Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Svartvit fotboll den 23 januari

Vi har faktiskt två stycken fotbollsaktiviteter idag förutom alla lag som gnetar på med försäsongsträningen på Ekäng, så det kan vara på sin plats att damma av den svartvita fotbollsrubriken.

ÖSKs A-trupp spelar sin andra träningsmatch under träningslägret i Turkiet. Alltid bra med lite omväxling till hårdträningen under försäsongen. ÖSK är, som vanligt är jag böjd att skriva, inte speciellt bra på att lämna information om när matchen börjar, vilka som skall spela etc. På ett undangömt kalenderblad på hemsidan kan man i alla fall se, att den börjar kl. 15:00. Om det rör sig om svensk eller turkisk tid framgår dock inte.

För motståndet står RasenBallsport Leipzig, ibland förkortat till RB Leipzig. Föreningen heter inte FC Leipzig, som ÖSK skriver i kalendern eller RedBull Leipzig som NA tycks tro. NA klagar för övrigt över att de inte lyckats få någon kontakt med ÖSK inför matchen: ”NA har utan framgång sökt stora delar av ÖSK-truppen under träningslägret i Turkiet”. Hur som helst med det. Motståndarna återfinns på den fjärde nivån i den rätt smala tyska ligastrukturen, där de spelar mot diverse fallna storheter samt några av Bundesligaklubbarnas andralag. Jag tror inte att det kommer att vara en lätt motståndare.

ÖSK Söders damer är i Göteborg och försöker kvalificera sig till SM-slutspelet i futsal. Motståndare i en trelagsgrupp är Torslanda IK och Forshaga IF. Helt utan chans att avancera är nog inte tjejerna med tanke på det inflöde av talang som skett från Glanshammar. Laget är påfallande jämnt med flera spelare, som kan komma att stå som matchvinnare. Dessutom har man i Hanna Söderqvist en mycket duktig målvakt. Förhoppningsvis går laget vidare, så att man kan åka till Lindesberg nästa helg för att kolla in ett ÖSK-lag som spelar om SM-medaljer. Lagets matchtider:

14:45 ÖSK Söder – Torslanda 4-3 !
ÖSK Söder vann dagens första uppenbarligen mycket jämna match med uddamålet. Laget hamnade i ett tidigt tvåmålsunderläge redan efter sju minuter, men kämpade sig ikapp och förbi. Torslanda utjämnade innan Johanna Wall med tre minuter kvar kunde säkra Söders seger. I nästa match väntar Forshaga som i dagens första match besegrade Torslanda med 3-1.

17:15 ÖSK Söder – Forshaga 5-7

Förlusten mot Forshaga, i en match där ÖSK aldrig riktigt kom ikapp efter att ha inlett matchen med att hamna i ett 0-3 underläge, innebär att laget nu kan inrikta sig mot den betydligt intressantare utomhussäsongen. Dessutom behöver jag inte åka till Lindesberg. Dit åker dock Sköllersta, ett lag med en hel del ÖSK-anknytningar,  som tog sig till finalspelet på bättre målskillnad.

ÖSK Söder Dam: Äventyret är över!

Göteborgsresa för Söders damlag

Det blir en resa till Göteborg kommande helg för ÖSK Söders futsallag. I SM-slutspelets gruppsemifinaler komma laget att få möta Torslanda IK och Forshaga IF. Matcherna spelas den 23.1 i Hammarkullehallen.

Det är svårt att ha någon egentlig uppfattning hur pass bra de här lagen är, men de vann i alla fall inte sina första kvalgrupper lika övertygande som ÖSK Söders tjejer gjorde. Forshaga vann en match med 6-2 och fick walk-over i den andra. Torslanda vann en och förlorade en match i en kvalgrupp där alla tre lagen slutade på tre poäng. Så chansen finns nog att det kan bli SM-finalspel i Lindesberg så småningom. Men först skall man som alltid spela om det.

Svenska Fotbollförbundet: SM Futsal dam, reg.spel 2 grupp C

Söders damer vidare mot SM

Minst sagt glada miner i Hallsberg efter två övertygande segrar. (Foto från ÖSK Söder Dam)

 

ÖSK Söders damlag hade en bra (sön)dag i Alléhallen i Hallsberg, då regionkvartsfinalerna i futsal-SM spelades. Efter två siffermässigt stora segrar väntar nu tjejerna på morgondagens lottning för semifinalerna nästa helg. Tolv lag i Sverige är nu kvar i tävlingen. De delas in i fyra semifinalgrupper varifrån de fyra gruppsegrarna går vidare till SM-slutspelet i Lindesberg om två veckor.

ÖSK Söder – Mariestad BoIS 7-2.
ÖSK Söders damlag tog en siffermässigt betryggande 7-2 seger, då damernas regionfinaler i futsal spelades i Hallsbergs Alléhall. Men tjejerna skall nog framför allt tacka sin mycket duktiga målvakt Hanna Söderqvist för att det blev seger. Matchen stod nämligen länge och vägde med Söder som spelförande lag, medan motståndarna från Mariestad BoIS satsade på omställningar och motattacker.

Västgötskorna hade dessutom tagit ledningen i matchinledningen och det tog ett bra tag innan ÖSK ens var i kapp. Ett 2-1 mål mot slutet av andra halvlek gjorde att läget kändes mindre stressat, men det var inte förrän Johanna Wall i mitten av andra, efter en raid över hela plan, rullade in 3-1, som matchen kändes på väg att bli avgjord. Efter trean så släppte det för ÖSKorna, som dittills mest träffat stolparna eller skjutit utanför målramen. Fyran, femman och sexan kom i snabb följd. 7-1 gjordes i slutet av matchen innan Mariestad fick in ett litet tröstmål precis i slutet.

Söder lever i mångt och mycket på sin starka försvarsavdelning. Framför Hanna Söderqvist matchar laget två säkra backpar, som dessutom hjälper till med en hel del i offensiven.

Matchens lirare stod i ÖSK-målet, bland backarna är det mer eller mindre omöjligt att välja, men Johanna Walls 3-1 mål blev på sätt och vis matchavgörande, så hon får rösten. Bland anfallarna var det väl också hugget som stucket utan att någon egentligen stack ut mer än sina kedjekamrater. Matilda Hallgren gjorde två om jag såg och kommer ihåg rätt och är rätt skoningslös, när hon kommer i läge.

ÖSK Söder – Linghems SK – 9-1
Dagens andra match visade upp en hel del likheter med den första. Efter en rätt tajt första halvlek, där ÖSK dominerade spelmässigt men tappade lite onödigt mycket boll, kunde laget andas ut tack vare en 2-1 ledning i slutet av halvleken. Precis som i första matchen kunde laget tacka sin duktiga målvakt för att motståndarna inte fick in mer än en boll.

I början av andra ryckte så laget och när det efter fem minuter stod 5-1, så gav motståndarna mer eller mindre upp. ÖSKarna tyckte dock att det var väldigt roligt att spela futsal och fortsatte att trumma på mot motståndarmålet. Precis som i den första matchen blev det en hel del ramträffar och en och annan oförklarlig miss, men det spelmässigt övertaget var tillräckligt stort för att det skulle räcka till ytterligare fyra mål. Spelarkritiken blir ungefär densamma som i första – försvaret är ramstarkt medan anfallarna succesivt springer sönder motståndarna. Matcherna spelas 2 * 20 minuter effektiv speltid, så ork och inställning har definitivt betydelse för hur matcherna gestaltar sig under andra halvlek.

Just inställningens betydelse visade för övrigt Sköllerstas herrlag som vände ett 0-5 underläge i sin första match till en vinst med 9-7. Även de har gått vidare till semifinalspel.

SR P4 Örebro: Intervju med fyramålsskytten Martina Andersson.
ÖSK Söder Dam: 16-3 i målskillnad…
Mariestad BoIS: SM äventyret är över!
Linghems SK: Tre bra halvlekar räckte inte

Bra lördagsresultat i futsal

Söder till kvarten i AIF-cupen.
Ett rekordungt lag (antar jag) lag från ÖSK Söder bestående av så gott som enbart 17- och 18-åringar gjorde väldigt bra ifrån sig i AIFcupen. I Idrottshuset lyckades killarna mot alla odds ta sig vidare till slutspelet.

Eftermiddagens första match spelades mot Real Örebro. Motståndarna tog ledningen två gånger och två gånger utjämnade ÖSK efter snygga ruscher längs vänsterkanten av Shazada Akbari. Shazzes skott satt båda gångerna lågt i målvaktens bortre.

Mot DM-vinnarna Sköllersta stod laget upp bra – visserligen blev det förlust med 4-1 efter ett tröstmål på frispark av Mirza Basic, men laget har all ära av sin kämpainsats mot ett lag som tillhör sverigeeliten..

Mariebergs IF besegrades i den tredje matchen efter en gedigen prestation från ÖSKarnas sida. Målet tyckte jag gjordes av målvakten Martin Ingvarsson, men speakern gav det åt Shazze. Kanske snuddnickade han Martins långa utspark.

Sedan åkte jag hem så jag missade vad som verkar ha varit lagets bästa match. Starka FK Bosna besegrades med klara 3-0.

Senare ikväll väntar en kvartsfinal mot BK Forward, vilket dock lär bli en övermäktig uppgift. Gulingarna såg väldigt starka ut med ett lag bestående av enbart div 1-spelare förstärkta med Kristoffer Näfver. Men trots den befarade förlusten så blev det en mycket bra avslutning på futsalsäsongen, som totalt sett inte bjudit på så mycket positivt för herr-Söder.

Tillägg: Söderkillarna klarade sig (relativt) bra mot Forward också – det blev en knapp 2-1 förlust.

Örebro SK U briljerade i Ascom Cup 2011.
Ja, rubriken är inte min – jag har bara lånat den av Ascom-arrangörerna Herrljunga SK. ÖSK Ungdoms 95-or gick obesegrade genom turneringen med en enda liten oavgjord plump efter 3-3 i gruppspelet mot Linköpings FF.

ÖSKarnas resultat:
Gruppspel: Norrby IF – ÖSK Ungdom 2-6
Gruppspel: ÖSK Ungdom – Lidköpings IF 6-0
Gruppspel: Linköpings FF – ÖSK Ungdom 3-3
Kvartsfinal: ÖSK Ungdom – Herrljunga SK 6-1
Semifinal: Skene IF – ÖSK Ungdom 1-5
Final: Alingsås IF – ÖSK Ungdom 1-6

Så det verkar på det hela taget ha varit en rätt trevlig lördagsutflykt för grabbarna.

Futsalhelg

Lördag – söndag maxar futsalen med flera intressanta arrangemang, men sedan är det i princip slut för alla lag utom de som eventuellt har lyckats hålla sig kvar i kampen om SM-tecknen.

ÖSK Söder Herr.
Lördagen är framför allt AIF-cupens dag. Distriktets tyngsta inomhusturnering med första matchen i Idrottshuset kl. 08:00 och den sista strax efter midnatt. Tjugo lag kommer till spel och med finns både distriktseliten och lite vanligare lag. Ervalla och Sköllersta har dock annat att tänka på (regionspelet), så det är möjligt att de inte kommer med sina starkaste uppställningar.  ÖSK Söder har även detta år funnit gehör hos uttagningskommittén för sin anmälan och går in i tävlingen i eftermiddagspasset, som börjar kl. 15:00.

Söder, som precis som alla andra år befinner sig mitt i en generationsväxling, kommer till spel med ett lag bestående av vad jag kan se så gott som enbart 17- och 18-åringar. Man skall därför inte ha för stora förhoppningar på laget utan de får väl inrikta sig på att kämpa bra snarare än att ta sig till utslagsmatcherna. Det blir nog första gången som årets nykomlingar från den stora gruppen med 93-or och 94-or, som tagit steget över till Söder efter att ha tjänat klart hos ÖSK Ungdom, får en möjlighet att spela ihop med delar av fjolårets Söderlag (som mest består av gamla kompisar).

ÖSK Söders matcher:
15:00 Real Örebro – ÖSK Söder
16:20 Sköllersta IF – ÖSK Söder
18:20 ÖSK Söder – Mariebergs IK
20:20 ÖSK Söder – FK Bosna

Inga lätta matcher utom möjligen den mot Marieberg.

P95.
På lördagen åker ÖSK Ungdoms nominellt nyblivna 16-åringar till Herrljunga för att mäta sina krafter med Västergötlands bästa plus några andra inbjudna lag. Tävlingen heter Ascom Cup. Laget ser bra ut och stärkta av framgångarna i Örebrocupen bör man ha en bra möjlighet att ta sig rätt långt fram i turneringen. Motståndare i gruppspelet är Norrby IF, Lidköpings IF och Linköpings FF.

ÖSK Söder Dam.
Helgens huvudattraktion blir dock Söders damlag, som efter DM-segern förra helgen, på söndag skall försöka ta sig vidare till SM-slutspelet. Matcherna spelas i Hallsberg och utan att veta något om de andra lagen kan jag ändå inte låta bli att tro att Söders lag bör ha rätt bra chanser att gå vidare. Både ÖSK Söder och Glanshammar var med i slutspelet förra året, då Glanshammarstjejerna tog sig ända till match om tredjepris, vilken de vann. I årets Söder-upplaga deltar flera av spelarna från fjolårets Glanshammarslag, så det finns en hel del spelstyrka och rutin hos Söders tjejer.

ÖSK Söder Dams matcher:
11:00 ÖSK Söder – Mariestad BoIS
13:40 Linghems SK – förloraren i match 1
16:20 vinnaren i match 1 – Linghems SK

Matcherna spelas i Alléhallen i Hallsberg och utöver damernas regionalspel så finns även Sköllerstas herrlag på plats. De möter i sin grupp Norrköping FK och Forshaga IF

Futsal vann publikmatchen

Samtidigt som DM-finalerna i futsal spelades i Idrottshuset så mötte Örebro HK i hockeyallsvenskan Almtuna i ishallen några hundra meter bort. Publikintresset var faktiskt större för fotbollsspelarna. Damfinalen samlade ca 1600 åskådare och herrfinalen uppges ha setts av 1853 personer (även om den siffran är misstänkt exakt).  På ishockeymatchen var publiksiffran 1533.

Bloggen grattar ÖSK Söders DaM-mästare!

Glada DM-mästare som nu kan ställa om siktet mot ett SM. (Foto: ÖSK Söders hemsida)

Precis som på förmiddagen mot Frövi snabbstartade ÖSK Söders damer i finalmatchen mot IK Sturehov. Efter dryga två minuter stod det 2-0 och efter sex minuter hade målskörden fördubblats till fyra. Där gick väl luften på sätt och vis ur tillställningen och ÖSK spelade som det heter mer eller mindre av de resterande 18 minuterna. Det unga motståndarlaget skall dock ha en eloge för att man trots underläget inte gav tappt utan hela tiden försökte, om än i allmänhet utan någon större framgång, att komma med i målprotokollet. I andra halvlek fick de sedan sitt efterlängtade tröstmål, men ÖSKs ledning kändes aldrig hotad.

Priset till matchens bästa spelare gick till Stina Andersson och hade det funnits ett pris till turneringens bästa, så hade hon säkert fått det med. Men även om Stina var bäst var de andra – ingen nämnd och ingen glömd – också bra och tillsammans tog laget en mycket välförtjänt DM-seger.

Söderdamernas väg till futsal-DM gick så gott som spikrakt. Laget är obesegrat och de enda mindre ”plumparna” är två oavgjorda resultat mot Frövi IF resp IFK Kumla.

Gruppspel
HOIF – Örebro SK Söder 0-4
Örebro SK Söder – Lillån FK 7-1
IFK Kumla – Örebro SK Söder 0-2
IK Sturehov – Örebro SK Söder 1-5
Örebro SK Söder – Frövi IK 1-1

Slutspel
Örebro SK Söder – IFK Kumla 0-0
Laxå IF – Örebro SK Söder     0-6
Örebro SK Söder – Lillån FK 3-2

Semifinal
ÖSK Söder – IK Frövi 3-0

Final
ÖSK Söder – IK Sturehov 5-1

Närmast på planeringen för ÖSKs inomhusdamer står nu det regionala slutspelet i Hallsberg nästa söndag. Där möter laget Mariestad BoIS och Linghems SK som är DM-segrarinnorna från Väster- resp. Östergötland.

ÖSK Söder Dam: För första gången…

Futsal – DM

Slutspelet i futsal började idag och fortsätter fram till söndag. ÖSK-inslaget i årets slutspel är dock mycket begränsat och inskränker sig till ÖSK Söders damlag. Dessa är titelförsvarare och får nog gälla som förhandsfavoriter. Tjejerna var tvåa förra året, men i år saknas fjolårsvinnarna från Glanshammar, vars verksamhet upplösts i intet. Damlagen spelar sitt gruppspel på lördag med semifinaler och finaler i Idrottshuset på söndagen.

Förutom ÖSK-damerna och finaldagen så är det intressantaste  nog morgondagens matcher då distriktets 16 ”bästa” herrseniorlag spelar gruppspel och kvartsfinaler i Idrottshuset. Det brukar vara trevliga arrangemang med mycket kamp i bra tempo.

IF Malmen- laget som inte finns (favorit i repris)

2010-12-30.
Laget som inte finns (registrerade hos Svenska Fotbollförbundet) gjorde det igen. De vann örebrocupens P96-klass. Även om det nog var lite tightare i och på vägen till finalen i år. I sista matchen besegrades Forward med 4-3.

2009-12-31.
P96-gruppen i Örebrocupen vanns i år av laget Malmen IF. Ett okänt klubbnamn på våra breddgrader. Papperstidningen identifierar dem som hitresta från Linköping, där Malmens FF håller till. Men dels stämmer ju inte namnet och dels har den klubben bara ett seniorlag.  Där finns inget underlag för att få fram ett lag med 13-åriga pojkar, som dessutom är så pass duktiga att de kan vinna Örebrocupen. Tävlingen är visserligen lokal till sin karaktär, men det krävs ändå en hel del fotbollsmässig infrastruktur för att ta fram ett lag som är så pass bra, att man klarar av att vinna cupen. Det har inte Malmens FF.

En sökning hos Svenska Fotbollförbundet visar, att det faktiskt inte finns någon hos dem registrerad förening med klubbnamnet Malmen IF. I Gästboken på Malmens FFs hemsida dök det dock upp ett inlägg, som östgötarna nog lär få en del problem med att dechiffrera:

Örebro   2009-12-30 22:28
Thomas Franson sveriges bästa tränare. asså vilken spel system han hade med sitt 96 lag i örebro. Thomas jag hoppas du återkommer till RIK och för upp unga spelare till riks A-lag och spelar upp laget till div 1 igen!!!

Ledtråden heter Tomas Fransson och RIK står nog för Rynninge IK. Tomas tränade Rynninge för några år sedan innan han reste till Stockholm för en instruktörstjänst på John Bauer gymnasiet därstädes. Så det verkar som om Tomas ställde upp med ett eget lag i turneringen. Var han nu fick de spelarna ifrån.

ÖSKs dag i Örebrocupen

ÖSKs segrande lag i P15. Bakre raden från vänster: Filip Albertsson, August Wiklund, Marcus Moore, Sebastian Heimeryd och lagkaptenen Oscar Fardelin. Mellan raderna står Lukman Murad. I främre raden hittar vi Tarik Benca, Simon Glännestrand, Andreas Nydahl, Jonathan Herbst och Semin Ujkanovic.

 

Idag var det finaldag och dessutom spelades den äldsta pojk- och flickklassen från början till slut. I Idrottshuset hade ett av ÖSKs lag i P88 tagit sig till semifinal, men fick där se sig slagna (men först efter straffsparkar) av de blivande slutsegrarna från Forward.

I P15 som spelade sina matcher så när som på finalen i Conventum gick det mesta enligt Plan A. ÖSK hade tre anmälda lag och alla tog sig vidare till slutspelet. Mest imponerande var faktiskt de ett år yngre killarna från P14, som tog andraplatsen i gruppen och sedan pressade FBK Karlstad ordentligt i kvartsfinalen. Förlusten blev så pass knapp som 1-2.

Ett än så länge oidentifierat och inte alls stillastående lag med 14-åringar som överraskande gick till kvartsfinalen i P15-klassen.

 

Slutsegrare i hela turneringen blev (givetvis) ÖSKs förstalag, som ser väldigt stabila ut och som dessutom kan dra nytta av talangerna hos Filip Albertsson och Lukman Murad. Jonathan Herbst i målet och Semin Ujkanovic stod också för bra insatser. Laget, som gick genom hela turneringen utan poängförlust, besegrade i finalen Carlstad United 2 med hela 5-0. Besvärligaste matchen var nog semifinalen mot Adolfsberg som man med en del tur kunde vinna med 1-0.

ÖSKs andralag som tog sig kvartsfinalen, men där mötte de sina övermän från ÖSK 1. Bakre raden: Elyas Karbouch, Lucas Kasselia, Younus Ali, Ante Jälevik, John Nydahl, lagkaptenen Jonathan Gunnarsson, Benjamin Noorzay, Abdulsalam Al-Dulaimi. Främre raden: Armin Keljalic, Filip Jonsson och Sean Afshar

 

I kvartsfinalen var det ett rent ÖSK-möte, då man ställdes mot ett annat av överraskningslagen, nämligen ÖSK lag 2. Andralaget stod upp riktigt bra och segersiffrorna för förstalaget blev inte större än 4-2.

Kameran var med, men förutsättningarna var inte de bästa så fotografierna blev lite så där, speciellt på 96-orna som inte ville vara still. Tyvärr klarade jag inte av att identifiera alla spelarna, så jag tar gärna emot kompletteringar beträffande namnen i kommentarsfältet. 96-orna känner jag inte alls till.