Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Har Besara redan tröttnat?

Nahir Besara tycker det är jobbigt i Saudiarabien. Det berättar han i en intervju för Aftonbladet som sedan i lämpliga delar återges av NA. Familjen är kvar i Sverige, lagkamraterna kan han inte umgås med på grund av språkförbistringen och speciellt många andra har han inte att umgås med. Och inte verkar det gå så värst bra med fotbollen heller.

– Jag älskar allsvenskan. Jag tittar hellre på allsvenskan än Premier League. Jag har följt varje match nu i Svenska Cupen. Jag hoppas kunna spela i allsvenskan igen en dag. Det kan bli om en månad, det kan bli om fem år, säger 28-åringen till tidningen.

Så som det låter på Besara är han tillbaka i Sverige när sommarfönstret öppnar. Han trivs ju inte och får knappt spela.

Så här långt har det bara blivit tre matcher för hans del. Inbytt i två av dem och utbytt i den tredje.

Inte går det så värst bra för hans lag heller. De ligger på nedflyttningsplats med fyra poäng och åtta målskillnadsmål upp till den säkra mark som för tillfället innehas av Kennedy Igboananikes Al-Hazem. Dessa två lag möttes för övrigt idag i en sexpoängsmatch som slutade med seger för Besaras Al Feiha. Själv fick han dock inte bidra till segern eftersom han aldrig blev inbytt.

NA (Betalvägg): Besara öppnar upp om livet i Saudiarabien

För Kennedy har Saudivistelsen börjat bättre. Hans lag ligger ju ovanför strecket och han har fått speltid i alla matcher utom i den allra första. Han har dock ännu inte fått spela en hel match. Den senaste mot Al Feiha verkar dessutom vara den första som han fick starta i.

Spelarstatistiken är FlashScore.se

Silly Winter 2018/19: Besara ut i öknen

Under min radar landade ÖSKs föredetting Nahir Besara för några dagar sedan i den saudiarabiska öknen. Mark under fötterna verkar han ha fått i ökenstaden Al Majma’ah (45.000 innevånare) som är belägen ca. 200 km nordväst om Riyadh. Faktiskt inte så värst långt borta från Ar Razz där Kennedy Igboananike landade för ett tag sedan.

Besaras nya arbetsgivare är klubben Al-Feiha FC (eller möjligen Al-Fayha FC), som spelar i den saudiska högstaligan. Klubben är – precis som Kennedy Igboananikes klubb Al-Hazem – indragna i ligans bottenstrid. De två klubbarna möts för övrigt den 2:a mars i vad som så här på en månads avstånd ser ut som en klassisk sexpoängare.

Besaras kontrakt sträcker sig säsongen ut (fram till sommaren) och därefter lär det finnas en option på en ettårig förlängning. Tveksamt om Besara tycker att detta är en bra idé efter att ha tillbringat ett antal månader i Al Majama´ah. Fast lönen kanske skyler över de negativa aspekterna på ökenlivet.

Fotbollskanalen: Nahir Besara lämnar Sverige – presenterad av klubb i Saudiarabien

På sitt twitterkonto presenterar klubben sitt nyförvärv med en av de märkligaste målvideon jag sett. Det enda man klippt ihop är ett antal målfiranden. Av boll, motståndare och motståndarmål inte en skymt.

Silly Winter 2018/19: Besara har is i magen

Det har varit väldigt tyst kring Nahir Besara efter det att han lämnade ÖSK. FotbollDirekts Anton Zetterman har nu intervjuat honom för att höra hur det ser ut med hans flyttplaner. En hyfsat bra intervju – speciellt för att komma från FotbollDirekt.


Enligt Besara har han fått flera anbud/förfrågningar vilka han tackat nej till. Man vill att det ska kännas 100 procent rätt och det har det inte gjort ännu, säger Besara till FotbollDirekt.se.

Beträffande möjligheten att återvända till ÖSK vill han inte stänga den dörren helt, men medger samtidigt att den knappt ens står på glänt.
– Man ska aldrig säga aldrig, jag stänger ingen dörr så. Jag har trivts jättebra i laget, med tränarna och spelarna. Så man stänger inte dörren helt. Men med tanke på att jag har tackats av och att de släppt mitt tröjnummer så… det känns avlägset.

Besara fyller 28 år i år och rent ekonomiskt sett är nog nästa kontrakt det viktigaste han någonsin kommer att skriva. Dessutom skall det passa med hans sociala situation med fru och barn. Så det är inte så konstigt att det tar lite tid.
– Så klart spelar pengar stor roll, man är ingen junior utan 27 och är det någon gång man ska tjäna stora pengar är det nu.

Just den ekonomiska aspekten gör väl att det inte är särskilt sannolikt att det blir en återkomst till Örebro oberoende av hur bra han trivdes med klubb och lag under den tid han var här.

FotbollDirekt: Flera bud till Besara – avvaktar: ”Tar inte något som känns 70 procent rätt”

Besaras tanker kring sitt nästa kontrakt återspeglar nog på ett bra sätt den situation som ÖSK befinner sig i i sitt rekryteringsarbete. Det finns säkert spelare som ÖSK kontaktat och kanske även lämnat ett konkret anbud. Spelare som dock vill vänta för att se att inte något bättre dyker upp innan de fattar det slutgiltiga beslutet.

Silly Winter 2018/19: Besara söker jobb

Som av en händelse (fast det är nog inte det) dyker det upp två artiklar om Nahir Besara och hans situation. Det är Fotbollskanalen och Expressen som båda intervjuat Besara om var han befinner sig i dagsläget. Klubblös visar det sig och utan några kontakter från någon svensk klubb.

Inte ens Hammarby har tagit upp kontakten. Det verkar faktiskt som om hans tidigare klubb av någon anledning inte vill ha tillbaka honom. När han kom tillbaka från Turkiet tränade han lite med dem för att sedan vara på väg att skriva på för GIF Sundsvall. Innan Alexander Axén och ÖSK fick honom på bättre tankar. Inte heller efter det att han lämnade ÖSK har han hört något från dem.

Inga kontakter alltså från svenska klubbar och några få från utlandet som han tackat nej till. Förmodligen lyckosökare i den norska andraligan eller något åt det hållet.

Fotbollskanalen:
27-åringen kan både tänka sig en flytt inom allsvenskan såväl som till utlandet. Däremot har han inte någon kontakt med Hammarby, som han tillhörde mellan 2013 och 2015.
– Jag stänger inga dörrar. Jag väntar på att något bra ska komma och det kan egentligen vara vad som. Jag har haft några förslag att ta ställning till, men inget som jag nappat på ännu, säger han.

Expressen:
Vad är nästa naturliga steg?
– Jag håller alla dörrar öppna. Erbjudandet måste vara bra för mig, både sett till utmaningen och även det ekonomiska. Jag måste hitta något bra och det kan vara i Sverige och utomlands.

Så anbuden verkar inte direkt strömma in (om man läser mellan raderna). I ”värsta” fall skulle han till och med kunna tänka sig att fortsätta i ÖSK om inget bättre dyker upp.

Fotbollskanalen:
– Jag har inte stängt dörren helt på det sättet (för att lämna ÖSK). Man vet aldrig vad som händer, men jag vill ta nästa steg och jag kände att jag har gjort två och ett halvt år. Det kändes lagom och nu är jag redo att testa mina vingar och se var jag kan landa.

I normala fall kan man tycka, att i alla fall några allsvenska sportchefer borde ha varit i kontakt med honom redan innan allsvenskan var färdigspelad. Definitivt efter det att han officiellt blivit avtackad av ÖSK. Men de svenska ”stor”klubbarna är uppenbarligen inte intresserade. Han kanske redan anses vara för ”gammal”. Han fyller 28 i februari. Förmodligen vill han väl ha ett treårskontrakt för att på så sätt ”säkra framtiden”.

Så helt omöjligt är det kanske inte att han fortsätter hos ÖSK avtackningen till trots. Han verkar ju ha trivts väldigt bra i ÖSK och med tränarteamet.

Fotbollskanalen: Besara om framtiden: ”Hade önskat att jag signat för ett lag i går”
Expressen: ”Förstår att jag alltid kopplas till Hammarby”

Silly Summer 2018: Al-Khor valde Wagner

NA:s nytillträdde ÖSK-bevakare Fredrik Carlsson följer upp den havererade Besara-övergången. Han har uppmärksammat att al-Khor, den klubb som vi väl alla trodde att Besara var på väg till, nu bekräftar att de skrivit kontrakt med den brasilianske anfallaren Wagner.

Den fråga som nu återstår att besvara är om Al-Khor
a). avbröt förhandlingarna med/om Besara på grund att de plötsligt fick en möjlighet att värva Wagner, eller
b). om de tog in Wagner eftersom de inte kunde/ville värva Besara.

Jag lutar nog mot att det är den första tolkningen som gäller. Wagner befann sig ju i en kontraktsstrid med sin dåvarande klubb Vasco da Gama. Han blev löst från kontraktet genom ett domstolsutslag några dagar innan transferfönstret i Qatar stängdes. Detta bidrog säkert till att Besara inte längre var intressant. I Qatarska ligan är antalet utländska spelare begränsat till 4 och det var en lucka i truppen som Al-Khor behövde fylla.

Silly Summer 2018: Besviken Besara lägger skulden på ÖSK

En påtagligt besviken Nahir Besara är tillbaka i Örebro efter den havererade övergången till klubben Al-Khor SC i Qatar. Enligt Besara var anledningen till att det inte blev någon övergång, att ÖSK höjde sina krav, vilket gjorde att Al-Khor backade ur affären.

Om detta är hela, halva eller bara en liten del av anledningen till att det inte blev någon affär är det för en utomstående omöjligt att han någon uppfattning om. Helt otroligt låter det dock inte, att ÖSK trodde att deras förhandlingsläge, med ett fönster som var på väg att stängas, var bättre än vad den sedan visade sig vara.

Men det kan givetvis även vara så, att när Al-Khor såg att de skulle kunna få loss brassen Wagner, så passade det bra att skylla på att ÖSK försökte bättra på sina villkor när de tackade nej till Besara. Hade de verkligen velat ha Besara, hade de förmodligen inte lämnat förhandlingarna på en gång utan kommit tillbaka till ÖSK med ett motbud av något slag.

Wagner är för tillfället listad som klubblös hos Transfermarkt.com. Om han om några dagar anges med Al-Khor som klubbtillhörighet så var det nog inte det förhöjda priset på Besara som stjälpte affären.

NA (Betalvägg): Nahir Besara rasar efter spruckna Qatar-affären


Tillägg 1.
En något skuldmedveten Sköldmark låter sig intervjuas av Fotbollskanalen. En nyckelmening i intervjun är nog: – Vi försöker alltid i slutdelen maximera spelaraffärer och så också i detta fall.
Fotbollskanalen: ÖSK:s svar efter Besaras ilska: ”Har förståelse för att han känner sig besviken”


Tillägg 2.
Sköldmark har även uttalat sig för NA. Enligt honom lämnade ÖSK två varianter av anbud till den Qatariska klubben. Ett av dessa skall, enligt Sköldmark, ha varit i enlighet med vad Al-Khor sagt sig acceptera. Inget av anbuden accepterades dock.
NA (Betalvägg): ÖSK skickade två Besara-bud till – Sköldmark om missade Qatar-affären

Silly Summer 2018: Ingen övergång för Besara

Trots att det såg väldigt lovande ut blir det ingen övergång för Nahir Besara till den Qatariska klubben Al-Khor. I kväll meddelade NA att affären inte blir av.
– Vi försöker alltid att maximera en affär för oss som part och målet har varit att få till en affär. Vi kommer att utvärdera om vi kunde ha gjort något annorlunda. Men jag tror inte att vi kommer att få en fullständig bild av vad som har hänt, om det är pengar det handlar om eller om de har valt en annan spelare, säger Magnus Sköldmark till tidningen.

NA har tidigare skrivit att det fanns intresse för en brasiliansk spelare vid namn Wagner. Denne skall ha legat i konflikt med den brasilianska klubben Vasco da Gama. Det är möjligt att den konflikten löste sig och att Al-Khor därmed kunde köpa loss honom. Vilket i sin tur nog betyder, att Besara aldrig varit klubbens förstaval utan att man tog ner honom och förhandlade med ÖSK för att ha honom som ett alternativ om affären med brasilianaren inte blev av.

Tråkigt, främst för Besara som missade möjligheten till ett säkert välbetalt fotbollsjobb. Men även för ÖSK som verkar ha varit inställda på att tjäna en del på övergången.

Det här betyder att Besara med allra största sannolikhet är kvar säsongen ut i ÖSK. Vad som sedan händer är oklart, men det troligaste är att han lämnar ÖSK som en Bosman-spelare.

I princip skulle han kunna spela redan på lördag mot Sundsvall, men det troligaste är väl att han inte gör det. Den fysiska belastning efter två långa flygresor och den psykologiska efter en lovande övergång som gick om inte gör nog, att han behöver lite tid innan han kan gå för 100 procent igen.

NA (Betalvägg): NA avslöjar: Proffsaffären sprack – inget kontrakt för Nahir Besara i Qatar.
NA (Betalvägg): Avslöjar: Här är spelarjakten som kan stoppa ÖSK:s Besara-affär


Tillägg 180914.
NA:s Fredrik Carlsson bekräftar bilden av att Besara aldrig var klubbens förstaval utan mer en del av Plan B eller möjligen C.

Silly Summer 2018: Besara på väg till Qatar

Rent fysiskt alltså. Ombord på ett flygplan. Detta skriver NA nu på morgonen. Huruvida det blir en affär/övergång är dock långt ifrån klart. Den qatariska ligaklubben Al-Khor SC är än så länge inte överens med vare sig spelaren eller klubben om en eventuell övergång. Men man får väl anta, att diskussionerna har kommit så pass långt att berörda parter tror att det skall gå att komma överens. Annars hade ÖSK inte låtit spelaren resa.

Förklaringen till varför en klubb i Qatar plötsligt intresserat sig för två spelare med örebroanknytning – Ahmed Yasin är ju redan där – är Zeid Yasin. Ahmeds äldre bror håller uppenbarligen på att försöka etablera sig som fotbollsscout för Ahmed Al Muhanadi – en lokal fotbollsagent. Förmodligen är det även han som läcker information till NA om saken.

Att Zeid är inblandad låter väl i mina öron inte helt betryggande. Men den lokala agenten kanske är tillräckligt etablerad för att kunna ro affären i hamn.

Hos Fotbolltransfers.com anges för övrigt att det är Patrik Mörk, som representerar Nahir Besaras intressen. Det hade väl känts lite bättre om han varit inblandad i den potentiella övergången. Fast det kan han ju i och för sig vara utan göra lika mycket väsen av det som Zeid gör.

NA (Betalvägg): Nahir Besara på väg till Qatar i dag

Eskilstuna-Kuriren skrev förra året om en övergång som Zeid Yasin/Ahmed Al Muhanadi lyckades arrangera. Det var den förre Eskilstuna City spelare Rebin Sulaka som skrev på för en klubb i Qatar. Intressant kanske främst för att både Seid och agenten finns på bild.

Tillägg.
NA:s Lasse Wirström tycker att ÖSK skall sälja. Han nämner även att han hört att försäljningsbeloppet är 3,5 mkr. Bra betalt för en spelare som av allt att döma bara har 10 matcher kvar i klubben.

Lasse Wirström (NA, Betalvägg): Snabba beslut – och det är bäst för alla att Besara lämnar nu om han vill vidare

Silly Summer 2018: Bud på Besara?

NA uppger, att ÖSK har fått ett bud på Nahir Besara. Detta skall ha lämnats av den Qatariska klubb Al Khor, vilket är den klubb som nyligen värvade Ahmed Yasin från AIK. Ifall påståendet är korrekt och ÖSK intresserat måste ett avslut ske snabbt. Transferfönstret i Qatar stänger nämligen på torsdag. Vill det sig väl eller illa – beroende på hur man ser det – kan Besara därmed redan ha gjort sin sista match för ÖSK.

Spelaren själv vill inte kommentera ryktet utan konstaterar, att han koncentrerar sig på förberedelserna inför matchen mot GIF Sundsvall på lördag.
– Jag har inga kommentarer till det. Mitt fokus nu ligger på matchen mot Sundsvall på lördag, säger Besara till NA efter måndagens träning på Behrn arena. Det låter ju inte direkt som ett förnekande.

Ett tecken på att något skulle kunna vara på gång är att Besara inte deltog i DM-matchen mot Nora i torsdags. Han vilade slitna vader och baksidor var då ÖSKs förklaring. Så kan det givetvis ha varit. Men det kan också ha varit så, att man inte ville riskera honom i en match man ändå med stor sannolikhet skulle vinna och som hur som helst inte var speciellt viktig.

Nahir Besara är en av ÖSKs två hundraprocentare (den andra är Oscar Jansson) och kommer att lämna ett stort hål efter sig på mittfältet, även om hans höstform inte varit den allra bästa. ÖSK med 26 poäng och med 10 matcher kvar att spela känner sig nog rätt frestade att sälja om bara priset är tillräckligt bra. Detta även om en försäljning skulle innebära, att man tappar några placeringar i sluttabellen. Dessutom har man ju redan värvat Besaras ersättare.

NA (Betalvägg): Arabiskt intresse för Nahir Besara – ÖSK ska ha fått ett bud

 

 

Åström om fönstret

NA:s Henrik Brändh har intervjuat ÖSKs VD Simon Åström om aktiviteterna under det snart stängda sommarfönstret.

Försäljningen av Brendan Hines-Ike.
I media har ett försäljningsbelopp i storleksordningen 6,5 mkr nämnts. Utan att bekräfta beloppet så konstaterar Åström, att media brukar ligga ungefär rätt när det gäller övergångssummor. Men tillfogar samtidigt att beloppen ofta kan bestå av flera olika delar som prestationsbonusar etc.

Lånet av Viktor Tranberg.
Åström är nöjd med upplägget lån plus option. Det ger ÖSK fler möjligheter. ÖSK vill inte stänga mittbacksplatserna för tidigt. Ring och Almebäck har fått nya kontraktsförslag och underifrån kommer Arvid Brorsson och Helmer Andersson. Upplägget med Tranberg ger ÖSK flexibilitet både med avseende på hur det går för Tranberg och hur truppen i övrigt eventuellt förändras.

Köpet av Johan Bertilsson.
På frågan om köpet av Johan Bertilsson innebär ett avsteg från principen en in och en ut, svarar Åström, att man såg en möjlighet att få in en spelare som kunde stärka laget redan nu inför höstens utmaningar. Dessutom kommer han att finnas tillgänglig fram till och med 2021, vilket med tanke på kontraktssituationen i övrigt är positivt. Spelare kan och kommer ju lämna redan efter den här säsongen.

På sätt och vis tycker jag att både Åström och Brändh missar det faktum, att ÖSK-truppen hittills i princip har varit en spelare kort. Ferhad Aysaz lämnade i vintras och skulle ersättas. Men av olika anledningar (AIK ville inte) kom ÖSK aldrig till skott. Så på sätt och vis kan man väl se rekryteringen av Bertilsson som en ersättning för den flyktade Ayaz.

Bud på andra spelare?
Det har funnits förfrågningar beträffande Nahir Besara och Kennedy Igboananike, men inget på en nivå som gjorde att ÖSK ansåg det intressant att föra saken vidare.

Förlängning Besara?
Besara har fått ett erbjudande från ÖSK. Spelaren vet vad ÖSK kan erbjuda och ÖSK vet vad spelaren vill ha. ÖSK verkar inte vara inställda på att driva på förhandlingarna ytterligare i nuläget. På sätt och vis verkar man ha insett att om Besara får ett ”bättre” erbjudande kommer han att lämna och det är inget som ÖSK kan göra åt den saken.

Att Besara valt att flytta ”hem” till Södertälje igen indikerar väl på sätt och vis att Besara själv inte räknar med en fortsättning i ÖSK. Men om ingenting dyker upp så kan han tänka sig att fortsätta.

Det här, tycker jag, påminner väldigt mycket om hur ÖSK resonerade när det var dags att förlänga med Robert Åhman-Persson. Klubben lämnade sitt bästa bud och avvaktade sedan för att se om något bättre skulle dyka upp från annat håll. Väl medvetna om att de inte kan matcha ett sådant bud rent ekonomiskt.

Förlängning Igboananike?
Till skillnad mot Nahir Besara har Kennedy Igboananike inte fått något erbjudande om en kontraktsförlängning. ÖSK verkar knappt ens ha talat med honom än, utan det är något man  just har börjat med. Men det verkar mer röra sig om allmänt snack om hur han ser på sin framtid (som fotbollsspelare).

Jag tyder detta som att Kennedy redan gjort klart för ÖSK, att hans avsikt att söka sig vidare efter det att kontraktet med ÖSK gått ut efter den här säsongen. Kennedy vekar ha varit så tydlig beträffande sina avsikter, att ÖSK inte ens ansett det meningsfullt att komma med ett förlängningsförslag.

Fabio De Souza Silva.
ÖSK har haft Syrianskas brasse på provträning och han har även medverkat i en U21-match. Tränarna verkar positiva till vad de sett och skall diskutera hur de skall ta saken vidare.

Jag har svårt att se att detta i nuläget kommer att utmynna i ett kontraktsförslag. Dels därför att sommarfönstret stänger idag så det finns knappast tid att förhandla med spelaren och Syrianska samt göra klart med formalia gentemot SvFF. Dels därför att man inte vill stänga några mittbacksdörrar innan man vet var man står med Almebäck, Ring och för den delen även Tranberg.

Men jag skulle kunna tänka mig att – om man fortsatt tycker att han är intressant, kanske låter honom komma in och träna med truppen efter det att säsongen är över och man vet lite mer om var man står med avseende på övriga mittbackskandidater.

Tillägg.
Intresset manifesterades om än på ett annat sätt. ÖSK har skrivit ett kontrakt med honom för resten av året. Dessutom finns en ensidig option för ÖSK att förlänga kontraktet.

Alfred Ajdrevic.
Ajdarevic har uttryckt önskemål om att få bli utlånad om han inte får mer speltid med ÖSK.

Det lär han inte få. Skall man vara krass kan man konstatera, att ÖSK behöver en träningstrupp på minst 22 någorlunda bra spelare. De kan inte börja släppa iväg spelare på lån till andra klubbar eftersom då de egna träningarna skulle blir lidande.

Det har man ju sett på hur det gått med lånen av Oliver Kåhed och Viktor Walldén till IFK Kumla. Dessa två spelare tränar regelbundet med ÖSK och det är bara i några få matcher som de kunnat spela för Kumla.

Har man som ÖSK en A-trupp med ca. 20 spelare har man helt enkelt ingen möjlighet att börja låna ut spelare till andra klubbar så länge inte tillräckligt bra back-up kan hämtas från Akademin.