Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Bättre flyt hos Malmbergs

111110. Bra tredjekvartal för Malmbergs.
ÖSKs huvudsponsor redovisade idag ett bra utfall för årets tredje kvartal. Resultatet före skatt uppgick till 18,3 mkr, vilket är betydligt bättre än de 4,9 mkr som rapporterades för det tredje kvartalet förra året.

110429.
Jan Folke och Malmbergs övriga aktieägare kunde igår glädja sig över en positiv resultatrapport för det första kvartalet. Bolaget redovisar en vinst på 16,9 mkr före skatt och 12,0 mkr efter det att avsättning gjorts för statens andel. Läget tycks således vara under kontroll igen efter några svajiga år.

100826.
ÖSKs huvudsponsor Malmbergs verkar att ha haft ett besvärligt andra kvartal. Q1 gav ett resultat efter skatt på 4,8 mkr, men när nu halvårsresultatet redovisas så är resultatet nere på i princip plus minus noll.I sin rapport skriver företaget att man under kvartalet fått vidkännas valutakursförluster på över 4 mkr, samt att förändrade periodiseringsprinciper samt engångkostnader bidragit till det försämrade resultatet.

100217. Åter vinst hos Malmbergs.
Efter två kvartal med nollresultat har ÖSKs huvudsponsor Malmbergs åter fått lite medvind i resultaträkningen. Verksamheten under förra årets sista kvartal resulterade i en vinst efter skatt på 8,6 mkr, vilket innebar att resultatet för helåret blev 19, 3 mkr. En utdelning på 50 öre per aktie föreslås.

Läs mer

Ekonomiskt resultat 2010 mm.

Björn Åqvist nämnde som sagt en del om ÖSK Elitfotbolls ekonomi vid Spelarinvests kvartalsmöte igår. Det mesta har väl redan ”läckt ut” på ett eller annat sätt, men ändå.

* Omsättningen ökade från 47 mkr till 52,7 mkr.

* Resultatet minskade från 3,2 mkr till 2,5 mkr, vilket mycket väl skulle kunna visa sig vara det bästa ekonomiska resultatet bland de allsvenska föreningarna.

* Det egna kapitalet uppgår nu till 4,3 mkr och dessutom finns det obeskattade reserver på 4,1 mkr.

* Örebro Spelarinvest och ÖSK Fotboll har kommit överens om att Elitfotboll skall lämna en utdelning på 1,3 mkr till sina ägare. Av detta tillfaller 90 % Spelarinvest och 10 % ÖSK Fotboll i enlighet med de båda ägarnas kapitalinvesteringar i bolaget. Ägarna kommer sedan på en gång att använda utdelningen till att teckna nya aktier i ÖSK Elitfotboll. Så pengarna stannar således kvar i fotbollsbolaget.

Någon förklaring till varför man bestämt sig för denna lösning nämndes inte, men rimligtvis handlar det om att stärka aktiekapitalet i Spelarinvest som på grund av avskrivningar/nedskrivningar av spelarvärden förlorat mer än 3 mkr under fjolåret.

Beträffande innevarande år:

* Försäljningen till Elitfobolls partners (tidigare kallade sponsorer) så uppgår den nu till 27,5 mkr. Samma siffra som man uppnådde under hela fjolåret. Nu sker ju den mesta av den här försäljningen innan fotbollssäsongen drar igång, så man skall nog inte vänta sig att försäljningen fortsätter i någon högre takt under resten av året, men några kronor till lär det väl bli.

* Biljettförsäljningsmässigt ligger man 350 tkr bättre än vid motsvarande tidpunkt förra året.

* I budgeten för år 2011 siktar man på att uppnå ett resultat i nivå med förra årets. Det är dock alldeles för tidigt att han någon uppfattning om hur väl siktet är kalibrerat.

Mysteriet Östra Läktaren löst (tror jag) samt nästa års säsongsbiljettpriser

AnnonsKo¨pAbbonemangORIG.indd
När den nya Östra Läktaren dök upp hos webbiljett och blev bokningsbar för matchen mot IFK Göteborg visade det sig, att någon hållit sig framme och snabbt bokat upp 600 platser på den nya läktaren. Det är nästan hälften av läktarens kapacitet på 1290 platser. En blockbokning, tänkte jag, av någon som kommer att bjuda anställda/kunder/kontakter på en fotbollsmatch. Men ovanstående annons som idag var införd både i papperstidningen och på ÖSKs hemsida klargör nog hur det ligger till. Det verkar vara ÖSK själva som reserverat platserna för de personer som nappar på erbjudandet att redan nu teckna ett årsabonnemang för nästa år.

Erbjudandet som sådant kan vara antingen väldigt bra eller väldigt dåligt. På södra och norra finns det egentligen inget större antal bra platser tillgängliga för säsongsabonnemang. De flesta bästa platserna är redan besatta och bokningarna kommer med största sannolikhet att förnyas med det företräde som existerande säsongskortsinnehavare får. Ser man planen bra från de centrala platserna på Östra så är det här verkligen ett passa-på tillfälle. Centralt placerade platser med en god överblick över arenan går det knappast att boka någon annanstans. Frågetecknet är i första hand hur platserna fungerar i motljus. Sitter man där har man väl i allmänhet solen rakt i ansiktet. Men det kanske går att avhjälpa med en bra skärmmössa.

Utöver detta ger annonsen information om hur ÖSK kommer att prissätta säsongsbiljetterna nästa år. För 18 matcher (allsvenskans 15 plus 3 i år plus gratismatchen mot IFK Göteborg) får man betala 3.600 kr för de bästa (gul) platserna och 2700 för de sämre röda platserna. Det innebär att priset blir 200 kr per match för de gula och 150 kr per match för de röda. Så nästa år kommer säsongbiljetterna av allt att döma att kosta 3.000 för de gula och 2.250 för de röda. En rätt måttlig prisökning.

Årets säsongsbiljetter kostade 2950 (196,66 per match) för de gula och 2200 (146,66 per match) för de röda. Priset för styckesbiljetter var 240 kr för de gula och 220 kr för de röda platserna.

Konkurrensen ökar

om sponsorpengarna i Örebro. Detta sedan Örebro Basket på något underligt sätt promoverats till den högsta basketligan. Riktigt hur detta gick till är en smula oklart. Det verkar vara som så att det är ligaledningen och inte de sportsliga resultaten som avgör vem som skall gå upp. För Örebro Basket kvalificerade sig definitivt inte spelmässigt under den gångna säsongen.

Hittills har det i första hand varit avsaknaden av ett godkänt golv i Idrottshuset som varit hindret för örebrolagets avancemang. Men det kanske man har klarat ut med kommunen nu. Det verkar onekligen så.

Någon större konkurrent om kassaflödena verkar inte basketlaget att bli. Enligt NA:s artikel omsatte laget denna säsong ca. 600 tkr och siktar nästa år på en omsättning på 3 mkr (som på något sätt skall finansieras). Nästan felräkningspengar sett ur ett ÖSK-perspektiv. Kanske är det i stället LIF som skall oroa sig. Lindesbergslaget har etablerat sig som den populäraste hallsporten i Örebro sedan man av handbollsförbundet tvingades iväg från sin hemmaplan i Lindesberg. Basket har väl hittills inte varit någon större (publik)sport i Örebro, så jag antar att det nypromoverade ligalaget kan få det rätt tufft att etablera sig hos publik och sponsorer.

Förutom basketen kommer helt säkert ishockeyn att kräva betydligt mer pengar för att går runt. Hockeyspelarna verkar vara bra betalda även på nivån under Elitserien.

Malmbergs håller ställningarna

ÖSK Elitfotboll har varit förutseende nog att inte göra sig beroende av en eller ett fåtal stora sponsorer. Istället är det ett rätt stort antal företag som ingår i Team ÖSK – 52 stycken i nuläget. Störst är dock Malmbergs Elektriska AB, vilket om inte annat framgår av deras framträdande placering på matchdräkten.

Malmbergs rapporterade igår det ekonomiska resultatet för sitt  första kvartal. Trots lågkonjunkturen går det fortfarande förvånansvärt bra för företaget, som gjorde en vinst efter skatt på 10.5 mkr, bara ca. en halv miljon lägre än under motsvarande kvartal förra året.  ÖSK bör således kunna räkna med fortsatt support från Kumlaföretaget.

Trögare hos Malmbergs

ÖSKs största (?) sponsor Malmbergs meddelar idag, att styrelsen föreslår bolagsstämman, att ingen utdelning skall lämnas för fjolåret. Företaget visade dock vinst varför det inte borde vara någon risk för sponsorskapet så länge Jan Folkes intresse för laget håller i sig. Man kan dock undra vad de vanliga aktieägarna tycker i skenet av den uteblivna utdelningen.