Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Besara till Cypen

Nahir Besara valde Pafos FC som sin nästa klubb. (Fast inte ser han väl jätteglad över det).


Nahir Besara kommer under den kommande säsongen att representera den cypriotiska klubben Pafos FC. Inte någon av de bättre eller mer kända klubbarna från ön. ÖSKs föredetting har skrivit på ett ettårskontrakt i den serie som inleder sitt spel i slutet av den här månaden.

Alla vi som hade hoppats att få återse Besara i den svartvita matchdressen är givetvis besvikna. Cypriotiska klubbar är dock kända för sin något svajiga personalpolitik. Besara kan mycket väl ha fått sparken innan jul om hans prestationer inte lever upp till förväntningarna eller om klubbens ägare vaknar på fel sida någon morgon.

Av det här och Ji-loan Hamads övergång nyligen till en klubb i Kroatien kan man väl dra två två slutsatser.
– Riktigt bra svenska spelare på väg mot trettioårsstrecket har redan missat möjligheten att ta en plats i någon av de bättre europeiska ligorna. Där vill man ha ungdom och talang, inte rutin kombinerat med lite mindre ungdom.
– De svenska ”stor”klubbarna (allting är relativt) är inte heller intresserade av att ta in dessa spelare då de återvänder. Djurgården möjligen ett undantag. Jag hade tänkt mig att antingen Hammarby eller Malmö FF borde ha varit intresserade av Hamad, som ju spelat i båda klubbarna. Men så verkar inte ha varit fallet. Att Hammarby var kallsinnig till Besara ha vi ju vetat ända sedan han kom tillbaka från Turkiet.

Mindre klubbar, som till exempel ÖSK, borde vara intresserade av spelare som Hamad och Besara. Men de har uppenbarligen inte de ekonomiska muskler som behövs för att hålla emot om de konkurrerar med klubbar från även lite uddare länder. Cypern är trots allt ett litet land med en befolkning som inte är större än strax över en miljonen. Svårt att säga vad som lockar. Kanske är det beskattningen som gör spelarkontrakt med de cypriotiska klubbarna attraktivt.

NA: Nahir Besara klar för ny klubb – byter Saudiarabien mot Cypern
Fredrik Carlsson (NA): Rogic är kaptenen som aldrig blev ÖSK-kapten – 2019 är året då drömvärvningarna var utom räckhåll

Glädje för Besara – tufft för Sköld

Medan Nahir Besara hade en riktigt bra dag i Saudiarabien var det betydligt tuffare för Victor Sköld. Besara bidrog i hög grad till att hans klubb Feiha i den allra sista serieomgången tog steget från kvalplats till den sista säkra platsen i ligan. De bytte plats med Kennedy Igboananikes Al-Hazm som nu får lov att kvala för att hålla sig kvar.

Besara svarade för ett riktigt vacker solomål redan i matchens första minut och gav sitt lag en bra grund att bygga vidare på. Dessutom gjorde han sitt lags femte mål till 5-1 då det återstod en minut av den första halvleken. Matchen slutade så småningom 5-2.

NA (Betalvägg): Nahir Besara räddade kvar Al Feiha


Tungt var det däremot för Victor Sköld. Han blev utbytt i slutet av den första halvleken i bortamatchen mot serieledarna Varberg och nu har man konstaterat att ett korsband är av. Färdigspelat för det här året för Sköld som fått en riktigt bra start i sin nya klubb (3+3).

Fotbollskanalen: Tungt besked för ÖIS – anfallarens säsong över.

Besara om fotbollslivet i Saudiarabien och tankarna om framtiden

FotbollDirekts Anton Zetterman har skrivit en lång och intressant artikel om Nahir Besaras första tid i Saudiarabien och om hur han (Besara alltså) ser på framtiden.

Fotbollslivet i Saudiarabien med Al Feiha blev nog inte riktigt som Besara tänkt sig och nu verkar han redan ha börjat fundera på var han skall spela i höst. Hans klubb ligger på kvalplats nedåt med två matcher kvar att spela.

Besaras kontrakt går ut efter säsongen, men det finns en option på en ettårig förlängning. Något som klubben knappast lär utnyttja om de får lämna den högsta divisionen. Klarar de sig kvar är det även då tveksamt om de väljer att förlänga.

Jag har för mig att antalet tillåtna utländska spelare är kraftigt begränsat i ligan. Besaras insatser verkar ha varit ok. Han har nu ha tagit en startplats, men bara gjort ett mål. Knappast bra nog för att motivera en förlängning om klubben anser att det finns bättre alternativ.

För Kennedy Igboananike – ÖSKs andra saudiexport – ser väl situationen lite mer positiv ut. Hans klubb ligger precis ovanför kvalstrecket. Kennedy har gjort fyra mål på sina 12 matcher och borde vara intressantare att behålla. (Gissar jag)

FotbollDirekt: Besaras liv i Saudi – tänker på allsvenskan: ”Ska sätta mig ner”

Matchdata från Flashsocre.se

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Har Besara redan tröttnat?

Nahir Besara tycker det är jobbigt i Saudiarabien. Det berättar han i en intervju för Aftonbladet som sedan i lämpliga delar återges av NA. Familjen är kvar i Sverige, lagkamraterna kan han inte umgås med på grund av språkförbistringen och speciellt många andra har han inte att umgås med. Och inte verkar det gå så värst bra med fotbollen heller.

– Jag älskar allsvenskan. Jag tittar hellre på allsvenskan än Premier League. Jag har följt varje match nu i Svenska Cupen. Jag hoppas kunna spela i allsvenskan igen en dag. Det kan bli om en månad, det kan bli om fem år, säger 28-åringen till tidningen.

Så som det låter på Besara är han tillbaka i Sverige när sommarfönstret öppnar. Han trivs ju inte och får knappt spela.

Så här långt har det bara blivit tre matcher för hans del. Inbytt i två av dem och utbytt i den tredje.

Inte går det så värst bra för hans lag heller. De ligger på nedflyttningsplats med fyra poäng och åtta målskillnadsmål upp till den säkra mark som för tillfället innehas av Kennedy Igboananikes Al-Hazem. Dessa två lag möttes för övrigt idag i en sexpoängsmatch som slutade med seger för Besaras Al Feiha. Själv fick han dock inte bidra till segern eftersom han aldrig blev inbytt.

NA (Betalvägg): Besara öppnar upp om livet i Saudiarabien

För Kennedy har Saudivistelsen börjat bättre. Hans lag ligger ju ovanför strecket och han har fått speltid i alla matcher utom i den allra första. Han har dock ännu inte fått spela en hel match. Den senaste mot Al Feiha verkar dessutom vara den första som han fick starta i.

Spelarstatistiken är FlashScore.se

Silly Winter 2018/19: Besara ut i öknen

Under min radar landade ÖSKs föredetting Nahir Besara för några dagar sedan i den saudiarabiska öknen. Mark under fötterna verkar han ha fått i ökenstaden Al Majma’ah (45.000 innevånare) som är belägen ca. 200 km nordväst om Riyadh. Faktiskt inte så värst långt borta från Ar Razz där Kennedy Igboananike landade för ett tag sedan.

Besaras nya arbetsgivare är klubben Al-Feiha FC (eller möjligen Al-Fayha FC), som spelar i den saudiska högstaligan. Klubben är – precis som Kennedy Igboananikes klubb Al-Hazem – indragna i ligans bottenstrid. De två klubbarna möts för övrigt den 2:a mars i vad som så här på en månads avstånd ser ut som en klassisk sexpoängare.

Besaras kontrakt sträcker sig säsongen ut (fram till sommaren) och därefter lär det finnas en option på en ettårig förlängning. Tveksamt om Besara tycker att detta är en bra idé efter att ha tillbringat ett antal månader i Al Majama´ah. Fast lönen kanske skyler över de negativa aspekterna på ökenlivet.

Fotbollskanalen: Nahir Besara lämnar Sverige – presenterad av klubb i Saudiarabien

På sitt twitterkonto presenterar klubben sitt nyförvärv med en av de märkligaste målvideon jag sett. Det enda man klippt ihop är ett antal målfiranden. Av boll, motståndare och motståndarmål inte en skymt.

Silly Winter 2018/19: Besara har is i magen

Det har varit väldigt tyst kring Nahir Besara efter det att han lämnade ÖSK. FotbollDirekts Anton Zetterman har nu intervjuat honom för att höra hur det ser ut med hans flyttplaner. En hyfsat bra intervju – speciellt för att komma från FotbollDirekt.


Enligt Besara har han fått flera anbud/förfrågningar vilka han tackat nej till. Man vill att det ska kännas 100 procent rätt och det har det inte gjort ännu, säger Besara till FotbollDirekt.se.

Beträffande möjligheten att återvända till ÖSK vill han inte stänga den dörren helt, men medger samtidigt att den knappt ens står på glänt.
– Man ska aldrig säga aldrig, jag stänger ingen dörr så. Jag har trivts jättebra i laget, med tränarna och spelarna. Så man stänger inte dörren helt. Men med tanke på att jag har tackats av och att de släppt mitt tröjnummer så… det känns avlägset.

Besara fyller 28 år i år och rent ekonomiskt sett är nog nästa kontrakt det viktigaste han någonsin kommer att skriva. Dessutom skall det passa med hans sociala situation med fru och barn. Så det är inte så konstigt att det tar lite tid.
– Så klart spelar pengar stor roll, man är ingen junior utan 27 och är det någon gång man ska tjäna stora pengar är det nu.

Just den ekonomiska aspekten gör väl att det inte är särskilt sannolikt att det blir en återkomst till Örebro oberoende av hur bra han trivdes med klubb och lag under den tid han var här.

FotbollDirekt: Flera bud till Besara – avvaktar: ”Tar inte något som känns 70 procent rätt”

Besaras tanker kring sitt nästa kontrakt återspeglar nog på ett bra sätt den situation som ÖSK befinner sig i i sitt rekryteringsarbete. Det finns säkert spelare som ÖSK kontaktat och kanske även lämnat ett konkret anbud. Spelare som dock vill vänta för att se att inte något bättre dyker upp innan de fattar det slutgiltiga beslutet.

Silly Winter 2018/19: Besara söker jobb

Som av en händelse (fast det är nog inte det) dyker det upp två artiklar om Nahir Besara och hans situation. Det är Fotbollskanalen och Expressen som båda intervjuat Besara om var han befinner sig i dagsläget. Klubblös visar det sig och utan några kontakter från någon svensk klubb.

Inte ens Hammarby har tagit upp kontakten. Det verkar faktiskt som om hans tidigare klubb av någon anledning inte vill ha tillbaka honom. När han kom tillbaka från Turkiet tränade han lite med dem för att sedan vara på väg att skriva på för GIF Sundsvall. Innan Alexander Axén och ÖSK fick honom på bättre tankar. Inte heller efter det att han lämnade ÖSK har han hört något från dem.

Inga kontakter alltså från svenska klubbar och några få från utlandet som han tackat nej till. Förmodligen lyckosökare i den norska andraligan eller något åt det hållet.

Fotbollskanalen:
27-åringen kan både tänka sig en flytt inom allsvenskan såväl som till utlandet. Däremot har han inte någon kontakt med Hammarby, som han tillhörde mellan 2013 och 2015.
– Jag stänger inga dörrar. Jag väntar på att något bra ska komma och det kan egentligen vara vad som. Jag har haft några förslag att ta ställning till, men inget som jag nappat på ännu, säger han.

Expressen:
Vad är nästa naturliga steg?
– Jag håller alla dörrar öppna. Erbjudandet måste vara bra för mig, både sett till utmaningen och även det ekonomiska. Jag måste hitta något bra och det kan vara i Sverige och utomlands.

Så anbuden verkar inte direkt strömma in (om man läser mellan raderna). I ”värsta” fall skulle han till och med kunna tänka sig att fortsätta i ÖSK om inget bättre dyker upp.

Fotbollskanalen:
– Jag har inte stängt dörren helt på det sättet (för att lämna ÖSK). Man vet aldrig vad som händer, men jag vill ta nästa steg och jag kände att jag har gjort två och ett halvt år. Det kändes lagom och nu är jag redo att testa mina vingar och se var jag kan landa.

I normala fall kan man tycka, att i alla fall några allsvenska sportchefer borde ha varit i kontakt med honom redan innan allsvenskan var färdigspelad. Definitivt efter det att han officiellt blivit avtackad av ÖSK. Men de svenska ”stor”klubbarna är uppenbarligen inte intresserade. Han kanske redan anses vara för ”gammal”. Han fyller 28 i februari. Förmodligen vill han väl ha ett treårskontrakt för att på så sätt ”säkra framtiden”.

Så helt omöjligt är det kanske inte att han fortsätter hos ÖSK avtackningen till trots. Han verkar ju ha trivts väldigt bra i ÖSK och med tränarteamet.

Fotbollskanalen: Besara om framtiden: ”Hade önskat att jag signat för ett lag i går”
Expressen: ”Förstår att jag alltid kopplas till Hammarby”

Silly Summer 2018: Al-Khor valde Wagner

NA:s nytillträdde ÖSK-bevakare Fredrik Carlsson följer upp den havererade Besara-övergången. Han har uppmärksammat att al-Khor, den klubb som vi väl alla trodde att Besara var på väg till, nu bekräftar att de skrivit kontrakt med den brasilianske anfallaren Wagner.

Den fråga som nu återstår att besvara är om Al-Khor
a). avbröt förhandlingarna med/om Besara på grund att de plötsligt fick en möjlighet att värva Wagner, eller
b). om de tog in Wagner eftersom de inte kunde/ville värva Besara.

Jag lutar nog mot att det är den första tolkningen som gäller. Wagner befann sig ju i en kontraktsstrid med sin dåvarande klubb Vasco da Gama. Han blev löst från kontraktet genom ett domstolsutslag några dagar innan transferfönstret i Qatar stängdes. Detta bidrog säkert till att Besara inte längre var intressant. I Qatarska ligan är antalet utländska spelare begränsat till 4 och det var en lucka i truppen som Al-Khor behövde fylla.

Silly Summer 2018: Besviken Besara lägger skulden på ÖSK

En påtagligt besviken Nahir Besara är tillbaka i Örebro efter den havererade övergången till klubben Al-Khor SC i Qatar. Enligt Besara var anledningen till att det inte blev någon övergång, att ÖSK höjde sina krav, vilket gjorde att Al-Khor backade ur affären.

Om detta är hela, halva eller bara en liten del av anledningen till att det inte blev någon affär är det för en utomstående omöjligt att han någon uppfattning om. Helt otroligt låter det dock inte, att ÖSK trodde att deras förhandlingsläge, med ett fönster som var på väg att stängas, var bättre än vad den sedan visade sig vara.

Men det kan givetvis även vara så, att när Al-Khor såg att de skulle kunna få loss brassen Wagner, så passade det bra att skylla på att ÖSK försökte bättra på sina villkor när de tackade nej till Besara. Hade de verkligen velat ha Besara, hade de förmodligen inte lämnat förhandlingarna på en gång utan kommit tillbaka till ÖSK med ett motbud av något slag.

Wagner är för tillfället listad som klubblös hos Transfermarkt.com. Om han om några dagar anges med Al-Khor som klubbtillhörighet så var det nog inte det förhöjda priset på Besara som stjälpte affären.

NA (Betalvägg): Nahir Besara rasar efter spruckna Qatar-affären


Tillägg 1.
En något skuldmedveten Sköldmark låter sig intervjuas av Fotbollskanalen. En nyckelmening i intervjun är nog: – Vi försöker alltid i slutdelen maximera spelaraffärer och så också i detta fall.
Fotbollskanalen: ÖSK:s svar efter Besaras ilska: ”Har förståelse för att han känner sig besviken”


Tillägg 2.
Sköldmark har även uttalat sig för NA. Enligt honom lämnade ÖSK två varianter av anbud till den Qatariska klubben. Ett av dessa skall, enligt Sköldmark, ha varit i enlighet med vad Al-Khor sagt sig acceptera. Inget av anbuden accepterades dock.
NA (Betalvägg): ÖSK skickade två Besara-bud till – Sköldmark om missade Qatar-affären