Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro SK och spelare från Norge

Nu när ÖSK plockat in Tobias Bjørnstad har bloggen roat sig med att titta lite bakåt för att försöka minnas vilka andra spelare ÖSK haft från vårt västra grannland men det visade sig vara färre än vad minnet kommer ihåg. Minns du några fler? Skriv gärna en kommentar.

2024.
Tobias Bjørnstad – ny vänsterback från Notodden FK inför 2024.

Skärmbild från ÖSK

2018.
Viktor Tranberg – den danske mittbacken som lånades in från FC Nordsjaelland verkar ha dubbla medborgarskap med Norge men i det här sammanhanget räknar den här bloggen honom mer som dansk än norsk. Så man kan ju ställa sig frågan om han ens ska vara med på den här listan, men nåja, Tranberg spelade 13 matcher för ÖSK under höstsäsongen men ÖSK valde aldrig att nyttja den utköpsklausul som fanns inbakad i lånet och han återvände därför till sin danska klubb efter bara en säsong. Tranbergs fortsatte senare sin karriär i danska Esbjerg fB innan han i slutet av 2022 tvingades avsluta sin spelarkarriär på grund av skada, endast 25 år gammal.

Skärmbild från ÖSK

2004.
Christian Johnsen – kom som anfallsess och skyttekung till ÖSK från Raufoss IL och tanken var att han skulle fortsätta sin målproduktion i Närke, men en skada satte snart stopp för hans karriär både i ÖSK och som helhet och han lade sina skor på hyllan endast ett år senare. Som skäl skyllde Johnsen på ÖSKs konstgräs. Några mål blev det aldrig i ÖSK. Johnsen har efter sin spelarkarriär blivit tränare och är idag huvudtränare för Aalesunds FK i den norska högstaligan.

Skärmbild från Travkompaniet

2003.
Petter Furuseth Olsen – den norska anfallaren kom till ÖSK från SK Brann efter en lång tids funderande som gav honom smeknamnet ”Vingle-Petter” och gjorde succé men i samband med att ÖSKs ekonomi var i ett utsatt läge såldes han vidare till Hammarby sommaren 2004 där han senare skolades om till yttermittfältare. Efter att han gått till Hammarby inleddes en rätt lång strid med ÖSK där Furuseth ansåg att ÖSK var skyldiga honom pengar samtidigt som ÖSK ansåg att Hammarby inte hade gjort rätt för sig. Det blev en rätt infekterad historia om bloggen minns rätt. Tiden i Hammarby blev dock väldigt lyckad och han hade därefter en lång karriär i både Norge och Danmark innan han sedan återvände till Hammarby för en sista säsong (i Superettan) innan han avslutade sin karriär 2011.

Skärmbild från Expressen

1999.
Asbjørn Helgeland – mittfältaren anslöt till ÖSK från FK Haugesund inför säsongen 1999 och totalt blev det 29 matcher för ÖSK innan han lämnade klubben sommaren 2000. Via Twitter (X) blev vi påminda om att han gjorde ett mycket fint mål borta mot Djurgårdens IF (hans enda mål i ÖSK för övrigt). Efter spelarkarriären fortsatte Helgeland som tränare i den norska klubben SK Djerv 1919 och senare även som sportchef i FK Haugensund.

När bloggen sökte information om Helgeland ramlade vi över en podd där Helgeland berättar som sin karriär.

Målet som Helgeland gjorde mot Djurgården går för övrigt att se från cirka 4.40 in i den här videon.

Tack till Marcus A på Twitter (X) som fick minnet att komma till liv!

Viktor Tranberg lägger skorna på hyllan

ÖSKs föredetting, dansken Viktor Tranberg, avslutar sin fotbollskarriär endast 25 år ung. Orsaken beskrivs i vaga ordalag av hans danska klubb Esbjerg fB med ett citat från spelaren själv:

”– Den her situation er ikke opstået fra den ene dag til den anden, så jeg har haft tid til at vænne mig til tanken, og det kan jeg mærke, har hjulpet mig. Sammen med fagfolk har jeg forsøgt alt for at holde gang i karrieren, men på et tidspunkt må man også lytte til kroppen og indse, der ikke er mere at gøre.”

Vilket man får tolka det som att det är någon form av ohälsa som han inte fått bukt med som nu lett fram till det tagna beslutet om att lägga skorna på hyllan.

Viktor Tranberg lånades in av ÖSK, från hans dåvarande klubb FC Nordsjälland, i sommarfönstret 2017 och han spelade därefter 13 matcher för klubben innan lånet gick ut. Det fanns sedan en option på köp som ÖSK inte valde (eller kanske inte hade råd) att utnyttja.

Efter sin tid i ÖSK återvänd Tranberg till Nordsajälland för att senare gå till Esbjerg vilket för övrigt är den klubb varifrån Michael Almebäck kom tillbaka till ÖSK från efter sitt utlandsäventyr.

Esbjerg fB: Viktor Tranberg indstiller karrieren – efb.dk
NA: Förre ÖSK:aren tvingas sluta – 25 år gammal – Nerikes Allehanda (na.se)

Tranberg bytte klubb

Viktor Tranberg förstärkte ÖSKs backlinje efter det att Brendan Hine-Ike lämnat.


Vi var nog en del som hoppades på att fjolårets låneback Viktor Tranberg skulle göra motsvarande klubbyte i år. Men så kommer det inte att bli. Häromdagen kom nyheten att han byter klubb i Danmark. Han lämnar FC Nordsjælland och ansluter Esbjerg fB. Tranberg hade ett år kvar på sitt kontrakt med Nordsjælland, men han och/eller klubben har insett att han måste byta klubb för att få speltid.

FC Nordsjælland: Viktor Tranberg skifter til Esbjerg
Esbjerg fB: EfB henter Viktor Tranberg i FCN
Tipsbladet: Viktor Tranberg skifter til Esbjer

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Tranberg åter i FC Nordsjælland

Det har varit en del spekulationer om vad som skulle hända med ÖSKs höstlån Viktor Tranberg. ÖSK ville nog gärna behålla honom, men kunde eller ville inte lösa honom på grund av ett högt satt optionspris. Därefter har det väl funnits funderingar om att han skulle kunna lånas ut till någon annan klubb.

Så verkar det inte bli. Danska Tipsbladet skriver idag, att han är tillbaka i FC Nordsjællands trupp. Eftersom danskarna har ett kort vinterfönster som stängde redan den 31 januari blir det i alla fall inte någon utlåning till en dansk klubb. Däremot är det givetvis möjligt att han via lån eller försäljning hamnar i länder som Sverige, Norge eller Finland där fönstret fortfarande är öppet.

Tipsbladet: Optakt: FC Nordsjælland – Brøndby IF

Silly Winter 2018/19: Tranberg i träning med ÖSK

Hux flux och rätt överraskande är Viktor Tranberg tillbaka i Örebro och tränar den här veckan med Sportklubben. Tranbergs lånekontrakt sträcker sig fram till den sista december så på sätt och vis är det väl logiskt att han fortsätter att träna med ÖSK. Men bara på sätt och vis.

Om ÖSK inte har för avsikt att ta in honom i truppen är det väl ingen idé att ta hit honom för en träningsvecka. En träningsvecka som dessutom är lite rumphuggen eftersom ÖSK tränar med långt ifrån full trupp. Den lär varken göra till eller ifrån rent formmässigt. Speciellt som det blir ett nytt uppehåll från och med lördag som sträcker sig ända fram till och med den 6.e januari.

Min gissning är därför, att ÖSK kommit överens med Nordsjälland om villkoren för att de skall släppa den mittback som de inte är speciellt intresserad av. Givetvis kommer ÖSK inte att betala de 1,6 mkr som en optionslösen lär kosta, men det är ju inget som säger att man inte kan förhandla fram ett lägre belopp.

Om ÖSK och Nordsjälland är överens (eller nästan överens) så är i så fall anledningen till att Tranberg är i Sverige inte att han kände att han behövde några extra träningspass utan att han är här för att komma överens med ÖSK om sina personliga villkor.

Om Daniel Björkman och/eller Sebastian Ring är intresserade av att skriva på/förlänga med ÖSK ökar nu pressen. Vill de vara säkra på en plats i truppen bör de nog göra klart nu så att inte Tranberg eventuellt tar sig förbi på upploppsrakan.

Hur ser ÖSK på de tre kandidaterna. (Ren spekulation från min sida följer).

 • Ring har väl i och för sig redan bestämt sig. ÖSK kan inte ”garantera” honom en plats i startuppställningarna och hans intresse är nog därför rätt så svagt. ÖSK säger att de numera ser honom som en mittback, men jobbar samtidigt på att få in Björkman eller möjligen Tranberg. Ring är därför troligen mer eller mindre avskriven. Förra gången Ring förlängde tog det in bit in i januari innan allt var klart. Frågan är om han får så mycket tid på sig för att kolla läget den här gången.
 • Björkman eller Tranberg? Jag tror att ÖSK helst vill ta in Tranberg om han inte blir alltför dyr. Då vet man vad man får i alla fall. Han har redan visat att han håller i Allsvenskan och verkar inte ha haft några egentliga anpassningssvårigheter. Han kom in helt färsk och tog på en gång en plats som han höll tills dess att han blev skadad mot slutet av säsongen. Han är fortfarande ung och bör ha en hel del förbättringspotential.
 • Björkman är mer av ett oskrivet kort. Han är säkert billigare än Tranberg, men lite mer av en chansning. Håller han i Allsvenskan eller ej? Det är det ingen som vet. Han har som högst spelat i div 1 med BK Forward. Och till ÖSK och Allsvenskan är det ett rätt stort kliv att ta för honom.

  Jag tror alltså att ÖSKs helst vill ha Tranberg om man kan få loss honom på vettiga villkor. Möjlighet nr 2 är Björkman, som man dock måste ge besked tämligen omgående eftersom han påstås ha ett anbud från Utlandet.

  Beträffande Ring tror jag inte att ÖSK har så mycket att säga till om eftersom den bollen definitivt ligger på Rings planhalva. Hade han fått ett positivt besked av Axel Kjäll om sin plats i truppen hade allt redan varit klart. I stället verkar han ha fått höra att han blir en av fem mittbackar som skall konkurrera om tre platser. Inte tillräckligt attraktivt för Ring som rätt oförtjänt fick begränsat med speltid under den gångna säsongen.

  NA (Betalvägg): Tranberg tillbaka på ÖSK:s träning

 • Silly Winter 2018/19: ÖSK räknar inte med Tranberg men hoppas kanske på Igboananike

  NA:s Fredrik Carlsson talade med Magnus Sköldmark igår.

  ÖSK räknar inte med Viktor Tranberg.

  ÖSKs låneavtal av Viktor Tranberg sträcker sig fram till årsskiftet. Han borde alltså utifrån sin kontraktsmässiga status vara på plats då ÖSK idag påbörjar decemberträningen.
  – Vi utgår ifrån att han inte är på plats. Han har haft möjligheten att välja och det är möjligt att han tränar med Nordsjälland i Danmark, säger Magnus Sköldmark till Carlsson. Det låter väl ungefär som att ÖSK sagt till honom att det inte är någon idé för honom att återvända till Örebro, eftersom man ändå inte avser att lösa honom från hans kontrakt. Hade man avsett att göra det hade man tvärtom varit rätt angelägen att ha honom här.

  Kennedy Igboananike fortfarande en möjlighet.

  Magnus Sköldmark bekräftar, att man söker en välmeriterad anfallare.
  – Vi letar efter en spelare som i den positionen ska vara en startspelare och då är det viktigt att han har en historik att ha varit en startspelare, konkretiserar Sköldmark.
  Beträffande Kennedy verkar han inte helt ha försvunnit ur ÖSKs planer.
  – Vi tittar på alternativ på positionen nummer nio och där är Kennedy Igboananike fortfarande ett alternativ förklarar sportchefen.

  En märklig historia med Kennedy, tycker jag. ÖSK verkar ju ha varit så säker på att han skulle gå vidare, att de inte ens lämnade något kontraktsförlängningsförslag till honom. Något som dessutom inte verkade att bekymra spelaren det minsta.

  Att han trots allt fortfarande anses som ett alternativ bör väl innebära, att det inte varit så lätt för honom att hitta ett nytt lag att spela för. I så fall kan han komma tillbaka till ÖSK, som verkar vara positiva till en fortsättning. Jag hoppas dock, att ÖSK samtidigt jobbar på alternativa möjligheter. Att göra sig beroende av om Kennedy kan fixa ett nytt lag att spela för eller ej verkar vara alldeles för riskabelt. Vill det sig illa blir det ingen alls.

  NA (Betalvägg): Silly Season bloggen.

  Silly Winter 2018/19: Tranberg väntar på besked

  NA har följt upp statusen för ÖSKs höstlån Viktor Tranberg. Den unge dansken lånades in i somras efter det att Brendan Hines-Ike såldes till Belgien. Utöver låneuppgörelsen innehöll överenskommelsen med danska Nordsjälland en option som gav ÖSK möjligheten att köpa loss mittbacken för 1,6 mkr (eller däromkring).

  Jag kan tänka mig två anledningar till att ÖSK inte tagit kontakt med Tranberg (om nu detta påstående stämmer fullt ut).

  Det kan mycket väl vara så att ÖSK försöker få in någon annan mittback. I ÖSKs studioprogram diskuterade Axel Kjäll för några veckor sedan ÖSKs alternativ. Jag skrev då: Valet står mellan två vars kontrakt gått ut (Ring och Tranberg) samt dessutom en eller rent av två spelare som kan komma in utifrån.

  Om ÖSK försöker värva någon annan och innan Ring bestämt sig kan man ju inte gärna säga till Tranberg, att man visserligen är fortsatt intresserad av honom, men bara som ett andrahandsalternativ om man skulle misslyckas med förstahandsalternativen. När det gäller den eller de externa spelarna man ser på behöver det inte vara så att de är förstahandsalternativ. Det kan lika gärna vara alternativ om det inte blir någon förlängning med vare sig Ring eller Tranberg.

  Det kan även vara så, att ÖSK försöker förhandla bort eller i alla fall ned den option som man fått. Det var ju onekligen rätt förvånande när det visade sig att det fanns en option på det för ÖSK förhållandevis höga beloppet 1,6 mkr. Det är ju inte sådana spelaraffärer ÖSK normalt gör. Definitivt inte motiverat för en ung okänd dansk som inte får speltid i sitt lag.

  Jag tror att det snarare rör sig om vad jag brukar kalla en Riku Riski-option. Alltså en option som ÖSK låter det utlånande laget få för att affären ur deras synvinkel skall te sig attraktivare. När ÖSK lånade Riski från Widzew Łódź lär det ha funnits en option på 1 mio Euro för ett lossköp av Riski. Ett belopp som ÖSK inte hade och som de inte hade utnyttjat även om de haft pengarna.

  Så det kan mycket väl vara så att ÖSK förhandlar med Nordsjälland om en övergång med en betydligt beskedligare övergångssumma. Avgörande för hur det blir med den saken lär vara hur danskarna ser på behovet av att få tillbaka Tranberg. Om de redan är nöjda med sin mittbacksbesättning går de kanske med att släppa honom för att på så sätt bli av med kostnaderna av att ha honom i truppen.

  Jag tycker att ÖSKs prioriteringslista borde se ut på följande sätt.

 • 1. Förläng med Ring. Lyckas man med det har man en spelare som både kan spela mittback vid behov, men även längre fram längs vänsterkanten. I så fall behövs inte Tranberg. Problemet med det är att Ring vill känna sig ”säker” på en plats i startelvorna och det är nog inte något ÖSK kan ställa i utsikt för närvarande. I alla fall inte så länge Granlund spelar på vänsterkanten (trots sin högerfot).
 • 2. Om det inte blir något med Ring så försöker man få Tranberg till ett kraftigt reducerat pris. ÖSK kommer aldrig att kunna betala något miljonbelopp för honom. De pengarna finns inte. De får väl i stället ge danskarna en generös vidareförsäljningsklausul.
 • 3. Om varken 1. eller 2. går att genomföra ser man sig om efter en extern spelare.

  Men givetvis kan det gå på ett helt annat vis. Det kan mycket väl hända att det ”dyker upp” ett tillräckligt bra externt alternativ som man kan få in i truppen inom de budgetramar som finns. I så fall faller Tranberg bort och kanske även Ring. Även om jag för min del tycker att man skall förlänga med Ring ändå om denne själv vill det. Sebastian är tillräckligt bra för att motivera en plats i truppen även om det är fullbelagt i backlinjen.

  NA (Betalvägg): Viktor Tranbergs ÖSK-framtid hänger på ekonomin
  NA (Betalvägg): Succébacken stannar gärna i ÖSK – väntar på besked

 • Silly Winter 2018/19: Tranberg trivs i Örebro

  Det är alltid intressant att läsa artiklar som är skrivna med fokus från ”den andra sidan”. Den danska fotbollssiten Bold.dk har talat med ÖSKs inlånade mittback Viktor Tranberg.

  Av de två artiklarna framgår, att han är mycket nöjd över sin tid i Örebro och att han gärna skulle kunna tänka sig att fortsätta i ÖSK. Dock med brasklappen att alla måste bli överens om villkoren.

  Bold.dk: Afventende Tranberg er åben for mere Örebro
  Bold.dk: Glad Tranberg: Noget helt andet at spille fast

  Silly Winter 2018/19: Miljonoption på Tranberg

  FotbollDirekt skriver idag en del om Viktor Tranberg och den option som ÖSK har att köpa loss honom från hans klubb Nordsjaelland. Enligt FD, som väl fått information från någon agent som på ett eller annat sätt är inblandad i lånet/den tilltänkta övergången så uppgår optionen till ca. 1,6 mkr.

  Det är ju rätt mycket pengar för en klubb som ÖSK. Förmodligen betydligt mer än vad de normalt ger ut vid en spelarövergång. Å andra sidan så visade ju försäljningen av Brendan Hines-Ike, att det kan gå att tjäna en del även på försvarsspelare.

  Att knyta till sig Tranberg som fyller 22 nästa år på ett treårskontrakt, låta honom utvecklas i ÖSK i två år för att sedan sälja honom det tredje skulle vara fullt möjligt. Tranberg gör det mycket bra och kommer utan tvekan att utvecklas ytterligare med mer speltid och rutin.

  FD har talat med Magnus Sköldmark som givetvis inte vill kommentera saken närmare.
  – Han har motsvarat de förväntningarna vi hade när vi som en start fick möjlighet att ta hit honom på lån. Att komma som ung spelare till ett nytt land och en ny klubb är alltid en utmaning, men han har klarat det bra. Han är här nu och han gör det bra, så får vi se sedan, säger Sköldmark till FotbollDirekt

  Men det finns en annan aspekt på den eventuella värvningen. ÖSK förlängde nyligen Michael Almebäcks kontrakt med tre år fram till och med år 2021. Om man ger Tranberg ett liknande kontrakt så begränsas spelmöjligheterna för de yngre mittbackar som ÖSK för tillfället har i truppen (Brorsson) och akademin (Andersson, Bergmark och möjligen även Windahl). De behöver speltid för att utvecklas och bli attraktiva på spelarmarknaden.

  Just att utveckla egna spelare från akademin så att de så småningom kan ta utomlandssteget i sin karriär verkar ju vara en del av ÖSKs plan att öka intäkterna. Då kan man inte blockera mittbacksplatserna med andra spelare. Arvid Brorsson som gått skadad så gott som hela året blir 20 nästa år och behöver ha en ordinarie plats i laget. Helmer Andersson fyller 18 och bör väl få ett knippe matchen vid lämpliga tillfällen. För Niclas Bergmark som fyller 17 nästa år är väl inte behovet av A-lagsspel lika akut, men år 2020 kommer det att vara det.

  Ett idealiskt scenario skulle i så fall vara, att ÖSK inte förlänger med Tranberg. Brorsson tar plats som ordinarie nästa år. År 2020 har Martin Lorentzsons kontrakt gått ut och då kan man fylla på med Helmer Andersson i backlinjen. Som reserv för mittbackarna behåller man Fabio, som inte lär vara alls lika dyr att ta in som det skulle vara att lösa och behålla Viktor Tranberg. Dessutom finns ju Sebastian Ring tillgänglig som uppbackning (om han väljer att fortsätta med ÖSK).

  Om ÖSK tror, att Arvid Brorsson kan ta hand om den tredje mittbacksplatsen nästa år finns det egentligen ingen anledning att behålla Tranberg trots dennes kvaliteter. Det är viktigare att se till att det finns spel- och utvecklingsmöjligheter för klubbens egna talanger.

  FotbollDirekt: Kan köpa loss spännande danskimporten i december – så mycket kostar han