Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Storbildsskärm till Behrn Arena

110911. Skärmen på plats.
Den nya storbildsskärmen har nu fått sin placering på Behrn Arena, vilket borde glädja alla utom de som sitter på Norra Läktaren. Om den dessutom är klar för bildvisning visar sig i morgon på AIK-matchen.

110623.
Karlstadsföretaget LEDtec skriver i ett pressmeddelande, att de fått en order från Örebro Elitfotboll AB på en storbildsskärm på 37 m². Enligt företaget skall skärmen monteras på en av läktarna för att ”ytterligare förstärka och öka tillgängligheten avseende publikens trivsel genom att på ett positivt sätt ge aktuell information och även visa repriser på TV-sända bilder”.

Kul tycker bloggen så länge skärmen inte hamnar på taket till Södra. Men det är nog en rätt liten chans/risk att den gör det. Om man vill visa reklam (och det vill man säkert) så är det ju bra om så många som möjligt kan se skärmen. Vilket i så fall skulle tala för att den hamnar på Östra. Dels därför att det fanns en sådan skärm med i det ursprungliga förslaget, dels därför att det i allmänhet är betydligt färre åskådare på Östra jämfört med de övriga tre läktarna.

Konstgräset testat

Konstgräsplaner måste till skillnad mot vanliga gräs/grusplaner, inspekteras varje år för att tillse att de uppfyller de krav som ställs för att underlaget skall få användas för fotbollsändamål. (Detta gäller de planer som används i de två allsvenska serierna samt för spel i Superettan). I veckan var det dags att testa Behrns nybytta ytbeläggning.

NA var på plats med sin webreporter Gabriel Rådström för att dokumentera testförfarandet. Med sig på besöket hade han även Anders Sjöberg som förevigade besöket för pappersutgåvans räkning. Testresultaten skall nu analyseras men preliminärt ser det av allt att döma positivt ut. En av skillnaderna jämfört med den tidigare planbeläggningen är att det nya konstgräset ger ett betydligt större rullmotstånd. I det sk. bollrännetestet rullar nu bollen 7 meter mot tidigare 10. Något som säkert kommer att glädja besökande bortalag. ÖSK å andra sidan får väl träningsförhållanden som mer påminner om naturgräsets.

De olika testmomenten (från NA:s digitala utgåva).

Fotbollskanalen har för övrigt idag en artikel om konstgräsets utbredning i Superettan. Där spelar i år 7 av 16 klubbar sina matcher på plastgräset. För dem blir det alltså så att 21 av 30 matcher avgörs på konstgjort underlag. Något som bland annat påverkar tränarna vid laguttagningar och rekryteringar.

Grönt ljus för belysningen

110401.
Papperstidningen skriver idag, att det inte verkar vara några större problem med att anpassa belysningen på Behrn Arena till de normer som gäller vid spel i Europaligan. Arenans ägare, det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten, kommer redan nästa vecka att påbörja upphandlingen av den förstärkta belysningen. Riktigt hur man skall gå till väga verkar man dock inte ha bestämt sig för än. Tänkbara möjligheter är dels att förstärka de nuvarande belysningsstolparna så att man kan montera fler strålkastare på dem, dels att placera de nya strålkastarna på läktartaket. Eftersom tidningen sätter taket i singularis antar jag att det bara är Norra Läktaren som åsyftas. Att byta de nuvarande belysningstolparna är inte aktuellt – det skulle nämligen ta för lång tid.

110317. Belysningsproblem
Ett problem för arenaägaren Örebroporten har dykt upp inför ÖSKs europaspel, skriver NA. Enligt UEFAs regler krävs det en betydligt kraftigare belysning på arenan om laget avancerar till den tredje kvalomgången. ÖSK går in i tävlingen i den andra kvalomgången. Frågan är nu om de armaturer som erfordras kan bäras av de belysningsmaster som finns idag. I så fall verkar det inte vara några större problem med att komplettera belysningen. Om man måste byta masterna blir det ett betydligt större och dyrare projekt. Örebroporten utreder för närvarande möjligheterna.

NA: ÖSK kan tvingas spela hemmamatcher borta.

Säsongsabonnemang 2011

Årskorten finns nu för uthämtning hos Örebrokompaniet. Så här ser årets utgåva ut:


På klubbens hemsida har man uppdaterat räknaren över antalet sålda abonnemang. Den 25 februari stod den på 3.847, det gjorde den i morse också, men nu har den tickat iväg till 4.030, vilket nog är en rätt bra siffra. Med ett hett nyförvärv (hoppas jag) kvar att redovisa och en månads försäljning på sig, så finns det kanske rent av möjligheter att nå uppemot 5.000 årskort. Normalt brukar man väl komma upp i 4.200 – 4.300 kort har jag för mig. Det gäller ju så klart att ha bra platser att erbjuda, vilket jag tycker att man har i och med den nya östra läktaren. Det är betydligt bättre att sitta där än inklämd i ett hörn på norra eller södra.

Reservarenor

Svenska Fotbollförbundet har lagt fast vilka reservarenor som skall gälla för det kommande fotbollsåret. Det är ju inte så ofta dessa kommer till användning, men förra året gjorde de faktiskt det. Bland annat fick ju Degerfors spela sin första hemmamatch på Behrn Arena, vilket inte var så populärt. För det här året gäller nu följande:

Örebro SK får i första hand åka till Norrköping och i andra till Gävle.
IFK Norrköping åker i första hand till Örebro.
Gävle åker i andra hand till Örebro. Deras förstahandsalternativ är Sundsvall.

Degerfors har som första alternativ Örebro.
Åtvidaberg har som andraalternativ Örebro.

Damerna i KIF Örebro behöver inte åka lika långt. Deras förstahandsalternativ är Karlslund Arena och går det inte där så blir det Trängen som får besök.

Svenska Fotbollförbundet: Reservarenor 2011

 

Omstart på Behrn Arena

Så här ser den ut: Behrns nya ytbeläggning. (Klicka två gånger för att få en närbild).

Med det nya plasten på plats var det rätt självklart, att  bloggen åkte ner för att ta reda på hur det nya underlaget känns under fötterna. Rätt mjukt och behagligt var det faktiskt, vilket bekräftades av flera av medlemmarna i talangtruppen. Alla verkade faktiskt väldigt nöjda, även om Bert Dimberg förutspådde att det nog blir en präktig träningsvärk i morgon, då det är dags att kliva ur sängen. Med ett nytt och delvis annorlunda underlag är det till en del andra muskler som engageras.

Killarna i ÖSKs talangtrupp var först på plan (eller om sanningen skall fram så blev det nog ett rätt dött lopp med några tjejer från DUFF, som till att börja med tränade samtidigt på sin planhalva). Vädret var på intet sätt inbjudande. Det känns väl egentligen aldrig kallare än när temperaturen ligger kring nollgradersstrecket. Det märkte säkert inte ungdomarna som tränade, men väl Håkan Juhlin, Magnus Samuelsson och Bert Dimberg som höll i trådarna.

Som vanligt när man dyker ner så här under försäsongen var det en del nya ansikten på plats. Anfallarna Miralem Malic (Arboga Södra) och Muamer Sepic (Bosna 92) är redan nya truppmedlemmar. Både Håkan och Magnus var mycket positiva till vad de sett hittills av de två nyförvärven och menade, att ÖSK Ungdom med dessa två i laget anfallsmässigt kommer att bli betydligt målfarligare än vad man var under fjolåret. Ett annat för mig rätt okänt ansikte tillhörde Hussein Fawaz, Ervallas suveräne futsalspelare, som lär vara något av en (fotbolls)trollgubbe utomhus också. Hussein provtränar just nu under en två-veckorsperiod med talangerna. Ett annat ansikte som inte tillhör truppen, men ändå är rätt välkänt tillhörde Pontus Pers. Pontus, som ju spelat för Karlslund, rehabiliteringstränar för närvarande efter ett brutet ben i foten.

Talangtruppens nyförvärv: målgörarna Muamer Sepic (Bosna 92) och Miralem Malic (Arboga Södra)

Från de egna leden (alltså i det här fallet 94:orna) så tränar målvakten Jonathan Thuresson, mittfältaren David Johansson och Stefan Hannasson, som kan spela framskjuten mittfältare eller anfallare, heltid med talangtruppen. Dessutom deltar Mirza Basic (-94, anfallare), Filip Albertson (-95, mittfält) samt Lukman Murad (-96, överallt utom i backlinjen) några gånger i veckan. Lukman, som hittills bott i Kopparberg med dryga resor till Örebro för match och ibland även för träning, har från och med vårterminen flyttat in hos en familj i Örebro och får således helt andra träningsmöjligheter än vad han har haft hittills.

Vinterträning

En sväng på stan

Hade ett ärende på stan och passade på att åka förbi några av ÖSKs hotspots.

På Behrn Arena var grinden stängd, men innanför den stängda grinden var man i full färd med att köra ut och lägga på gummigranulatet. Sista fasen i markberedningsarbetet således. Dessutom ett arbete som såvitt jag vet inte är väderberoende om man bortser från rena snö- eller regnstormar. Nu törs jag nog lova att planen kommer att vara användbar, då A-truppen återkommer i veckan.

På Ekäng tränade ÖSK Söder på ett hyfsat underlag. Lite halt på sina ställen, men helt ok. Björn Juhlin & Co. har ett intressant gäng på gång – unga men extremt träningsvilliga. De allra flesta i truppen ligger i åldrarna 17-19, så åldersmässigt är det mer en junior- än en seniortrupp. Dessutom är det frågan om det inte är Sveriges träningsflitigaste div 5-lag. Nu under uppbyggnadsskedet tränar man fem gånger i veckan – alltså lika ofta som A-truppen och Talangtruppen gör. Björn berättade att man hoppades kunna ställa fyra lag på benen under den kommande säsongen – utöver A-laget i div 5 även ett lag vardera i div 7 och 8 samt ett lag i P17. Det skall bli spännande att följa dem i vad som verkar blir en ovanligt spelstark div 5-serie.

Grönt för Behrn Arena

De senaste dagarnas relativa mildväder har gjort att matt(ut)läggningen på Behrn Arena har gått med rekordfart – jämfört med tidigare. Den gröna matten är nu på plats och det som fattas för att planen skall vara spelbar är planberedningsarbetet med påläggning av sand och granulat. Sandningen var man i full färd med när jag åkte förbi en stund på eftermiddagen. Granulatet läggs sedan på under lördag och söndag, varefter planen skall vara användbar igen. Från och med nästa vecka skall planen vara spelbar, mer eller mindre i tid för ÖSKarnas återkomst från träningslägret i Turkiet. Sista lägerdagen eller om det möjligen är hemresedagen är den 26 januari. Den första matchen på det nya underlaget lär bli ÖSK Ungdoms träningsmatch mot IFK Örebro nästa lördag.

Så här skall det se ut - grönt från väster till öster.

 

Holländarna körde för allt vad tygen höll på sina arbetsmaskiner.

 

Påfyllning av sandspridaren.

ÖSK-TV: Håkan Juhlin om det nya konstgräset och om talanglaget (video).