Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rodin Deprem återvänder till Dalkurd FF

Tillägg 23-02-20: Av en slump upptäckte bloggen att Rodin Deprem var startspelare för Dalkurd som under helgen mötte Mjällby i Svenska Cupens gruppspel och efter lite efterforskning visade det sig att Deprem nu återvänt till sin förra klubb och därmed kommer att spela i Ettan under den närmaste tiden.


(23-01-18) Den förre ÖSK-anfallaren Rodin Deprem har hittills haft en rätt svängig karriär. Först som talangfull anfallare som öste in mål i framförallt ÖSKs akademi som ledde fram till ett kontrakt med A-truppen 2018. Sedan två år i ÖSKs A-trupp som mest innehöll bänkvärmande följt kortare perioder av spel i tyska Greuther Fürths andralag, Umeå IK och Örebro Syrianska innan karriären tycktes ta en ny vändning när Brommapojkarna värvade Deprem.

I BP lyckades han förhållandevis väl och bar bland annat med och sköt upp stockholmstalangerna i Superettan och väl där gick det inledningsvis också rätt okej tills dess att BP kom på andra tankar och lät seriekonkurrenten Dalkurd ta över örebroarens tjänster.

I Dalkurd byttes toppstrid mot bottenstrid och hösten 2022 kantades av strid för varje poäng något som ÖSK verkligen fick känna på då Dalkurd slog ÖSK hemma på Eyravallen under hösten i en match där Rodin Deprem både gjorde mål och firade framför Västra Stå. Något som han efter matchen förklarade var en symbolisk handling riktad mot personer i ÖSK som enligt Deprem inte varit helt schyssta mot honom under hans tid i klubben. Främst syftade han då på Axel Kjäll.

Dalkurd klarade oavsett inte att hålla sig kvar i Superettan och Deprems kontrakgt med klubben gick ut i samband med degraderingen.

Under gårdagen meddelade den turkiska klubben Genclerbirligi att man värvat in Rodin Deprem i deras jakt på nytt kontrakt och på twitter skrev Deprem (i ett inlägg som nu är borttaget)

Jag vill tacka klubben för möjligheten de gett mig och jag lovar fansen att jag kommer göra mitt bästa för att vi ska hänga kvar i ligan och kämpa hela vägen in

Men idag skriver Genclerbirligi på sin hemsida att man bryter kontraktet med Deprem därför att man inte kunnat komma överens om längden på kontraktstiden.

Från och med igår har vi ömsesidigt upphävt vårt avtal med Rodin Cem Deprem, som vi enades om i princip och tillkännagav för allmänheten som vår nya överföring, eftersom vi inte kunde nå en överenskommelse om kontraktets varaktighet.
Vi önskar Rodin Cem Deprem framgång i hans framtida karriär.
Google translate av textstycke på klubbens hemsida

Genclerbirligi: BİLGİLENDİRME – Gençlerbirliği SK Resmî İnternet Sitesi

Det är svårt för bloggen att svara på vad som hänt i den här situationen. Klart måste ändå vara att Rodin Deprem inte kommer att representera Genclerbirligi (som för övrigt är samma klubb som ÖSKs huvudtränare Christian Järdler spelade för under delar av sin aktiva karriär). Åtminstone inte om bloggen tolkar den turkiska klubbens hemsida korrekt. Och det kanske ändå är gott nog. Genclerbirligi verkar inte vara en helt stabil klubb just nu, klubben ligger tvärsist i den turkiska högstaligan och har endast samlat ihop 7 poäng på19 matcher och man har förlorat sina nio senaste raka matcher.


På andra håll på internet, helt obekräftat såklart, finns det flertalet uppgifter som pekar på att Genclerbirligi (eller möjligen en del av deras supporterfalanger) fått kalla fötter när det kom fram att Deprem har kurdiska rötter och dessutom spelat för Dalkurd. Något som inte alltid är en enkelt kombination på en del håll i Turkiet.

Deprem till Brommapojkarna

ÖSK föredetting Rodin Deprem har efter det att han lämnade ÖSK haft en minst sagt svängig karriär. Inför årets säsong skrev han på för Örebro Syrianska och då lossade det för honom målmässigt. På de 15 matcher som spelats (halva serien) har han gjort 12 mål, vilket ger honom en skytteligaledning i Ettan Norra.

Något som bland annat uppmärksammats av serieledande Brommapojkarna som köper loss honom från syrianerna. Friska pengar in på banken, men även ett stort anfallsmässigt avbräck. Deprem har nämligen gjort 12 av Syrianskas 20 mål den här säsongen.

Örebro Syrianska: Rodin Deprem klar för BP
Brommapojkarna: Rodin Deprem klar för Brommapojkarna
NA: Rodin Deprem lämnar Örebro Syrianska – klar för Brommapojkarna
NA: Deprem om övergången till Brommapojkarna – och tiden i Örebro Syrianska


Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

Deprem: Åter i Örebro


ÖSKs föredetting Rodin Deprem, som efter sin tid i ÖSK hunnit med en coronaförstörd tid hos tyska SpVgg Greuther Fürths andralag samt därefter en halv säsong i Superettan för Umeå FC har nu återvänt till platsen där allt började. Alltså till Örebro.

Örebro Syrianska meddelade igår, att Deprem skrivit kontrakt med dem.

Rodin, som väl haft en hel del otur under en karriär som inte riktigt lyft får nu en ny möjlighet att visa vad han går för. Dessutom kommer han uppenbarligen även att börja studera på Universitetet, vilket aldrig är fel.

Örebro Syrianska: Välkommen till Örebro Syrianska Rodin Deprem
NA: Förre ÖSK-anfallaren klar för Örebro Syrianska

Statistik från Fotbolltransfers.com

Rodin Deprem till Umeå


ÖSKs föredetting Rodin Deprem är tillbaka i Sverige. Hans försök att etablera sig i Tyskland via Greuther Fürth andralag fick lov att avbrytas innan det riktigt hade börjat på grund av COVID-19 epidemin. Under resten av det här året blir det i stället nyuppflyttade Umeå FC i Superettan som han kommer att göra mål för. Dessutom finns det optionsår i kontraktet som väl ingen utomstående vet vad det innebär.

Rodin fick väl aldrig riktigt de chanser han förtjänade under de två åren i ÖSK. Och när han fick speltid var det i allmänhet på positioner som inte var hans bästa. Den potential som han visade upp som skytteligavinnare under det sista året i Akademins P19-lag var han aldrig i närheten av att realisera efter steget upp till A-truppen. Vi får se om Brian Clarhaut, hans tränare i Umeå, kan locka fram målgöraren Deprem igen.

Umeå FC: Rodin Deprem klar för Umeå FC
NA: Förre ÖSK-talangen klar för Superettan

Silly Winter 2020: Deprem till tysk klubb

Rodin Deprem


Så har då äntligen Rodin Deprem gjort klart med en ny klubb. Det tog ett tag innan nyheten nådde fram till Örebro, men igår kunde NA meddela, att den tidigare ÖSK-anfallaren skrivit kontrakt med den tyska klubben SpVgg Greuther Fürth. Dock inte med förstalaget, vilket man nog kan få uppfattningen om, då man läser NA:s nyhetsnotis. Kontraktet är med andralaget, som spelar sina matcher i Oberliga Bayern på den fjärde nivån i det tyska seriesystemet. En hyfsat bra nivå för honom skulle jag tro. Där bör han kunna få en hel del speltid om han gör bra ifrån sig.

Fürth (befolkning 125.000) är en stad i Bayern, som numera är ihopvuxen med den större staden Nürnberg (befolkning 515.000).

Enligt Transfermarkt, som brukar vara välinformerade, blev rekryteringen klar den 29 januari och hans kontrakt sträcker sig fram till den 30 juni i år. I regionalligan omfattar spelåret 34 matcher och man har redan avverkat 22, så det finns inte tid till någon lång anpassningstid för honom om han vill hinna med att lämna ett bestående avtryck.

I dagsläget ligger hans nya klubb på en säker 7:e plats i serietabellen. Serien har fortfarande vinteruppehåll och dras igång igen den 7 mars.

NA: Förre ÖSK-anfallaren klar för klubb i tyska andraligan
OVB online: Fürth II meldet noch zwei Neuzugänge

Bonusinformation: SpVgg skall utläsas som Spielverinigung.

Nytt vinterupplägg för ÖSK

ÖSK brukar efter säsongen göra så, att man mer eller mindre på en gång skickar iväg laget på en novembersemester. Sedan har laget återsamlats i början av december för en för-försäsong innan man på nytt brutit upp för en helgledighet.

Men i år verkar man ha valt ett annat upplägg. Av allt att döma tränar man även under november månad för att sedan ta ledigt från och med någon gång i början av december. Det är i alla fall det intrycker jag får när jag läser NA:s intervju med Rodin Deprem.

Rodin berättar för Fredrik Carlsson att han kommer att fortsätta att träna med ÖSK även under november för att hålla sig i form tills dess att han har klart med en ny klubb. Något direkt överhängande klubbalternativ verkar han dock inte att ha.

NA: Petade anfallaren om speltiden i ÖSK och klubbjakten

Silly Winter 2019/20: Tre får gå

ÖSK meddelade idag – dagen före årets sista seriematch, att man inte kommer att förlänga kontraktet med tre spelare som har utgående kontrakt. Det är Martin Lorentzson, Rodin Deprem och Adam Bark som måste hitta nya klubbadresser inför nästa år.

Att det inte blir någon fortsättning för Deprem och Bark kommer inte som någon större överraskning. De två yngre har knappt fått någon speltid (Deprem) resp. bara ett kort inhopp (Bark).

Att ÖSK inte vill fortsätta med Martin Lorentzson kommer lite mer överraskande. Han kan se tillbaka på en bra säsong även om han kanske haft lite väl mycket skavanker.  Jag hade gärna sett honom i ÖSK ett år till, men uppenbarligen kunde man inte komma överens om villkoren för en fortsättning. Han bor dock i Södertälje och pendlar till Örebro för träning och match, vilket inte är optimalt.

ÖSK: Lorentzson, Deprem & Bark lämnar efter säsongen
NA: Fredrik Carlsson kommenterar beslutet (video).
NA: Lorentzson efter beskedet, ÖSK och framtidsplanen

Av spelarna med utgående (eller uppsägningsbara) kontrakt återstår nu bara Yaser Kasim. Men jag undrar om ÖSK vill fortsätta med Daniel Björkman (kontrakt även 2020). Han har fått förhållandevis lite speltid och kommer i kläm i och med att ÖSK i möjligaste mån vill matcha in sina tre unga mittbackstalanger så mycket som möjligt. Dessutom tillkommer Fabio som ett alternativ i backlinjen nästa säsong. Till Björkmans fördel talar dock att han (väl) är den ende försvarsspelaren som är vänsterfotad.

Silly Winter 2019/20: Deprem funderar på framtiden

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Rodin Deprem om dennes framtidsplaner. Spelarens kontrakt går ut senare i år och han har ännu inte hört något från ÖSK angående önskemål om en förlängning. Vid det här laget borde ÖSK väl ha talat med alla spelare de vill förlänga kontraktet med, så ÖSKs tystnad kan knappast tydas på annat sätt än att Deprem inte står speciellt högt på prioriteringslistan, om han står där alls.

På frågan om han ser ÖSK som ett avslutat kapitel, svarar han:
Nej, jag vill inte säga. Jag har respekt mot klubben och spelarna och tycker att de gör det skitbra. Jag respekterar tränarna och laguttagningarna men i slutet av dagen måste jag se över min egen situation.

NA skriver att det är rekryteringarna av Viktor Prodell, Agon Mehmeti och lånet av Carlos Strandberg som begränsat Rodins spelmöjligheter. Jag skulle nog till den listan vilja lägga till Jake Larssons och Kevin Wrights genombrott. Det var ju som kantspelare till vänster som Rodin fick sitt stora genombrott som juniorspelare. Att ligga längst fram och fightas med biffiga centrala mittbackar passar honom betydligt sämre än att kunna komma in från kanten när det drar ihop sig framför mål.

Även om det knappt blivit någon speltid alls så är väl ändå inte de två åren hos ÖSK helt bortkastade. Han har skaffat sig ett namn, tränat på en bra nivå och fått lite speltid i Allsvenskan på sin meritlista. Det borde räcka till ett vettigt kontrakt på i alla fall Superettans nivå.

För egen del har jag svårt att förstå hur ÖSK resonerar kring sina yngre talanger. När de lämnat junioråldern erbjuds de i princip inget matchspel förutom sporadiska och ofta rätt meningslösa matcher i U21-allsvenskan. Samtidigt säger alla (inkl. ÖSK) att spelare i den åldern bör spela tuffa matcher varje vecka för att kunna utvecklas.

Det finns ett regelverk för utlåning av yngre spelare som innebär att spelarna i princip är tillgängliga för både den lånande och den utlånande klubben. Men den möjligheten använder sig ÖSK inte av trots att det i Örebro (med omnejd) finns ett antal klubbar som skulle ha nytta av den förstärkning som ett lån av en av ÖSKs talanger skulle innebära.

NA: ÖSK-talangen om bristen på speltid och framtiden i klubben

Spelare med utgående kontrakt.

Namn Kontraktslängd Födelseår Anmärkning
Rodin Deprem 2019 1998
Martin Lorentzson 2019 1984
Mathias Karlsson 2019 1995
Nordin Gerzic 2019 1983 18/09 Förlängt 1 år
Adam Bark 2019 2000 18/12 Från Akademin
Agon Mehmeti 2019 1989 19/03 Från klubblös, option 2 år till
Yaser Kasim 2019 1991 19/07 Från klubblös, option 2 år till

 

Silly Summer 2019: Deprem till Turkiet?

NA skrev igår, att det ryktades om att Rodin Deprem skulle kunna vara på väg till Turkiet. Enligt uppgift på en turkiskt webbsida skall det vara storklubben Besiktas från Istanbul som är intresserad av honom.

Ibland undrar man ju varifrån alla tokiga rykten kommer. Att Rodin skulle vara av intresse för en klubb som Besiktas är extremt osannolikt. Finns inte en chans, etc.

Däremot kan det mycket väl vara så, att en agent i Sverige har placerat ryktet i den turkiska sportpressen. Där vet man ju inget om Rodin och är givetvis intresserad av att skriva om potentiella nyförvärv nu under sommaren då inte så mycket händer.

Det här är väl snarast ett sätt för någon agent att få publicitet kring Rodin och om det faktum att han snart är tillgängligh. Med lite tur nappar någon klubb längre ner i seriesystemet på artikeln och undersöker saken närmare. Osv.

Jag tror dock att Rodins fotbolls-CV är lite för tunn för att det skall finnas något seriöst intresse ens från Turkiet. Han har ju knappt fått spela i ÖSK.

NA: ÖSK-anfallaren ryktas vara på väg till turkisk storklubb