Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tranberg bytte klubb

Viktor Tranberg förstärkte ÖSKs backlinje efter det att Brendan Hine-Ike lämnat.


Vi var nog en del som hoppades på att fjolårets låneback Viktor Tranberg skulle göra motsvarande klubbyte i år. Men så kommer det inte att bli. Häromdagen kom nyheten att han byter klubb i Danmark. Han lämnar FC Nordsjælland och ansluter Esbjerg fB. Tranberg hade ett år kvar på sitt kontrakt med Nordsjælland, men han och/eller klubben har insett att han måste byta klubb för att få speltid.

FC Nordsjælland: Viktor Tranberg skifter til Esbjerg
Esbjerg fB: EfB henter Viktor Tranberg i FCN
Tipsbladet: Viktor Tranberg skifter til Esbjer

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Tranberg åter i FC Nordsjælland

Det har varit en del spekulationer om vad som skulle hända med ÖSKs höstlån Viktor Tranberg. ÖSK ville nog gärna behålla honom, men kunde eller ville inte lösa honom på grund av ett högt satt optionspris. Därefter har det väl funnits funderingar om att han skulle kunna lånas ut till någon annan klubb.

Så verkar det inte bli. Danska Tipsbladet skriver idag, att han är tillbaka i FC Nordsjællands trupp. Eftersom danskarna har ett kort vinterfönster som stängde redan den 31 januari blir det i alla fall inte någon utlåning till en dansk klubb. Däremot är det givetvis möjligt att han via lån eller försäljning hamnar i länder som Sverige, Norge eller Finland där fönstret fortfarande är öppet.

Tipsbladet: Optakt: FC Nordsjælland – Brøndby IF

Silly Winter 2018/19: Tranberg i träning med ÖSK

Hux flux och rätt överraskande är Viktor Tranberg tillbaka i Örebro och tränar den här veckan med Sportklubben. Tranbergs lånekontrakt sträcker sig fram till den sista december så på sätt och vis är det väl logiskt att han fortsätter att träna med ÖSK. Men bara på sätt och vis.

Om ÖSK inte har för avsikt att ta in honom i truppen är det väl ingen idé att ta hit honom för en träningsvecka. En träningsvecka som dessutom är lite rumphuggen eftersom ÖSK tränar med långt ifrån full trupp. Den lär varken göra till eller ifrån rent formmässigt. Speciellt som det blir ett nytt uppehåll från och med lördag som sträcker sig ända fram till och med den 6.e januari.

Min gissning är därför, att ÖSK kommit överens med Nordsjälland om villkoren för att de skall släppa den mittback som de inte är speciellt intresserad av. Givetvis kommer ÖSK inte att betala de 1,6 mkr som en optionslösen lär kosta, men det är ju inget som säger att man inte kan förhandla fram ett lägre belopp.

Om ÖSK och Nordsjälland är överens (eller nästan överens) så är i så fall anledningen till att Tranberg är i Sverige inte att han kände att han behövde några extra träningspass utan att han är här för att komma överens med ÖSK om sina personliga villkor.

Om Daniel Björkman och/eller Sebastian Ring är intresserade av att skriva på/förlänga med ÖSK ökar nu pressen. Vill de vara säkra på en plats i truppen bör de nog göra klart nu så att inte Tranberg eventuellt tar sig förbi på upploppsrakan.

Hur ser ÖSK på de tre kandidaterna. (Ren spekulation från min sida följer).

 • Ring har väl i och för sig redan bestämt sig. ÖSK kan inte ”garantera” honom en plats i startuppställningarna och hans intresse är nog därför rätt så svagt. ÖSK säger att de numera ser honom som en mittback, men jobbar samtidigt på att få in Björkman eller möjligen Tranberg. Ring är därför troligen mer eller mindre avskriven. Förra gången Ring förlängde tog det in bit in i januari innan allt var klart. Frågan är om han får så mycket tid på sig för att kolla läget den här gången.
 • Björkman eller Tranberg? Jag tror att ÖSK helst vill ta in Tranberg om han inte blir alltför dyr. Då vet man vad man får i alla fall. Han har redan visat att han håller i Allsvenskan och verkar inte ha haft några egentliga anpassningssvårigheter. Han kom in helt färsk och tog på en gång en plats som han höll tills dess att han blev skadad mot slutet av säsongen. Han är fortfarande ung och bör ha en hel del förbättringspotential.
 • Björkman är mer av ett oskrivet kort. Han är säkert billigare än Tranberg, men lite mer av en chansning. Håller han i Allsvenskan eller ej? Det är det ingen som vet. Han har som högst spelat i div 1 med BK Forward. Och till ÖSK och Allsvenskan är det ett rätt stort kliv att ta för honom.

  Jag tror alltså att ÖSKs helst vill ha Tranberg om man kan få loss honom på vettiga villkor. Möjlighet nr 2 är Björkman, som man dock måste ge besked tämligen omgående eftersom han påstås ha ett anbud från Utlandet.

  Beträffande Ring tror jag inte att ÖSK har så mycket att säga till om eftersom den bollen definitivt ligger på Rings planhalva. Hade han fått ett positivt besked av Axel Kjäll om sin plats i truppen hade allt redan varit klart. I stället verkar han ha fått höra att han blir en av fem mittbackar som skall konkurrera om tre platser. Inte tillräckligt attraktivt för Ring som rätt oförtjänt fick begränsat med speltid under den gångna säsongen.

  NA (Betalvägg): Tranberg tillbaka på ÖSK:s träning

 • Silly Winter 2018/19: ÖSK räknar inte med Tranberg men hoppas kanske på Igboananike

  NA:s Fredrik Carlsson talade med Magnus Sköldmark igår.

  ÖSK räknar inte med Viktor Tranberg.

  ÖSKs låneavtal av Viktor Tranberg sträcker sig fram till årsskiftet. Han borde alltså utifrån sin kontraktsmässiga status vara på plats då ÖSK idag påbörjar decemberträningen.
  – Vi utgår ifrån att han inte är på plats. Han har haft möjligheten att välja och det är möjligt att han tränar med Nordsjälland i Danmark, säger Magnus Sköldmark till Carlsson. Det låter väl ungefär som att ÖSK sagt till honom att det inte är någon idé för honom att återvända till Örebro, eftersom man ändå inte avser att lösa honom från hans kontrakt. Hade man avsett att göra det hade man tvärtom varit rätt angelägen att ha honom här.

  Kennedy Igboananike fortfarande en möjlighet.

  Magnus Sköldmark bekräftar, att man söker en välmeriterad anfallare.
  – Vi letar efter en spelare som i den positionen ska vara en startspelare och då är det viktigt att han har en historik att ha varit en startspelare, konkretiserar Sköldmark.
  Beträffande Kennedy verkar han inte helt ha försvunnit ur ÖSKs planer.
  – Vi tittar på alternativ på positionen nummer nio och där är Kennedy Igboananike fortfarande ett alternativ förklarar sportchefen.

  En märklig historia med Kennedy, tycker jag. ÖSK verkar ju ha varit så säker på att han skulle gå vidare, att de inte ens lämnade något kontraktsförlängningsförslag till honom. Något som dessutom inte verkade att bekymra spelaren det minsta.

  Att han trots allt fortfarande anses som ett alternativ bör väl innebära, att det inte varit så lätt för honom att hitta ett nytt lag att spela för. I så fall kan han komma tillbaka till ÖSK, som verkar vara positiva till en fortsättning. Jag hoppas dock, att ÖSK samtidigt jobbar på alternativa möjligheter. Att göra sig beroende av om Kennedy kan fixa ett nytt lag att spela för eller ej verkar vara alldeles för riskabelt. Vill det sig illa blir det ingen alls.

  NA (Betalvägg): Silly Season bloggen.

  Silly Winter 2018/19: Tranberg väntar på besked

  NA har följt upp statusen för ÖSKs höstlån Viktor Tranberg. Den unge dansken lånades in i somras efter det att Brendan Hines-Ike såldes till Belgien. Utöver låneuppgörelsen innehöll överenskommelsen med danska Nordsjälland en option som gav ÖSK möjligheten att köpa loss mittbacken för 1,6 mkr (eller däromkring).

  Jag kan tänka mig två anledningar till att ÖSK inte tagit kontakt med Tranberg (om nu detta påstående stämmer fullt ut).

  Det kan mycket väl vara så att ÖSK försöker få in någon annan mittback. I ÖSKs studioprogram diskuterade Axel Kjäll för några veckor sedan ÖSKs alternativ. Jag skrev då: Valet står mellan två vars kontrakt gått ut (Ring och Tranberg) samt dessutom en eller rent av två spelare som kan komma in utifrån.

  Om ÖSK försöker värva någon annan och innan Ring bestämt sig kan man ju inte gärna säga till Tranberg, att man visserligen är fortsatt intresserad av honom, men bara som ett andrahandsalternativ om man skulle misslyckas med förstahandsalternativen. När det gäller den eller de externa spelarna man ser på behöver det inte vara så att de är förstahandsalternativ. Det kan lika gärna vara alternativ om det inte blir någon förlängning med vare sig Ring eller Tranberg.

  Det kan även vara så, att ÖSK försöker förhandla bort eller i alla fall ned den option som man fått. Det var ju onekligen rätt förvånande när det visade sig att det fanns en option på det för ÖSK förhållandevis höga beloppet 1,6 mkr. Det är ju inte sådana spelaraffärer ÖSK normalt gör. Definitivt inte motiverat för en ung okänd dansk som inte får speltid i sitt lag.

  Jag tror att det snarare rör sig om vad jag brukar kalla en Riku Riski-option. Alltså en option som ÖSK låter det utlånande laget få för att affären ur deras synvinkel skall te sig attraktivare. När ÖSK lånade Riski från Widzew Łódź lär det ha funnits en option på 1 mio Euro för ett lossköp av Riski. Ett belopp som ÖSK inte hade och som de inte hade utnyttjat även om de haft pengarna.

  Så det kan mycket väl vara så att ÖSK förhandlar med Nordsjälland om en övergång med en betydligt beskedligare övergångssumma. Avgörande för hur det blir med den saken lär vara hur danskarna ser på behovet av att få tillbaka Tranberg. Om de redan är nöjda med sin mittbacksbesättning går de kanske med att släppa honom för att på så sätt bli av med kostnaderna av att ha honom i truppen.

  Jag tycker att ÖSKs prioriteringslista borde se ut på följande sätt.

 • 1. Förläng med Ring. Lyckas man med det har man en spelare som både kan spela mittback vid behov, men även längre fram längs vänsterkanten. I så fall behövs inte Tranberg. Problemet med det är att Ring vill känna sig ”säker” på en plats i startelvorna och det är nog inte något ÖSK kan ställa i utsikt för närvarande. I alla fall inte så länge Granlund spelar på vänsterkanten (trots sin högerfot).
 • 2. Om det inte blir något med Ring så försöker man få Tranberg till ett kraftigt reducerat pris. ÖSK kommer aldrig att kunna betala något miljonbelopp för honom. De pengarna finns inte. De får väl i stället ge danskarna en generös vidareförsäljningsklausul.
 • 3. Om varken 1. eller 2. går att genomföra ser man sig om efter en extern spelare.

  Men givetvis kan det gå på ett helt annat vis. Det kan mycket väl hända att det ”dyker upp” ett tillräckligt bra externt alternativ som man kan få in i truppen inom de budgetramar som finns. I så fall faller Tranberg bort och kanske även Ring. Även om jag för min del tycker att man skall förlänga med Ring ändå om denne själv vill det. Sebastian är tillräckligt bra för att motivera en plats i truppen även om det är fullbelagt i backlinjen.

  NA (Betalvägg): Viktor Tranbergs ÖSK-framtid hänger på ekonomin
  NA (Betalvägg): Succébacken stannar gärna i ÖSK – väntar på besked

 • Silly Winter 2018/19: Tranberg trivs i Örebro

  Det är alltid intressant att läsa artiklar som är skrivna med fokus från ”den andra sidan”. Den danska fotbollssiten Bold.dk har talat med ÖSKs inlånade mittback Viktor Tranberg.

  Av de två artiklarna framgår, att han är mycket nöjd över sin tid i Örebro och att han gärna skulle kunna tänka sig att fortsätta i ÖSK. Dock med brasklappen att alla måste bli överens om villkoren.

  Bold.dk: Afventende Tranberg er åben for mere Örebro
  Bold.dk: Glad Tranberg: Noget helt andet at spille fast

  Silly Winter 2018/19: Miljonoption på Tranberg

  FotbollDirekt skriver idag en del om Viktor Tranberg och den option som ÖSK har att köpa loss honom från hans klubb Nordsjaelland. Enligt FD, som väl fått information från någon agent som på ett eller annat sätt är inblandad i lånet/den tilltänkta övergången så uppgår optionen till ca. 1,6 mkr.

  Det är ju rätt mycket pengar för en klubb som ÖSK. Förmodligen betydligt mer än vad de normalt ger ut vid en spelarövergång. Å andra sidan så visade ju försäljningen av Brendan Hines-Ike, att det kan gå att tjäna en del även på försvarsspelare.

  Att knyta till sig Tranberg som fyller 22 nästa år på ett treårskontrakt, låta honom utvecklas i ÖSK i två år för att sedan sälja honom det tredje skulle vara fullt möjligt. Tranberg gör det mycket bra och kommer utan tvekan att utvecklas ytterligare med mer speltid och rutin.

  FD har talat med Magnus Sköldmark som givetvis inte vill kommentera saken närmare.
  – Han har motsvarat de förväntningarna vi hade när vi som en start fick möjlighet att ta hit honom på lån. Att komma som ung spelare till ett nytt land och en ny klubb är alltid en utmaning, men han har klarat det bra. Han är här nu och han gör det bra, så får vi se sedan, säger Sköldmark till FotbollDirekt

  Men det finns en annan aspekt på den eventuella värvningen. ÖSK förlängde nyligen Michael Almebäcks kontrakt med tre år fram till och med år 2021. Om man ger Tranberg ett liknande kontrakt så begränsas spelmöjligheterna för de yngre mittbackar som ÖSK för tillfället har i truppen (Brorsson) och akademin (Andersson, Bergmark och möjligen även Windahl). De behöver speltid för att utvecklas och bli attraktiva på spelarmarknaden.

  Just att utveckla egna spelare från akademin så att de så småningom kan ta utomlandssteget i sin karriär verkar ju vara en del av ÖSKs plan att öka intäkterna. Då kan man inte blockera mittbacksplatserna med andra spelare. Arvid Brorsson som gått skadad så gott som hela året blir 20 nästa år och behöver ha en ordinarie plats i laget. Helmer Andersson fyller 18 och bör väl få ett knippe matchen vid lämpliga tillfällen. För Niclas Bergmark som fyller 17 nästa år är väl inte behovet av A-lagsspel lika akut, men år 2020 kommer det att vara det.

  Ett idealiskt scenario skulle i så fall vara, att ÖSK inte förlänger med Tranberg. Brorsson tar plats som ordinarie nästa år. År 2020 har Martin Lorentzsons kontrakt gått ut och då kan man fylla på med Helmer Andersson i backlinjen. Som reserv för mittbackarna behåller man Fabio, som inte lär vara alls lika dyr att ta in som det skulle vara att lösa och behålla Viktor Tranberg. Dessutom finns ju Sebastian Ring tillgänglig som uppbackning (om han väljer att fortsätta med ÖSK).

  Om ÖSK tror, att Arvid Brorsson kan ta hand om den tredje mittbacksplatsen nästa år finns det egentligen ingen anledning att behålla Tranberg trots dennes kvaliteter. Det är viktigare att se till att det finns spel- och utvecklingsmöjligheter för klubbens egna talanger.

  FotbollDirekt: Kan köpa loss spännande danskimporten i december – så mycket kostar han

  FD: Två ÖSKare i veckans lag

  FotbollDirekt har utsett omgångens spelare när nu den 20:e omgången är färdigspelad. Två ÖSKare finns med i urvalet utan att någon av dem heter Nordin Gerzic eller Nahir Besara.

  De uttagna är i stället Viktor Tranberg och Victor Sköld. Den sistnämnde delar utmärkelsen med GIF Sundsvalls Linus Hallenius. Inget ont om Sköld, som gjorde ett viktigt mål och som vanligt slet som ett djur. Men inte kan han väl ha varit den för tillfället bästa anfallaren i Allsvenskan?

  FD-elvan: De bästa spelarna i omgång 20

  Åström om fönstret

  NA:s Henrik Brändh har intervjuat ÖSKs VD Simon Åström om aktiviteterna under det snart stängda sommarfönstret.

  Försäljningen av Brendan Hines-Ike.
  I media har ett försäljningsbelopp i storleksordningen 6,5 mkr nämnts. Utan att bekräfta beloppet så konstaterar Åström, att media brukar ligga ungefär rätt när det gäller övergångssummor. Men tillfogar samtidigt att beloppen ofta kan bestå av flera olika delar som prestationsbonusar etc.

  Lånet av Viktor Tranberg.
  Åström är nöjd med upplägget lån plus option. Det ger ÖSK fler möjligheter. ÖSK vill inte stänga mittbacksplatserna för tidigt. Ring och Almebäck har fått nya kontraktsförslag och underifrån kommer Arvid Brorsson och Helmer Andersson. Upplägget med Tranberg ger ÖSK flexibilitet både med avseende på hur det går för Tranberg och hur truppen i övrigt eventuellt förändras.

  Köpet av Johan Bertilsson.
  På frågan om köpet av Johan Bertilsson innebär ett avsteg från principen en in och en ut, svarar Åström, att man såg en möjlighet att få in en spelare som kunde stärka laget redan nu inför höstens utmaningar. Dessutom kommer han att finnas tillgänglig fram till och med 2021, vilket med tanke på kontraktssituationen i övrigt är positivt. Spelare kan och kommer ju lämna redan efter den här säsongen.

  På sätt och vis tycker jag att både Åström och Brändh missar det faktum, att ÖSK-truppen hittills i princip har varit en spelare kort. Ferhad Aysaz lämnade i vintras och skulle ersättas. Men av olika anledningar (AIK ville inte) kom ÖSK aldrig till skott. Så på sätt och vis kan man väl se rekryteringen av Bertilsson som en ersättning för den flyktade Ayaz.

  Bud på andra spelare?
  Det har funnits förfrågningar beträffande Nahir Besara och Kennedy Igboananike, men inget på en nivå som gjorde att ÖSK ansåg det intressant att föra saken vidare.

  Förlängning Besara?
  Besara har fått ett erbjudande från ÖSK. Spelaren vet vad ÖSK kan erbjuda och ÖSK vet vad spelaren vill ha. ÖSK verkar inte vara inställda på att driva på förhandlingarna ytterligare i nuläget. På sätt och vis verkar man ha insett att om Besara får ett ”bättre” erbjudande kommer han att lämna och det är inget som ÖSK kan göra åt den saken.

  Att Besara valt att flytta ”hem” till Södertälje igen indikerar väl på sätt och vis att Besara själv inte räknar med en fortsättning i ÖSK. Men om ingenting dyker upp så kan han tänka sig att fortsätta.

  Det här, tycker jag, påminner väldigt mycket om hur ÖSK resonerade när det var dags att förlänga med Robert Åhman-Persson. Klubben lämnade sitt bästa bud och avvaktade sedan för att se om något bättre skulle dyka upp från annat håll. Väl medvetna om att de inte kan matcha ett sådant bud rent ekonomiskt.

  Förlängning Igboananike?
  Till skillnad mot Nahir Besara har Kennedy Igboananike inte fått något erbjudande om en kontraktsförlängning. ÖSK verkar knappt ens ha talat med honom än, utan det är något man  just har börjat med. Men det verkar mer röra sig om allmänt snack om hur han ser på sin framtid (som fotbollsspelare).

  Jag tyder detta som att Kennedy redan gjort klart för ÖSK, att hans avsikt att söka sig vidare efter det att kontraktet med ÖSK gått ut efter den här säsongen. Kennedy vekar ha varit så tydlig beträffande sina avsikter, att ÖSK inte ens ansett det meningsfullt att komma med ett förlängningsförslag.

  Fabio De Souza Silva.
  ÖSK har haft Syrianskas brasse på provträning och han har även medverkat i en U21-match. Tränarna verkar positiva till vad de sett och skall diskutera hur de skall ta saken vidare.

  Jag har svårt att se att detta i nuläget kommer att utmynna i ett kontraktsförslag. Dels därför att sommarfönstret stänger idag så det finns knappast tid att förhandla med spelaren och Syrianska samt göra klart med formalia gentemot SvFF. Dels därför att man inte vill stänga några mittbacksdörrar innan man vet var man står med Almebäck, Ring och för den delen även Tranberg.

  Men jag skulle kunna tänka mig att – om man fortsatt tycker att han är intressant, kanske låter honom komma in och träna med truppen efter det att säsongen är över och man vet lite mer om var man står med avseende på övriga mittbackskandidater.

  Tillägg.
  Intresset manifesterades om än på ett annat sätt. ÖSK har skrivit ett kontrakt med honom för resten av året. Dessutom finns en ensidig option för ÖSK att förlänga kontraktet.

  Alfred Ajdrevic.
  Ajdarevic har uttryckt önskemål om att få bli utlånad om han inte får mer speltid med ÖSK.

  Det lär han inte få. Skall man vara krass kan man konstatera, att ÖSK behöver en träningstrupp på minst 22 någorlunda bra spelare. De kan inte börja släppa iväg spelare på lån till andra klubbar eftersom då de egna träningarna skulle blir lidande.

  Det har man ju sett på hur det gått med lånen av Oliver Kåhed och Viktor Walldén till IFK Kumla. Dessa två spelare tränar regelbundet med ÖSK och det är bara i några få matcher som de kunnat spela för Kumla.

  Har man som ÖSK en A-trupp med ca. 20 spelare har man helt enkelt ingen möjlighet att börja låna ut spelare till andra klubbar så länge inte tillräckligt bra back-up kan hämtas från Akademin.