Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2018/19: Hur gick det sedan

Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.

Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.

Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.

För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.

Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.

Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.

NA (Betalvägg): Åtta spelare lämnade ÖSK – Två stjärnor hamnade i Saudiarabien, succédebuten och oväntade klubbvalet

Silly Winter 2018/19: Klubb klar för Kennedy

NA skriver, att Kennedy Igboananike nu har helt klart med en ny klubb. Han har skrivit ett kontrakt på ett och ett halvt år med den saudiska klubb Al Hazem från Ar Razz. I fortsättningen behöver ÖSK alltså inte fundera om han kommer att dyka upp till nästa träning eller ej.

Kennedys nya klubb ligger på nedflyttningsplats i den högsta ligan efter det att ungefär halva serien är spelad.

Inte så konstigt att det tar emot för hans nya klubb. Ar Razz ligger utslängd i öknen ca. 40 mil norr om Riyadh. Enligt Wikipedia uppgår stadens folkmängd till ca. 130.000. Befolkningsunderlaget för att kunna understödja ett bra fotbollslag är nog rätt begränsat.

Det mesta i Audiarabien kommer nog att var nytt och okänt för Kennedy. Men en sak kommer han nog att känna igen och det är vattentornet. VBB som byggde Svampen exporterade sedan sitt koncept till SaudiArabien. Mest känt är nog tornet i Riyadh, men även i Ar Razz finns det uppenbarligen en kopia. Klippet är från Al Hazems twitterkonto.

NA (Betalvägg): Efter spekulationerna – Kennedy lämnar ÖSK för spel i Asien

Silly Winter 2018/19: Kennedy mot ny klubb?

Aftonbladet skriver att Kennedy Igboananike är på väg att komma överens om ett kontrakt med en ny klubb. Någonstans i Asien.
Enligt uppgifter till Sportbladet är Kennedy överens med en klubb i Asien. Han kommer att åka dit de närmaste dagarna för att genomgå en läkarundersökning och komma överens om de sista detaljerna, skriver tidningen.

ÖSK verkar ha varit helt ovetande om Igboananikes planer och så sent som för någon dag sedan sades det från klubben, att han eventuellt skulle kunna dyka upp då träningen inleddes idag. Det gjorde han nu inte och tack vare Aftonbladets insats vet vi varför.

Det är väl inte utan att man dra vissa paralleller med hur ÖSK hanterade Anton Kralj. Efter det att han avslutat sin provträningsvecka brydde man sig inte om att informera honom om hur hans status var. Kennedy har i princip gjort samma sak. När han väl lämnade klubben brydde han sig inte om att hålla den informerad om hur hans planering såg ut. Vilket han i och för sig inte hade någon egentlig anledning att göra om han inte själv ansåg att det var en stor möjlighet att han skulle fortsätta med ÖSK.

Men så verkar det inte att bli. För ÖSK är det väl rätt så bra att nu få klarhet i att Igboananike inte kommer tillbaka. Det bör väl om inte annat frigöra en del av värvningsbudgeten för någon annan spelare.

På frågan om hur han ser på statusen på ÖSKs spelartrupp efter ”beskedet” från spelaren, säger Axel Kjäll till tidningen.
– Jag tycker vi har en väldigt bra och stark trupp, den är väldigt utvecklingsbar och samtidigt har vi rutinerade spelare. Vi tittar på att få in en eller några spelare till. Sen om det blir en, två eller tre spelare återstår att se.

En något förbryllande kommentar faktiskt. Nog borde man väl vid det här laget då försäsongsträningen dragit igång veta om det är en, två eller tre spelare man behöver fylla på med.

Aftonbladet: Kennedy nära klubb i Asien

Silly Winter 2018/19: Sköldmark om läget

Marcus Folkö Müntzing på Svartvitts redaktion har talat med Magnus Sköldmark om hur det går med arbetet att sätta samman en slagkraftig trupp inför det kommande spelåret.

Anton Kralj.
Ytterbacken tränade med ÖSK under en decembervecka. När NA följde upp saken var Kralj var besviken över att inte ha fått någon återkoppling från ÖSK. Något som Magnus Sköldmark verkar anse vara normalt.
Sköldmark: Min uppfattning är att vi hade en bra dialog med Anton under den tid han var här och att han tyckte att det var väldigt positivt och sen är det vår tidsrymd och våra parallella processer som har tagit längre tid och det gör att vägarna mellan klubb och spelare inte alltid möts. Det är så det fungerar och det är inget konstigt i sig.

Jag kan i och för sig förstå båda parter. Kralj gjorde av allt att döma bra ifrån sig under provträningsveckan, vilket också ÖSK av allt att döma bekräftade. Men efter det att han lämnat ÖSK har han inte hört något mer för klubben, vilket han säkert hoppades på. Sköldmark å sin sida tycks anse, att han inte gärna kan säga till Kralj, att han står på en reservplats i fall andra rekryteringar skulle misslyckas. Samtidigt vill han väl inte ”skrämma bort honom” ifall man trots allt skulle bestämma sig för att ge honom ett kontraktsförslag.

Denni Avdic.
ÖSK är helt klart intresserade av Avdic.
Sköldmark: Jag själv men även Axel har haft långa samtal med honom under den perioden. Vi vet vart vi har varandra
ÖSK har av allt att döma lämnat Avdic ett förslag som denne inte tycker är tillräckligt bra för att han skall anta det direkt. Förmodligen avvaktar han för att se om något intressantare dyker upp. Det har ju spekulerats om att AIK skulle komma med ett förlängningsförslag, vilket Avdic säkert skulle föredra. Men av allt att döma har inte AIK inte bestämt sig än.

Kennedy Igboananike.
Sköldmark: Kennedy är inte avskriven från vår sida. Vi kan inte utesluta att Kennedy spelar i ÖSK Fotboll 2019.
Igboananike verkar precis som Avdic avvakta för att se om inte något annat dyker upp som är intressantare. Det är väl något utanför Sverige som han hoppas på. Oklart om parterna kommit så långt att de vet var de har varandra (som det brukar heta).

Astrit Ajdarevic.
Sköldmark: Astrit är en härlig karaktär men vi vet att han har mer fokus på en annan landsdel i Sverige när det gäller vart han ska spela i dagsläget. Så det är egentligen det vi vet. Jag tror i och för sig att det i första hand är en ekonomisk fråga. Om det dessutom är så att Astrit i första hand skulle föredra en Göteborgsklubb av sociala skäl så blir det givetvis ännu dyrare att knyta honom till sig en tredje gång.

Försäljningar.
Sköldmark bekräftar att ÖSK jobbar på att få spelare sålda. Det pågår ett arbete med att marknadsföra spelare och det finns även agenter som vill marknadsföra våra spelare.

Svartvitt: ”Supportrarnas insamling betyder jättemycket för klubben” (Fast artikeln handlar knappt alls om insamlingen)

Silly Winter 2018/19: Igboananike, kommer eller kommer inte?

Vad Kennedy Igboananike har för framtidsplaner verkar det inte vara någon som riktigt vet. Möjligen inte ens fjolårets skyttekung. En som inte påstår sig veta något om saken är Magnus Sköldmark, som dock inte utesluter att anfallaren dyker upp då ÖSK drar igång försäsongen på riktigt kommande måndag.

Trots att 29-åringen inte har något gällande kontrakt med ÖSK säger Magnus Sköldmark att det inte är otänkbart att Igboananike dyker upp när ÖSK drar i gång försäsongsträningen på måndag.
– Jag har inte det sista i den frågan men det kan vi inte utesluta
, säger Magnus Sköldmark i NA:s Avdicartikel.

Tydligen har det varit lite hit och dit i kommunikationen mellan Sköldmark och spelaren. Utan att Igboananike kunnat lämnat något definitivt besked om vilket plan han bokat in sig på. Sköldmark lär väl inte stänga dörren helt – i alla fall inte innan Avdic är helt klar och kanske inte ens då.

Silly Winter 2018/19: ÖSK räknar inte med Tranberg men hoppas kanske på Igboananike

NA:s Fredrik Carlsson talade med Magnus Sköldmark igår.

ÖSK räknar inte med Viktor Tranberg.

ÖSKs låneavtal av Viktor Tranberg sträcker sig fram till årsskiftet. Han borde alltså utifrån sin kontraktsmässiga status vara på plats då ÖSK idag påbörjar decemberträningen.
– Vi utgår ifrån att han inte är på plats. Han har haft möjligheten att välja och det är möjligt att han tränar med Nordsjälland i Danmark, säger Magnus Sköldmark till Carlsson. Det låter väl ungefär som att ÖSK sagt till honom att det inte är någon idé för honom att återvända till Örebro, eftersom man ändå inte avser att lösa honom från hans kontrakt. Hade man avsett att göra det hade man tvärtom varit rätt angelägen att ha honom här.

Kennedy Igboananike fortfarande en möjlighet.

Magnus Sköldmark bekräftar, att man söker en välmeriterad anfallare.
– Vi letar efter en spelare som i den positionen ska vara en startspelare och då är det viktigt att han har en historik att ha varit en startspelare, konkretiserar Sköldmark.
Beträffande Kennedy verkar han inte helt ha försvunnit ur ÖSKs planer.
– Vi tittar på alternativ på positionen nummer nio och där är Kennedy Igboananike fortfarande ett alternativ förklarar sportchefen.

En märklig historia med Kennedy, tycker jag. ÖSK verkar ju ha varit så säker på att han skulle gå vidare, att de inte ens lämnade något kontraktsförlängningsförslag till honom. Något som dessutom inte verkade att bekymra spelaren det minsta.

Att han trots allt fortfarande anses som ett alternativ bör väl innebära, att det inte varit så lätt för honom att hitta ett nytt lag att spela för. I så fall kan han komma tillbaka till ÖSK, som verkar vara positiva till en fortsättning. Jag hoppas dock, att ÖSK samtidigt jobbar på alternativa möjligheter. Att göra sig beroende av om Kennedy kan fixa ett nytt lag att spela för eller ej verkar vara alldeles för riskabelt. Vill det sig illa blir det ingen alls.

NA (Betalvägg): Silly Season bloggen.

Igboananike: Det beror på hur allt ser ut

NA:s Fredrik Carlsson försökte efter matchen mot IFK Norrköping locka ur Kennedy Igboananike någonting om dennes framtidsplaner. Det gick väl på sin höjd så där.

Ditt kontrakt med ÖSK går ut efter säsongen. Hur ser framtiden ut?
– Det är en match kvar sedan får vi se vad som kommer att hända.

Känns det som att du blir kvar i ÖSK?
– Jag vet inte. Ingen aning. Det beror på hur allt ser ut. Just nu vet jag inte om jag kommer att bli kvar eller om jag kommer att dra. Vi får se efter säsongen.

Förs det diskussioner mellan dig och ÖSK?
– Jag vet ingenting. Jag håller fokus på ÖSK att försöka vinna matcher.

Helt klart är att Kennedy av någon anledning inte alls vill tala om sin framtid. Varför är svårt att säga. Kanske rör det sig bara om språkliga svårigheter – hans svenska verkar ju inte vara tillräckligt bra för att han skall kunna uttrycka sig någorlunda nyanserat. Eller så är han inte tillräckligt medietränad. Eller så vet han helt enkelt ingenting eftersom hans agent sköter allt. Eller någonting annat.

Annars kan man ju tycka, att en spelare med utgående kontrakt mycket väl kan förklara, att han undersöker olika möjligheter av vilka ÖSK är en. Det är ju ingen hemlighet att det är så det förhåller sig i de flesta av de fall där en spelare säger att han vill vänta tills efter säsongen med att diskutera sin framtid.

För egen del skulle jag faktiskt inte sörja speciellt mycket om Kennedy lämnade ÖSK efter den här säsongen. Visst, han är en mycket duktig målskytt som gör många mål. Men jag tycker samtidigt att hans närvaro på planen utarmar ÖSKs spel. Han deltar så gott som inte alls i kombinationsspelet utan ligger och lurpassar i backlinjen i väntan på att en chans skall dyka upp. Men ÖSKs framspelare är inte tillräckligt skickliga för att skapa de chanser han behöver.

NA (Betalvägg): Kennedys mål nära att säkra guldet åt förra klubben AIK

Silly Winter 2018/19: ÖSK vill behålla Igboananike

Det har under hösten varit lite till och ifrån beträffande Kennedy Igboananikes kontraktssituation. Spelaren har till synes beklagat sig via pressen över att han inte fått något nytt kontraktsförslag från föreningen.

Så är det inte, enligt ÖSKs Magnus Sköldmark. Till FotbollDirekt säger han, att man gärna vill behålla sin målgörare men att man är överens med Kennedy och dennes agent, att man skall vänta med framtidsdiskussionerna tills efter säsongen.

För mina ögon ser det väl ut som om det är spelaren snarare än klubben som bromsat. ÖSK brukar ju vara rätt ”snabba” på att lägga fram kontraktsförslag till spelare man vill förlänga kontraktet med. Kennedy säger att han inte fått något förslag än och om han inte fått det är det nog inte ÖSKs fel.

FotbollDirekt: Inga diskussioner i gång – men vill behålla Igboananike

Silly Winter 2018/19: Oklart om Igboananike

Kennedy Igboananikes kontraktsituation kommer upp igen. FotbollDirekt har frågat ÖSKs anfallare vad som händer och svaret har blivit ”ingenting”. Det vill säga, klubben och spelaren verkar ännu inte ha haft någon kontakt för att diskutera en eventuell fortsättning hos ÖSK.

Det här är en rätt märklig situation. ÖSK brukar ju normalt lämna kontraktsförslag till spelare man vill behålla, även om utsikterna att man skall komma överens verkar vara små. Nyckelfrasen i de sammanhangen brukar vara ”Vi vet var vi har varandra”. Säger spelaren, som hoppas på att få ett bättre kontraktsförslag någon annanstans, och ÖSK som hoppas att han inte skall få det.

Men i Igboananikes fall verkar man inte ens ha kommit så långt. För några veckor sedan var den här saken uppe och då sades det att man skulle sätta sig ned för att diskutera saken. Vilket alltså inte verkar ha skett (än).

Det är givetvis svårt att som en utomstående ha en uppfattning om vad som ligger bakom detta. Men en sak verkar väl ändå vara klar. Minst en av parterna tycks inte ha varit intresserad av en kontraktsförlängning. Jag har tidigare trott att det var Kennedy som inte ville förlänga, eftersom han varit helt inställd på att söka sig utomlands igen. I så fall kan ÖSK ha ansett, att det var lönlöst att ens försöka behålla honom.

Att det kanske inte är så lätt för honom att hitta det där braiga kontraktet utomlands kan vara orsaken till att han nu börjar ”gnälla” över att ÖSK inte har erbjudit honom en fortsättning. Han fyller 30 nästa år och med den åldern är det nog inte så lätt att hitta en bra ny klubb utomlands. Han vill väl ha en Plan B att ta till om Plan A skulle misslyckas.

Alternativt är det så att ÖSK verkligen inte vill behålla honom i truppen. Något som knappast kan ha att göra med vad han presterar på planen utan på något vid sidan av. Han kan ju vara besvärlig att ha att göra med. Hans övergång från Djurgården till AIK var ju inte konfliktlös och hans kontrakt med grekiska Veria tog slut innan det en hade påbörjats på allvar.

FotbollDirekt: Osäkerheten kring Kennedys avtal: ”Inte kommit något”

Silly Winter 2018/19: Igboananike väntar på ÖSK

ÖSK har sedan en tid tillbaka jobbat med kontraktsförlängningar för fyra spelare. Det rör sig om Michael Almebäck (nu klart), Sebastian Ring, Nordin Gerzic och Nahir Besara. Förutsättningarna att komma till skott beträffande Ring och Gerzic är nog rätt goda. De har nog inte så mycket annat att välja på – i alla fall inte Gerzic på grund av åldern. När det gäller Besara verkar statusen vara ”Vi vet vad vi har varandra”. Dvs. att ÖSK presenterat ett erbjudande som Besara tycker är för lågt, men att han håller dörren öppen ifall det inte skulle dyka upp något bättre. Påminner en del med hur man behandlade Robert Åhman-Perssons utgående kontrakt för några år sedan. Då RÅP ville till Kina, men hamnade i Portugal.

Däremot har det varit påfallande tyst om Kennedy Igboananike, som även han har ett utgående kontrakt. ÖSK tycks inte ha varit i kontakt med honom för att ens prata igenom hans situation och hur ÖSK ser på en eventuell förlängning. Jag har hela tiden trott att detta beror på att Kennedy på ett tidigt stadium förklarat att han ville vidare i sin fotbollskarriär efter de två åren med ÖSK. Annars ter sig ÖSK passivitet väldigt märklig.

I en intervju med NA ”beklagar” sig nu spelaren över att han inte hört något från klubben.
– Det är ÖSK som bestämmer om jag ska vara kvar eller inte. Jag håller bara fokus tills säsongen är slut. Jag har inte fått något bud eller svar från dem så det är klubben som måste ta ansvar för det, kommenterar han sin situation.

Det låter väl närmast som om han och möjligen även klubben räknat med/hoppats på att kunna lämna klubben under sommarens transferperiod. Nu, när inget realiserats, vill han ha ett besked hur klubben ställer sig till en eventuell förlängning. För att få veta hur alternativet stanna kvar i ÖSK ser ut. Kennedy fyller 30 nästa år och det börjar väl bli svårt för honom att hitta bra erbjudanden på den internationella spelarmarknaden.

ÖSK har väl i det här fallet två överväganden att göra. Dels hur mycket man är villig att låta en förlängning kosta. Dels hur länge ett eventuellt erbjudande skall vara giltigt. De vill säkert ha så stor handlingsfrihet som möjligt då nästa års trupp skall utformas. Då kam man inte vänta ”hur länge som helst” på att Igboananike skall bestämma sig.

NA (Betalvägg): ÖSK:s stjärnanfallare snart utan kontrakt – Kennedy om tystnaden: ”Allt hänger på klubben”

Från ÖSKs sida bekräftas (något senare), att man avser att diskutera framtiden med spelaren.
– Självklart är det så. Han har tuff period bakom sig med skada. Men vi ska sätta oss ner och diskutera vår relation med varandra, säger Magnus Sköldmark till tidningen.

Ordvalet ”diskutera vår relation” låter ju i och för sig lite märkligt, om det nu verkligen var så Sköldmark sade och menade.

NA (Betalvägg): ÖSK:s plan för anfallsstjärnan – ska träffas för att diskutera framtiden

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com.