Sebastian Ring fick lov att lämna sin polska klubb Wisla Krakow redan efter 6 månader. Den polska klubben blev nedflyttade och en kontrakt i Rings kontrakt utlöstes, vilket gjorde att klubben kunde avsluta kontraktet i förtid. (Eller något åt det hållet – det kan ju ha varit Ring som bröt kontraktet också).
Nu har han hur som helst den före detta ÖSKaren gjort klart med en ny klubb. Under de kommande två åren kommer han att spela för franska Amiens FC, som återfinns i andraligan.
𝑆𝑒𝑏𝑎𝑠𝑡𝑖𝑎𝑛 𝑅𝐼𝑁𝐺 𝑒𝑠𝑡 𝑎𝑚𝑖𝑒́𝑛𝑜𝑖𝑠 !
✍️ L’Amiens SC est heureux d’annoncer l’arrivée du latéral gauche pour deux saisons. Formé en Suède, il signe libre en provenance du Wisla Krakow.
Kalmar FF kunde för några dagar meddela, att Jonathan Ring återvänder till klubben efter två lyckade år i Djurgården följt av ett tredje, som inte var tillräckligt bra för att motivera en kontraktsförlängning.
Det här innebär bland annat, att för första gången så kommer de två Ring-bröderna Jonathan och Sebastian att samtidigt spela i samma lag.
Nya klubbfärger för Sebastian Ring. (Foto Kalmar FF).
Storebror Jonathan har redan gjort det och nu gör lillebror Sebastian samma sak. Alltså skriver på för Kalmar FF. Vägarna dit har dock varit olika. Medan Jonis överbryggade avståndet från ÖSK till KFF med hjälp av några år i IFK Värnamo under Jonas Therns ledning blev det för Sebbes del en kortare och förmodligen inte lika lyckad överbryggningsperiod.
Efter ett år i den engelska nivå-4 klubben Grimsby kom han och klubben överens om att det bästa nog var att man gick skilda vägar. Vilket brukar vara en vänlig omskrivning för att någon fått sparken/blivit utköpt. Sebastian spelade knappt alls under hösten och att han tvingades lämna kom väl egentligen inte som någon större överraskning.
För hemvändande utlandsproffs är dock den svenska transfermarknaden mycket positiv. För så gott som alla som kommer hem igen någorlunda hela och krya finns det i allmänhet någon klubb som är villig att försöka återuppväcka den talang som inte riktigt fått utlopp i Utlandet.
Så även i det här fallet. I Kalmar kände man sig dessutom säkert extra motiverade att ta in Sebastian med tanke på hur väl man lyckades med Jonathan. Kalmars situation verkar väl vara rätt utsatt, såväl sportsligt som ekonomiskt och organisatoriskt. Därför passade det säkert väldigt bra när det dök upp en bollsäker vänsterkantsspelare mer eller mindre ur tomma intet. Fast intet kanske inte var så tomt ändå. I en artikel på Kalmars webbplats, säger Sebastian, att han har haft kontakt med klubben sedan i somras. Visste han redan då vartåt det barkade?
Jag antar, att han även hade kontakter med ÖSK eller att ÖSK hade kontakt med honom. Alla sportchefer brukar ju säga att de har kontakt med intressanta spelare utomlands. Givetvis med baktanken att kunna locka in dem i den egna fållan om en möjlighet skulle erbjuda sig.
Någon plats i ÖSK fanns det nog inte den här gången. Det är redan alldeles för många försvarsspelare som konkurrerar om en plats i backlinjen.
Sebastian Ring i Grimsbys klubbdress (foto: Grimsby Town FC)
Engelska Grimsby Town Football Club skriver idag på sin webbplats, att de kommit överens med Sebastian Ring, ÖSKs föredetting, om att avbryta dennes kontrakt i förtid. Det är väl ungefär så det brukar stå när någon spelare lösts ut från återstoden av sitt kontrakt. Efter ett förhållandevis lyckosamt första halvår med rätt mycket speltid har det blivit betydligt sämre med detta sedan den nya säsongen inleddes i höstas. Ofta har Ring inte ens funnits med på bänken. Jag har trott att det berodde på att han varit skadad, men så var det alltså inte.
Ring värvades till den engelska nivå-4 klubben (League 2) av Michael Jolley, som under en kortare period tränade AFC Eskilstuna. Jolley fick sparken från Grimsby för lite drygt en månad sedan, vilket väl bidrog till att Rings framtid i klubben blev ännu mera osäker.
(Till skillnad mot NA tror jag inte, att det var Ring som bröt kontraktet med Grimsby utan att det var tvärtom [även om det sägs ha varit ömsesidigt]).
Sebastian Rings statistik från soccerway.com.
När Ring lämnade ÖSK i januari förra året hade han tackat nej till ett kontraktsförslag som innebar en förlängning. Han var väl framför allt missnöjd med att inte känna att han hade en någorlunda säker startplats utan fick finna sig i att flyttas omkring mellan bänk och olika platser i laguppställningarna. En användbar spelare som inte lyckats göra någon plats till sin egen.
Att det skulle bli en återkomst till ÖSK är väl i dagsläget väldigt tveksamt. ÖSK har redan för många spelare i truppen och för platserna till vänster har man Wright, Björkman, Hjertstrand samt på sätt och vis även Granlund tillgängliga.
Fredric Karlsson på NA har gjort en genomgång av hur det hittills gått för de ÖSKare som lämnade klubben efter fjolårssäsongen. Detta var väl tänkt att bli NA:s huvudnummer för dagen i tidningens ÖSK-satsning, men sedan briserade som bekant en lånebomb.
Åtta spelare har lämnat klubben. Ja, Brendan Hines-Ike gjorde det redan förra sommaren, men ändå. Brendan är väl också den spelare som det gått bäst för. Han är mer eller mindre ordinarie i sitt lag, har utöver sitt försvarsarbete stått för tre målvgivande passningar och gjorde i den senaste omgången ett riktigt snyggt mål.
Hyfsat har det väl också gått för Kennedy Igboananike som i alla fall gjort tre mål på nio matcher för sitt bottenlag i den saudiarabiska ligan. Hyfsat får väl även omdömet blir för Sebastian Ring som gjort vänsterbacksplatsen till sin i engelska Grimsby. Frågan är bara hur man skall värdera spel på den engelska fjärdenivån.
För trion Victor Sköld, Isaac Boye och Alfred Ajdarevic är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Örgryte har spelat en match och Sköld gjorde deras mål i en 1-1 match, men det krävs fler mål innan det går att komma med något slutgiltigt omdöme. För de två pojkarna börjar deras seriespel först den här helgen så för deras del får vi avvakta innan det blir dags att tycka något.
Mindre bra har det gått för Nahir Besara som bara fått spela knappt 300 minuter och ännu inte gjort något mål. Kanske inte så förvånande. Besara verkar till skillnad mot den mer robuste Igboananike vara rätt känslig och beroende av en harmonisk miljö. Det fick han inte i Turkiet och det har han inte fått i Saudiarabien. I Örebro däremot trivdes han och presterade.
Sämst har det tyvärr gått för danske Viktor Tranberg. Han har inte kommit närmare spel än en gång på bänken.
Fotbollskanalens Jesper Thedéen har intervjuat Sebastian Ring om hur det är att spela i Grimsby och om varför han valde att lämna ÖSK. En läsvärd artikel som väl bekräftar känslan om varför han lämnade ÖSK.
Det var speltiden eller kanske snarare bristen på den som avgjorde. Under fjolåret fick han spela en hel del även om det mot slutet av säsongen mest blev som vikarierande vänstermittback. I år blir den positionen inte tillgänglig på samma sätt samtidigt som han i konkurrensen om wingbacksplatsen nog hade tvingats släppa Granlund och/eller Rogic före sig. Tråkigt på sätt och vis eftersom Ring hade en av truppens bästa vänsterfötter. Men tränarteamet prioriterade andra egenskaper.
Att gå från Allsvenskan till engelska fjärdeligan är onekligen en ny karriärväg för svenska fotbollsspelare. Det skall bli intressant att följa hur det går för Ring och om han kan arbeta sig uppåt i seriesystemet. Det är väl det han hoppas på.
Samtidigt innebär väl de engelska planerna att isolera sig genom utträdet ur EU-samarbetet, att den vägen kanske stängs redan senare i år. Ett huvudsyfte med Brexit är ju att stänga den brittiska arbetsmarknaden för oreglerad arbetskraftsinvandring. Och det borde väl gälla fotbollsspelare också.
NA:s Jonas Brännmyr har talat med Sebastian Ring om vad som låg bakom klubbytet från ÖSK till den engelska nivå-4 klubben Grimsby Town. Det visade sig vara ungefär vad som sipprat ut redan tidigare. ÖSK erbjöd spelaren ett treårskontrakt, men Ring ville även ha ”garantier” på att han skulle känna sig säker på att få mer speltid.
Under 2018 spelade han ju faktiskt en hel del, men det var ofta som mittback på grund av Arvid Brorssons skada och försäljningen av Brian Hines-Ike. Med kontrakten för Fabio och Daniel Björkman klara var det väl inte så troligt att den möjligheten skulle finnas kvar. Samtidigt som både Filip Rogic och Albin Granlund konkurrerade med honom om wingbackplatsen till vänster. Och båda de två går nog före om än av olika anledningar.
Så Ring insåg nog att han var alltför långt från en säker startplats och därmed var det inte intressant att förlänga med ÖSK.
Kontraktet med Grimsby ser han i första hand som en avstamp för ytterligare avancemang i det engelska ligasystemet.
Sebastian Ring skrev på för Grimsby Town. (Foto: Grimsby Town FC/Sam Strandt)
Det har ryktats om Sebastian Rings övergång till Grimsby Town FC ett tag. Så när nu allt är klart kommer det inte längre som en överraskning. Idag (eller möjligen redan igår) skrev Sebastian Ring på ett 18 månaders kontrakt med den engelska nivå-4 klubben. Spelklar kommer han att vara från och med den 1 januari då det engelska transferfönstret öppnats.
Redan före jul spekulerades det om att Sebastian Rings nästa klubbadress skulle kunna bli engelska Grimsby Town. En klubb som för närvarande återfinns i mitten av League 2, som är den lägsta av fyra engelska professionella serier. Ring ryktades ha besöket staden och klubben och till Grimsby åker man knappast bara sådär.
Nu skriver Expressen att en övergång verkar att vara nära. Det engelska transferfönstret öppnas ju på andra sidan nyåret, så ett slutgiltigt kontraktsskrivande ligger så att säga i tiden.
Nu kan SportExpressen avslöja att Sebastian Ring återigen är på plats i England. Den här gången för att skriva på för klubben, något som kan bli klart inom de närmsta dagarna. Enligt SportExpressens uppgifter är avtalet på 1,5 år, skriver tidningen.
Om valet av klubb är något överraskande (för att uttrycka sig försiktigt) så är det inte alls lika överraskande att han valt att inte förlänga med ÖSK. Ring ville av allt att döma ha ”garantier” på en startplats (eller i alla fall speltid) – något som ÖSK i dagsläget inte kan erbjuda. Värvningen av Daniel Björkman till den lediga men konkurrensutsatta mittbacksplatsen var nog det som definitivt stängde dörren för Ring. Fast han verkade ju ha bestämt sig långt tidigare.
Fotboll för Grimsby Town är väl knappast något som Sebastian Ring ser som slutpunkten för sin fotbollskarriär. Men han kanske hoppas på att det kan bli det första trappsteget i en klättring uppåt i det engelska seriesystemet.
Samtidigt kan jag inte låta bli att undra vad som kommer att hända efter den 29 mars. Då kommer Storbritannien att lämna EU och EU:s fria arbetsmarknad och det kommer inte att finnas några gratisplatser för fotbollsspelare. Vilka regler som kommer att gälla därefter är det ingen som vet eftersom något avtal med EU ännu inte är klart. Vill det sig riktigt illa han kan bli tvungen att resan hem igen.
Rapporter idag om att Sebastian Ring skulle kunna vara på väg till England. Enligt NA och även den engelska lokalpressen är han av intresse för League 2-klubben Grimsby Town FC. Han skall i alla fall ha varit där tillsammans med sin agent.
Det låter väl rätt så märkligt, men kunde hans bror söka lyckan i Turkiet kan han kanske göra det i England. Han vet väl i alla fall att om han misslyckas kan han alltid komma tillbaka och får lön av och speltid i någon svensk klubb. Hemvändare är av någon oklar anledning oftast extra intressanta.
Grimsby spelar i den lägsta av de fyra engelska proffsdivisionerna. Såvitt jag vet är spelarna på den nivån i allmänhet inte heltidsproffs utan måste för att försörja sig även ha ett ”riktigt” arbete vid sidan av.
En komplicerande faktor är dessutom Storbritanniens utträde ur EU som förmodligen kommer att inträffa om lite drygt tre månader. Då upphör den fria rörligheten mellan EU och Storbrittannien att gälla. Vilken invandrarstatus han kommer att ha efter utträdet är väl på det hela taget fortfarande oklart, eftersom det inte finns något avtal än som reglerar detta.