Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Deprem till Brommapojkarna

ÖSK föredetting Rodin Deprem har efter det att han lämnade ÖSK haft en minst sagt svängig karriär. Inför årets säsong skrev han på för Örebro Syrianska och då lossade det för honom målmässigt. På de 15 matcher som spelats (halva serien) har han gjort 12 mål, vilket ger honom en skytteligaledning i Ettan Norra.

Något som bland annat uppmärksammats av serieledande Brommapojkarna som köper loss honom från syrianerna. Friska pengar in på banken, men även ett stort anfallsmässigt avbräck. Deprem har nämligen gjort 12 av Syrianskas 20 mål den här säsongen.

Örebro Syrianska: Rodin Deprem klar för BP
Brommapojkarna: Rodin Deprem klar för Brommapojkarna
NA: Rodin Deprem lämnar Örebro Syrianska – klar för Brommapojkarna
NA: Deprem om övergången till Brommapojkarna – och tiden i Örebro Syrianska


Spelarprofil från Fotbolltransfers.com

Deprem: Åter i Örebro


ÖSKs föredetting Rodin Deprem, som efter sin tid i ÖSK hunnit med en coronaförstörd tid hos tyska SpVgg Greuther Fürths andralag samt därefter en halv säsong i Superettan för Umeå FC har nu återvänt till platsen där allt började. Alltså till Örebro.

Örebro Syrianska meddelade igår, att Deprem skrivit kontrakt med dem.

Rodin, som väl haft en hel del otur under en karriär som inte riktigt lyft får nu en ny möjlighet att visa vad han går för. Dessutom kommer han uppenbarligen även att börja studera på Universitetet, vilket aldrig är fel.

Örebro Syrianska: Välkommen till Örebro Syrianska Rodin Deprem
NA: Förre ÖSK-anfallaren klar för Örebro Syrianska

Statistik från Fotbolltransfers.com

Rodin Deprem till Umeå


ÖSKs föredetting Rodin Deprem är tillbaka i Sverige. Hans försök att etablera sig i Tyskland via Greuther Fürth andralag fick lov att avbrytas innan det riktigt hade börjat på grund av COVID-19 epidemin. Under resten av det här året blir det i stället nyuppflyttade Umeå FC i Superettan som han kommer att göra mål för. Dessutom finns det optionsår i kontraktet som väl ingen utomstående vet vad det innebär.

Rodin fick väl aldrig riktigt de chanser han förtjänade under de två åren i ÖSK. Och när han fick speltid var det i allmänhet på positioner som inte var hans bästa. Den potential som han visade upp som skytteligavinnare under det sista året i Akademins P19-lag var han aldrig i närheten av att realisera efter steget upp till A-truppen. Vi får se om Brian Clarhaut, hans tränare i Umeå, kan locka fram målgöraren Deprem igen.

Umeå FC: Rodin Deprem klar för Umeå FC
NA: Förre ÖSK-talangen klar för Superettan

Silly Winter 2020: Deprem till tysk klubb

Rodin Deprem


Så har då äntligen Rodin Deprem gjort klart med en ny klubb. Det tog ett tag innan nyheten nådde fram till Örebro, men igår kunde NA meddela, att den tidigare ÖSK-anfallaren skrivit kontrakt med den tyska klubben SpVgg Greuther Fürth. Dock inte med förstalaget, vilket man nog kan få uppfattningen om, då man läser NA:s nyhetsnotis. Kontraktet är med andralaget, som spelar sina matcher i Oberliga Bayern på den fjärde nivån i det tyska seriesystemet. En hyfsat bra nivå för honom skulle jag tro. Där bör han kunna få en hel del speltid om han gör bra ifrån sig.

Fürth (befolkning 125.000) är en stad i Bayern, som numera är ihopvuxen med den större staden Nürnberg (befolkning 515.000).

Enligt Transfermarkt, som brukar vara välinformerade, blev rekryteringen klar den 29 januari och hans kontrakt sträcker sig fram till den 30 juni i år. I regionalligan omfattar spelåret 34 matcher och man har redan avverkat 22, så det finns inte tid till någon lång anpassningstid för honom om han vill hinna med att lämna ett bestående avtryck.

I dagsläget ligger hans nya klubb på en säker 7:e plats i serietabellen. Serien har fortfarande vinteruppehåll och dras igång igen den 7 mars.

NA: Förre ÖSK-anfallaren klar för klubb i tyska andraligan
OVB online: Fürth II meldet noch zwei Neuzugänge

Bonusinformation: SpVgg skall utläsas som Spielverinigung.

Nytt vinterupplägg för ÖSK

ÖSK brukar efter säsongen göra så, att man mer eller mindre på en gång skickar iväg laget på en novembersemester. Sedan har laget återsamlats i början av december för en för-försäsong innan man på nytt brutit upp för en helgledighet.

Men i år verkar man ha valt ett annat upplägg. Av allt att döma tränar man även under november månad för att sedan ta ledigt från och med någon gång i början av december. Det är i alla fall det intrycker jag får när jag läser NA:s intervju med Rodin Deprem.

Rodin berättar för Fredrik Carlsson att han kommer att fortsätta att träna med ÖSK även under november för att hålla sig i form tills dess att han har klart med en ny klubb. Något direkt överhängande klubbalternativ verkar han dock inte att ha.

NA: Petade anfallaren om speltiden i ÖSK och klubbjakten

Silly Winter 2019/20: Tre får gå

ÖSK meddelade idag – dagen före årets sista seriematch, att man inte kommer att förlänga kontraktet med tre spelare som har utgående kontrakt. Det är Martin Lorentzson, Rodin Deprem och Adam Bark som måste hitta nya klubbadresser inför nästa år.

Att det inte blir någon fortsättning för Deprem och Bark kommer inte som någon större överraskning. De två yngre har knappt fått någon speltid (Deprem) resp. bara ett kort inhopp (Bark).

Att ÖSK inte vill fortsätta med Martin Lorentzson kommer lite mer överraskande. Han kan se tillbaka på en bra säsong även om han kanske haft lite väl mycket skavanker.  Jag hade gärna sett honom i ÖSK ett år till, men uppenbarligen kunde man inte komma överens om villkoren för en fortsättning. Han bor dock i Södertälje och pendlar till Örebro för träning och match, vilket inte är optimalt.

ÖSK: Lorentzson, Deprem & Bark lämnar efter säsongen
NA: Fredrik Carlsson kommenterar beslutet (video).
NA: Lorentzson efter beskedet, ÖSK och framtidsplanen

Av spelarna med utgående (eller uppsägningsbara) kontrakt återstår nu bara Yaser Kasim. Men jag undrar om ÖSK vill fortsätta med Daniel Björkman (kontrakt även 2020). Han har fått förhållandevis lite speltid och kommer i kläm i och med att ÖSK i möjligaste mån vill matcha in sina tre unga mittbackstalanger så mycket som möjligt. Dessutom tillkommer Fabio som ett alternativ i backlinjen nästa säsong. Till Björkmans fördel talar dock att han (väl) är den ende försvarsspelaren som är vänsterfotad.

Silly Winter 2019/20: Deprem funderar på framtiden

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Rodin Deprem om dennes framtidsplaner. Spelarens kontrakt går ut senare i år och han har ännu inte hört något från ÖSK angående önskemål om en förlängning. Vid det här laget borde ÖSK väl ha talat med alla spelare de vill förlänga kontraktet med, så ÖSKs tystnad kan knappast tydas på annat sätt än att Deprem inte står speciellt högt på prioriteringslistan, om han står där alls.

På frågan om han ser ÖSK som ett avslutat kapitel, svarar han:
Nej, jag vill inte säga. Jag har respekt mot klubben och spelarna och tycker att de gör det skitbra. Jag respekterar tränarna och laguttagningarna men i slutet av dagen måste jag se över min egen situation.

NA skriver att det är rekryteringarna av Viktor Prodell, Agon Mehmeti och lånet av Carlos Strandberg som begränsat Rodins spelmöjligheter. Jag skulle nog till den listan vilja lägga till Jake Larssons och Kevin Wrights genombrott. Det var ju som kantspelare till vänster som Rodin fick sitt stora genombrott som juniorspelare. Att ligga längst fram och fightas med biffiga centrala mittbackar passar honom betydligt sämre än att kunna komma in från kanten när det drar ihop sig framför mål.

Även om det knappt blivit någon speltid alls så är väl ändå inte de två åren hos ÖSK helt bortkastade. Han har skaffat sig ett namn, tränat på en bra nivå och fått lite speltid i Allsvenskan på sin meritlista. Det borde räcka till ett vettigt kontrakt på i alla fall Superettans nivå.

För egen del har jag svårt att förstå hur ÖSK resonerar kring sina yngre talanger. När de lämnat junioråldern erbjuds de i princip inget matchspel förutom sporadiska och ofta rätt meningslösa matcher i U21-allsvenskan. Samtidigt säger alla (inkl. ÖSK) att spelare i den åldern bör spela tuffa matcher varje vecka för att kunna utvecklas.

Det finns ett regelverk för utlåning av yngre spelare som innebär att spelarna i princip är tillgängliga för både den lånande och den utlånande klubben. Men den möjligheten använder sig ÖSK inte av trots att det i Örebro (med omnejd) finns ett antal klubbar som skulle ha nytta av den förstärkning som ett lån av en av ÖSKs talanger skulle innebära.

NA: ÖSK-talangen om bristen på speltid och framtiden i klubben

Spelare med utgående kontrakt.

Namn Kontraktslängd Födelseår Anmärkning
Rodin Deprem 2019 1998
Martin Lorentzson 2019 1984
Mathias Karlsson 2019 1995
Nordin Gerzic 2019 1983 18/09 Förlängt 1 år
Adam Bark 2019 2000 18/12 Från Akademin
Agon Mehmeti 2019 1989 19/03 Från klubblös, option 2 år till
Yaser Kasim 2019 1991 19/07 Från klubblös, option 2 år till

 

Silly Summer 2019: Deprem till Turkiet?

NA skrev igår, att det ryktades om att Rodin Deprem skulle kunna vara på väg till Turkiet. Enligt uppgift på en turkiskt webbsida skall det vara storklubben Besiktas från Istanbul som är intresserad av honom.

Ibland undrar man ju varifrån alla tokiga rykten kommer. Att Rodin skulle vara av intresse för en klubb som Besiktas är extremt osannolikt. Finns inte en chans, etc.

Däremot kan det mycket väl vara så, att en agent i Sverige har placerat ryktet i den turkiska sportpressen. Där vet man ju inget om Rodin och är givetvis intresserad av att skriva om potentiella nyförvärv nu under sommaren då inte så mycket händer.

Det här är väl snarast ett sätt för någon agent att få publicitet kring Rodin och om det faktum att han snart är tillgängligh. Med lite tur nappar någon klubb längre ner i seriesystemet på artikeln och undersöker saken närmare. Osv.

Jag tror dock att Rodins fotbolls-CV är lite för tunn för att det skall finnas något seriöst intresse ens från Turkiet. Han har ju knappt fått spela i ÖSK.

NA: ÖSK-anfallaren ryktas vara på väg till turkisk storklubb

Träningsmatch: IF Elfsborg – Örebro SK 2-1 (0-0)

Plats: Brahevallen, Visingsö
Tid: Torsdagen den 20 juni kl 13:30
Domare: Richard Sundell
På TV: Nej
Web-TV: NA sänder för sina Plus-kunder
Hockeykrock: Nej, gudskelov.
Twitter: @oskfotboll @IFElfsborg1904
Publik: Nja


2011 2012 2014 2015 2016 2017 2018 2018
ÖSK – Elfsborg 0-3 0-2 5-1 4-2 1-0 2-2 1-2
Elfsborg – ÖSK 3-0 1-0 1 -0 2-2 2-1 3-0 1 -0 4-2

Matchfakta.
46. 1–0 Marokhy Ndione
64. Spelarbyte: Viktor Prodell ut, Jake Larsson in
64. Spelarbyte: Daniel Björkman ut, Arvid Brorsson in
77. Spelarbyte: Martin Lorentzson ut, Helmer Andersson in
77. Spelarbyte: Michael Omoh ut, Rodin Deprem in
77. Spelarbyte: Filip Rogic ut, Adam Bark in
79. 1-1 Rodin Deprem (Nordin Gerzic)
80. 2-1 Anton Thorsson


ÖSKs ersättare: Mathias Karlsson (mv), Arvid Brorsson (64), Jake Larsson (64), Rodin Deprem (77), Helmer Andersson (77) och Adam Bark (77).
Spelare som saknades: Fabio de Sousa Silva (långtidsskadad), Daniel Björnquist (fraktur), Albin Granlund (frågetecken), Johan Mårtensson (rehab), Martin Broberg (rehab), Agon Mehmeti (rehab), Simon Amin (knäproblem) och Dennis Collander (symfys)


Laguppställning IF Elfsborg: Kevin Stuhr-Ellegaard (ht), Jesper Manns (63), Jon Jönsson (ht), Gustav Henriksson, Rami Kaib (ht), Robert Gojani (63), Simon Olsson (63), Deniz Hümmet (ht), Jesper Karlsson (ht) , Per Frick (ht), Pawel Cibicki (30)

Ersättare: Frederik Holst (ht), Filip Schyberg (ht), Simon Strand (63), Anton Thorsson (63), Joakim Engström (63), Samuel Holmén (ht), Kevin Kabran (ht), Marokhy Ndione (in ht – ut 70), Simon Lundevall (30), James Keene (70) och Tim Rönning (mv, ht)


190624. Svartvitt: Efterlängtat mål av anfallaren – men framtiden är oviss
190621. NA (Betalvägg): ÖSK-talangen hoppas på fler chanser – efter sköna målet
190620. NA (Betalvägg): ÖSK föll mot Elfsborg – Axel Kjäll ändå nöjd
190620. IF Elfsborg: Seger i träningsmatchen på Visingsö


NA (Betalvägg): Sporten sänder ÖSK:s match mot Elfsborg: ”Givet att göra allt för att få sända”

Silly Summer 2019: Var god vänta

I NA:s artikel om förutsättningarna för Carlos Strandbergs eventuella fortsättning hos ÖSK tar Fredrik Carlsson även upp statusen för övriga tre anfallare med utgående kontrakt. För Rodin Deprem och Adam Bark gäller att man väntar till senare i sommar innan man tar en diskussion om framtiden. Om Agon Mehmeti sägs egentligen inget alls mer än att han bara spelat en och en halv match i U21.

ÖSK brukar vara rätt aggressiva när det gäller kontraktssituationer för spelare man vill behålla. Med Arvid Brorsson för att ta ett åldersmässigt närliggande exempel tog man den första kontakten redan i vintras. Men för Deprem och Bark verkar inte någon kontakt alls ha tagits än så länge.

Rodin Deprem.
Rodin Deprem har hamnat i ett besvärligt läge. Carlos Strandbergs inlåning i sista minuten gjorde att hans möjligheter att spela centralt mer eller mindre försvann. Samtidigt har Jake Larssons genombrott inneburit att den offensiva platsen till vänster även den har varit upptagen. Det är där som jag tycker att Rodin i första hand skall spela. Han är inte den spelartyp som skall ligga längst fram och böka med storvuxna mittbackar.

För hans del väntar nog ÖSK i första hand på vad som händer med lånet av Strandberg. Samt möjligen även om man kommer att få ut något av Agon Mehmeti. Innan man har svaret på de frågeställningarna lär man inte veta vad man skall göra med Rodin.

Jag gillar verkligen Rodin och tror att han skulle kunna göra en hel del mål för ÖSK om han fick chansen. Men det har han inte fått. Elitfotbollen inte är rättvis och det finns bara några få platser en utespelare kan konkurrera om. Är de platserna upptagna blir det inget spel.

Axel Kjäll konstaterade när Carlos Strandbergs situation diskuterades, att en spelare i Carlos situation behöver mycket speltid. Detta gäller i ännu högre grad för Rodin, som bara fått nöja sig med träning och sporadiska U21-matcher.

Jag skulle gärna se att ÖSK förlängde med honom (1år plus ett optionsår). Och att han sedan lånades ut till en klubb i Superettan. Om han lyckas etablera sig på den nivån så borde han kunna få avtjäna sitt optionsår hos ÖSK med större möjligheter att få speltid. Om en spelare på allvar skall kunna konkurrera om en anfallsplats i ett allsvenskt lag skall han vara en dominerande spelare på Superettans nivå.

Adam Bark.
ÖSKs hantering av Adam Bark till A-truppen förvånade mig. Han fick ett A-lagskontrakt, men ingen förlängning av kontraktstiden. Vilket innebär att hans tid hos ÖSK fortfarande kan ta slut efter den här säsongen. Adams möjligheter att få speltid i A-laget är ännu mer begränsade än vad Rodins är. (Rodin går före). Men Adam kan i alla fall få speltid med U19-laget, vilket han också fått vid de tillfällen då de två truppernas scheman inte kolliderat alltför mycket. Men nästa år har han lämnat junioråldern och möjligheterna till matchfotboll försvinner mer eller mindre.

För Adams del skulle jag gärna se en lösning liknande den som jag hoppas på för Rodins del. Alltså förlängning (1+1) och en utlåning till lämplig klubb i Superettan. Kan han inte etablera sig på den nivån som 20-åring skall han inte heller ha någon plats hos ÖSK.

Agon Mehmeti.
Ännu vet ingen vad Mehmeti kan åstadkomma på en fotbollsplan i skarpa matchsituationer. Dessutom vet ingen om han kan hålla sig skadefri. Hittills har det väl inte sett så bra ut, men han har året på sig att visa, att värvningen var vettig.

Blir det inte bra spel och en skadefri höst blir det heller ingen fortsättning hos ÖSK. Mehmeti kom förmodligen in som ett tredje- eller fjärdeval, när ÖSKs misslyckats med att locka andra spelare till sig. En typisk sen värvning för att i alla fall ha något (om det skulle behövas). Spelaren har därför en hel del att bevisa under de 18 matcher som återstår av säsongen.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om Rodin Deprem, Adam Bark och Agon Mehmeti.