Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2018: Hines-Ike på väg till Belgien

Brendan Hines-Ike.


NA kom i dag på förmiddagen ut med nyheten, att Brendan Hines-Ike är på väg att byta klubb. Enligt tidningen blir den blivande irländarens nya klubb belgiska KV Kortrijk. Från ÖSKs sida vill och kan man av naturliga skäl inte bekräfta övergången innan allt är undersökt, klart och signerat. Hines-Ike säger själv till tidningen, att allt är klart så när som på den läkarundersökningen som föregår kontraktsavslutet.

Enligt tidningen uppgår övergångssumman till 6,5 mkr, vilket är ett av de högsta belopp ÖSK erhållit i samband med en spelarförsäljning. Även om beloppet skulle stämma är det inte säkert att hela summan betalas på en gång. I allmänhet består den här typen av avtal av en grundsumma samt ett antal prestationsberoende tilläggsbelopp som inte nödvändigtvis faller ut. Dessutom ingår ofta en överenskommelse om hur eventuella framtida försäljningsinkomster skall fördelas mellan ÖSK och Kortrijk.

Brendans nya klubb kom sjua i den belgiska högstaligan förra året. Det är en stabil mittenklubb i Belgien och bör kunna erbjuda Brendan en bra miljö att utvecklas i. Klubben tränas för andra säsongen av den belgiska före detta landslagsmittbacken Glen de Boeck. En – om jag kommer ihåg saken rätt – elegant spelande mittback vars spelstil påminde en del om Brendans.


För ÖSKs del får en försäljning både positiva och negativa effekter. Positivt är att affären nog innebär att året kommer att kunna avslutas med ett positivt resultat. I den senaste helårsprognosen, som lämnades i samband med delårsrapporten för det första kvartalet, trodde man på en förlust på lite drygt 2 mkr. Den förlusten kan man nog prognostisera bort nu.

En annan positiv effekt är att man till slut lyckades genomföra en försäljning utan att ha kniven mot strupen. En kniv som antingen har formen av ett snart utgående kontrakt eller en förlust som ser ut att bli alldeles för stor. Att jobba mer aktivt för att sälja spelare verkar vare en del av klubbens senaste strategi – och då är det ju bra om man också lyckas i sitt uppsåt.

Det negativa har som så vanligt i dessa sammanhang med det sportsliga att göra. Brendan har genomgående varit ÖSKs bästa mittback den här säsongen. Någon given ersättare finns för närvarande inte i truppen – speciellt inte eftersom skadan på Arvid Brorsson innebär att man kommer att vara en etablerad mittback kort under i alla fall augusti månad. Kortsiktig ersättare på positionen under Arvids frånvaro är nog Sebastian Ring som plötsligt och rätt oväntat ser ut att vara på väg att bli något av en nyckelspelare i truppen.


NA (Betalvägg): Brendan Hines-Ike bekräftar – lämnar ÖSK
NA (Betalvägg): NA:s Elena Lövholm om övergången (video) Mycket tyck och lite fakt.
NA (Betalvägg): ÖSK:s VD om försäljningsryktena kring Brendan Hines-Ike: ”Vill inte bekräfta något”
NA (Betalvägg): Avslöjar: Brendan Hines-Ike klar för belgisk klubb


Den belgiska tidningen HLN (Het Laatste Nieuws) skriver på sin webbplats.
KV Kortrijk haalt Amerikaanse en Servische verdediger
KV Kortrijk miste nog een centrale verdediger en een rechtsachter om een degelijke bezetting te hebben achterin. Die komen er zo aan, al zullen zij nog niet inzetbaar zijn voor de wedstrijd van zaterdag tegen Anderlecht.

Uit Zweden komt de Amerikaanse centrale verdediger Brendan Hines-Ike (24), die dit seizoen alle wedstrijden speelde met Örebro SK in de Zweedse competitie die inmiddels halfweg is. Hij speelt zondag nog een laatste keer, zo eiste de club, legt maandag zijn medische testen af in Kortrijk en tekent dan een contract voor 5 jaar.

För de som inte läser flamländska står det alltså bland annat, att han kommer att spela för ÖSK i bortamatchen mot BK Häcken på söndag. Läkarundersökningen genomförs sedan på måndagen och därefter skriver han ett femårskontrakt (!) med Kortrijk (om allt gått bra). Av allt att döma saknar Kortrijk för närvarande försvarsspelare så risken att Brendan skall bli sittande på bänken eller i en frysbox verkar inte vara så stor.


Statistik från elitefootball.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.