Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

GFÖ-podden #45: Axel Kjäll

Ett nytt avsnitt av GFÖ-podden såg dagens ljus igår eller om det var i förrgår. Ett väldigt intressant avsnitt med Erik Wärlegård och Axel Kjäll. Erik tar som vanligt upp ett antal intressanta spörsmål. Axel är ovanligt öppen (för att vara sportchef, vilket han bland annat är).

Jag fastnade för två saker.

Silly Season – försvarare.
AK. Det är ingen hemlighet att vi letar efter en försvarare. De försvarare som vi är ganska långt fram med just nu – ingen av dem hade varit möjliga för fyra veckor sedan och de är på en högre nivå än de spelare som fanns tillgängliga då.
EW. Hur många sådan dialoger har ni på gång?
AK. Tre. Inte så att vi kommer att ta in tre spelare, men vi skall förhoppningsvis kunna ta in någon av dem.
EW. Hur specad är den försvararen. Är det en mittback eller?
AK. En försvarare.

Silly Season – Skovgaard och Besara.
EW. Skovgaard och Besara lämnade klubben utan betalning och många höjer på ögonbrynen. Var det en god affär trots att det inte vart övergångssummor?
AK. Vi fick betalt för båda två. Det är väl som nummer ett. Sen så öhhh….
EW. På annorlunda sätt än som en transfersumma?
AK. Det finns olika sätt. Utan att gå in för mycket på detalj så har man rätt till pengar den dagen spelaren skriver på för en annan klubb. Eller en spelare kan få köpa ut sig från ett avtal. Det är väl de två möjligheterna som finns.
AK. Jag tror att alla förstår att om man tittar på lönestrukturen så var det två spelare som låg absolut i toppen på vår lönestruktur. Så det är klart att det frigjorde ju möjligheter att ta in spelare som DG, Yasin och Mpindi, absolut.


Om Gamla fina Örebro (podden). Från GFÖ.
Crowdfundad och oberoende ÖSK-podd av Gamla Fina Örebro
Är du som oss? Sugen på mer ÖSK? Saknar du samtal om ÖSK där folk säger som det är. Eller hur det borde vara. Där klubbkärlek och kritik kan framföras utan censur. Där supportrar får chansen att ventilera Örebro Sportklubb. På riktigt. Då ska du bli en patron till GFÖ-podden. Initiativtagare är Erik Wärlegård och supportergruppen Gamla Fina Örebro. Vi släpper två avsnitt i månaden. Pengarna går till utrustning, omkostnader och ett glas rött till gästerna.

Bindningtid?
Nej. Man säger upp när man vill och stöttar projektet så länge man vill.

Minsta summa?
Nej, man betalar helt valfri summa och den dras i början av varje månad. Beloppet är i dollar – nån betalar 2, de flesta 5-10 och några hjältar mer än så. Vi är tacksamma för varje bidrag.


Jag har för mig att EW släpper inslagen även för icke-betalande efter ett tag. Men alla som är intresserade av att få direkt tillgång till en riktigt bra ÖSK-podd lägger givetvis en slant via Patreon så att podden kan blomstra och leva vidare.

Patreon: GFÖ-podden.

Silly Winter 2021/22: Skovgard valde Brann

Andreas Skovgard i SK Branns klubbdress (Foto från klubbens webbplats).


Andreas Skovgaard, som för några veckor sedan kom överens med ÖSK att det bästa nog vore att lämna klubben, har nu gjort klart med en ny arbetsgivare. Det blir den norska klubben SK Brann som han kommer att representera under de kommande tre åren. Ett överraskande val eftersom Brann precis som ÖSK fick lov att lämna den högsta divisionen förra året.
NA: Ex-ÖSK-stjärnans oväntade val – skriver på för klubb som åkte ur
NA: Klart: Tidigare ÖSK-stjärnan flyttar till Norge
SK Brann: Dansk midtstopper klar for Brann

Silly Winter 2021/22: Skovgaard lämnar ÖSK

ÖSK meddelade på lördagseftermiddagen (märklig tid) att man efter diskussioner med Andreas Skovgaard nått en ekonomisk överenskommelse som gör att hans avtal med ÖSK avslutas. Vilket väl inte kan betyda så mycket annat än att man köpt ut honom från det avtal som gäller för i år.

Efter att under nästan två år varit given i ÖSKs startelvor skar det sig med ÖSK och under de sista sex matcherna blev det bara ett inhopp. Svårigheter vid sidan av fotbollsplanen lär ha bidragit till den överraskande avslutningen av hans tid i ÖSK.

Fotbollsmässigt ser jag inte något större problem med att han lämnar. Skovgaard var utan tvekan en tillgång i ett lag som försvarar sig i och kring straffområdet, men han är helt enkelt för långsam för att kunna fungera i ett lag som står högre med backlinjen.

Skovgaard var den enda vänsterfotade renodlade mittbacken i truppen och ÖSK skulle nog behöva ta in en ersättare. Benjamin Hjertstrand finns ju tillgänglig iofs, men jag har en känsla av att ÖSK helst ser den mångsidige dalmasen längre ut på vänsterkanten.

ÖSKs spelartrupp består efter att Skovgaard lämnat av två målvakter och 16 utespelare. Med tanke på att Fabio och förmodligen Taha Ali lär lämna så är det nu hög tid att fylla på med nya spelare.

ÖSK: Avtalet med Andreas Skovgaard avslutas
NA: BOMBEN: ÖSK bryter kontraktet med försvarsstjärnan

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Spelade matcher för ÖSK från Lagstatistik.


220131.
Axel Kjäll i NA: – Vi har haft en dialog om framtiden med Andreas den senaste tiden. Joel (Cedergren, tränare) har också varit på plats och jobbat en period och vi känner att utifrån det vi vill bygga framåt, så är det här något som är bra för ÖSK Fotboll, säger fotbollschefen Axel Kjäll.

Har det varit på ert initiativ eller på Andreas?
– Vi har haft en dialog och något sånt här måste båda parterna vara överens om. Vi har gjort det tillsammans och det blir en ekonomisk uppgörelse.

Kommentar: Kjälls uttalande styrker väl bilden av att det inte var fotbollen som var det avgörande skälet till att Skovgaard köptes ut.

NA: Därför lämnar Skovgaard ÖSK: ”Ingen av parterna var nöjda”

Silly Summer 2021: Lennart Larsson namnet bakom värvningarna

NA kunde igår ge lite klarhet i hur det var möjligt att knyta både Nahir Besara och Jiloan Hamad (och tidigare även Andreas Skovgaard) till klubben på överraskande långa kontrakt. ÖSK har tidigare hintat om att det var tack vare ett externt initiativ som värvningarna möjliggjorts.

Det visar sig nu, att bakom värvningarna ligger den tidigare styrelsemedlemmen Lennart Larsson. Larsson, som under en femårsperiod fram till år 2017 ingick i styrelsen, var tidigare ägare till Oppboga bruk utanför Fellingsbro. Det innehavet avvecklades genom en försäljning år 2019 och då blev det väl efter affärens genomförande en del ”pengar över” .

Av NA:s artikel att döma är Larsson inte ensam finansiär bakom affärerna, men han har stått för huvuddelen av pengarna.

Exakt hur finansieringen gått till framgår inte, men det verkar i alla fall inte vara fråga om ett traditionellt ”sponsorskap” eller en nyemission i ÖSK Elitfotboll.

NA skriver.
Exakt hur upplägget ser ut mellan finansiär och klubb vill han ogärna gå in på.
– Inte hur det ser ut i detalj. Men som jag sa, det handlar inte om allmosor, du får ingen att gå in med miljontals kronor utan en affärsmässighet. Och jag tycker att vi löst det här på ett sätt som är bra för alla parter.

Det mesta lutar väl åt att det handlar om någon slags lösning där investerarna hoppas på en framtida återbetalning. Eftersom ingen av de tre spelare man varit med och finansierat lär generera några övergångssummor (att tala om) så måste det väl handla om andelar i eventuella försäljningar av andra spelare.

ÖSK Elitfotboll är ett publikt aktiebolag och lär väl vara tvungna att till sina aktieägare lämna någon form av information om hur avtalet mellan bolaget och investerarna ser ut.

NA: Han är mannen bakom ÖSK:s supervärvningar

Två förslag till valberedning

Det har inkommit två förslag till ÖSKs föreningsstämma avseende valet av valberedning för det kommande verksamhetsåret. Något som minst sagt tillhör ovanligheterna – oftast får man vara nöjd om det finns ett genomarbetat och genomtänkt förslag till denna viktiga funktion.

Även om valberedningar verkar i det tysta så skall man absolut inte underskatta deras betydelse. I det ”svenska systemet” hör det ju till ovanligheten att stämmor i bolag, föreningar och organisationer i sina beslut avviker från de förslag som valberedningen lämnat.

I praktiken blir det oftast så att det är denna begränsade och ofta anonyma grupp som i praktiken bestämmer vilka som skall styra verksamheten. En uppgift som för att den skall kunna göras bra både kräver en insyn i hur styrelsearbetet går till, hur de olika styrelsemedlemmarna utför sina uppdrag samt vilka tänkbara nyrekryterade/ersättare som skulle kunna engageras.

Inför årets stämma hade ursprungligen ett förslag till valberedning lämnats in av ÖSKs tidigare ordförande Björn Åqvist. Därefter har ytterligare ett förslag lämnats in av den tidigare styrelsemedlemmen Jasmin Benca. Oklart vad som motiverade Benca att lämna ett alternativt förslag. Var det någon som han absolut ville se i valberedningen eller var det någon han inte tyckte skulle ta en plats i denna.

Förslagen.

Nuvarande Förslag 1 Förslag 2
valberedning Björn Åqvist Jasmin Benca
Karl-Ove Anderson X X X
Lars Bohlin X X X
Anders Båsjö X X
Maria Tedsjö X
Per-Åke Sörman X
Anna Degrell X X
Tomas Strand X
Erik Wärlegård X
Lennart Larsson X

Att Maria Tedsjö inte föreslås till omval i något av alternativen ter sig naturligt med tanke på att hennes make är föreslagen till en plats i ÖSKs kommande styrelse. Per-Åke Sörman har haft ett politiskt stormigt år med tanke på att han efter intern kritik blev av med sin kommunalrådsbefattning. Han vill förmodligen ägna sin energi åt annat.

Motiveringar

Björn Åqvist.
Karl-Ove har varit valberedningens ordförande de senaste åren och kontinuiteten på denna post är viktig. Vidare har Lars Bolin en god kontakt med många engagerade medlemmar samtidigt som han har erfarenhet av arbete i ÖSK:s styrelse. Anna Degrell är en profil i supporterkretsar och har bland annat varit med och startat Örebrudar. Efter att ha lyssnat runt i våra supporterled är Anna Degrell en person som har ett brett stöd i den här typen av förtroende. Tomas Strand är engagerad i vårt aktieägarnätverk och är en god representant för detta nätverk och många övriga aktieägare. Slutligen står Anders Båsjö för kontinuitet och i rollen som revisor har han
ett brett nätverk och också en bra bild av många företagare i Örebroregionen.

Jasmin Benca.
Erik känner alla till, en stark profil och med stark förankring såväl bland supporters som bland företagare och medlemmarna i stort. Lennart har ett förflutet i ÖSK:s styrelse och kan verksamheten. Han har dessutom ett brett kontaktnät i företagarvärlden, vilket bl.a. visat sig i värvningen av Andreas Skovgaard. Det skulle vara en bra grupp med olika kontaktytor och spetskompetenser tycker jag.

Från det ena till det tredje.
Intressant det Benca skriver om värvningen av Skovgaard. Tydligen har den rekryteringen stöttats ekonomiskt av ett antal företagare. Om det nu var i form av pengar till en sign-on bonus eller för ett tillskott till lönen.

ÖSK: Inför årsmötet – Nya förslag till val av valberedning.
Björn Åqvists förslag
Jasmin Bencas förslag

Silly Winter 2020/21: Skovagaard återvänder till ÖSK

Andreas Skovgaard (Foto: ÖSK)


Nyheter på fredagskvällen är sällan av det positiva slaget. Då brukar man släppa sådant som man hoppas ingen skall lägga märke till.

Men kvällens fotbollsbomb var av det positiva slaget för ÖSKs del. Danske mittbacken Andreas Skovgaard, som för bara någon dag sedan sades vara väldigt när ett hemlöst ukrainskt lag, visade sig förnuftig nog att till slut välja det säkra före det osäkra.

Den danske mittbackskämpen, vars kontrakt med nederländska Heerenveen avslutades i förtid för  någon vecka sedan, valde alltså den klubb till vilken han var utlånad till förra året. Han hade en mycket lyckosam säsong i ÖSK och fortsätter nu på den inslagna vägen.

Skovgaard har skrivit ett tvåårigt kontrakt med Sportklubben och skall enligt Axel Kjäll vara tillgänglig för den första cupmatchen mot Trelleborg om en dryg vecka. Ett nyförvärv som redan kan och vet så gott som allt om laget och som inte kommer att behöva någon inspelningsperiod.

ÖSK: Andreas Skovgaard återvänder till ÖSK Fotboll
NA: ÖSK värvar tillbaka stjärnan – ”Den här gången är det permanent
Svartvitt: Succébacken återvänder till ÖSK: ”Naturligt att komma tillbaka”


Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.

Silly Winter 2020/21: Skovgaard tror inte det blir Danmark

Den danska fotbollsajten Bold.dk har intervjuat Andreas Skovgaard efter dennes återkomst till Danmark. Att spela i div 1 som är den danska andradivisionen ser han inte som attraktivt.
Jeg er ikke åben for 1. division. Jeg tror egentlig heller ikke, at det bliver Danmark, men jeg udelukker ikke noget, hvis der kommer en god mulighed der. Umiddelbart tror jeg ikke, det bliver Danmark, siger Andreas Skovgaard til bold.dk.

Att få en bra plats i ett lag i Superligan verkar han inte tro på. Kanske för att lagen där spelar höst vår och generellt sett inte har så stora behov av ändringar i sina trupper.

Han säger vidare att han har haft kontakt med ÖSK, men att han avvaktar för att se om det dyker upp andra möjligheter.
– De har forhørt sig, men lige nu vil jeg gerne se, hvad der er af muligheder. Det er som sagt et andet marked nu, og jeg har ikke nået at sætte mig ned med min agent endnu og se, hvad der sker.

Av artikeln att döma har ÖSKs möjligheter att få se en retur ökat även om det säkert kan finnas andra alternativ för Skovgaard.

Bold.dk: Fritstillet dansk stopper tvivler på SL-retur

Silly Winter 2020/21: Skovgaard klubblös och Hümmet kvar i Sverige

Två av fjolårets framgångsrika lånespelare finns av allt att döma fotfarande kvar på (fotbolls)marknaden nu när vinterfönstret stänger i de flesta europeiska ligor.

Andreas Skovgaard.
SC Heerenveen, danskens hittillsvarande klubb, meddelar idag, att man kommit överens med Skovgaard att bryta det kontrakt som sträckte sig fram till sommaren 2022 i förtid. Det betyder med största sannolikhet att han blivit utköpt.

Skovgaard har nu alla möjligheter att på egen hand söka sig till en ny klubb att representera, utan att på något sätt begränsas av Heerenveen.

Eftersom kontraktet avslutades innan transferfönstret stängdes har Skovgaard möjlighet att skriva på för en ny klubb utanför de begränsningar som fönstret innebär. NA:s Fredrik Carlsson har talat med Skovgaard nu på eftermiddagen men han verkade inte ha speciellt bråttom med att göra klart med en ny klubb.

Rent ekonomiskt lär det väl inte gå någon nöd på honom efter det att han blivit utköpt från sitt kontrakt.

På den danska supportersajten Bold.dk verkar man inte övertygade om hans storhet utan tror att han hamnar hos en andranivåklubb. Om detta återspeglar hur man ser på honom i Danmark borde väl ÖSK vara ett bättre alternativ.

SC Hereenveen: SC Heerenveen en Skovgaard ontbinden contract
Bold.dk: Fotboldsnak: Dansk stopper ophæver i Heerenveen
NA: ÖSK-succén lämnar storklubben – talar exklusivt med NA-sporten


Deniz Hümmet.
Enligt Elfsborg klubbchef Stefan Andreasson är någon flytt till Turkiet inte aktuell för spelaren. Att döma av NA:s uppgifter har spelaren i praktiken redan lämnat Elfsborg, men är givetvis fortfarande ”deras” (rent kontraktsmässigt).
NA: Uppgifter: Hümmet fortfarande ÖSK-aktuell

Silly Winter 2020/21: Tre lånespelare lämnar

ÖSK skriver på sin webbplats att lånen av Andreas Skovgaard, Deniz Hümmet och Romain Gall avslutats. När låneperioden gått ut kommer de att återgå till sina klubbar.

Lånen sträcker sig nog fram till årsskiftet (då vinterfönstret öppnas), men eftersom ÖSK inte kommer att träna under den perioden så kan man nog betrakta lånen som avslutade redan nu.

Många har nog önskat/hoppats/trott att i alla fall någon av dem skulle bli kvar. Men så snabbt går det inte, även om det senare kan bli aktuellt med ett nytt lån eller en övergång.

Deras klubbar vill väl rimligen titta på dem först för att se om de blivit så pass mycket bättre att de vill behålla dem. Dessutom kan det givetvis finnas andra intressenter än ÖSK.

Av de tre är det väl bara Deniz Hümmet som kan ses som ett rimligt förvärv för ÖSKs del. Om Elfsborg fortfarande vill släppa honom efter det att han fått en möjlighet att visa upp vad han kan prestera på fotbollsplanen.

Beträffande de andra två skulle jag tro att deras löneanspråk är för höga för att ÖSK skall kunna matcha deras förväntningar.

Dessutom är det väl frågan om deras nuvarande klubbar kan tänka sig att släppa dem utan någon ersättning.