Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Regionserierna klara

Information om den kommande säsongens regionspel för klasserna P15 och P16 finns nu tillgänglig hos ÖLFF.

I den äldre pojkklassen dubblerar ÖSK sin närvaro och har utöver det lag som deltar i Pojkallsvenskan Elit Mellersta detta år även anmält ett lag till den regionala serien. Något som visar vilken bredd man numera har i ungdomsverksamheten. Den första serieomgången i P16 spelas för ÖSKs del redan den 27 mars och serien håller på till den 22 oktober. Motståndarna till ÖSK kommer från Carlstad United, IFK Eskilstuna, IFK Norrköping, IFK Sunne, Karlslunds IF, Köping FF, Motala AIF, Nyköpings BIS,Värmbols FC samt Västerås SK.

Killarna i P15 skulle egentligen inte ha fått vara med i den regionala serien eftersom placeringen i distriktet P14 Elit klass förra året inte var tillräckligt bra. Men efter ett återbud från ett av de lag som kvalade in, så finns man ändå med då spelet drar igång. Truppen ser dessutom starkare ut än förra året eftersom det har kommit in en del nya spelare från andra klubbar i Örebro. Klassen är uppdelad i en östlig och en västlig serie där ÖSK återfinns i den västra tillsammans med konkurrenter från BK Forward, Carlstad United BK, Degerfors IF, FBK Karlstad, IFK Kumla, IK Arvika, IK Brage, Köping FF och Motala AIF. Seriespelet börjar den 2 april och pågår till den 22 oktober.

Pojkallsvenskan ”lottad”

Pojkallsvenskan, där ÖSK i år till hör gruppen Elit Mellersta, har nu fått sitt spelprogram fastställt. Det blir en lång säsong för killarna som spelar den första matchen den 9 april på Ekäng. För motståndet står Örgryte IS. Säsongens sista match före ett eventuellt slutspel avgörs den andra oktober. Då i Göteborg mot samma motståndare.

Utöver ÖSK och Örgryte deltar även Carlstad United, Djurgården, GAIS, Hammarby IF, IFK Norrköping, IFK Uddevalla, Jönköpings Södra, Sköndals IK, Ursvik IK och Älvsjö AIK i serien.

Svenska Fotbollförbundet: Pojkallsvenskan Elit Mellersta

 

Pojkallsvenskan Elit nästa år

Värmlands Folkblad har lagt ut ett förslag till hur de värmlänska serierna skall se ut nästa år. Så där lagom intressant, tycker bloggen (alltså inte alls). Intressantare är det dock att även förslaget till hur pojkallsvenskan skall spelas nästa år lagts med. Av detta framgår att ÖSKs lag flyttas upp ett snäpp till ”Pojkallsvenskan Elit Mellersta” år 2011. Tyvärr skedde det inte helt och hållet av egen kraft – Carlstad United pressade sig ju förbi i seriespurten. Men efter att det uppstått en vakans gick budet till ÖSK Ungdom, som alltså tackade ja till erbjudandet om uppflyttning. Om förslaget antas så kommer nästa års motståndare att komma från följande klubbar:

IFK Uddevalla, Gais, Örgryte, Jönköping Södra, Ursvik (Sundbyberg), Hammarby, Djurgården, Sköndals IK, Älvsjö AIK,  Carlstad United BK, Örebro SK, IFK Norrköping

ÖSKs svartvita färger kommer att försvaras av P95-orna, som så framgångsrikt vann både grundserie och slutspel i den regionala serien i år.

Svartvit fotboll den 4. september

A-truppen har träningsledigt idag.

ÖSK Ungdoms div 2-lag hoppas kunna ta poäng mot Nyköpings Bissar. Matchen startar kl. 13:00 på Behrn Arena.

ÖSK Söders damlag spelar årets tuffaste bortamatch, när de på Fröjevi möter Frövi IK kl 12:00 idag. ÖSKarna klarade redan i den förra omgången av att kvalificera sig för spel i div 2 nästa år. Frövi är den tuffa konkurrenten, som ligger tvåa i tabellen – om än 12 poäng efter. Här handlar det inte bara om poäng utan minst lika mycket om prestige.

Resultat: Söders damer fortsatte att vara såväl obesegrade som o-oavgjorda när de i seriens 12:e omgång besegrade Frövi IK med 4-1.


ÖSK Söders andralag går upp emot Bobby BK på Mellringe IP kl. 15:00. Lagen ligger precis (Bobby BK) resp. nästan precis (Söder) över nedflyttningsstrecket, så de har en hel del att spela för. ÖSK Söder vann vårmötet med klara 3-0. Laget har sett stabilare ut under hösten och bör ha en bra möjlighet att bättra på tabellpositionen i eftermiddag.

Målen mot Bobby BK gjordes av Hannes Botvidsson, Elvir Asic och Shazada "Shazze" Akbari.

Resultat: ÖSK Söder vann den viktiga bortamatchen mot Bobby BK med 4-2.


I pojkallsvenskan spelar ÖSKs lag bortamatch mot FBK Karlstad. Matchen spelas på FBKs fina anläggning Örsholmens IP med avspark kl 17:00. ÖSK är serieledare och FBK ligger sist av de lag som är kvar i serien. ÖSKs situation i serien har förstärkts under veckan, eftersom Carlstad Uniteds målskillnad krympts betydligt på grund av att IK Oddevold uteslutits. CU ligger tre poäng efter, men har en match mindre spelad. Deras målskillnad är dock numera bara 2 mål bättre. ÖSK får tillbaka Joakim Åberg och Mirza Basic i laget efter det att skador förhindrat spel under hösten för dem. Efter den vemodiga insatsen mot Carlstad United förra helgen har ÖSKarna en hel del att bevisa.

Resultat: ÖSK vann med 4-0. För en matchrapport, se kommentaren.


På Trängen spelas en intressant match kl. 15:00. BK Forward med en hel del fd. svartvitt i sitt lag möter borlängelaget Dalkurd. Med de senare spelar Mirza Jelecak och Nedim Halilovic, två av ÖSKs föredettingar. Båda spelarna bidrog år 2006 i hög grad till att det tvångsnedflyttade ÖSK kunde återta sin rättmätiga allsvenska plats efter två år i Superettans fotbollsöken.

Resultat: Forward vann med 4-0, så det tycks inte ha varit någon lyckad dag för våra fd. ÖSK-hjältar. Två av Forwards mål gjordes av Robin Ingvarsson och ett av Herish Kuhi, så det vart lite före detta svartvitt i målprotokollet ändå.

Svartvit fotboll den 12. juni

Idag spelar ÖSKs två yngsta representationslag i sina resp. serier och ÖSK Söder gör en kort resa norrut.

Det pojkallsvenska laget reser till Karlstad och Våxnäs för match mot Karlstad BK. ÖSKs killar leder för närvarande serien med 4 poäng. Motståndarna är ett av de bättre lagen i mittskiktet och har så här långt vunnit fyra matcher och förlorat lika många.

Martin, Lucas, Mirza och Haris (Foto: Patrick Ingvarsson)

Resultat: ÖSKs pojkallsvenska lag försvarade ledningsförsprånget genom att besegra Karlstad BK med 5-2. Efter en första halvlek med enligt rapporter väldigt dåligt spel och 1-0 underläge fick laget bättre fart i andra halvlek och fick till slut med sig ett komfortabelt slutresultat hem till Örebro. För målens svarade målvakten (!) Martin Ingvarsson (som ju ibland hoppar in som anfallare), mittbacken och lagkaptenen Lucas Oskarsson, anfallaren Mirza Basic och mittfältaren Haris Karahmet (2).


ÖSK-laget i den regionala P15-serien har vid det här laget skaffat sig ett ännu bättre grepp om sin serie. Laget ligger åtta poäng före Forward och nio poäng före Karlslund och Carlstad United. KIF har dock en match mindre spelad och kan alltså hämta igen en del av försprånget. Det är just Karlslund som kommer att stå för motståndet i eftermiddag. Lagen möts kl 15:15 på Ekängs konstgräs. En viktig match för ÖSK att vinna för att inte det jagande kopplet skall kunna ta in på serieledarna. Att ÖSK visar respekt för motståndet framgår av att man låter Lukman Murad och Filip Albertsson (båda sjuka förra veckan) ta den här matchen i stället för att följa med det pojkallsvenska laget till Karlstad.

Tre viktiga kuggar i ÖSKs vinstmatch mot Karlslund. Andreas Nydahl täppte till vänsterkanten, Lukman Murad gjorde två och låg bakom det tredje, Benjamin Noorsay slog säkert straffen som säkrade hemmasegern.

Resultat: ÖSKs 15-åringar besegrade i en match i regionalserien Karlslund med siffrorna 3-1. De till synes klara segersiffrorna berättar dock inte hela sanningen om matchen. I princip skulle man nog kunna säga att det stod och vägde ända fram till slutminuten då Benjamin Noorsay säkert fastställde slutresultatet på straff efter det att Lukman Murad blivit fälld i straffområdet.

Inte så oväntat var det även Lukman, som låg bakom ÖSKs två första mål i matchen. Efter det att Karlslund tagit en tidig ledning kvitterade han genom en klockren bicykleta snett utifrån och gav dessutom ÖSK ledningen genom ett hårt pressat skott från straffområdesgränsen efter det att han hittat en lucka i gästernas försvarslinje.

Efter 2-1 målet tog KIFarna i viss mån över initativet och pressade tidvis ÖSKs försvar rätt hårt. Hemmaspelarna stod dock rätt och kunde försvara sitt mål. Jonathan Herbst som nog såg en smula passiv på KIF-målet (ett inlägg/skott som hittade in vid bortre) stod även han rätt och gjorde några riktigt svettiga och kritiska räddningar, som höll ÖSK kvar i ledningen. Dessutom sköt man oftast rätt dålig från Karlslunds sida. Bra i ÖSK var givetvis hela laget (eftersom man vann), men vänsterbacken Andreas Nydahl och det hårt arbetande mittfältet (Filip Albertsson, Markus Moore och Isak Olsson) förtjänar också att nämnas.


Även ÖSK Söders andralag är i elden och möter på Lillåvallen Lillån FK i div 7 Mellersta. Det här blir på sätt och vis en topp-mot-botten match. Serien är klart skiktad med ett gäng lag i toppen och de andra på den nedre halvan. Lillån ligger sämst till på den övre halvan och ÖSK Söder bäst till på den undre. Trots att bara en plats skiljer lagen åt så är poängskillnaden hela fem poäng, vilket är väldigt mycket efter sex omgångar. ÖSKarna kommer med segrar och åtta gjorda mål i bagaget från de två senaste matcherna efter en trög inledning på serien. Förhoppningsvis finns det energi kvar för en tredje seger på raken.

Resultat: Det verkar ha gått rätt så hett till då Lillån besegrade ÖSK Söders andralag med matchens enda mål. ÖSK tilldömdes fyra gula och ett rött kort medan Lillån begränsade sin kortskörd till ett av vardera sorten.

Pojkallsvensk arbetsseger

Efter en del besvär i första halvlek kunde ÖSKs pojkallsvenska lag lägga ytterligare en obesegrad match till handlingarna. Det flyter på bra för laget som nu har bokförts för fem vinster och ett oavgjort resultat. Första halvlek präglades av ett påtagligt för att inte säga på gränsen till totalt spelövertag.  Ändå fick laget lov att gå till halvtidsvila utan några anteckningar i målprotokollet. FBK med en 4-2-3-1 uppställning försvarade sig bra medan ÖSK som spelade 4-3-3 inte verkade hitta den rätta mågörardyrken.

Med en något mera offensiv uppställning i andra halvlek fick ÖSK bättre tryck mot FBK-försvaret. Det första målet kom redan i den andra halvlekens andra minut, då kaptenen och numera mittbacken Lucas Oskarsson nickade in en väl avvägd frispark från Haris Karahmet. Påspädning i målfabrikationen blev det sedan genom Lukman Murad efter bra förspel av Mirza Basic och Julius Jadling. Lukman fick boll i straffområdet, felvänd och med en försvarare i ryggen. En önskeposition för teknikern Lukman, som enkelt vänder upp och sätter bollen utom räckhåll för målvakten. Mirza Basic ser avslutningsvis till att hålla sin 100-procentiga målgörarfacit intakt genom att bryta fram centralt och sätta bollen mellan den övergivne FBK-målvaktens ben.

På det hela taget en trevlig match, där ÖSKarna – även om inte spelet klaffade hundraprocentigt – kunde mala ner motståndet och säkra en 3-0 seger. Bra insatser utöver nämda spelare även av det betongsäkra mittbacksparet Lucas Oskarsson och Joakim Åberg. På mittfältet jobbar David Johansson över stora ytor och Filip Albertsson hittar oftast smarta passningar när han väl släpper bollen. Till vänster fick Benjamin Andersson-Westergård övertag på sin ytterback  och hade en del otur när de möjligheter han skapade inte resulterade i något mål.

Eftersom tvåan Carlstad United i går förlorade mot Heimer utökade ÖSK sin ledning i serien och är nu fyra poäng före tvåan CU.

Matcher idag (23 maj)

ÖSKs P16/P17 har tre lag i seriespel och de har matchats flitigt den senaste veckan. Idag är två av lagen i elden.


Det pojkallsvenska laget har tidig avspark på Behrn Arena. Redan kl. 10:15 börjar matchen mot FBK Karlstad. ÖSKarna är serieledare på tretton poäng efter fem omgångar. Motståndarna FBK hittar man i tabellmitten med sju. Eftersom serietvåan Carlstad United lite oväntat fick stryk i sin match igår har ÖSKarna ett utmärkt tillfälle, att utöka sin ledning om man kan besegra sina motståndare. Vilket man bör kunna göra med tanke på vad lagen presterat hittills.
Resultat: 3-0 (se separat artikel)


Andralaget, som spelar i div 8 Östra under beteckningen ÖSK 2, har haft en rätt motig säsongsinledning och förlorat sina två första matchen. En ny möjlighet att ta poäng har laget   i eftermiddag då man möter Lillkyrkas andralag, som inte heller tagit några poäng i sina två försök. Matchen spelas på Ekängs nyanlagda konstgräsplan med start kl. 14:15. Förmodligen den första matchen som spelas på denna plan.

Resultat: 1-2


Andra paret ut på konstgräset blir ÖSK Söder lag 2 mot Hidingsta lag 2. ÖSK Söders lag med många 17-åringar är i poängbehov efter en oavgjord och två förlustmatcher. Hidingsta har vunnit en och förlorat två. Matchen börjar kl. 17:30
Resultat: 2-3. ÖSKarna hade förtjänat en poäng , men bollen rullade inte deras väg.


ÖSK Söders damlag har redan kopplat ett visst grepp i sin div 3-serie. Obesegrade och med målskillnaden 19-2 efter fyra omgångar skall man i eftermiddag försöka utöka segersviten till fem genom att besegra Lillån FK på Lillåvallen. Avspark kl. 17:00. Motståndarna ligger trea i serien men ändå hela sju poäng efter ÖSKarna.
Resultat: Lillån ligger nu 10 poäng efter ÖSK Söder, som vann matchen med 3-0.


Bilder från Heimer – ÖSK

Jan Sundelius epostade över en del bilder från dagens match i pojkallsvenskan mellan Heimer och ÖSK. Fotograf är Fredrik Thuresson. Bloggens flugsnappare tycker att det är jätteroligt att få denna typ av bidrag och ser fram emot fler bilder med svartvita fotbollsspelare före, under eller efter matcherna.

Mirza Basic gör mål i varje match. Idag blev det två till, vilket tog honom till toppen i skytteligan med totalt sju mål på fyra matcher.

Haris Karahmet med fokus på bollen.

David Johansson med driv i steget. Sebastian Lööw är redo att ge understöd och i bakgrunden skymtar mittbackarna Lucas Oskarsson och Joakim Åberg.

Stefan Hannasson hårt uppvaktad av västgötar.

Glada ÖSKare efter ett av kapten Oskarssons två nickmål. Från vänster till höger: David Johansson, Haris Karahmet, Lucas, Joakim Åberg och Julius Jadling.

Julius Jadling och Stefan Hannasson försöker erövra bollen. I bakgrunden Erik Sundelius.

PAL-laget krossade Adolfsberg

ÖSKs pojkallsvenska lag mötte tidigare idag Adolfsbergs IK. Resultatet blev en förkrossande seger med 11-0 efter det att laget lett med 3-0 i halvtid. När andra halvlek började bytte ÖSK sedan in Lukman Murad och Filip Albertsson, som matchades lite försiktigare med tanke på att de spelade med P15-laget i den regionala serie så sent som i förrgår. När AIKarna sedan mer eller mindre på en gång fick en av sina spelare utvisad efter två gula kort, så var det definitivt kört för förortslaget. Humöret var nog dessutom nedsatt efter en straffmiss i slutet av den första halvleken. Ja, det kanske inte var någon miss utan en bra prestation av ÖSKs målvakt Martin Ingvarsson, som läste rätt och hann ner för att blockera skottet.

Det här laget ser riktigt gediget ut och visade inte upp några svaga sidor. Mittbacksparet Lucas Oskarsson och Joakim Åberg är väldigt solida. Ett löpstarkt mittfält dominerades allt mer ju längre tiden gick av Haris Karhamet och längst fram producerades det ju mål på nästan löpande band. Lukman Murad är alltid svårfångad och han hade god hjälp av först Mirza Basic och sedan Jesper Welin.

ÖSKs målgörare:
Mirza Basic 3
Jesper Welin 2
Lukman Murad 2
Erik Sundelius 1
Benjamin Andersson Westergård 1
Julius Jadling 1
Stefan Hannason 1

Flera matcher idag

Det är inte bara ÖSK som spelar allsvensk fotboll idag. Detsamma gäller ÖSK Ungdoms pojkallsvenska lag som idag kl. 19:00 möter BK Forward på Trängen. Trist när det blir den här typen av kollisioner. Årets lag är nämligen välspelande och trevligt att följa. Dessutom finns det några riktigt duktiga fotbollsspelare i laget. Hur styrkeförhållandet gentemot Forward ser ut lär vi veta efter kvällens möte. ÖSK spelade oavgjort i den första omgången (3-3 borta mot Mellerud), medan Forward vann med klara 4-0 mot Adolfsberg.

Tillägg: ÖSK vann med 2-0. Se Jan Sundelius kommentar för detaljer.

ÖSK Söder spelar sin hemmamatch i den andra omgången av Närkesfyran på konstgräset i Hallsberg – förklara det den som kan. För motståndet står Vretstoprs IF, ett lag som i förhandssnacket placerats in i favoritbåset. Matchen börjar kl 19:30.

Tillägg: Förlust med 4-0. Se NA:s rapportering.