort som möjligt.

Jag tror att om Cedergren får sin defensiva mittfältare så kommer han nog att lugna sig. Det är den pusselbiten som fattas. I övrigt ser väl lagbygget för tillfället rätt bra ut med Superettans mått mätt.

NA: Uppgifter: ÖSK har nobbat Taha Ali-budet

Silly Winter 2021/22: Taha Ali till Helsingborg?

Fotbolltransfers.com hade på något sätt fått nys om en övergång för Taha Ali från Örebro till Helsingborg (av alla platser) och skrev om det strax efter lunch idag. Skåningarna uppenbarligen imponerade av hans demontering av deras försvar i förra årets avslutande match i Superettan. Sådant både svider och sätter sina spår.

En uppgift som NA senare på eftermiddagen kunde verifiera via egna källor. Enligt NA handlar det om en övergång värd ca. 2 mkr (plus prestationsbonusar).
– Det är inget som jag vill kommentera och han inte klar för någon annan klubb just nu. Vi får se vad som händer men jag kan förstå med den hösten som han gjorde att det finns intresse för honom. Det vore konstigt annars, säger ÖSK:s fotbollschef Axel Kjäll till tidningen.

Det där ”just nu” får man väl tyda som ”just nu, men inte nödvändigtvis senare i veckan” eller något åt det hållet.

Hur som helst. Hos ÖSK verkar man aldrig ha varit överdrivet intresserade av Ali och de säljer honom säkert om de kan få in 2 mkr för spelaren som de knappt använde förra året.

Det kan i och för sig vara så att ÖSK i första hand ser detta som en möjlighet att minska trycket på en del av truppen som är överbefolkad (offensiva mittfältare) och i stället använda pengarna till en del där det i princip saknas alternativ (defensivt mittfält).

Fotbolltransfers.com: Avslöjar: Taha Ali högaktuell för Helsingborgs IF
NA: ÖSK nära ny miljonförsäljning
Lagstatistik: Spelade matcher (2016-2021) för Taha Ali.

Karjalainen till Helsingborg

Rasmus Karjalainen återvände till nederländska Fortuna Sittard då hans utlåning avslutades vid halvårsskiftet. Nu är han tillbaka i Sverige efter en övergång från sin tidigare klubb till Helsingborgs IF. Skåningarna skriver på sin webbplats att de skrivit ett kontrakt med honom som sträcker sig fram till utgången av år 2023.

Helsingborgs IF: Rasmus Karjalainen klar för HIF
Fortuna Sittard: Rasmus Karjalainen keert definitief terug naar Zweden

Omgång 25: Örebro SK – Helsingborgs IF 3-2 (2-1)

Plast: Behrn Arena
Tid: Söndagen den 25 oktober kl. 17:30
Domare: Bojan Pandzic
På TV: Ja, om man köpt sitt TV-paket via Telia.
Web-TV: DPlay
Twitter: @oskfotboll, @HelsingborgsIF
Publik: NejTidigare resultat (grundtips kryss?).

2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 Cupen 2019 2020
ÖSK – Helsingborgs IF 1-1 0-0 1-1 0-0 0-0 1-1 0-1
Helsingborgs IF – ÖSK 2-0 1-1 1-1 0-2 1-3 1-4 1-1

Matchfakta.
13. 1-0 Rasmus Karjalainen (Nahir Besara)
24. 2-0 Nahir Besara (David Seger)
27. 2-1 Anthony van den Hurk (Adam Eriksson)
39. Varning Kebba Ceesay
48. Varning Romain Gall (1)
62. Spelarbyte: Romain Gall (ut), Johan Mårtensson (in)
64. Varning Deniz Hümmet (5)
66. Varning Max Svensson
77. Spelarbyte: Rasmus Karjalainen (ut), Agon Mehmeti (in)
82. 3-1 Nahir Besara (straff)
85. Varning Erik Figueroa
86. Spelarbyte: Brandur Hendriksson Olsen (ut), Noel Mbo (in)
88. Varning Johan Mårtensson (8, avstängd nästa match)
89. 3-2 Max Svensson (frisparksmål)
90+1. Varning Kevin Adrian Wright (6)
90+4. Slut


Laguppställningar och spelarbetyg (SofaScore).

Ersättare (8 spelare): Jake McGuire, Johan Mårtensson (62 6.7), Agon Mehmeti (77 6.5), Erik Björndahl, Dennis Collander, Niclas Bergmark, Daniel Björkman.

Spelare som saknades.
På grund av skada/sjukdom/avstängning: Albin Granlund (fotskada), Martin Broberg (rehab), Isaac Boye (lårkänning) och Jake Larsson (personliga skäl).
I bruttotruppen, men ej i matchtruppen (sjukdom/skada/?): Daniel Björnquist, Michael Almebäck och Simon Amin.
I farozonen befann sig: Nahir Besara, som hade 3 varningar och Johan Mårtensson som hade 7 stycken. Mårtensson varnades och missar därmed bortamatchen mot IFK Göteborg.

Spelare som saknades i Helsingborg: Skadade/avstängda: Andreas Granqvist (b, återhämtar sig från ljumskskada), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad), Marcus Olsson (b/mf, knäskadad), Shkodran Maholli (fw, skadad), Rasmus Jönsson (mf/fw, lårskadad), Andreas Landgren (b/mf, lårskadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, hjärnskakning), Ravy Tsouka (b), Alhaji Gero (fw), Martin Olsson (b, sjuk)


Matchstatistik från SofaScore.com

Örebro SK – Helsingborgs IF Live Score

Spelarpoäng enligt Twelve.football.
Nahir Besara 4.010 (!), Andreas Skovgaard 1.481, Rasmus Karjalainen 1.428, Nordin Gerzic 1.289, Benjamin Hjertstrand 1.209, Kevin Wright 1.054, Oscar Jansson 779, Hussein Ali 737, Deniz Hümmet 720, David Seger 677, Johan Mårtensson 313, Romain Gall 249 och Agon Mehmeti 40.
Örebro SK totalt: 13.986
Helsingborgs IF totalt: 10.670


Svenska Fans (Helsingborgs IF): ÖSK-HIF 3-2: Referat och spelarbetyg
201026. NA: Besara om sin målform
201026. NA: Spelarbetyg
201025. Martin Avedal (M.A.V.Foto): Matchbilder
201025. Helsingborgs Dagblad: HIF föll tungt i Örebro
201025. Allsvenskan.se: Matchklipp
201025. Dplay Sport: Höjdpunkter. Registrering nödvändig.
201025. Svenska Fans (Helsingborgs IF): Lundblads fem intryck från ÖSK-HIF 3-2: USEL matchinledning tar HIF närmare superettan
201025. SR P4 Örebro: Intervju med Nahir Besara
201025. Fotbollskanalen: Helsingborgs kris fortsätter – förlorade mot Örebro
201025. NA: Fredrik Carlsson om Nordin Gerzic och om hans 300:e allsvenska match
201025. NA: Känslorna tog över för Gerzic i jubileet – dubbla missar höll på att kosta
201025. NA: ÖSK vann i Gerzics 300:e match – efter Besaras show mot Helsingborg
201025. Helsingborgs IF: Max Svensson efter förlusten mot ÖSK: “Känns mest piss” (video)
201025. Helsingborgs IF: Uddamålsförlust mot Örebro SK
201025. ÖSK: Presskonferensen
201025. ÖSK: Femte raka ÖSK-segern på Behrn Arena


201025. Allt om HIF: Inför Örebro-HIF med Adil Kizil
201024. NA: Axel Kjäll om kniviga läget inför hemmamatchen
201024. ÖSK: Axel Kjäll inför ÖSK – Helsingborg (video)
201024. Svartvitt: Inför Örebro SK – Helsingborgs IF: Skärpning
201024. Allt om HIF: Inför Örebro-HIF
201023. Fotbollskanalen: Olsson osäker till spel – och HIF-kontraktet går snart ut
201023. Fotboll Skåne: HIF laddar upp på konstgräs i Örebro: “Chans att vänja sig lite”
201023. Fotboll Skåne: Manfall inför Örebro SK – Martin Olsson osäker till spel
201023. Helsingborgs IF: Olof Mellberg inför matchen (video)

Omgång 10: Helsingborgs IF – Örebro SK 1-1 (0-1)

Gräs: Olympias
Tid: Torsdagen den 23 juli kl. 19:00
Domare: Glenn Nyberg
På TV: Ja, om man köpt sitt TV-paket via Telia
Web-TV: DPlay
Twitter: @oskfotboll, @HelsingborgsIF
Publik: Nej2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 Cupen 2019 2020
ÖSK – Helsingborgs IF 1-1 0-0 1-1 0-0 0-0 1-1 0-1
Helsingborgs IF – ÖSK 2-0 1-1 1-1 0-2 1-3 1-4

Matchfakta.
03. 0-1 Erik Björndahl (Jack Lahne)
06. Varning Ravy Tsouka-Dozi
46. Spelarbyte: Jack Lahne (ut) David Seger (in)
49. Varning Anders Lindegaard
59. Varning Erik Björndahl
68. Varning Assad Al Hamlawi
69. Spelarbyte: Jake Larsson (ut) Nordin Gerzic (in)
74. Spelarbyte: Assad Al Hamlawi (ut) Alex Timossi Andersson (in)
79. Spelarbyte: Ravy Tsouka-Dozi (ut) Alhaji Gero (in)
80. Varning Alhaji Gero
82. Varning Mohammed Abubakari
85. Spelarbyte: Dennis Collander (ut) Andreas Skovgaard Larsen (in)
90+5. 1-1 Brandur Hendriksson Olsen (Alhaji Gero)
90+5 slut.


Laguppställningar och spelarbetyg (SofaScore).

Ersättare: Jake McGuire, David Seger (46 6.7), Nordin Gerzic (69 6.5), Andreas Skovgaard (85 6.2), Arvid Brorsson, Fabio De Sousa Silva och Hussein Ali.
Spelare som saknades.
På grund av rehab/skada/sjukdom: Martin Broberg (rehab), Daniel Björnquist (rehab), Daniel Björkman (rehab), Agon Mehmeti (vadskada), Johan Mårtensson (muskelbristning), Simon Amin (muskelbristning).
Ej uttagna: Niclas Bergmark och Alfred Ajdarevic

I farozonen: Ingen av ÖSKs spelare riskerade avstängning om de varnades i matchen. Kevin Wright, Albin Granlund och David Seger har alla två varningar, men i år blir man inte avstängd förrän efter fyra. I nästa omgång blir trion en kvartett då Erik Björndahl ansluter.


Matchstatistik från SofaScore.com

Helsingborgs IF – Örebro SK Liveresultat och stream

Spelarpoäng enligt Twelve.football
Benjamin Hjertstrand 3.126!, Oscar Jansson 1.538, Albin Granlund 1.412, Erik Björndahl 1.366, Michael Almebäck 1.136, Dennis Collander 998, Nahir Besara 813, Jake Larsson 700, Kevin Wright 606, Robin Book 581, Nordin Gerzic 516, Jack Lahne 375, David Seger 246, Andreas Skovgaard -24.

Anmärkningsvärt. Benjamin Hjertstrands 3.126 poäng är den näst högsta poängen som Twelves AI-system räknat fram i den här omgången. Elfsborgs Gustav Henriksson har fått fler (3.492), men av Henrikssons poäng kommer 2.000 från de två mål han gjorde på Mjällby.


200724. Svenska Fans (Helsingborg): Lundblads fem intryck från HIF-ÖSK
200724. Svenska Fans (Helsingborg): HIF-ÖSK 1-1: Referat och spelarbetyg
200724. Svartvitt: Helsingborgs IF – Örebro SK 1-1: När orken tryter
200724. NA: Spelarbetyg
200724. Bill Hammer (NA): Ett knytnävsslag som kan få luften att gå ur – nu behövs nytt mod för ny Stockholmssuccé
200723. Helsingborgs IF: En poäng på Olympia efter ännu en sen upphämtning
200723. Dplay Sport: Höjdpunkter. Registrering nödvändig.
200723. Allsvenskan.se: Matchklipp
200723. Allt om HIF: HIF-Örebro ”HIF fick med sig en pinne men var värda en seger”
200723. Fotboll Skåne: Olof Mellberg: “Allsvenskan är allt annat än logisk”
200723. NA: Mittbacken kritisk till insatsen – trots det snöpliga målet
200723. NA: Utsatta stopptiden redan passerad när HIF kvitterade – ÖSK-managern kritisk
200723. NA: ÖSK tappade ledningen på övertid – kryssade borta mot Helsingborg
200723. ÖSK: Tappad ledning i slutsekunderna mot Helsingborg


200723. SR P4 Örebro: Intervju med Oscar Jansson
200723. FotbollDirekt: Allsvenskt premiärmål som 30-åring – nu vill han mer
200723. Allt om HIF: Inför HIF-Örebro med Adil Kizil
200723. Allt om HIF: Inför HIF-Örebro
200723. FotbollSkåne: Mellberg vill se ett HIF som varierar: “Inte bara banka långbollar”
200723. FotbollSkåne: HIF:s extrema skade- och sjukdomssituation fortsätter
200723. Svenska Fans (Helsingborg): Guide inför HIF-Örebro: Så kan HIF starta ikväll
200722. Svartvitt: Inför Helsingborgs IF – Örebro SK: Rotation
200722. Helsingborgs IF: Olof Mellberg inför hemmamatchen mot Örebro SK (video)
200722. ÖSK: Axel Kjäll inför matchen mot Helsingborg (video)
200722. FotbollDirekt: HIF:s stortalang kan missa Örebro