Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Futsal: Finalspelet klart för Söder Dam och F17

Finalspelsmotståndarna är nu klara för ÖSK Söder Dam och F17. Det blev precis som jag trodde (och visste).

Söder damerna möter Rynninge Ik. Definitivt en tuff motståndare.

ÖSK F17 spelar final mot Adolfsberg som dominerat gruppspelet. Jag är faktiskt lite förvånad över hur bra Adolfsberg har varit. Utomhus var de ju chanslösa mot Söders lag.

Finalspel damseniorer.


Final F17.

Söder Dam byter tränare

ÖSK Söder Dam skriver på sin hemsida, att laget byter tränare. Roland Andersson, som haft en framgångsrik sejour med laget och lett det via en obesegrad division 3 säsong till en stabil placering i damtvåan, har på egen begäran avsagt sig sitt tränaruppdrag.

Mats Lindström har tagit över som huvudtränare tillsvidare och Fredrik Kollberg rycker in och hjälper till vårsäsongen ut!

Det nya tränarteamet fick en bra start igår i och med 5-1 vinsten över Stensätra.

Svartvit fotboll den 23 januari

Vi har faktiskt två stycken fotbollsaktiviteter idag förutom alla lag som gnetar på med försäsongsträningen på Ekäng, så det kan vara på sin plats att damma av den svartvita fotbollsrubriken.

ÖSKs A-trupp spelar sin andra träningsmatch under träningslägret i Turkiet. Alltid bra med lite omväxling till hårdträningen under försäsongen. ÖSK är, som vanligt är jag böjd att skriva, inte speciellt bra på att lämna information om när matchen börjar, vilka som skall spela etc. På ett undangömt kalenderblad på hemsidan kan man i alla fall se, att den börjar kl. 15:00. Om det rör sig om svensk eller turkisk tid framgår dock inte.

För motståndet står RasenBallsport Leipzig, ibland förkortat till RB Leipzig. Föreningen heter inte FC Leipzig, som ÖSK skriver i kalendern eller RedBull Leipzig som NA tycks tro. NA klagar för övrigt över att de inte lyckats få någon kontakt med ÖSK inför matchen: ”NA har utan framgång sökt stora delar av ÖSK-truppen under träningslägret i Turkiet”. Hur som helst med det. Motståndarna återfinns på den fjärde nivån i den rätt smala tyska ligastrukturen, där de spelar mot diverse fallna storheter samt några av Bundesligaklubbarnas andralag. Jag tror inte att det kommer att vara en lätt motståndare.

ÖSK Söders damer är i Göteborg och försöker kvalificera sig till SM-slutspelet i futsal. Motståndare i en trelagsgrupp är Torslanda IK och Forshaga IF. Helt utan chans att avancera är nog inte tjejerna med tanke på det inflöde av talang som skett från Glanshammar. Laget är påfallande jämnt med flera spelare, som kan komma att stå som matchvinnare. Dessutom har man i Hanna Söderqvist en mycket duktig målvakt. Förhoppningsvis går laget vidare, så att man kan åka till Lindesberg nästa helg för att kolla in ett ÖSK-lag som spelar om SM-medaljer. Lagets matchtider:

14:45 ÖSK Söder – Torslanda 4-3 !
ÖSK Söder vann dagens första uppenbarligen mycket jämna match med uddamålet. Laget hamnade i ett tidigt tvåmålsunderläge redan efter sju minuter, men kämpade sig ikapp och förbi. Torslanda utjämnade innan Johanna Wall med tre minuter kvar kunde säkra Söders seger. I nästa match väntar Forshaga som i dagens första match besegrade Torslanda med 3-1.

17:15 ÖSK Söder – Forshaga 5-7

Förlusten mot Forshaga, i en match där ÖSK aldrig riktigt kom ikapp efter att ha inlett matchen med att hamna i ett 0-3 underläge, innebär att laget nu kan inrikta sig mot den betydligt intressantare utomhussäsongen. Dessutom behöver jag inte åka till Lindesberg. Dit åker dock Sköllersta, ett lag med en hel del ÖSK-anknytningar,  som tog sig till finalspelet på bättre målskillnad.

ÖSK Söder Dam: Äventyret är över!

Göteborgsresa för Söders damlag

Det blir en resa till Göteborg kommande helg för ÖSK Söders futsallag. I SM-slutspelets gruppsemifinaler komma laget att få möta Torslanda IK och Forshaga IF. Matcherna spelas den 23.1 i Hammarkullehallen.

Det är svårt att ha någon egentlig uppfattning hur pass bra de här lagen är, men de vann i alla fall inte sina första kvalgrupper lika övertygande som ÖSK Söders tjejer gjorde. Forshaga vann en match med 6-2 och fick walk-over i den andra. Torslanda vann en och förlorade en match i en kvalgrupp där alla tre lagen slutade på tre poäng. Så chansen finns nog att det kan bli SM-finalspel i Lindesberg så småningom. Men först skall man som alltid spela om det.

Svenska Fotbollförbundet: SM Futsal dam, reg.spel 2 grupp C

Söders damer vidare mot SM

Minst sagt glada miner i Hallsberg efter två övertygande segrar. (Foto från ÖSK Söder Dam)

 

ÖSK Söders damlag hade en bra (sön)dag i Alléhallen i Hallsberg, då regionkvartsfinalerna i futsal-SM spelades. Efter två siffermässigt stora segrar väntar nu tjejerna på morgondagens lottning för semifinalerna nästa helg. Tolv lag i Sverige är nu kvar i tävlingen. De delas in i fyra semifinalgrupper varifrån de fyra gruppsegrarna går vidare till SM-slutspelet i Lindesberg om två veckor.

ÖSK Söder – Mariestad BoIS 7-2.
ÖSK Söders damlag tog en siffermässigt betryggande 7-2 seger, då damernas regionfinaler i futsal spelades i Hallsbergs Alléhall. Men tjejerna skall nog framför allt tacka sin mycket duktiga målvakt Hanna Söderqvist för att det blev seger. Matchen stod nämligen länge och vägde med Söder som spelförande lag, medan motståndarna från Mariestad BoIS satsade på omställningar och motattacker.

Västgötskorna hade dessutom tagit ledningen i matchinledningen och det tog ett bra tag innan ÖSK ens var i kapp. Ett 2-1 mål mot slutet av andra halvlek gjorde att läget kändes mindre stressat, men det var inte förrän Johanna Wall i mitten av andra, efter en raid över hela plan, rullade in 3-1, som matchen kändes på väg att bli avgjord. Efter trean så släppte det för ÖSKorna, som dittills mest träffat stolparna eller skjutit utanför målramen. Fyran, femman och sexan kom i snabb följd. 7-1 gjordes i slutet av matchen innan Mariestad fick in ett litet tröstmål precis i slutet.

Söder lever i mångt och mycket på sin starka försvarsavdelning. Framför Hanna Söderqvist matchar laget två säkra backpar, som dessutom hjälper till med en hel del i offensiven.

Matchens lirare stod i ÖSK-målet, bland backarna är det mer eller mindre omöjligt att välja, men Johanna Walls 3-1 mål blev på sätt och vis matchavgörande, så hon får rösten. Bland anfallarna var det väl också hugget som stucket utan att någon egentligen stack ut mer än sina kedjekamrater. Matilda Hallgren gjorde två om jag såg och kommer ihåg rätt och är rätt skoningslös, när hon kommer i läge.

ÖSK Söder – Linghems SK – 9-1
Dagens andra match visade upp en hel del likheter med den första. Efter en rätt tajt första halvlek, där ÖSK dominerade spelmässigt men tappade lite onödigt mycket boll, kunde laget andas ut tack vare en 2-1 ledning i slutet av halvleken. Precis som i första matchen kunde laget tacka sin duktiga målvakt för att motståndarna inte fick in mer än en boll.

I början av andra ryckte så laget och när det efter fem minuter stod 5-1, så gav motståndarna mer eller mindre upp. ÖSKarna tyckte dock att det var väldigt roligt att spela futsal och fortsatte att trumma på mot motståndarmålet. Precis som i den första matchen blev det en hel del ramträffar och en och annan oförklarlig miss, men det spelmässigt övertaget var tillräckligt stort för att det skulle räcka till ytterligare fyra mål. Spelarkritiken blir ungefär densamma som i första – försvaret är ramstarkt medan anfallarna succesivt springer sönder motståndarna. Matcherna spelas 2 * 20 minuter effektiv speltid, så ork och inställning har definitivt betydelse för hur matcherna gestaltar sig under andra halvlek.

Just inställningens betydelse visade för övrigt Sköllerstas herrlag som vände ett 0-5 underläge i sin första match till en vinst med 9-7. Även de har gått vidare till semifinalspel.

SR P4 Örebro: Intervju med fyramålsskytten Martina Andersson.
ÖSK Söder Dam: 16-3 i målskillnad…
Mariestad BoIS: SM äventyret är över!
Linghems SK: Tre bra halvlekar räckte inte

Futsalhelg

Lördag – söndag maxar futsalen med flera intressanta arrangemang, men sedan är det i princip slut för alla lag utom de som eventuellt har lyckats hålla sig kvar i kampen om SM-tecknen.

ÖSK Söder Herr.
Lördagen är framför allt AIF-cupens dag. Distriktets tyngsta inomhusturnering med första matchen i Idrottshuset kl. 08:00 och den sista strax efter midnatt. Tjugo lag kommer till spel och med finns både distriktseliten och lite vanligare lag. Ervalla och Sköllersta har dock annat att tänka på (regionspelet), så det är möjligt att de inte kommer med sina starkaste uppställningar.  ÖSK Söder har även detta år funnit gehör hos uttagningskommittén för sin anmälan och går in i tävlingen i eftermiddagspasset, som börjar kl. 15:00.

Söder, som precis som alla andra år befinner sig mitt i en generationsväxling, kommer till spel med ett lag bestående av vad jag kan se så gott som enbart 17- och 18-åringar. Man skall därför inte ha för stora förhoppningar på laget utan de får väl inrikta sig på att kämpa bra snarare än att ta sig till utslagsmatcherna. Det blir nog första gången som årets nykomlingar från den stora gruppen med 93-or och 94-or, som tagit steget över till Söder efter att ha tjänat klart hos ÖSK Ungdom, får en möjlighet att spela ihop med delar av fjolårets Söderlag (som mest består av gamla kompisar).

ÖSK Söders matcher:
15:00 Real Örebro – ÖSK Söder
16:20 Sköllersta IF – ÖSK Söder
18:20 ÖSK Söder – Mariebergs IK
20:20 ÖSK Söder – FK Bosna

Inga lätta matcher utom möjligen den mot Marieberg.

P95.
På lördagen åker ÖSK Ungdoms nominellt nyblivna 16-åringar till Herrljunga för att mäta sina krafter med Västergötlands bästa plus några andra inbjudna lag. Tävlingen heter Ascom Cup. Laget ser bra ut och stärkta av framgångarna i Örebrocupen bör man ha en bra möjlighet att ta sig rätt långt fram i turneringen. Motståndare i gruppspelet är Norrby IF, Lidköpings IF och Linköpings FF.

ÖSK Söder Dam.
Helgens huvudattraktion blir dock Söders damlag, som efter DM-segern förra helgen, på söndag skall försöka ta sig vidare till SM-slutspelet. Matcherna spelas i Hallsberg och utan att veta något om de andra lagen kan jag ändå inte låta bli att tro att Söders lag bör ha rätt bra chanser att gå vidare. Både ÖSK Söder och Glanshammar var med i slutspelet förra året, då Glanshammarstjejerna tog sig ända till match om tredjepris, vilken de vann. I årets Söder-upplaga deltar flera av spelarna från fjolårets Glanshammarslag, så det finns en hel del spelstyrka och rutin hos Söders tjejer.

ÖSK Söder Dams matcher:
11:00 ÖSK Söder – Mariestad BoIS
13:40 Linghems SK – förloraren i match 1
16:20 vinnaren i match 1 – Linghems SK

Matcherna spelas i Alléhallen i Hallsberg och utöver damernas regionalspel så finns även Sköllerstas herrlag på plats. De möter i sin grupp Norrköping FK och Forshaga IF

Bloggen grattar ÖSK Söders DaM-mästare!

Glada DM-mästare som nu kan ställa om siktet mot ett SM. (Foto: ÖSK Söders hemsida)

Precis som på förmiddagen mot Frövi snabbstartade ÖSK Söders damer i finalmatchen mot IK Sturehov. Efter dryga två minuter stod det 2-0 och efter sex minuter hade målskörden fördubblats till fyra. Där gick väl luften på sätt och vis ur tillställningen och ÖSK spelade som det heter mer eller mindre av de resterande 18 minuterna. Det unga motståndarlaget skall dock ha en eloge för att man trots underläget inte gav tappt utan hela tiden försökte, om än i allmänhet utan någon större framgång, att komma med i målprotokollet. I andra halvlek fick de sedan sitt efterlängtade tröstmål, men ÖSKs ledning kändes aldrig hotad.

Priset till matchens bästa spelare gick till Stina Andersson och hade det funnits ett pris till turneringens bästa, så hade hon säkert fått det med. Men även om Stina var bäst var de andra – ingen nämnd och ingen glömd – också bra och tillsammans tog laget en mycket välförtjänt DM-seger.

Söderdamernas väg till futsal-DM gick så gott som spikrakt. Laget är obesegrat och de enda mindre ”plumparna” är två oavgjorda resultat mot Frövi IF resp IFK Kumla.

Gruppspel
HOIF – Örebro SK Söder 0-4
Örebro SK Söder – Lillån FK 7-1
IFK Kumla – Örebro SK Söder 0-2
IK Sturehov – Örebro SK Söder 1-5
Örebro SK Söder – Frövi IK 1-1

Slutspel
Örebro SK Söder – IFK Kumla 0-0
Laxå IF – Örebro SK Söder     0-6
Örebro SK Söder – Lillån FK 3-2

Semifinal
ÖSK Söder – IK Frövi 3-0

Final
ÖSK Söder – IK Sturehov 5-1

Närmast på planeringen för ÖSKs inomhusdamer står nu det regionala slutspelet i Hallsberg nästa söndag. Där möter laget Mariestad BoIS och Linghems SK som är DM-segrarinnorna från Väster- resp. Östergötland.

ÖSK Söder Dam: För första gången…

Futsal-DM

110109. Damerna till final.
ÖSK Söders damer eller tjejer eller vad man nu skall kalla dem, hade inga större problem med att boka en plats i kvällens DM-final. Motståndarna från Frövi IK besegrades med 3-0. ÖSK Söder har till skillnad mot sina konkurrenter ett gediget lag, där ingen spelare faller ur ramen – något som inte kan sägas om motståndarna. Sådant fäller avgörandet även om matchtiderna är korta. Påfyllningen av talang från Glanshammar har dessutom höjt lagets prestationsförmåga ett eller kanske rentav två snäpp.

I semifinalen gick priset till matchens bästa spelare backen Linda Augustsson, förmodligen främst för hennes kraftfyllda frambrytningar. Anfallsmässigt märktes Matilda Hallgren för smålurigt spel och givetvis för sina två mål. Det tredje gjordes av Martina Andersson.

I finalen kl 17:00 väntar nu IK Sturehov – grannarna i de södra stadsdelarna. Ett påfallande ungt lag från Hovet imponerade genom att besegra IFK Kumla – om än först efter straffar.

110108. Damerna till semifinal.
ÖSK Söders damer eller tjejer eller vad man nu skall kalla dem, gick precis som jag trodde vidare till finalspelets slutspel. Kl. 10:00 möter de Frövi IK i finalsöndagens första match i Idrottshuset. Vägen till centrala Örebro blev faktiskt något besvärligare än jag trodde. Lördagens första match slutade mållös och oavgjord. IFK Kumla stod för motståndet och de försvarade sig riktigt bra. Kanske var det rent av turneringens två bästa lag som möttes? Svaret på den frågan får vi i morgon.

I lördagens andra match körde Södertjejerna sedan över sina motståndare från Laxå och vann med 6-0, vilket är rätt mycket med tanke på att speltiden bara var 12 minuter. Visserligen effektiva, men ändå. I den sista gruppspelsmatchen mot Lillån FK trodde jag på en upprepning av matchbilden från Laxåmatchen, men Lillån sprattlade emot riktigt bra och envisades med att bara ligga ett mål efter under större delen av matchen. ÖSKarna vann dock till slut tämligen komfortabelt med 3-2.

En klart lysande stjärna i samtliga tre matcher hos ÖSK Söder var glanshammarsförvärvet Stina Andersson, som vann gruppens skytteliga på tre mål, trots att hon spelade back.

Den andra semifinalen spelas mellan IFK Kumla och IK Sturehov.

ÖSK Söder Dam: Vidare till Idrottshuset!

110107.
I morgon lördag avgörs gruppspelet i damernas slutspel i (fjol)årets futsal-DM. På spel står platser i semifinalerna på söndag samt i förlängningen DM-tecken samt spel i SM-turneringen. ÖSK Söder kommer med ett starkt (hoppas jag) damlag och kommer med största säkerhet att ta hand om minst andraplatsen i sin grupp.  I kvalificeringsspelet var laget obesegrat (4 vinster och 1 oavgjord match) med målskillnaden 19-3.

DM-matcherna spelas i Mellringehallen, vilket inte direkt är stans mest centralt belägna arena, men har man vägarna förbi eller rent av råkar bo åt det håller så kan ett besök anbefallas.

Futsal Damer Slutspel Grupp 1
10:00 Lillån FK – Laxå IF
10:30 Örebro SK Söder – IFK Kumla
12:00 IFK Kumla – Lillån FK
12:30 Laxå IF – Örebro SK Söder
14:00 IFK Kumla – Laxå IF
14:30 Örebro SK Söder – Lillån FK

Futsal Damer Slutspel Grupp 2

11:00 IK Sturehov – HOIF
11:30 Frövi IK – Öfvre Adolfsberg FC
13:00 Öfvre Adolfsberg FC – IK Sturehov
13:30 HOIF – Frövi IK
15:00 Öfvre Adolfsberg FC – HOIF
15:30 Frövi IK – IK Sturehov

Futsal – DM

Slutspelet i futsal började idag och fortsätter fram till söndag. ÖSK-inslaget i årets slutspel är dock mycket begränsat och inskränker sig till ÖSK Söders damlag. Dessa är titelförsvarare och får nog gälla som förhandsfavoriter. Tjejerna var tvåa förra året, men i år saknas fjolårsvinnarna från Glanshammar, vars verksamhet upplösts i intet. Damlagen spelar sitt gruppspel på lördag med semifinaler och finaler i Idrottshuset på söndagen.

Förutom ÖSK-damerna och finaldagen så är det intressantaste  nog morgondagens matcher då distriktets 16 ”bästa” herrseniorlag spelar gruppspel och kvartsfinaler i Idrottshuset. Det brukar vara trevliga arrangemang med mycket kamp i bra tempo.

Futsal 2010

Distriktets futsalaktiviteter har kommit ungefär halvvägs vid det här laget. Gruppspelen är avklarade och nu återstår diverse turneringar samt DM-slutspelet. Från ÖSK-familjens sida har dock deltagandet varit begränsat. Ett fåtal lag har deltagit och ännu färre har lyckats ta sig till finalerna. Bloggen har inte heller ägnat sig speciellt mycket åt inomhusfotbollen, men kommer nog i alla fall att ta masa sig iväg till både cuper och DM-slutspel om det inte blir alldeles för kallt.

Den klart bästa prestationen denna höst-vinter har ÖSK Söders damlag svarat för. De vann div 1-serien och går alltså som favoriter in i finalspelet som spelas den 8 och 9 januari. Eftersom KIFs damer inte ställer upp i denna turnering och Glanshammar lagt ned sin damfotboll borde tjejernas chanser att försvara sitt DM-tecken från i fjol vara rätt goda.

Väldigt bra har det även gått för det flicklag som inför hösten kom över från Adolfsberg. I klass F14 spelar man inte om några DM-tecken, vilket gör att serien inte är färdigspelad än, men så här långt ser det minst sagt bra ut. Laget har spelat 4 matcher, vunnit alla samt ståtar med den förnämliga målskillnaden 40-2.

På herrsidan har ÖSK-familjen representerats av ett lag från det evigt föryngrade ÖSK Söder samt ett P17-lag från ÖSK Ungdom. Inget av lagen tog sig vidare till DM-slutspelet och så mycket positivt finns det väl inte att skriva om deras prestationer. P17-killarna skall ju till våren representera ÖSK Söder i divisionerna 5 och 7 och förhoppningsvis beror den svaga inomhusformen på att de koncentrerat sig på utomhusträningen.