Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Omgång 12: Helsingborgs IF – Örebro SK 1-0 (1-0)

Plats: Olympia, Helsingborg
Tid: Söndagen den 16 juni klockan 15.00
Domare: Per Melin (ass. Fredrik Klyver och Anders Böwing, 4e. Ahmed Al-Kodri)
På TV: Via Telia och Tele 2/Tv4play, som köpt TV-rättigheterna från Discovery+
Web-TV: Streamas via Max, Discovery+ och Tv4play
Hockeykrock: Nej, ÖHK har inte börjat säsongen än
Publik: 6042Matchfakta.
29′ 1-0 Milan Silva Rasmussen
66′ Varning Taylor Silverholt
90+2′ Varning Adam Hellborg

Bollinnehav: 39-61%
Skott: 4-10
Skott på mål: 2-3
Hörnor: 3-5
xG: 1.02-1.43

Statistik från SofaScore, FootyStats och FlashScore.Kommentar.
Örebro SK reste till Helsingborg för att möta ett HIF som haft det förtvivlat svårt på hemmaplan. Innan matchen mot ÖSK hade HIF inte vunnit på hemmaplan.

Men vad hjälper det när ÖSK är precis lika svaga på bortaplan?

Naturligtvis bröt HIF sin trend samtidigt som ÖSK fördjupade sin.

Själva matchen var lika väntad som resultatet. HIF backade hem för att försvara sitt tidiga ledningsmål och ÖSK hade inte förmågan att hitta fram till några konkreta målchanser.

Bara två gånger den här säsongen har ÖSK klarat av att hämta upp resultatet sedan motståndaren tagit ledningen. Första gången var när man mötte ÖFK borta och lyckades kvittera till 1-1 och andra gången är hemma mot Oddevold där ÖSK fick in 2-2 i matchens slutskede. Alla övriga gånger som ÖSKs motståndare gjort första målet har det slutat med förlust den här säsongen.

Tittar vi på de bakomliggande siffrorna så får man en bild av att detta var en match som ÖSK dominerade och där HIF kom undan med något av blotta förskräckelsen men den som såg matchen kunde rätt tydligt se att ÖSKs oförmåga både sett till kvalitet på spelarna och själva spelidén inte var tillräckligt bra för att ens komma nära.

Med andra ord såg det ut ungefär som det gjort hela säsongen där ÖSK har förtvivlat svårt att komma till i den sista tredjedelen i kombination med att mittfältsspelet många gånger har en del kvar att att önska.

I nästa omgång kommer Trelleborgs FF på besök till Behrn Arena och därefter väntar ett bortamöte med GIF Sundsvall innan det är dags för sommaruppehållet.

ÖSK kamperar just nu på negativ kvalplats tre poäng ner till nedflyttningsplats samtidigt som det ”bara” är sex poäng upp till Brage på sjätteplatsen.

Serien är, som alltid i Superettan, tajt men som det sett ut de senaste omgångarna talar rätt lite för att ÖSK ska göra annat än att slåss om att undvika nedflyttning om inte den här truppen förstärks under sommaren.


Matchtrupper.
ÖSK: Malte Påhlsson, Tobias Bjørnstad, Oskar Käck, Erik McCue, Jesper Modig, Sebastian Crona, Elias Barsoum, Mohammed Saeid, Peter Gwargis, Victor Backman, Samuel Kroon, Theodor Hansemon, Daniel Strindholm, Hamse Shagaxle, Niclas Bergmark, Kalle Holmberg, Lucas Shlimon, Valgeir Valgeirsson och Adam Bark.
Saknas i ÖSK: Linus Alperud och Bilal Fousseni (skadade), Malïk Mokédé, Wessam Dukhan och Charlie Swartling (ej uttagna).

HIF: Kalle Joelsson, Jon Birkfeldt, Wilhelm Nilsson, Thomas Rogne, Arian Kabashi, Taylor Silverholt, Milan Silva Rasmussen, Wilhelm Loeper, Lukas Kjellnäs, Ervin Gigović, Benjamin Örn, Dennis Olsson, Adrian Svanbäck, William Westerlund, Daniel Bergman, Adam Hellborg, Benjamin Acquah, Nils Arvidsson och Amar Muhsin.
Saknas i HIF: Simon Bengtsson, Sumar Almadjed och Anton Nilsson (ej uttagna)


Avstängningsläget.
ÖSK: Tobias Bjørnstad, Peter Gwargis, Erik McCue, Niclas Bergmark och Malte Påhlsson står alla på två gula kort och bli avstängda vid ytterligare en varning. Valgeir Valgeirsson står på fem gula kort och bli avstängda vid ytterligare en varning.

HIF: Daniel Bergman, Jon Birkfeldt, Ervin Gigović och Lukas Kjellnäs står alla på två gula kort och bli avstängda vid ytterligare en varning. Benjamin Örn står på fem gula kort och bli avstängda vid ytterligare en varning.

SvFF: Avstängda spelare


Tidigare möten.

2011
AS
2011
Cupen
2012
AS
2014
AS
2015
AS
2016
Cupen
2016
AS
2018
Cupen
2019
AS
2020
AS
2023
S1
ÖSK – Helsingborgs IF1-11-30-01-10-00-01-10-13-21-1
Helsingborgs IF – ÖSK2-01-11-10-21-11-31-41-14-1

Tabellen.

Tabeller försedda av Sofascore

Efter matchen.
ÖSK: 0-1 förlust på Olympia
HIF: TV | Klebér Saarenpää efter HIF – Örebro SK
HIF: Hemmaseger mot Örebro SK
NA: Ny förlust – åtta i elvan underkända
NA: ”Det blir en jobbig bussresa hem”
NA: Nu är elitfotbollen i Örebro hotad på riktigt
NA: Järdler: ”Jag kan inte skälla på dem”
NA: Ny ÖSK-förlust – femte raka utan seger
HD: HIF-tränaren: ”Prio ett för nittio procent av lagen”
HD: Matchhjältens fina gest till särskilda personen
HD: Utan drömmar töms fotbollen på livsbejakande innehåll
HD: Säsongens första hemmaseger för HIF – nollade Örebro på Olympia
HD: De fick högst betyg när HIF tog andra raka segern
HD: HIF direkt: Dags för säsongens första hemmaseger?

Inför matchen.
ÖSK: Startelvan mot Helsingborgs IF
ÖSK: Inför bortamatchen mot Helsingborgs IF
HIF: Startelvan mot Örebro SK
HIF: Inför HIF – Örebro SK – Helsingborgs IF
NA: Järdler: ”Jobbar för att förvandla kryss till segrar”
NA: Saeid hemliga supersvit mot Helsingborg: ”Känts bra”
NA: Skadade duon tillbaka – här är ÖSK:s trupp mot HIF
NA: Ahmed Yasin: ”Dörren är öppen”
NA: Osäkra spelarna tränade – så var ÖSK-passet
NA: Skadad och skadad igen: ”Väldigt rädd”
NA: ÖSK tränade efter DM-segern – så var passet
HD: Olsson spelar för nytt kontrakt: ”Är på toppen av min karriär”
HD: Kluriga pusslet med startelvan: ”Hård konkurrenssituation”
HD: De spelar mest i HIF: ”Var med i många Kalvinknat som liten”
HD: HIF-tränarens tydliga besked om anfallsduellen
HD: HIF:s märkliga facit: ”Självklart har vi diskussioner”
SkåneSport: Dennis Olsson om att spela inverterad vänsterback och comebacken från start
SkåneSport: HIF jagar första hemmasegern i år – Örebro kommer på besök
SkåneSport: Träning på Olympiafältet: HIF fulltaliga med tre dagar kvar till match
SkåneSport: Klebér Saarenpää svarar på sju frågor om HIF:s vårsäsong
SkåneSport: Kalle Joelsson inför HIF:s omstart: ”Vi släpper till mycket mindre i år”
SkåneSport: Lundblads sju tankar kring HIF just nu: Muhsin vs Silverholt, bortasvaga motståndet, sena målen
SvFF: Livescore Helsingborgs IF – Örebro


Omgång 25: Helsingborgs IF – Örebro SK 4-1 (2-0)

Plats: Olympia
Tid: Tisdagen den 3 oktober klockan 19.00
Domare: Richard Sundell (ass. Joakim Wik och Josef Alacam, 4e. Rasmus Eriksson)
På TV: Via Telia och Tele 2/Tv4play, som köpt TV-rättigheterna från Discovery+
Web-TV: Streamas via Discovery+ och Tv4play
Hockeykrock: Nej, ÖHK spelar borta mot Frölunda först på torsdag
Publik: 4 624
Matchfakta.
3′ 1-0 Lucas Lima (Dennis Olsson)
45′ 2-0 Erik Ring (Wilhelm Loeper)
49′ 3-0 Wilhelm Loeper
50′ 4-0 Erik Ring (Wilhelm Loeper)
62′ 4-1 Valgeir Valgeirsson (David Seger)

Bollinnehav: 40-60%
Skott: 8-10
Skott på mål: 4-5
Hörnor: 2-9
xG: 1.13-1.65

Statistik från SofaScore och Footystats


Kommentar.
ÖSK gör sin sämsta match för säsongen när man förlorar borta mot Helsingborg med 4-1 i en match där ÖSK hade alla siffror och statistik på sin sida. Redan innan matchen stod det klart att HIF skulle komma till start utan åtta A-lagsspelare och man tvingades ställa en debuterande akademispelare som vänsterback i 19-årige Benjamin Örn. ÖSK kom också till start med 5-1-segern hemma mot Utsikten i ryggen samtidigt som det topp-tippade HIF slåss i den absoluta botten av tabellen. Men vad hjälper det när ÖSK låter HIF göra 1-0 redan efter 3 minuter och sedan helt, till synes, slutar spela fotboll och istället accepterar HIFs sätt att styra matchen. På många sett ser det ut som att ÖSK varken springer, tar i eller jobbar för varandra och av spelet som såg så bra ut mot Utsikten syns ingenting. Sen gör HIF 2-0 i första halvleks sista sekunder och följer upp det med att göra både 3-0 och 4-0 i den direkt inledningen av andra halvlek och det ser ut som att ÖSKarna inte ens kommit ut från omklädningsrummet. ÖSK gör visserligen 4-1 genom Valgeir Valgeirsson efter en hörna och unge Hamse Shagaxle har en nick i ribban som förtjänade ett bättre öde, men man kommer inte närmare och matchen slutar 4-1. Och Benjamin Örn, han blir utbytt med minuter kvar till stående ovationer.

Statistiskt sett gör ÖSK en minst så bra match som HIF gör. Kanske till och med något bättre när man vinner bollinnehavet med 60-40%, man får totalt fler avslut och även fler skott på mål. HIF har 4 skott på mål och samtliga går i mål. Gällande xG så förväntades HIF göra 1.13 mål på det chanser dem fick. ÖSK förväntades göra 1.65 mål. Ändå blir resultatet 4-1 till HIF och det beror till stor del på att ÖSKs skänker bort felpass och förlorade dueller i fel lägen samtidigt som det ser ut som att man inte är påkopplade. Inte där. Kanske tror man fortfarande att 5-1 mot Utsikten ger någonting gratis även i den här matchen. Man glömmer bort att jobbet måste göras.

Precis innan sommaren förlorade ÖSK med 4-0 borta mot GAIS i en match som fram tills dess får anses som ÖSKs sämsta match under den här Superettan-perioden. Men såhär i efterhand har ÖSK faktiskt bättre siffror i den matchen jämfört med gårdagens match mot HIF. I den matchen möter ÖSK också ett lag som var uppenbart bättre, rent spelmässigt, än det HIF man mötte igår och i kombination med det så hade ÖSK en bättre trupp igår jämfört med mötet med GAIS. Så med allt det sammantaget är gårdagens match en sämre bedrift än den mot GAIS i juni.

Slutsatsen blir att gårdagens förlust borta mot HIF är den sämsta match ÖSK stått för sedan träningsmatchen mot Degerfors i mars förra året. Den som ÖSK förlorade med 0-5 och som sedan följdes upp med 0-3 borta mot Brage och ridå för Joel Cedergren.

Hur mycket tålamod ska ÖSK ha med Christian Järdler? Under hans ledning har ÖSK haft rätt svårt att hitta en jämnhet i sitt spel. Fantastiska insatser varvas med djupa dalar och tanken på att vinna två eller tre raka matcher är i stort sett en omöjlighet. Efter sommaruppehållet har ÖSK visserligen bara 3 förluster på kontot men trots det har man inte lyckats distansera sig från den absoluta bottenstriden.

Det skiljer nu bara 3 poäng ner till negativt kval och bara 6 poäng till direkt nedflyttningsplats.

Det kan ingen i ÖSK vara nöjda med.


Matchtrupper.
ÖSK: William Eskelinen, Daniel Björnquist, Nasiru Moro, Daniel Hultqvist, Sebastian Crona, David Seger, Victor Backman, Samuel Kroon, Jake Larsson, Daniel Strindholm, Hamse Shagaxle, Niclas Bergmark, Kalle Holmberg, Rasmus Bonde, Adam Bark, Elias Barsoum, Lucas Shlimon och Valgeir Valgeirsson

HIF: Kalle Joelsson, Thomas Rogne, Arian Kabashi, Sumar Almadjed, Lucas Lima, Erik Ring, Wilhelm Loeper, Amin Al Hamawi, Ervin Gigović, Dennis Olsson, Charlie Weberg, Simon Bengtsson, Benjamin Acquah, Nils Arvidsson, Amar Muhsin, William Westerlund, Benjamin Örn och Lukas Kjellnäs


Tidigare möten.

201120122014201520162018
Cupen
201920202023
ÖSK – HIF1-10-01-10-00-01-10-13-21-1
HIF – ÖSK2-01-11-10-21-31-41-1

ÖSK: Tung 4-1 förlust på Olympia
HIF: TV | Lucas Lima efter segern mot Örebro SK
HIF: Storseger i tredje raka hemmasegern
NA: Inget försvar när ÖSK rasade mot krislaget
NA: Kaptenens sågning: ”Gör det grundläggande uruselt”
NA: Järdler kritisk: ”Det är inte VM i simhopp”
NA: Konstigt men varken chock eller skandal
NA: ÖSK rasade ihop mot HIF på Olympia
Örebronyheter: Örebro SK föll platt
SvenskaFans SVARTVITT: Helsingborgs IF – Örebro SK 4-1: Hva?
SvenskaFans HIF E-ZINE: Thörn: Hugg den j*veln!
HD: På läktaren är HIF nummer ett – trots svag säsong
HD: Tv: Omöjligt peta någon i nästa match
HD: Baxters svåra beslut – hyllar debutanten
HD: HIF-kaptenens glädje och viktiga budskap
HD: Bästa hemmasviten på över fyra år: ”Vi har lidit”
HD: Mest imponerande HIF-insatsen på över ett år
HD: Han får högsta betyg efter HIF:s storseger
HD: Wilhelm Loeper i huvudrollen i HIF:s kross
HD: HIF Direkt: Så var matchen minut för minut
Fotbollskanalen: FEM SPANINGAR: ”Loeper går mot gammal god HIF-form”
Fotbollskanalen: TV: Helsingborg körde över Örebro – uppe på säker mark efter islossning

ÖSK: Startelvan mot Helsingborgs IF
ÖSK: Truppen mot Helsingborgs IF
ÖSK: ÖSK skriver avtal med Óli Melander
HIF: Inför HIF – Örebro SK
HIF: Publikinformation: HIF – Örebro SK
SvFF: Helsingborgs IF – Örebro – Matchfakta
SvenskaFans SVARTVITT: Inför Helsingborgs IF – Örebro SK: Ekon av Carlos
SvenskaFans HIF E-ZINE: Inför HIF-Örebro
NA: 19.00: ÖSK mot HIF på Olympia
NA: ÖSK:s oväntade bortafacit – starkare på naturgräs än plast
NA: ÖSK säkrar upp isländsk pojklandslagsman
NA: Mittfältsveteranen sjuk – missar HIF-matchen
HD: Matchen i matchen HIF måste vinna
HD: Löftet till HIF-fansen: ”Får inte svika dem”
HD: Från frysboxen till hetluften: ”Måste hitta sin personlighet”
HD: Skador och avstängningar – så tänker Stuart Baxter
SkåneSport: Stuart Baxter inför HIF–ÖSK: ”Förbereder oss på ett väldigt energifyllt Örebro”
SkåneSport: HIF saknar åtta man mot ÖSK
SkåneSport: Hur ställer HIF upp mot ÖSK? Här är tre olika alternativ
SkåneSport: Lundblad: Alla snackar om Utsikten
SkåneSport: Superettans bottenstrid: Vinnare och förlorare i omgång 24

Omgång 9: Örebro SK – Helsingborgs IF 1-1 (1-0)

Plats: Behrn Arena
Tid: Söndagen den 28 maj klockan 15.00
Domare: Andreas Dufva-Johansson (ass. Mirza Rovcanin och Luke Kyqyku, 4e. Stefan Fredriksson)
På TV: Via Telia och Tele 2/Cmore, som köpt TV-rättigheterna från Discovery+
Web-TV: Streamas via Discovery+ och Cmore
Hockeykrock: Nej, ÖHK har spelat klart för säsongen
Publik: 4633
Matchfakta.
7′ 1-0 Valgeir Valgeirsson (skott utifrån efter hörna från Kevin Walker)
78′ 1-1 Amin Al-Hamawi (Stojanović Fredin)


2011201220142015201620172018 Cupen20192020
ÖSK – Helsingborgs IF1-10-01-10-00-01-10-13-2
Helsingborgs IF – ÖSK2-01-11-10-21-31-41-1

Matchtrupper.

ÖSK (18 spelare): William Eskelinen, Amar Dzevlan, Daniel Björnquist, Ludvig Nicklasson, Daniel Hultqvist, David Seger, Kevin Walker, Adi Fisic, Jake Larsson, Niclas Bergmark, Malïk Mokédé, Adam Bark, Lucas Shlimon, Óli Melander, Axel Óskar Andrésson, Valgeir Valgeirsson, Samuel Dahl och Noel Milleskog.
Spelare som saknas: Daniel Strindholm (axel), Sebastian Crona (lår), Victor Backman (ljumske), Elias Barsoum (fot). Nasiru Moro (avstängd)

Helsingborg (17 spelare): Kalle Joelsson (mv), Nils Arvidsson (mv), Casper Widell, Erik Ring, Oliver Stojanović Fredin, Amin Al Hamawi, Ervin Gigović, Anton Nilsson, Vilgot Carlsson, Simon Bengtsson, Emil Hellman, Adam Hellborg, Victor Blixt, Amar Muhsin, William Westerlund, Adrian Svanbäck och Lukas Kjellnäs.
Spelare som saknas: Andreas Landgren, Rasmus Jönsson, Arian Kabashi och Dennis Olsson (långtidsskadade). Thomas Rogne och Wilhelm Loeper (skadade). Frederik Holst och Benjamin Acquah (avstängda). Philip Rejnhold (rehab). Sumar Almadjed (personliga skäl).ÖSK: ÖSK PLAY: Valgeir Valgeirsson: ”Glad att göra mål men vi hade velat ha tre poäng”
ÖSK: ÖSK PLAY: Presskonferens efter ÖSK – Helsingborgs IF
ÖSK: Oavgjort hemma mot Helsingborg
HIF: TV | Presskonferens efter Örebro SK – HIF
HIF: Oavgjort i Örebro
NA: Adam Bark efter hyllningen: ”Börjar växa in i det”
NA: Brände läget – kvitterar ut högst betyg
NA: På deken – och gemensamt är starka hockeygrannar
NA: Valgeirssons drömträff räckte inte hela vägen: ”Förbannad och arg”
NA: ÖSK tappade tidig ledning mot krislaget
HD: HIF–tränaren: ”Jättenöjd med deras respons”
HD: Amin Al Hamawi: ”Denna pinnen kan hjälpa oss mycket”
HD: Det är hög tid att inse allvaret
HD: Här är betygen efter HIF:s kryss
HD: HIF såg slaget ut – lyckades desperat knipa viktig poäng
HD: HIF Direkt: Så var matchen mellan Örebro och HIF
SkåneSport: Målskytten Amin Al Hamawi efter HIF:s forcering: ”Vi gick för det”
SkåneSport: Mina fem intryck från ÖSK–HIF 1–1: Från intetsägande till lovande på ”Behrnabeu”

ÖSK: Startelvan mot Helsingborgs IF
ÖSK: Truppen mot Helsingborgs IF
HIF: Inför Örebro SK – HIF (video)
HD: Här är unga trion som kan debutera
HD: Stort manfall i HIF
Skånesport: HIF:s troliga startelva i Örebro – den yngsta i hela Superettan på fem år
Svartvitt: Inför Örebro SK – Helsingborgs IF: Obekvämt oförutsägbara ÖSK
NA: Axel Andrésson och Christian Järdler inför matchen
NA: Sämre än krisåret – nu vill Järdler se mer energi
NA: Christian Järdler om läget i truppen

Ungdomssatsning inför matchen mot Helsingborg

Utskick från Marcus Westerholm via Gamla Fina Örebro
Ringdag – Gratis biljetter till fotbollsungdomar

Redan nu på torsdag är det supportersamling på Kafé National kl 10.30-12.30 för de som vill och kan bidra till välfyllda läktare till matchen mot Helsingborg.

Vidarebefordrat meddelande och inbjudan från ÖSKs VD Jonas Lindgren:

Efter succén med över 1400 ungdomar på läktarna på Behrn Arena vid hemmapremiären mot Östersund, så siktar vi nu på att återupprepa detta positiva inslag i matchen mot Helsingborg 28:e maj. 8:e maj gick inbjudan ut till 385 mailadresser och vi hoppas såklart på att många anmäler sig själva via formuläret. Men vi vet sedan vår ”Ring-kväll” inför hemmapremiären att många behöver ett extra samtal för att nappa på erbjudandet. Vi vill återupprepa ”Ring-kvällen” från 8:e mars!

De som har möjlighet träffas på Kafé National nu på torsdag 18:e maj kl10.30-12.30 (Kristi Himmelsfärd) för att tillsammans ringa de lokala lag som fortfarande inte anmält sig. Vi fikar, pratar och jobbar tillsammans för Sportklubbens bästa.

Sprid gärna denna inbjudan vidare i era kanaler! Inbjudan som mailats ut, där drygt 100st redan anmält sig på eget bevåg.

Vi bjuder in till match igen!
Till hemmapremiären i Superettan bjöd vi in Örebro läns alla fotbollsföreningar och deras ungdomslag upp till och med 12 år. Över 1400 barn och ungdomar var då på plats på Behrn Arena och bidrog till att skapa en underbar inramning. Nu bjuder vi in till match igen!

Söndagen den 28 maj klockan 15:00 möter ÖSK:s herrlag Helsingborgs IF hemma på Behrn Arena. Ta med ditt ungdomslag och se matchen tillsammans så bjuder vi på gratis sittplatsbiljetter. Dessutom händer det massa roliga saker utanför arenan inför matchen. Till exempel kommer Jumpyard vara matchvärd och tävla ut fina priser. Det vill ni inte missa! Anmäl ditt lag via formuläret nedan senast den 26 maj. För frågor, vänligen kontakta fotboll@oskfotboll.se

Vi ses på Behrn Arena!

Hoppas så många som möjligt både kan och vill delta!
Marcus Westerholm, styrelseledamot GFÖ

Karjalainen sluter cirkeln

Rasmus Karjalainen återvänder till den klubb där hans fotbollskarriär började. Helsingborg meddelar, att man kommit överens med AC Oulu om en övergång. Med sin nygamla klubb har spelaren skrivit kontrakt fram till utgången av 2023 med en option även för år 2024. (Vem som har optionen framgår som vanligt inte).

NA: Förre ÖSK-anfallaren lämnar allsvenskan – klar för ny klubb
Helsingborgs IF: Rasmus Karjalainen lämnar HIF
AC Oulu: Rasmus Karjalainen återvänder hem (google översatt).Spelarstatistik från Flashscore.com.

Silly Winter 2021/22: Taha Ali till Helsingborg

Så blev det klart. Det har varit en snackis ett bra tag nu, men idag kom så bekräftelsen. ÖSK och Helsingborg skriver båda på sina respektive webbplatser att övergången från Örebro till Helsingborg är klar. Spelaren har skrivit ett fyraårskontrakt med sin nya klubb och ÖSK ryktas kunna ta emot mellan 3 och 4 färska miljoner på sitt bankkonto.

Bortsett från att vi aldrig kommer att få se vad Ali skulle kunna åstadkomma i ÖSK-dressen kan man väl konstatera att fjolårets värvning av Ali från div 1-klubben Sollentuna FK var mycket lyckad ekonomiskt sett. Han lär inte ha kostat ÖSK någonting vid övergången och lönemässigt så tog Västerås hand om en del under hans period hos dem. För ÖSK med en pressad ekonomi efter nedflyttningen till Superettan var detta säkert ett välkommet bidrag.

Positivt är även att övergången lär skapa en bättre visshet om vilka förutsättningar som gäller för det fortsatta truppbygget inför april månads uppstart i Superettan.

ÖSK: Taha Ali lämnar ÖSK Fotboll
Helsingborgs IF: Taha Ali klar för HIF
NA: Taha Ali lämnar ÖSK – klar för Helsingborg
NA: Axel Kjäll om dagens övergångar.
NA: Fredrik Carlsson om dagens spelaraffärer (video).
NA: Taha Ali om ÖSK-petningen

Silly Winter 2021/22: Taha Ali opererad

Den eventuella övergången för Taha Ali från ÖSK till Helsingborg har varit minst sagt trög. Parterna har legat långt ifrån varandra pengamässigt och det har tagit sin runda tid att nå en överenskommelse om försäljningspriset. Vilket man nu sägs ha gjort. Det enda som verkar återstå är den sedvanliga läkarundersökningen.

En läkarundersökning som kanske inte blir så rutinbetonad som dessa i allmänhet verkar vara . NA skriver nämligen idag, att Taha Ali genomgick en meniskoperation för några dagar sedan. Normalt inte någon speciellt komplicerad åtgärd med en rehabtid på några få veckor.

Återstår nu att se om Helsingborg anser att de kan köpa loss en nyopererad spelare eller om de vill vänta för att se att rehabiliteringen går bra innan de genomför köpet. Med tanke på att de skall ut med rätt mycket pengar för att få loss Ali borde de väl rimligen föredra att vänta för att se att rehabben går planenligt.

NA: Taha Ali har opererats hos knädoktorn

Silly Winter 2021/22: Taha Ali äntligen till Helsingborg

Äntligen verkar ett avslut beträffande Taha Ali vara på väg. Enligt NA, som hänvisar till Helsingborgs Dagblad är nu samtliga tre parter överens med varandra.Det enda som återstår skall vara den traditionella läkarundersökningen. En månadslång knäskada skulle möjligen kunna ställa till det för Ali, men annars ser allt väldigt klappat och klart ut.

Det hade givetvis varit trevligt att ha Ali kvar i klubben för att se vad han kunnat prestera om han får mer förtroende och friare tyglar än vad han hittills fått hos ÖSK. Men så blir det förmodligen inte.

Enligt Ali är det möjligheten att få spela i Allsvenskan som legat bakom önskemålet om ett klubbyte. Minst lika troligt är att det är den allsvenska lönenivån som hägrar. Ali lär inte ha haft någon speciellt hög lön i Örebro. Nyförvärv från en div 1-klubb som han var. Helsingborg värvar honom till en hög kostnad och enligt uppgift på ett längre kontrakt. Rimligen kommer hans nya lön att återspegla detta.

NA: Nya uppgifterna: ÖSK överens med Helsingborg om Taha Ali

Silly Winter 2021/22: Nytt Ali-bud från Helsingborg

Enligt uppgift (skriver NA) har Helsingborg höjt sitt bud på Taha Ali från 2 till 3 mkr plus. Tidningen skriver att budet nu är nära de 4 mkr som ÖSK uppges värdera spelaren till.

Om klubbar ligger nära varandra i värderingen i sådana här sammanhang brukar det gå att komma överens på något sätt. Det finns ju andra saker än priset som det går att skruva på. Till exempel övergångsklausulens utformning och innehåll eller genom att en del av övergångssumman görs prestationsbaserad.

Så det verkar som om Alis tid som ÖSK-spelare är på väg att få ett oväntat snabbt slut.

Samtidigt skriver tidningen att ÖSK uppges förhandla med Ali om en förbättring av hans nuvarande kontrakt med klubben. Ali lär väl liksom de andra spelarna ha fått vidkännas en lönesänkning efter degraderingen till Superettan. Det är ju möjligt att hans missnöje inte har så mycket med om han spelar i Superettan eller Allsvenskan utan mer om vilka hans ekonomiska villkor är.

NA: Uppgifter: Nytt Taha Ali-bud – ”Granen” lägger på dryg miljon

Silly Winter 2021/22: Alibud – men Kjäll håller emot

NA uppger – eller kanske snarare Helsingborgs Dagblad uppger – att Helsingborgs IF lagt ett bud på Taha Ali och att ÖSK tackat nej till budet.

På NA:s fråga om Kjäll räknar med Ali i årets trupp blir det något svävande svaret.
– Ja, om inget annat händer är han en spelare i vår trupp. Samtidigt vet vi att det händer mycket under ett fönster och det är svårt att sia om nu. Just nu ser det ut som att Taha Ali spelar i ÖSK, säger Axel Kjäll.

Det är väl just nu som är nyckelorden i sammanhanget. Precis som han tidigare gjort påpekar Kjäll att det finns fler klubbar som är intresserade av Ali.

Samtidigt kan man väl i NA-artikeln märka en viss irritation över att Joel Cedergren med tidningen diskuterat behovet av att snabbt kunna avsluta försäsongens spelartransaktioner. Dvs. ut med de som inte vill vara kvar och in med deras ersättare så fort som möjligt.

Jag tror att om Cedergren får sin defensiva mittfältare så kommer han nog att lugna sig. Det är den pusselbiten som fattas. I övrigt ser väl lagbygget för tillfället rätt bra ut med Superettans mått mätt.

NA: Uppgifter: ÖSK har nobbat Taha Ali-budet