Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Tre år till för/med Bergmark

ÖSK meddelar idag att man kommit överens med Niclas Bergmark om en treårig kontraktsförlängning. Efter det att spelaren för några dagar sedan uttalat sig positivt om en fortsättning i klubben kommer detta inte som någon större överraskning utan snarare som en bekräftelse på vad som var på gång.

Ändå får man nog se detta som en prestigefylld förlängning. Bergmark debuterade i Allsvenskan med några matcher mot slutet av säsongen 2019. Året därpå blev det enbart två inhopp och det här året blev det inledningsvis likadant. Först mot slutet av säsongen, då Marcus Lantz tagit över tränaruppdraget och började spela med en trebackslinje fick han slutligen chansen att visa, att han höll för spel på den högsta (svenska) nivån.

Med ett utgående kontrakt, som ÖSK av allt att döma inte gjort något seriöst försök förlänga (om än alls), och med rykten om intresse från annat håll var det inte alls säkert att en det skulle bli en förlängning med ÖSK.

ÖSK: Niclas Bergmark skriver nytt avtal med ÖSK


NA: ÖSK förlänger med landslagsbacken från Örebro
SvFF: Spelarstatistik 2019-2021
Lagstatistik: Spelade matcher 2017 – 2021

Silly Winter 2021/22: Lite lokal Kremlologi

Jag noterar att ÖSK igår var väldigt snabba med att uppdatera truppsammansättningen på klubbens webbplats. Krasniqi är borta och DG finns redan med. Trupplistan skall hålles aktuell, verkar det som. Bra så.

Lite förvånande då, att finna fyra namn på listan på spelare som ej tillhör ÖSK (enligt vad klubben kommunicerat).

De fyra är.
Gustav Leijon.
Fjolårets tredjemålvakt hade ett kontrakt som gick ut vid årsskiftet. Tidigare har Axel Kjäll sagt till NA:s Fredrik Carlsson, att Leijons framtid i klubben beror på vad som händer med de andra två målvakterna. Nu när Krasniqi är borta ur bilden får man anta att det kriteriet är uppfyllt.

Niclas Bergmark.
Den unga mittbacken befinner sig förvisso i förhandlingar med ÖSK, men tränar inte med klubben på grund av skadeförsäkringsfrågor.

Martin Broberg.
Den så gott som evigt skadade mittfältaren har enligt uppgift opererats. Oklart hur lång tid hans rehabilitering kommer att ta. Här siktar ÖSK möjligen på något slags rehabkontrakt som ”inte kostar något”, men som ger spelaren tillgång till klubbens träningsfaciliteter och -personal. Som man under hösten gjorde med Ahmed Yasin.

Ahmed Yasin.
Yasin är kontraktslös (såvitt jag vet), men tränade ändå med ÖSK då försäsongen påbörjades igår. Inga skadeförsäkringsbekymmer för hans del alltså.

ÖSK: Herrtruppen.

Kremlologi (Wikipedia).
Kremlologi, konsten att utifrån ett tunt underlag gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning i form av politiska beslut eller maktstrider. Uttrycket har också använts om studiet av rysk elitpolitik efter Sovjetunionens fall, och för liknande spekulationer rörande länder där insynen i det politiska maskineriet är liten, till exempel Kina och Nordkorea.

Silly Winter 2021/22: Positivt om Bergmark

NA:s Fredrik Carlsson har inlett sitt nya fotbollsår med att höra med Nicklas Bergmark hur denne tänker sig sin närmaste fotbollsframtid. Efter att ha stått utanför laget under hela året fick mittbacken under Marcus Lantz möjligheten att visa att han håller i Allsvenskan. Det gör han. Därmed fick ÖSK oväntat ett nytt problem på halsen. Bergmarks avtal gick nämligen ut vid årsskiftet.

Förhandlingar pågår och Bergmark har nu även haft möjlighet att träffa ÖSKs nya tränare Joel Cedergren. Intrycken verkar ha varit ömsesidigt positiva och det verkar som ett om nytt kontrakt inte är alltför avlägset.

NA: Bergmark positiv till ÖSK efter Cedergren-snacket

Silly Winter 2021/22: Fem som väntar på besked

Avvecklingen av spelare med utgående kontrakt pågår för fullt. Än så länge har ingen av de spelare som inte längre har något kontrakt fått se sitt kontrakt förlängt. Antingen för att ÖSK inte ville eller för att de aktuella spelarna (Mårtensson och Yasin) väljer att gå vidare. Med frågetecken får jag tillägga.

Kvar återstår nu Niclas Bergmark som klubben vill behålla, Martin Broberg som man inte vet vad man skall göra med, samt trion Helmer Andersson, Anton Ingves och Gustav Leijon.

Axel Kjäll lade igår ut texten beträffande dessa fem spelare i NA.

Niclas Bergmark.
ÖSK vill behålla Bergmark och förhandlar av allt att döma med honom och hans agent. Man verkar dock inte ha kommit så långt än. Delvis beroende på att båda parter väl avvaktar att tränarfrågan skall lösas först.

Statistik från Fotbolltransfers.com.


Martin Broberg.
NA skriver att han nyligen opererats, vilket var en nyhet för mig. ÖSK och möjligen Broberg själv avvaktar resultatet av operationen innan man bestämmer sig för hur man skall gå vidare. En möjlighet skulle kunna vara något slags rehabiliteringskontrakt av den typ som Ahmed Yasin hade.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Helmer Andersson och Anton Ingves.
Det verkar inte som om ÖSK för närvarande har för avsikt att förlänga deras kontrakt. Men de har i alla fall fått ett erbjudande att träna med klubben under januari (om de vill). För ÖSK ger detta (om man vill vara cynisk) en möjlighet att ha en lite större trupp i träning innan ”alla” kommande nyförvärv är på plats. För spelarna finns möjligheten att en god insats skulle kunna motivera en förlängning. Detta gäller väl i första hand för Helmer Andersson, som ju varit Karlslundare hela den gångna säsongen.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Gustav Leijon.
ÖSKs unga målvakt befinner sig väl i ungefär samma situation som Andersson och Ingves. Med tillägget att en del kan bero på hur ÖSK väljer att gå vidare med målvaktsfrågan (enligt Kjäll).

Statistik från Fotbolltransfers.com


NA: Beskedet om framtiden för fem ÖSK:are med utgående kontrakt

P20/01: Full tid för Bergmark

Niclas Bergmark fortsatte där han avslutade den första matchen i dubbellandskampen mot Finland för några dagar sedan. Nämligen som mittback med spel från start och med lagkaptensbindeln runt armen. Inte heller i den här matchen blev han utbytt utan det blev 90 +6 minuter för hans del. Han har onekligen fått en bra spelmässig genomkörare under landslagsuppehållet. Som alltså inte alls blev något uppehåll för hans del.

Matchen slutade ur svensk synvinkel tyvärr med en 2-1 förlust efter det att hemmalaget gjort det avgörande målet i den 6:e övertidsminuten.

SvFF: Förlust mot Finland i 96:e minuten

Landslagsfotboll för Bergmark och Danho

Det var inte bara Sveriges A-landslag som var i aktion den här onsdagen-

Bergmarks återkomst.
Efter att ha snabbinkallats från sin position som landslagsreserv (på hemmaplan) blev debut direkt för Niclas Bergmark då Sverige P20 mötte Finland i en träningsmatch i Mariehamn. Matchen slutade 0-0 vilket man väl får se som ett överbetyg för försvaret och lite mer frågetecken kring vad de offensiva spelarna presterade.

Niclas spelade hela matchen och han fick dessutom bära lagkaptensbindeln. Landslagsutbytets andra match spelas på söndag.

SvFF: 0-0 mot Finland i Mariehamn


Danho spelade från start.
Det svenska P17/04-landslaget befinner sig i Marbella för en dubbellandskamp mot Irland. Den första matchen spelades idag och slutade 2-2.

ÖSKs Johannes Danho spelade från start och fram till på sin vänsterbackposition fram till den 77:e minuten då han blev utbytt. Den andra matchen i utbytet spelas på söndag.

SvFF: 2-2 mot Irland i Marbella

P20: Landslagsplats för Bergmark

ÖSKs Niclas Bergmark har fått en sen kallelse till den svenska landslagstrupp på 18 spelare som kommer att möta Finland i en dubbellandskamp den 11 (som är i morgon, torsdag) och 14 november. Matcherna spelas i Mariehamn på Wiklöf Holding Arena.

Bergmark fick ta över den plats som Malmö FFs Noah Eile tvingats lämna återbud till. Kallelsen kom onekligen väldigt lämpligt för Niclas som ju just fått förtroende som allsvensk startspelare av Marcus Lantz.

SvFF: U20-trupp till landskamper mot Finland

Akademin: Bergmark och Leijon nominerade

Unibet, som det här året tagit över spelbolagssponsringen av lagen i Svensk Elitfotboll, understöder, precis som Svenska Spel gjorde tidigare med Tipselitprojektet, SEFs program för talangutveckling. I Unibets tappning kallas projektstödet Unicoach.

En nyhet i Unicoach-konceptet är man för P19-klassen kommer att utse Årets Spelare för de fyra lagdelarna (målvakt, försvarare, mittfältare och anfallare.

Nu har tre spelare i varje kategori nominerats för dessa utmärkelser och glädjande nog finns två ÖSKare med bland de 12 som har möjligheten att utses till Årets Spelare i respektive kategori.

De nominerade är Niclas Bergmark i kategorin årets försvarare och Gustav Leijon i kategorin årets målvakt.

Vilka som utsetts till (fjol)årets Unicoach-spelare kommer att presenteras den 15 januari.

Unicoach: De nominerade till 2020 års Unicoachpriser

P18/02: Tre ÖSKare kallas till landslagssamling på Bosön

ÖSKs ABC-gäng Hussein Ali, Niclas Bergmark och Dennis Collander ingår i en trupp på 18 spelare som kallats till en landslagssamling på Bosön 9-12 november.

SvFF: Landslagssamling på Bosön
ÖSK: Tre 18-åringar kallade till landslagsläger.

Att Ali och Collander, som spelat en hel del allsvenskt i år fått kallelsen känns väl mer eller mindre självklart. Det brukar räcka som uttagningsgrund för artonåringar. Niclas Bergmark har inte varit lika synlig, men kommer förmodligen med på kombinationen gamla meriter plus bra spel i P19 Allsvenskan. En spelare jag saknar är Noel Milleskog, som definitivt inte skulle göra bort sig i de här sammanhangen, men är man inte med i A-lagstruppen är chanserna små att bli uttagen.