Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Inget VM-kval för Yasin

NA:s Jonas Brännmyr ha snappat upp att Ahmed Yasin inte ingår i Iraks trupp inför de kommande två VM-kvalmatcherna mot Iran och Libanon. Tråkigt för Ahmed givetvis, men förmodligen positivt för Joel Cedergrens försäsongsarbete.

Helt utan ÖSK-anknytning är dock inte truppen eftersom det återfinns en föredetting på mittfältet.

Kasim fortsätter i Irak

Yaser Kasim, som gjorde en halv säsongs gästspel i Örebro under hösten, har gjort klart med en ny klubb. Eftersom ÖSK valde att inte utnyttja den option på en tvåårig förlängning som fanns i kontraktet, stod Kasim utan klubb när allsvenskan var färdigspelad. Det kanske inte var på det sättet han föreställt sig att hans återkomst till fotbollen skulle gestalta sig.

Nu har han dock gjort klart med en ny klubb i en ny liga. NA skrev igår att han skrivit kontrakt med Erbil SC, ett lag från den kurdiska delen av Irak. Precis som i fallet med Örebro blir det ett kort kontrakt som i det här fallet bara sträcker sig fram till maj månad, då den irakiska ligan är färdigspelad.

En på många sätt betydligt mer utmanande situation för Kasim. Medan han kom till Örebro i princip okänd för den stora allmänheten och utan alltför stora förväntningar på sig är situationen när nog den omvända i Irak. Där är han ett stort namn efter sina insatser i landslaget för ett några år sedan. Där duger det knappast för honom att långsamt smyga igång och försöka få fart på sin delvis avsomnad karriär igen.

NA: Förre ÖSK-spelaren klar för ny klubb

Silly Winter 2019/20: Ingen förlängning för Kasim

Introduktionsbild för Yaser Kasim (Foto: ÖSK)

ÖSK meddelar idag, att man inte kommer att utnyttja den option som fanns till en tvåårig förlängning av Yaser Kasims kontrakt med klubben. Efter det att klubben förlängt kontrakten med både Nordin Gerzic och Johan Mårtensson tidigare i höst kommer det här beskedet inte som någon överraskning.

Kasim är utan tvekan en duktig fotbollsspelare, men han kunde inte anpassa sig till ÖSKs spelstil. ÖSK har varit och är väldigt beroende av Gerzics kvaliteter som speluppläggare och -fördelarna. En roll som Kasim inte kunde fylla med sitt mer direkta kortpassningsspel. Han avslutar sin vistelse i Örebro utan att lämna något speciellt stort tomrum efter sig.

ÖSK: Yaser Kasim och ÖSK Fotboll går skilda vägar
NA: ÖSK förlänger inte mittfältarens kontrakt – lämnar klubben

Spelarstatistik för Yaser Kasim från fotbolltransfers.com

Silly Winter 2019/20: Kasim väntar på besked

När Yaser Kasim togs in i ÖSKs trupp under sommarfönstret meddelade klubben att man skrivit ett kontrakt med honom som sträcker sig fram till slutet av år 2021. Nu var det inte riktigt så. Kasim fick ett kontrakt fram till den här säsongens slut plus att ÖSK hade en option på en tvåårig förlängning.

Frågan är om det blir någon sådan förlängning. Kasim fick sin tredje varning i gårdagens match mot Djurgården efter en onödig för att inte säga cynisk stämpling på en djurgårdsspelare. Inte blir saken bättre av att han trodde att han bara hade en varning och därför kosta på sig att spela ”tufft”.

Jag tror att det är tveksamt om det blir något utnyttjande av förlängningsoptionen för Kasims del. ÖSK har i princip tillgodosett sitt behov av mittfältare under hösten. Nordin Gerzic har förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år. Johan Mårtensson är på väg tillbaka efter sin skada och har fått sitt kontrakt förlängt med två år. Simon Amin har trots upprepade skadeproblem visat, att han håller en allsvensk nivå. ÖSK med ett överflöd av unga mittbackar har börjat spela Niclas Bergmark på mittfältet – en spelare som klubben säkert vill ge så mycket speltid som möjligt. Dessutom är förhoppningsvis Dennis Collander tillgänglig igen efter hans symfysplågade debutår hos ÖSK.

Behövs det verkligen en central mittfältare till? Jag tror inte det. Om ÖSK trots allt skulle vilja ha någon slags mittfältsförsäkring nästa år medan ungdomarna växer till sig vore det nog vettigare att ge Martin Lorentzson en kontraktsförlängning på ett år. Lorentzson har förvisso passerat sin toppnivå, men han är en väldigt klok, flexibel och användbar spelare, vars insatser nästan alltid värderas högt av utvärderingsalgoritmerna. Eftersom han själv verkar positiv till en förlängning, tycker jag att det vore ett bättre alternativ.

NA: Kasim avstängd mot Malmö – nu kan han ha gjort sista matchen för ÖSK

Skaderapport

NA:s Fredrik Carlsson har gått igenom skadeläget i ÖSK-truppen. Här en kortsammanfattning av Fredriks artikel.

Albin Granlund (knä).
Han har haft knäproblem/-känningar under hela säsongen. Ibland mer och ibland mindre. Var uttagen till truppen mot Sirius, men efter en inför-matchen-test bestämde man sig för att ställa honom utanför. Efter tisdagsträningen kändes det rätt bra. Avgörande för deltagandet i matchen mot AFC Eskilstuna blir hur det går med träningen på torsdag-fredag.

En svår situation för Granlund som ju även har en landslagsuttagning att tänka på. Skall han chansa att allt går bra mot AFC eller skall ha ge sin kropp ännu längre tid att läka.


Simon Amin (fot).
Fick en smäll på foten under tisdagsträningen och gick av i förtid. Men det är förmodligen inte så allvarligt.


Johan Mårtensson (opererad höft).
Hans rehab går av allt att döma enligt plan. Har börjat delta i fotbollsövningarna (kvadraten). Nu får man se hur hans kropp svarar på detta.


Daniel Björkman.
Är ”hel”, men inte i matchform än. Kan nog göra inhopp som i cupmatchen.


Yaser Kasim (känning baksida).
Fick en känning i baksida lår under cupmatchen mot Nyköping. Kunde bara göra ett kortare inhopp mot Sirius. Avgörande för hans eventuella deltagande mot AFC är hur han svarar på träningen torsdag-fredag.


Filip Rogic.
Han har varit småskadad och/eller haft känningar under hela säsongen. Därför tränar han inte lika hårt som sina lagkamrater utan står ibland över den kollektiva träningen.


Fabio de Sousa (knä).
Hans rehab går bra, men han är inte aktuell för spel i år.


Dennis Collander.
Collander med sina symfysproblem omnämndes inte i artikeln. Han lär väl ändå inte vara aktuell för A-laget – speciellt som han inte tränat på i princip hela säsongen.

NA: NA om skadeläget i ÖSK-truppen

Silly Summer 2019: Kasim spelklar

NA skriver att ÖSKs sommarförvärv Yaser Kasim nu är spelklar. Han kommer därmed med största sannolikhet att ta en av platserna i kvällens spelartrupp för mötet med IFK Göteborg. Får han spela? Oklart givetvis, men ÖSK verkar ha legat på ordentligt för att få allt klart idag, så helt omöjligt är det väl inte.

Blir det inte spel i kväll eller bara något litet inhopp kommer det en ny möjlighet i morgon. Dä möter ÖSK nämligen Västerås SK i U21-allsvenskan. Den matchen spelas på Behrn Arena med avspark kl. 18:00.

NA: Nyförvärvet spelklar – här är allt du behöver veta om mittfältsstjärnan

Silly Summer 2019: ÖSK tar in Yaser Kasim

Nu får Yaser Kasim ett eget nummer på träningsgrejorna.


ÖSK meddelade idag på morgonen, att de kommit överens med Yaser Kasim om ett kontrakt som sträcker sig fram till slutet av år 2021. Spelaren med sina fotbollsrötter i England har även representerat det irakiska landslaget och där varit lagkamrat med ÖSKs föredetting Ahmed Yasin.

Introduktionsbild för Yaser Kasim (Foto: ÖSK)

Det är en bollskicklig central mittfältare som ÖSK har värvet. Tanken är väl (inbillar jag mig) att man ser honom som den mittfältare som skall ta över Nordin Gerzics roll som spelfördelare på det centrala mittfältet. (Nordin fyller faktiskt 36 i november i år och frågan är givetvis hur länge han kommer att kunna hålla den höga nivå han alltjämt visar).

ÖSK: ÖSK skriver kontrakt med Yaser Kasim
NA: Axel Kjäll om ÖSKs nyförvärv (video)
NA: Efter ÖSK-värvningen: Vild glädje i Irak
NA: Nya ÖSK-stjärnan om detaljen som övertygade honom
190729. NA: Oscar om revanschlusten mot HIF och nygamla lagkamraten

Statistik Yaser Kasim

Silly Summer 2019: Kontraktsförslag till Kasim?

Internetsajten Sportal.se skriver nu, att ÖSK lämnat ett kontraktsförslag till den irakiske provspelaren Yaser Kasim. Det skall röra sig om ett kontrakt som sträcker sig året ut med en option på en tvåårig förlängning. Källan skall vara den irakiska internetsajten iq-pro.net.

Iq-pro.net är en av Iraks största sajter när det kommer till fotboll, och har omkring 2 miljoner följare på sociala medier. De var bland annat först med att avslöja att Jiloan Hamad skaffat irakiskt pass för att kunna byta landslag, skriver Sportal.

Sportal: Uppgifter: Efter provspelet – ÖSK erbjuder Yaser Kasim kontrakt

Även från ÖSKs håll låter det positivt om än inte lika definitivt. Till NA:s Fredrik Carlsson säger Axel Kjäll på frågan om hur Kasim sett ut på träningspassen:
– Han ser bra ut på träning och det är många träningar som vi har gått ifrån med känslan av att han har stuckit ut på ett positivt sätt. Och han orkar. Vi har både haft högbelastande och pass med lite lägre belastning. Han levererar. Han har fantastiska passningsfötter och han tappar inte många bollar. Det är spännande.


Tillägg.
Det var nog tur att jag satte ett frågtecken i rubriken. Enligt NA finns det nämligen ännu inget färdigt kontraktsförslag. Tidningen skriver att nyheten på den irakiska fotbollssajten som Sportal grundande sin artikel på togs bort mer eller mindre omgående.

Däremot verkar det nog som om man kan komma överens om ett kontrakt vilken dag som helst. På frågan om han fått något kontraktsförslag svarar Kasim: – Nej, inte ännu. Vi har haft samtal men inget konkret. Men du vet hur det är i fotboll. När det händer så händer det snabbt.

Om ÖSK för samtal med spelaren så betyder det givetvis att man från klubbens sida är intresserade av att knyta honom till sig. Även Kasim verkar vara intresserad av att besöket avslutas med ett kontrakt. – Ja, jag är hoppfull. Jag tränar hårt och gör rätt saker, säger han till NA:s Fredrik Carlsson.

NA: Irakiska landslagsstjärnan hoppas på ÖSK-framtid

Så nu gäller det alltså ”bara” för parterna att komma fram till kontraktsvillkor som båda tycker är acceptabla.


Ett tillägg till.

Silly Summer 2019: NA:s Fredrik Carlsson om läget

NA:s sportredaktion eller mer exakt Fredrik Carlsson går idag igenom övergångsläget i ÖSK. Det är en 25 minuter lång videosändning som jag hade stora problem att spela upp på min dator. Uppspelningen hackade kontinuerligt. Men det kan ju ha berott på någon inställning på datorn eller i webbläsaren. För på telefonen gick det bra att se inslaget utan några störningar.

Fredrik hävdar under åberopande av agentens utsago i går kväll att Michael Omoh visst är klar för Mjällby. Ingen av klubbarna har dock ännu bekräftat att så är fallet. Jag har börjat undra om det kanske inte rör sig om en traditionell övergång med tanke på den korta kontraktstiden i Mjällby. Det skulle kanske lika gärna handla om en utlåning. Dvs. att ÖSK lånar ut Omoh till Mjällby för resten av hans kontraktstid. Det skulle i alla fall kunna förklara varför den kontrakterade tiden i Mjällby är så kort.

I övrigt diskuteras Yaser Kasim en hel del samt även behovet i övriga lagdelar. Fredrik verkar tro att det kommer någon typ av ingång under fönstret, men verkar ha svårt att sätta tummen på vilken position det handlar om. Det kan ju i och för sig bero på vilka spelare som finns tillgängliga och som får plats inom ÖSKs budgetramar.

Beträffande Kasim så funderas det mest kring hur han kan tänkas fungera tillsammans med Nordin Gerzic. De verkar ju vara likartade spelartyper. Jag tor dock att ÖSK i det fallet tänker längre och ser Kasim som en tänkbar ersättare till Nordin. Frågan är ju hur länge Nordin, som fyller 36 i november, kan fylla den roll han har idag som det nav kring vilket så gott som allt spel mer eller mindre kretsar kring. Den dag han slutar eller av någon anledning inte längre kan spela så rasar i princip hela ÖSKs nuvarande spelidé. På det problemet finns det två lösningar. Antingen hittar man ett nytt sätt att spela på eller så hittar man en spelare med liknande egenskaper. Och på den senare punkten tror jag att man ser Kasim som ett alternativ.

Andra problem man i alla fall nämner är behovet av en inlånad mittback för hösten, Rogics vara eller inte vara i klubben och behovet av en Strandberg-reserv.

Väl värt att lyssna på även om jag inte blev så mycket klokare.

NA: Omoh klar för Mjällby – här är det senaste om ÖSK:s sommarfönster (video)

Silly Summer 2019: Kontrakt till Kasim?

NA:s Fredrik Carlsson skrev igår om statusen för den provtränande irakiern Yaser Kasim. Av allt att döma är man från ÖSKs sida rätt sugna på att ta in honom i truppen, men det finns samtidigt en del frågetecken som måste rätas ut.

Det första frågetecknet rör hans fysiska status. Kasim verkar inte ha bedrivit någon organiserad form av fotboll sedan inledningen av det här året, då hans kontrakt med Northampton Town avslutades i förtid. Hans sista fotbollsmatch ligger så långt tillbaka som i mitten av november år 2017. Alltså för nästan två år sedan.

Fotbollsform är en färskvara – frågan är hur lång tid det kommer att ta att få honom i spelbart skick igen. Den allsvenska säsongen är redan halvvägs. Tar det några månader att få Kasim i form är det knappast någon idé att ta in honom som en förstärkning för det här året. Möjligen för nästa.

Det andra frågetecknet rör hans motivation. För Northampton spelade han knappt alls – det blev bara 6 inledande matcher under det första året på det kontrakt som var skrivet över två år. Under det andra året blev det inget spel alls och han fick som sagt lov att lämna klubben i förtid. Dessutom lär hans avslutande år i Swindon inte ha varit helt problemfritt. Om inte annat på grund av återkommande skadeproblem (ljumskar och höftproblem).

På Wikipedia kan man läsa: For most of his final year his head coach Luke Williams at Swindon Town turned into his injury spokesman giving weekly updates on his recuperation rather than his football coach and at each press conference it was the same comment “Yaser’s situation is ongoing.

Nu verkar det inte ha varit dessa skadeproblem som gjorde att han knappt alls spelade för Northampton, utan det handlade av allt att döma om bristande motivation.

För ÖSK gäller det att hitta en rimlig avvägning mellan den (ekonmiska) risk det innebär att kontraktera honom mot den potential han besitter fulltränad och motiverad.

Ett svårt val för ÖSK som inte har råd att göra några större misstag i sina rekryteringar.

Jag skulle tro (utan att egentligen veta något om saken) att hans fysiska status kommer att bli avgörande. Är han redan nu i så bra form och att han bedöms vara spelbar inom en snar framtid kanske man chansar med ett kontrakt. I bra form skulle han onekligen ha en hel del att erbjuda ÖSK. Men man vill definitivt inte ha en ny Mehmeti-situation där det tar närmare ett halvt år att träna fram något som liknar ett vettig matchform. Så om denna tros ligga flera månader framåt i tiden tror jag inte klubben går vidare.

Dessutom är det givetvis en fråga om vilka förväntningar spelaren har beträffande villkor etc. Det kanske helt enkelt stupar på att ÖSK inte kan erbjuda villkor som Kasim anser är tillräckligt bra för att vara intressanta. Å andra sidan – söker han sig till Sverige för att få fart på sin karriär måste han väl vara rätt så desperat. En klubb på nivån tre eller fyra i England eller en klubb i Mellanöstern borde väl ha varit en naturligare återuppstartningspunkt för hans karriär.

Den enda anledningen till att han skall välja Örebro är väl att han tycker att det verkar vara en bra plats för att få fart på fotbollskarriären igen. Går det bra kan han sedan ta steget tillbaka till England eller vidare till Mellanöstern, där han fortfarande är ett stort namn. För ÖSK är möjligheten till en framtida försäljning givetvis lockande. Men det gäller som sagt i första hand att få igång honom igen.

NA: ÖSK allt närmare första sommaraffären: ”Kommer ge ett besked”