Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Arvid Brorsson lämnar ÖIS

Den förre ÖSK-talangen Arvid Brorsson lämnar Superettan-konkurrenten Örgryte och har sedan dess setts träna tillsammans med delar av ÖSK även om Brorsson själv mest beskriver det som en slump och inte alls planerat utan mer föll sig så då Brorsson redan var och tränade i gymmet när delar av ÖSK-truppen klev in för ett av sina träningspass.

Vad som händer med den forne ÖSK-mittbacken är inte klart än och spelaren själv säger sig ha alla dörrar öppna (även för ÖSK) men först väntar ett provspel med Allsvenska Mjällby för den nu 23-årige örebroaren som det senaste året mest figurerat som defensiv mittfältare i det ÖIS som genom negativt kval mot Sandviken höll sig var i Superettan.

Brorsson debuterade för ÖSK i Allsvenskan 2017 och blev hyffsat ordinarie i startelvan under första delen av 2019 men såväl körtelfeber som ett brutet ben gjorde att han aldrig riktigt fick det att flyga i den Svartvita dressen och på sommaren 2020 valde Brorsson att gå på lån till ÖIS, ett lån som senare permanentades. Under sina 2,5 år i ÖIS höll han allt som oftast en ordinarie tröja och tiden i Göteborg kröntes också av att Brorsson var högst delaktig i att ÖIS klarade sig kvar i Superettan genom att göra mål i den första kvalmatchen.

GP: (inlogg krävs) Ingen fortsättning för Arvid Brorsson i Öis
NA: Arvid Brorsson provtränar – med allsvenskt lag
Lagstatistik: Arvid Brorsson


Kevin Johansson, Arvid Brorsson och Adam Bark på en arkivbild från januari 2017

Silly Winter 2020/21: Brorsson klar för Örgryte

Idag på eftermiddagen blev det officiellt bekräftat att Arvid Brorsson lämnar ÖSK. Han har skrivit ett tvåårigt kontrakt med Örgryte IS, som han ju spelade för och med under stora delar av förra säsongen.

Det verkar vara med blandade känslor som den stora ÖSK-supportern lämnar sin favoritklubb. Separationen har nog inte gått helt obemärkt förbi hos ÖSK heller. Axel Kjäll verkar dock köra med en rak dialog i sitt samtal med spelare som har en bit kvar till den nivå som Kjäll förväntar sig.
I en tuff konkurrenssituation och i den del av karriären som Arvid är i just nu, har vi enats om att detta är en bra lösning för både klubben och honom, kommenterar han uppbrottet.

För Brorsson känns det säkert tråkigt att lämna ÖSK ”på det här sättet”, men han kan nu se fram emot betydligt bättre förutsättningar till speltid och vidare utveckling i Örgryte. Det gick bra för honom hos ÖIS redan förra året och han kan säkert utvecklas till en stöttepelare i det rödblå försvaret. Speciellt som han redan är välkänd och inspelad i den klubb han kommer till.

ÖSK: Brorsson lämnar ÖSK fotboll
Örgryte IS: Arvid Brorsson tillbaka i rödblått

Silly Winter 2020/21: Brorsson till Örgryte?

Arvid Brorsson fick ingen speltid i gårdagens dubbelmöte med Malmö FF. Han satt på läktaren utan att besväras av vare sig skador eller sjukdomssymptom. Så här i Silly Winter tider ofta ett tecken på att något ”kan vara på gång.”

Det är det nog också. Mycket tyder på att det blir en ny göteborgsflytt för ÖSKs långa mittback. NA har varit i kontakt med Örgrytes sportchef Igor Krulj som är ovanligt öppenhjärtig (för att vara sportchef).
Vi för en dialog. Han var här på lån förra året och han är en intressant både på kort sikt men framförallt på lång sikt. Vi får en dialog med honom och Örebro, säger öKrulj till NA.
Mycket klarare än så kan väl inte en spelare framtid diskuteras vid den här tiden på året. Men sedan är det givetvis ändå inte säkert att affären går i hamn. Det är trots allt tre parter som skall komma överens.

Arvid Brorssons kontrakt förlängdes sommaren 2019 med ytterligare två år. Ett förtroende som dock inte resulterade i speciellt mycket speltid. I stället lånades han förra sommaren ut till Örgryte, där han stod för en så pass god insats att klubben verkar intresserad av att nu permanenta klubbytet.

Riktigt hur ÖSK tänker i mittbackfrågan är oklart. Med Brorsson borta finns det bara två etablerade mittbackar kvar i truppen. Dels den skadebenägna Michael Almebäck och så danske Andreas Skovgaard, vars spelstil lite väl ofta ligger på gränsen till åtminstone gula kort. Efter att redan ha lånat ut Helmer Andersson och Fabio de Sousa blir det rätt tomt i reservförrådet för spelbara mittbackar om även Brorsson försvinner. Benjamin Hjertstrand finns tillgänglig men är väl främst vänsterback med en utpräglad vänsterfot. Niclas Bergmark finns också kvar, men är nog fortfarande för ung och orutinerad för att kunna ta en bärande roll i ett allsvenskt mittförsvar. Även han skulle egentligen må väldigt bra av en utlåning med regelbundet spel på en vettigt hög nivå.

NA: Därför var Brorsson utan speltid i Malmö – uppges lämna ÖSK
NA: ÖSK-managern om stora intresset för mittbacken

Spelarprofil från fotbolltransfers.com

Silly Summer 2020: Örgryte lånar Brorsson


Örebro SK (och Örgryte) meddelar idag, att göteborgsklubben lånar ÖSKs mittbackstalang Arvid Brorsson för resten av den här säsongen. Utlåningen gäller från och med idag och förhoppningen är att han skall vara spelklar till Örgrytes match mot Västerås SK på måndag.

Det här är den typ av utlåning som jag saknat i ÖSK. Steget från Akademin till A-laget är så stort att väldigt få talanger klarar av att ta det. Resultatet blir att de i bästa fall får sitta på bänken och nöja sig enstaka inhopp om ens det. Deras utveckling som spelare går i stå.

Spelare i talangåldern behöver tuffa fotbollsmatcher varje vecka för att de skall fortsätta att utvecklas. Något som ÖSK historiskt sett inte insett eller klarat av att få till stånd. Vi får hoppas att det här är ett tecken på att ÖSK är på väg att förändra sin strategi för utveckling av sina yngre spelare.

Egentligen borde det vara en förutsättning innan en talang från akademin tas upp i A-truppen, att spelaren ifråga har gjort en säsong i en klubb på nivå Superettan och i denna klubb tillhört en av de allra bästa spelarna. Detta är ett krav som ÖSK ställer när man värvar spelare från Superettan som inte har någon tidigare anknytning till ÖSK. Det borde även vara ett krav som man ställer på sina egna talanger.


Det finns nog många hål som behöver tätas i Örgrytes försvar.


ÖSK: Arvid Brorsson lånas ut till Örgryte IS
Örgryte IS: Arvid Brorsson ansluter till Sällskapet på lån från Örebro SK
GP: Örgryte lånar mittback från allsvenska Örebro
NA: Arvid Brorsson om utlåningen till Örgryte
Svenska Fans (Örgryte): Flera klubbar ryckte i Brorsson: ”ÖIS kändes absolut hetast”


Det blir en ny klubbdress för Arvid Brorsson under resten av det här året.

Allsvenskan 2020: Sommarfönstret

I morgon öppnar det svenska sommarfönstret ”på riktigt”. Från och med morgondagen och fram till och med den 25 augusti får spelare byta klubb och dessutom representera den nya klubben. Kontrakt kan man ju skriva när som helst. Men spelklar blir man bara under den tid som fönstret är öppet.

För ÖSKs del är det väl några saker som känns extra aktuella.

Jack Lahne.
Blir det någon fortsättning för Lahne i den svartvita matchdressen? Låneavtalet med hans klubb Amiens går ut den sista juli. ÖSK kan iofs. redan ha kommit överens med den franska klubben om en fortsättning, men har inte knystat ett ord om att man kommit överens om en förlängning av låneperioden. Så förmodligen har man inte gjort det. Lahne har väl inte varit någon större succé. Han är väldigt snabb, men hans kvaliteter som elitfotbollsspelare är i övrigt begränsade.

Det har iofs. inte varit så lätt att spela anfallare i årets upplaga av ÖSK, men ändå. Jag tvivlar på att ÖSK bett om en förlängning. Man kan kanske se Axel Kjälls matchning av Lahne i matchen mot Hammarby (dvs endast ett sent inbyte) som att ÖSKs manager inte ser någon större roll för Lahne i fortsättningen.

Filip Rogic.
Mittfältaren har tränat relativt regelbundet med ÖSK sedan han kom hem från Ryssland. För honom skulle det säkert vara bra att komma ned med båda fötterna på jorden igen innan han bestämmer sig för vad han vill göra i fortsättningen. För ÖSK är det väl ingen tvekan om att man vill ”ha tillbaka honom”. Det finns ett ekonomiskt övervägande att göra, men ett kort kontrakt på fem månader och med Lahne tillbakaskickade till Frankrike borde göra i alla fall ett korttidskontrakt överkomligt.

Övriga.
Dessutom finns det nog några spelare som ÖSK gärna skulle vilja se lämna klubben. Alfred Ajdarevic verkar inte få något förtroende av ÖSKs tränare. Han har väl inte ens varit med på bänken mer än maximalt vid något tillfälle. Med tanke på att det finns plats för 7 spelare där och med tanke på ÖSKs skadesituation så verkar man inte se någon framtid för honom i Sportklubben.

En annan spelare som ÖSK knappast kommer att ha någon användning för är Daniel Björkman. Fast han är ju skadad nästan jämt och kan kanske bli svårare att placera. Jag tyckte att han gjorde ett bra och frejdigt intryck under försäsongen då han kom in och oftast spelade mittfältare. Men konkurrensen till vänster i ÖSKs backlinje är väl sådan, att det inte kommer att finnas någon plats för honom.

Mittbackar.
Fabio, Arvid Brorsson och Niclas Bergmark har långt fram till en plats i ÖSKs backlinje med tanke på det överflöd av mittbackar som står till förfogande. Speciellt som ÖSK lämnat spelidén med tre mittbackar och gått tillbaka till två igen.

Alla tre spelarna behöver speltid och ÖSK borde i alla fall låna ut två av dem för resten av säsongen. Niclas för att detta inte skall bli ett förlorat år ur utvecklingssynpunkt och de övriga två för att de verkligen behöver speltid varje vecka och inte bara sitta på en bänk och hoppas att Michael Almebäck skall dra någon muskel.

Försäsong 2020: Örebro SK – Kalmar FF 1-4 (0-0)

Plats: Linköping Arena
Tid: Tisdagen den 17 mars kl. 13:00
Domare: Farouk Nehdi, Stockholm
På TV: Nej
Webb-TV: NA (och Mittmedia) sänder för sina Plus-kunder med start 12:45
Hockeykrock: Nej, hockeyn har avslutat säsongen
Twitter: @oskfotboll, @KalmarFF
Instagram: /oskfotboll, /kalmar_ff/
Publik: Matchen spelas utan publik


Matchfakta.
ht. Spelarbyte: Oscar Jansson ut, Jake McGuire in
ht. Spelarbyte: Dennis Collander ut, Simon Amin in
56. 1-0 Simon Amin (Robin Book)
60. 1-1 Alexander Ahl-Holmström
70. Spelarbyte: Daniel Björkman ut, Hussein Ali
70. Spelarbyte: Nordin Gerzic ut, David Seger
76. 1-2 Isak Jansson
77. Spelarbyte: Albin Granlund ut, Helmer Andersson in
77. Spelarbyte: Benjamin Hjertstrand ut, Niclas Bergmark in
77. Spelarbyte: Robin Book ut, Alfred Ajdarevic in
81. 1-3 Edvin Crona (straff)
89. 1-4 Isak Jansson

ÖSKs laguppställning:
Oscar Jansson
Albin Granlund, Arvid Brorsson, Daniel Björkman, Benjamin Hjertstrand
Nordin Gerzic (k), Johan Mårtensson
Dennis Collander, Robin Book, Jake Larsson
Erik Björndahl
Ersättare: Jake McGuire (ht), Simon Amin (ht), Hussein Ali (70), David Seger (70), Alfred Ajdarevic (77), Niclas Bergmark (77) och Helmer Andersson (77).
Spelare som saknade av olika anledningar: Fabio de Sousa (rehab, knäskada), Martin Broberg (rehab, baksida), Michael Almebäck (rehab, lårskada), Daniel Björnqvist (fotskada – genomtramp), Andreas Skovgaard (lårkaka), Jack Lahne (har varit sjuk), Kevin Wright (har varit magsjuk) och Agon Mehmeti (?).


Kalmar FFs matchtrupp (19 spelare): Lucas Hägg-Johansson, Tobias Andersson, Henrik Löfkvist, Sebastian Ring, Fidan Aliti, Johan Stenmark, Piotr Johansson, Emin Nouri, Gbenga Arokoyo, Viktor Elm, Filip Sachpekidis, Svante Ingelsson, York Rafael, Johan Arvidsson, Isak Jansson, Isak Magnusson, Alexander Ahl-Holmström, Nils Fröling och Edvin Crona.
Spelare som saknas: Carl Gustafsson (rehab), Geir André Herrem (sjuk) och Romario (fot)


200317. NA: Kommentarer från Simon Amin och Fredrik Carlsson (video)
200317. ÖSK: Arvid Brorsson om matchen.


200317. NA: Höjdpunkter
200317. Fredrik Carlsson (NA): ”Allsvenskan startar inte förrän i juni – det är enda trösten för ÖSK-supportarna just nu”
200317. NA: Tillbaka som mittback – sedan föll ÖSK ihop mot Kalmar
200317. ÖSK: Förlust i träningsmatch mot Kalmar FF


200317. NA: ÖSK-managern om storförlusten – och osäkra fortsättningen
200317. ÖSK: Motståndarkollen: Kalmar FF
200316. NA: Efter tuffa tiden – ÖSK-backen kan starta i tv-matchen
200315. NA: Matchen stängd för publik – men NA sänder ÖSK–Kalmar

Tolv veckor för Brorsson

NA har talat med ÖSKs läkare Ulf Nordström. Han berättar Arvid Brorsson drabbats av en fotledsfraktur i vänster fotled. Skadan har nu opererats och foten gipsats. Arvid kommer nu att vara gipsad i uppskattningsvis 6 veckor. Därefter kan rehabiliteringsträningen påbörjas. Efter ytterligare 6 veckor bör han vara i spelbart skick igen. Fast då har det hunnit bli slutet av november och fotbollssäsongen är över.

NA: Beskedet: Då kan Arvid Brorsson vara tillbaka

Säsongen över för Brorsson

ÖSK meddelar via Instagram/Twitter (oklart vad som är orginalet och vad som är kopian) att det är färdigspelat för året för Arvid Brorsson. Den skada han ådrog sig i cupmatchen mot Nyköpings BIS igår är en fraktur som måste gipsas. ÖSK nämner inte var benbrottet inträffat, men det lär röra sig om en skenbensfraktur, enligt SVT.

Oklart hur detta kommer att påverka ÖSKs laguppställningar. Arvid har ju varit bänkad under de senaste matcherna, men nu har ju även Albin Granlund haft skadekänningar i ett knä.

Martin Lorenzson byttes in då Arvid fick lämna och spelade en dryg halvlek mot Nyköping. Men han hade problem mot BK Häcken och byttes då ut i förtid – mot just Arvid Brorsson. Alternativen om Granlund och/eller Lorentzson inte kan spela är Daniel Björkman eller Helmer Andersson. Ett alternativ är förstås att låta Daniel Björnquist ta ett steg tillbaka för spela mittback till höger. Det gjorde han mot Nyköping.

Silly Summer 2019: Två år till för Brorsson

Tiden går fort och pojkarna blir män. År 2015 hade en hel trupp med lovande unga spelare tagit steget över från Sturehov till ÖSK. Arvid Brorsson var en av spelarena i den truppen. En duktig central mittfältare, men inte så mycket mer. (Spelaren bakom honom är en av de fd. ÖSK-spelarna i truppen. Mattias Sjöberg, som så småningom väl lämnade för IFK Kumla)


ÖSK meddelar idag på förmiddagen att de kommit överens med Arvid Brorsson om en tvåårig kontraktsförlängning. Det innebär alltså att mittbacken är knuten till ÖSK fram till och med utgången av säsongen 2021.

Diskussionerna med Brorsson inleddes redan i vintras, men då ville man från spelarens sida inte gå vidare utan valde att avvakta. Nu under sommaren har väl läget klarnat på båda sidor om förhandlingsbordet. För Arvid Brossons del beträffande vilka alternativ som fanns tillgängliga och för ÖSKs del hur Brorsson lyckats med återkomsten till reguljär allsvensk fotboll efter fjolårssäsongen då det inte blev mycket spelat på grund av sjukdom och skadeproblem.

Klokt av Brorsson att förlänga, tycker jag. I ÖSK är han mer eller mindre garanterad en startplats, vilket alls inte skulle vara fallet om han redan nu tagit steget till en klubb utomlands.

Det finns fortfarande en del saker som skulle må bra av att förbättras innan det är dags att ta det internationella steget. Jag tänker främst på hans spel under press där det blir alltför många pass i sidled och tillbaka till Oscar Jansson. Jag hade nog hoppats, när Arvid tog sin plats i backlinjen, att hans erfarenheter från ungdomsåren då han spelade central mittfältare, skulle ha inneburit att passningsfoten följde med till A-laget. Men så verkar inte ha varit fallet – än i alla fall.

ÖSK: Arvid Brorsson förlänger sitt kontrakt
ÖSK: Intervju med Arvid Brorsson (video)
NA: Mittbacken förlänger kontraktet med ÖSK
Svartvitt: Arvid Brorsson förlänger med ÖSK

Spelarstatistik från Transfermarkt.com

U21: Larsson inbytt då Sverige besegrade Finland

Det svenska U21-landslaget spelade tidigare idag den andra träningslandskampen under landslagsuppehållet. Den här gången var det Finland som stod för motståndet i matchen som spelades i Villmanstrand.

Det blev svensk seger i en match som hettade till mot slutet. I den 85:e minuten kvitterade Finland till 2-2 på straff. I den 90:e minuten fick Sverige Benjamin Mbunga Kimpioka utvisad efter två rekordsnabba gula kort (89. och 90.). Det svenska segermålet gjordes sedan i den andra övertidsminuten på straff.

ÖSKs båda U21-spelare Jake Larsson och Arvid Brorsson fick tillsammans med ytterligare 7 startspelare från den första landskampen börja på bänken. I den här matchen blev det sedan bara tre spelarbyten – det brukar vara fler i den här typen av träningslandskamper. En av de spelare som blev inbytt var Jake Larsson, som kom in i den 75:e minuten.

SvFF: Seger efter övertidsmål mot Finland


Tillägg: I sin artikel om matchen skriver SvFF att det var Jake Larsson som ordnade den avgörande straffen.
Då fick inhopparen Jake Larsson bollen i straffområdet och ordnade en straff.

Om det här innebär att han filmade till sig en straffspark eller bara att han blev fälld i straffområdet framgår inte. Förhoppningsvis det senare.