Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Sköld till Landevetter

ÖSKs föredetting Victor Sköld fortsätter på sin irrfärd genom fotbollssverige. Efter det att Örgryte inte ville förlänga hans kontrakt förra året togs han in av Linköping City med förhoppningen om att han skulle kunna hjälpa dem i deras enträgna jakt på en plats i Superettan. Det gick väl sådär – snällt sagt – för den före detta skyttekungen. Tjugotvå matcher senare med sju från start och med 2 mål samt ett gult kort på sitt samvete lämnade han östgötarna på drift i mitten av Ettans tabell. Alltså ungefär där de oftast befinner sig.

Hos Landvetter IS, en förortsklubb från Göteborg, kommer han att börja nästa säsong.
– Min elitsatsning är över och jag känner att jag inte har lågan att pusha mig längre. Så kom ett jättebra alternativ i Landvetter som också gjorde att jag kunde starta min civila karriär i Göteborg, säger han till Göteborgsposten bakom deras betalvägg, enligt Fotbolltransfers.com.

Landvetter å sin sida menar att han kommer att varva upp.

Fotbolltransfers.com: Officiellt: Victor Sköld till Landvetter IS

Spelarprofil från fotbolltransfers.com.

Sköld till Linköping

Utan att ha några riktigt bra källor på grund av diverse betalväggar konstaterar jag att Victor Sköld verkar ha skrivit kontrakt med ambitiösa div 1-laget FC Linköping City. Linköpingslaget jagar (som vanligt) en plats i Superettan men har redan efter fyra omgångar kunnat se IFK Värnamo dra ifrån ordentligt.

ÖSKs föredetting fick inte någon förlängning av Örgryte efter det att han blivit spelklar efter sin korsbandsskada. Då funderade han på om han överhuvudtaget skulle fortsätta med fotbollen. Men det gör han alltså.

Om Sköld nu är helt återställd och spelbar kommer han säkert att kunna bidra på ett bra och positivt sätt i Linköpings jakt på elitstatus.

I Linköping blir han nu lagkamrat med Adam Larsson som för något år sedan tillhörde ÖSKs akademi (som nittonåring). Larsson var för övrigt målskytt i helgens östskötaderby och bidrog med ett av två mål då Linköping sänkte Larssons moderklubb Motala AIF. På motståndarsidan i den matchen hade han tre andra före detta akademispelare från ÖSK, nämligen: Adam Bark, Albin Ödberg och Almin Masic.

Svenska Fans (FC Linköping United): Ny anfallare

Sköld får lämna Örgryte

Örgryte IS skriver idag på sin webbplats, att det inte blir någon förlängning av kontraktet för Victor Sköld. Sköld fick förra året en riktigt bra start i sin nya klubb, men drabbades sedan av en knäskada, som tagit avsevärd tid att läka. Då hans kontrakt med Örgryte gick ut vid årsskiftet kom man i och för sig överens om en femmånaders förlängning för att han skulle kunna bli klar med sin rehabilitering.

Men någon fortsättning blir det alltså inte. Om det beror på att knät inte blev bra eller om det var ekonomiska överväganden som låg bakom beslutet framgår inte. Örgrytes ekonomi var väl inte ens före COVID-19 epidemin speciellt bra, så att de vill chansa på en spelare vars fysiska status de inte är säkra på är inte troligt.

Tråkigt för Sköld, som alltid gjorde ett energiskt och positivt intryck på mig under sin tid i ÖSK. Även om det inte gick så bra med målgörandet.

Örgryte IS: Victor Sköld lämnar ÖIS Fotboll

Statistik från fotbolltransfers.com

Framtiden oviss för Sköld

Göteborgs-Posten har varit i kontakt med ÖSKs föredetting Victor Sköld för att kolla läget. Artikeln ligger bakom GPs betalvägg, så den är inte tillgänglig mer än för tidningens prenumeranter. Men FotbollDirekt har tagit upp tråden.

Efter det att hans kontrakt med Örgryte gått ut fick anfallaren en liten chans att trots allt hinna komma igång efter den knäskada som höll honom borta under fjolåret. Kontraktet förlängdes till utgången av april månad och tanken var att han under tiden fram tills dess skulle hinna motivera klubben till en förlängning av kontraktet. Men nedstängningen av svensk seriefotboll på grund av Covid-19 epidemin har gjort att han inte fått någon möjlighet att visa upp sig i skarpt läge.

Det mesta verkar tyda på att fotbollskarriären kan vara över för anfallaren. Örgryte lär inte ha några pengar att lägga på ett rehabiliteringsobjekt och vill säkert inget annat än att i möjligaste mån hålla ner sina kostnader. Anfallaren själv verkar inställd på att detta kan innebära slutet på hans karriär (som fotbollsspelare).

FotbollDirekt: Sköld kan avsluta karriären: ”Vi får se hur det blir”

Bara 4 månader för Sköld

Victor Sköld


När Victor Sköld lämnade ÖSK efter den förra säsongen tog det inte många dagar innan han hade ett nytt kontrakt påskrivet och klart. Det var med Örgryte som väl hoppades att han skulle kunna återuppstå som skyttekung igen. Helt övertygade att så skulle bli fallet var man dock inte i göteborgsklubben. Kontraktet var bara på ett år om än med ett vidhängande optionsår.

Till att börja med såg allt väldigt bra ut. På de första 6 matcherna gjorde han 3 mål och svarade dessutom för två assist. Den sjunde matchen stod han över och i den åttonde var den verkliga olyckan framme. I slutet av första halvlek i matchen mot Varbergs BoIS gick ett av hans knän sönder – avslitet korsband och fotbollskonvalecens under resten av året.

Den skadan inträffade i mitten av maj och sedan dess har ÖSKs föredetting jobbat på sin rehabilitering. Denna är inte klar än, men Örgryte har i alla fall varit hyggliga nog att ge honom ytterligare fyra månader att komma i form. Gör han inte det lär det vara färdigspelat i Örgryte för hans del.

Örgryte IS: Victor Sköld förlänger sitt kontrakt med fyra månader
Eller kanske snarare: ”Örgryte förlänger Victor Skölds kontrakt, men bara med fyra månader.
NA: Ex-ÖSK:aren förlänger efter allvarliga skadan

Glädje för Besara – tufft för Sköld

Medan Nahir Besara hade en riktigt bra dag i Saudiarabien var det betydligt tuffare för Victor Sköld. Besara bidrog i hög grad till att hans klubb Feiha i den allra sista serieomgången tog steget från kvalplats till den sista säkra platsen i ligan. De bytte plats med Kennedy Igboananikes Al-Hazm som nu får lov att kvala för att hålla sig kvar.

Besara svarade för ett riktigt vacker solomål redan i matchens första minut och gav sitt lag en bra grund att bygga vidare på. Dessutom gjorde han sitt lags femte mål till 5-1 då det återstod en minut av den första halvleken. Matchen slutade så småningom 5-2.

NA (Betalvägg): Nahir Besara räddade kvar Al Feiha


Tungt var det däremot för Victor Sköld. Han blev utbytt i slutet av den första halvleken i bortamatchen mot serieledarna Varberg och nu har man konstaterat att ett korsband är av. Färdigspelat för det här året för Sköld som fått en riktigt bra start i sin nya klubb (3+3).

Fotbollskanalen: Tungt besked för ÖIS – anfallarens säsong över.

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Sköld till Örgryte

Victor Sköld: Ny klubbdress – nya förhoppningar.


Det tog inte lång tid för Victor Sköld att skaffa sig en ny arbetsgivare. Idag meddelar Örgryte IS, att de skrivit kontrakt med ÖSKs numera före detta anfallare. Därmed bekräftas det rykte som kom upp redan förra veckan. En viss försiktighet kan dock skönjas i ÖIS upplägg. Kontraktet är bara ettårigt kombinerat med ett andra optionsår.

Om man frågar sig hur det kommer sig att Örgryte väljer att chansa på Sköld som väl inte haft några större framgångar sedan han lämnade Falkenberg efter säsongen 2013, så kan man nog finna förklaringen där och då. Hans tränare under de två åren i Falkenberg var nämligen Thomas Askenbrand, som numera har Örgryte som sin tränaruppgift.

Askenbrand hoppas uppenbarligen på att kunna logga fram de målgöraregenskaper som gjorde hans speltid i Falkenberg så framgångsrik. Hans möjligheter att lyckas? Nja, i allsvenskan räckte Sköld inte till, även om det aldrig fanns någon anledning att klaga över inställning och arbetsinsats. Jag tyckte dock att han även i U21-sammanhang o.dyl. hade påtagliga problem med att få bollen i mål trots att motståndet inte höll allsvensk klass.

NA. (Betalvägg): Anfallaren lämnade ÖSK – nu klar för Superettanklubb
Örgryte IS: Välkommen till ÖIS, Victor Sköld!


Statistik för Victor Sköld från Fotbolltransfers.com.

Silly Winter 2018/19: Sköld till Örgryte?

Expressens göteborgsupplaga (som kallar sig GT (Göteborgs-Tidningen)) skriver idag, att Victor Sköld är överens med Örgryte om ett avtal. Enligt tidningen rör det sig om ett ettårskontrakt med en option på ytterligare ett år.

Varken Sköld eller Örgryte vill uttala sig om saken. Inget är som bekant klart innan allt är klart.
– Jag har inga kommentarer om framtiden utan vill först spela färdigt säsongen med Örebro. Sedan får vi se vad som händer, säger Sköld till tidningen.
– Inga kommentarer, säger Örgrytes Kent Carlzon på en direkt fråga om man gjort klart med Sköld.

Så det här låter väl som om man i alla fall är rätt nära en överenskommelse.

Att Sköld kommer att lämna ÖSK har har känts rätt klart under en längre tid. Frågan har väl snarast varit till vem. Nu är kanske den frågan på väg att få ett svar.

GT: Skyttekungen lämnar – är klar för Örgryte
NA (Betalvägg): Anfallaren lämnar ÖSK – uppges klar för superettanklubb

Anm. Lite märkligt är det väl att NA lägger sin artikel bakom betalväggen, trots att artikeln i princip bara är en upprepning av vad GT skriver i en artikel, vilken är tillgänglig för alla.

Silly Winter 2018/19: Sköld får vänta

NA:s Fredrik Carlsson har hört sig för hos ÖSKs sportsliga ledning om hur det står till med Victor Skölds kontraktssituation. ÖSK har ju tidigare deklarerat, att Sköld inte finns med bland de spelare man avser att diskutera en kontraktsförlängning med. Och på den punkten har ingenting förändrats trots att Sköld ”fått fart på målskyttet” i Allsvenskan. Två mål – även om de varit viktiga – räcker inte till för att initiera en förhandling om kontraktsförhandling.

– Det som med alla, att det är kopplat till våra mål, strategier och med ekonomi. Så det är många parametrar som ska gå in. Beroende på hur man spelar så finns det plats för olika många. Nu har vi spelat med en spets och två tior, kan man uttrycka sig, resonerar Magnus Sköldmark.

Axel Kjäll är väl på sätt och vis lite mer rak på sak.
– Vi får inte svänga för mycket från match till match, säger ÖSK-tränaren.

Det är nog klokt. Fler än två allsvenska mål på en säsong krävs nog för att en anfallare skall anses vara intressant. Nu kommer väl tyvärr – sett ur Skölds synvinkel -möjligheterna att bättra på målskörden att vara begränsade under resten av säsongen. Om och när Kennedy Igboananike är i speldugligt skick lär han förpassa Sköld till avbytarbänken. Och där gör man som bekant inte några mål.

Beträffande nigerianens status så hoppas man från ÖSKs sida, att anfallaren skall vara tillgänglig till nästa match som är mot GIF Sundsvall på hemmaplan nästa lördag. Det är väl i och för sig möjligt att man då låter Sköld starta för att senare under matchen ta in Igboananike. Men det kan bli hans sista chans att göra ett ordentligt avtryck i målprotokollet. Gör han mål igen lär det å andra sidan vara svårt att låta honom sitta av matcherna.

NA. (Betalvägg): Victor Sköld inte närmare nytt ÖSK-kontrakt – trots målsuccén