Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2019: Lorentzson får vänta

Medan ÖSK är angelägna om att förlänga kontrakten med Johan Mårtensson och Arvid Brorsson är man betydligt mer avvaktande beträffande backveteranen Martin Lorentzson. Några initiativ till diskussioner med honom om en fortsättning i klubben har man inte tagit.

Han är en lite äldre spelare och vi har ingen dialog igång med honom just nu. Vi kommer att ha en diskussion och kolla av läget i slutet av sommaren så han får en tydlig bild av vad vi vill och vi får en bild av vad han vill, säger Axel Kjäll till NA, då man diskuterar kontraktsläget för spelarna i backlinjen.

Faktum är dock att Lorentzson fortfarande är en av de bättre spelarna i ÖSKs backlinje. Han märks väl inte så mycket, men gör sällan misstag och bidrar med att ge en viss kreativitet i en backlinje som inte är så bolltrygg. Fotbollsrankingsajten Twelve.football ger honom också genomgående rätt bra betyg för hans insatser.

Frågetecknen gäller väl främst hans ålder och hur väl han klarar sig från skadeproblem och -känningar. Han fyller 35 i sommar, vilket brukar innebära att det är färdigspelat på den högsta nivån.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om försvarssituationen i ÖSK (Mest om Arvid Brorsson)Spelarstatistik från elitefootball.com.

Frågetecken för Lorentzson

NA rapporterade igår, att Martin Lorentzson drabbats av ett ryggproblem och inte kunnat träna med truppen under veckan som gått. I stället har han fått ägna sig åt vattengymnastik under överinseende av ÖSKs sjukgymnast Peter Brolin.

Enligt dagens rapport från ÖSKs inför-match-träning var Lorentzson med på planen igen i den gemensamma träningen. Detta innebär dock inte att han är återställd, utan snarare på att man vill testa och se hur det känns. Nu är ju skillnaden i belastning och intensitet väldigt stor mellan en allsvensk match och en träning dagen före match. Så även om han inte får något återfall är det väl tveksamt om man törs spela honom så pass tätt inpå skadan.

Med Hines-Ike flyktad och Brorsson fortsatt fotskadad har det plötsligt blivit mittbacksbrist hos ÖSK. Av de dedikerade mittbackarna kommer förmodligen bara Michael Almebäck att vara tillgänglig. Sebastian Ring kan dock ta hand om jobbet till vänster. Att detta inte innebär någon katastrof har han kunnat demonstrera tidigare i år. Dessutom får backlinjen en passningssäker vänsterfot vilket ger större variationsmöjligheter i uppspelen.

Alternativen till höger i mittbackstrion är begränsade. Albin Granlund skulle väl kunna vara ett alternativ – förmodligen det troligaste. Helt oprövad i de här sammanhangen är Oliver Kåhed och Helmer Andersson. Av dessa två är väl Kåhed med ålderns rätt (20) det mest troliga alternativet.

Silly Winter 2017/18: Lorentzson mot kontraktsförlängning?

Martin Lorentzson ser ut att fortsätta med ÖSK.


Tidigare under hösten har ÖSK gått ut med att man förhandlar med Oscar Jansson och Maic Sema om en kontraktsförlängning, medan man ville vänta med övriga spelare med utgående kontrakt för att kunna utvärdera deras insatser.

Sedan dess har det blivit klart att Oscar Jansson förlänger sitt kontrakt med tre år samt att Patrik Haginge och Logi Valgardsson kommer att lämna ÖSK efter säsongen.

I dagens NA-inslag inför matchen mot Halmstads BK i morgon framkom det att ÖSK dessutom börjat diskutera en förlängning med Martin Lorentzson. Denne har ju själv redan tidigare sagt att han gärna förlänger och nu verkar en sådan vara på gång. Enligt Lorentzson ligger parterna nära varandra och det verkar som han räknar med en fortsättning i Örebro.

Fortfarande saknas besked beträffande Maic Sema, Jonathan Lundberg, Anton Fagerström och Petteri Forsell, vilka alla har utgående kontrakt.

NA (Betalvägg): Rutinerade försvararen blir kvar i ÖSK: ”Kan lösa sig snart”

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)