Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Senior-DM?

Den 6:e mars skall ÖSK spela den från fjolåret uppskjutna semifinalmatchen i distriktscupen. Motståndare är Örebro Syrianska. Ett på sätt och vis ett märkligt val av speldag eftersom föreningen och bolaget har sina årsstämmor inplanerade samma dag. Dessutom skall väl årets trupp presenteras vid den så kallade kick-offen. Men då borde hälften av spelarna vara på Behrn Arena.

Om man studerar ÖSKs hemsida finns det dock inga tecken på att matchen är inplanerad. Den finns inte omnämnd i vare sig A-truppen eller U21-truppens matchprogram och A-truppen skall dessutom enligt träningsschemat köra två pass på tisdagen. Men det står ingenting om distriktcupsmatchen – det brukar det göra.

Motståndarna från Örebro Syrianska tränas i år av Håkan Juhlin, mångårig  talangutvecklare och tipselittränare hos ÖSK. Hans nya lag har höga ambitioner och hoppas kunan ta steget upp till div 2 i år. De verkar dessutom ha fått ihop en bra trupp inför den här säsongen, bland annat spelar Claus Pedersen och Fedja Jelecak i år med dem. I år har de i en träningsmatch slagit Rynninge IK med 4-2.

För att gå vidare till final i cupen måste ÖSKarna förmodligen – på grund av systemet med bonusstraffar – göra minst fyra mål under förutsättning att Syrianska inte gör något spelmål alls. Så det gäller nog för ÖSK att ställa ett rätt starkt lag på  plan – annars blir det förlust.

DM-match för morgonpigga

ÖSK Söder spelar i morgon bitti sin andra match i senior-DM och möter då Hovsta IF på Ekängs hemmaplast. För närvarande håller Söder på att avverka den grundserie, som förhoppningsvis skall kvalificera dem för fortsatt spel, då lagen från div 4 och uppåt går in i cupen. Förra veckan i den första cupseriematchen besegrades Lillkyrka IF (5) med klara 5-2. Detta trots att då bara halva Söders trupp var tillgänglig för spel. Den andra halvan, bestående av fjolårets PAL-trupp, hade ännu inte hunnit bli registrerad hos sin nya klubb.

Morgonmotståndarna från Hovsta håller under sommarhalvåret till i div 7. Förra året spelade de i samma serie som Söders andralag och slutresultatet i det racet blev ett dött lopp – båda lagen fick ihop 25 poäng. Söder gick dock före i tabellen tack vare en bättre målskillnad. Hovsta har matchats rätt försiktigt under försäsongen och har på sin hemsida bara tre matcher noterade. Ett hyfsat 1-1 resultat mot Yxhult och en 1-0 vinst och en 1-0 förlust mot Hidingsta U. Deras match i den första omgången av distriktscupen fick lov att ställas in på grund av förra veckans snöoväder.

Det här är en match som Söder borde kunna vinna, tycker jag. Hovsta får visserligen två bonusstraffar som de lär slå in, men det räcker knappast. Frågan är dock hur den tidiga matchstarten påverkar resp. lag. Det kan ju vara lite hur som helst med den saken.

ÖSK Söder – Hovsta IF
Ekängs IP, 26 mars kl 08:00

Tillägg: Morgonmatcher verkar inte vara lagets melodi – i alla fall inte om de börjar redan kl. 08:00. Hovsta vann matchen rättvist med 2-1. I en jämn första halvlek gjorde det överraskande starka bortalaget från de norra förorterna 1-0, medan ÖSK inte hade så mycket att komma med. Precis innan halvtidsvilan fick Hovsta sedan sin lagkapten utvisad efter två gula kort och läget såg inte helt omöjligt ut trots de två bonusstraffarna, som var i antågande. När sedan Hovsta missade den ena av dessa genom att skyffla bollen högt över mål infann sig hoppet om att laget trots allt skulle kunna vända matchen Söders väg.

Pontus Lövgren gjorde det viktiga reduceringsmålet rätt tidigt i andra halvlek genom ett fint skott från långt håll. Men trots en närmast total spelmässig dominans i andra halvlek kom laget inte närmare, utan det blev Hovsta som fick ta hand om de tre poäng som stod på spel.

I en match på fredagskvällen besegrade IFK Lindesberg Lillkyrka IF med hela 6-0 och leder nu en något haltande serietabell.

Våren är här!

Våren är redan här. Det kan det kanske vara svårt att acceptera efter nattens och morgonens snöfall, något som väl bara gladde förmånstagarna i snösvängen. Men rent meterologiskt sett skedde ankomsten redan den 7 mars. Det var nämligen den första dagen i den sjudagarsperiod, som definierar vårankomsten genom att alla dygnen hade en medeltemperatur över noll grader.

Ytterligare ett vårtecken är att i distriktsfotbollen spelas i kväll (vädret tillåtande) den första tävlingsmatchen. Det är IFK Askersund och FC Höftskott som går lös på varandra i senior-DM på Transtenvallens konstgräs i Hallsberg. I år inleds cupen med en miniturnering för lagen från div 5 och neråt. (I Hallsberg har man planvärme, så det skall väl inte vara några problem att få planen spelbar om det bara slutar snöa, vilket det kommer att göra vilken minut som helst).  ÖSK Söder kommer att klockas in som tvåa i säsongstarten tillsammans med Lillkyrka IF. Deras DM-match startar nämligen redan kl. 09:15 i morgon på Idrottsparken i Kumla.

Senior-DM i nytt format

Nu är det bara två månader kvar till avspark. Och det är inte närkesfotbollens giganter från Sportklubben som kommer att stå för den första touchen. Den äran tillkommer i stället något lag från seriesystemets utmarker – om man nu dristar sig till att inkludera div 5-klubbarna i den klassificeringen. Det är väl ett gränsfall.

Den 20 mars är det nämligen meningen att senior-DM skall dras igång. Nytt för i år är att turneringens inledning utformats med ett gruppspel. 40 lag uppdelade på 10 grupper kommer att mötas i en enkelserie där förutom äran även ett vidare avancemang i turneringen står på spel. De 10 gruppsegrarna plus ett okänt antal tvåor går vidare i turneringen. (Jag har inte sett något dokument med detaljerna än).

De fyra lagen i resp. grupp möts i en enkelserie med speldagarna 20.3, 27.3 och 10.4. Om man sedan spelar på dessa datum vill jag låta vara osagt – det brukar ju ruckas en del för att diverse önskemål skall kunna tillgodoses. På det hela taget tycker jag att detta verkar vara en positiv föränding. De berörda lagen får några fler tävlingsmatcher i programmet och en serie – om än bara med 3 matcher – skapar alltid en viss spänning.

ÖSK Söder (div 5) har placerats i grupp 6 tillsammans med Hovsta IF (div 7), IFK Lindesberg (div 6) och Lillkyrka IF (div 5). Lillkyrka och Hovsta borde inte vara oöverkomliga motståndare för ÖSK Söders unga men vältränade trupp. IFK Lindesberg är ett frågetecken trots att de håller till en division längre ner. Laget har värvat rätt flitigt under vintern och lär nog vara starkare än vad deras divisionstillhörighet indikerar.

Familjejäv i Byggnadscupen?

I morgon kväll spelar Örebros 94-or den första matchen i gruppspelet i Fotbollförbundets distriktsserie. För motståndet på Kumla IP står Västmanlands lag. Domare i matchen kommer enligt förbundets information Salko Basic att vara. Salko är en välkänd domarprofil i Örebro och han dömer ofta matcher, som ligger lite utanför det normala serielunket. Men man måste väl ändå fråga sig hur lämpligt det är att han dömer i just den här turneringen. Hans son Mirza är ju uttagen till Örebros spelartrupp.

Senior-DM – vilda Ervalla

Det här är väl egenligen off-topic nu när ÖSK så onödigt trillade ur distriktscupen redan i sin första match – men i alla fall. Att det inte bara är ÖSK som råkar ut för olycksfall i arbetet i den här turneringen vittnar BK Forwards ”öde” om. De mötte div 4-laget Ervalla SK, skickade dit reserverna och fick stryk med 10-1. Av en matchrapport på Forwards hemsida att döma verkar det som om det tidvis gick ganska hett till på Lyckevallen:

Forward föll stort i Fastighetsbyrån cup

Forward reservlag gjorde en slät figur i kvartsfinalen i Fastighetsbyrån cup. Hemmalaget vann med hela 10-1. Ett för dagen dåligt Forward lag fick matchen förstörd genom en tidig utvisning i första halvlek. Ingen skugga över domaren i den situationen utan helt och hållet självförvållat av Forwards spelaren. I den andra halvleken hettade det till ordentligt i en situation och hela fyra spelare fick rött kort samtidigt. En Forwardspelare, en Ervallaspelare samt en spelare och en ledare på Ervallas bänk. Sett över hela matchen var Ervalla det bättre laget och förstärkte dessutom det övertaget med att sätta tre bonusstraffar.

Tisdag Idrottsparken, onsdag Björkvallen


100526 (kväll).
Det gick till och med värre än vad trodde att det skulle göra. Hos Förbundet (Örebros) har just resultatet av kvällens match i distriktscupen kommit upp. Latorp vann med 2-1. Varpå man frågar sig: Missade de verkligen tre straffar? Men den stora frågan är inte hur många straffar Latorp missar utan hur det kommer sig att ÖSK skickar ett lag till matchen, som inte var kapabelt att göra mer än ett mål på ett lag som ligger i botten av div 4. Det tycker jag tyder på dålig respekt för motståndare och publik.

En match som denna borde vara årets fotbollshändelse hos det lag som får besök av ÖSK. Latorparna kanske är glada över att gå vidare en omgång i turneringen, men de (och publiken) är säkert mycket besvikna över att inte ha fått spela mot och se de ÖSK-spelare som de kan följa i de allsvenska matcherna och läsa om i tidningen.

Pinsamt, tycker jag. Om det är så att man från ÖSKs sida inte vill satsa på distriktscupen, vilket jag iofs kan förstå, så skall man inte anmäla något lag dit. Annars får man se till att man får fram en speldag som gör det möjligt att komma till spel med ett någorlunda bra lag.

100526.
ÖSK har nu lagt ut truppen för kvällens match på sin hemsida. ÖSK har fått lov att skrapa ordentligt i sina trupper för att få ihop till kvällens lag. Uppenbarligen vill man inte ta alltför mycket från vare sig ÖSK Söder (som spelar i morgon) eller ÖSK Ungdom (som spelar på fredag). Och A-truppens spelare är väl inte användbara efter gårdagens 120-minuters ansträngning. Resultatet blev en trupp med deltagare från gränsen av Kameruns landslag till ÖSKs pojkallsvenska trupp (PAL spelar inte förrän på söndag). Följande trupp har tagits ut:

Från A-truppen
Eric Bassombeng (tränar med ÖSK U)
Gustaf Lundholm (spelar med ÖSK U)

Från Talangtruppen
Johan Bolin
Axel By
Nils Carlson (mv)
Pontus Jakobsson
Haris Karahmet (spelar med PAL)
Gustav Källberg
Kevin Larsson
Viktor Lindqvist
Edvin Möller
Lucas Oskarsson (spelar med PAL)
Claus Pedersen (mv)

Från PAL-truppen
Mirza Basic (anfall)
Stefan Hannasson (mittfält/anfall)
David Johansson (mittfält)

Kan ett lag från den här truppen göra fyra mål mer än Latorp (med tanke på bonusstraffarna, fem av vilka tre räknas)? Jag är inte helt säker på det. Ett fysiskt Latorp på en tung, blöt och svårspelad plan kan bli en rätt besvärlig nöt att knäcka.

100525.
Nu i slutet av maj står cupmatcherna som spön i backen. Knappt har slaget i Idrottsparken avslutats förrän det är dags att börja koncentrera sig på nästa motståndare. I morgon onsdag skall ÖSK möta Latorps IF i Distriktcupen. Med tanke på att i princip alla A-truppens resurser förbrukades i Norrköping lär det bli talangtruppen som får ta sig an resan upp till Kilsbergskanten. Inklusive Simon Leonidsson, som ju också normalt spelar div 2-fotboll och möjligen även Berra.

Normalt skall det väl inte vara några problem att göra vad som krävs (förmodligen 4 mål), men i distriktcupssammanhang brukar nerverna kunna spela in om inte bollarna hittar rätt. Speciellt om motståndarna utnyttjat sina bonusstraffar till fullo. För några år sedan var ÖSK också i Latorp och då gjorde hemmalaget sina bonusmål utan några egentliga besvär på Simon Nurme.

Nu kommer den här matchen inte speciellt bra för talanglaget heller. De skall nämligen spela sin nästa match borta mot Farsta redan på fredag kväll.

Jag såg Latorp spela mot ÖSK Söder i första omgången av årets fyra och sammanfattningsvis kan man väl konstatera, att de inte såg särskilt bra ut.

ÖSK Söder mötte Närkes Kil i DM (2-6)

100418 kväll.
ÖSK Söder hade tyvärr inte så mycket att komma med i eftermiddagens DM-match. Närkes Kil var klart bättre och vann välförtjänt om än några mål för stort med hela 6-2. Det var en sådan där match där man tämligen osökt kommer att tänka på talesättet pojkar mot män. Det var alldeles för mycket pojklagsfotboll över Söders insats denna eftermiddag, medan hemmalaget (N K alltså) spelade bra utifrån sina förutsättningar.

Till saken hör också att de tre första målen för N K var rena bjudningar. Det första bjöd förbundet på – det var bonusstraffen, som togs mycket säkert av lagkaptenen David Eriksson. Tvåan var en missad (låg) hörna, som färdades ohejdad genom Söders målområde förbi en fyra, fem man innan Kenneth Krossler kunde fösa in den. Trean var Erikssons igen- en lobb från typ halva plan över Axel Svedberg som stod för långt ut och inte hann tillbaka för att stoppa bollen.

Söders spel var bitvis passningssäkert, men man kom inte framåt alls. Det mesta gick långsamt och utan någon egentlig övertygelse såg det ut som. Efter några byten i andra halvlek blev det lite bättre fart och pigge Alessandro Eni kunde göra 1-4 på en löpboll genom försvarslinjen. Tobbe Johansson nickade sedan in 2-5 på hörna, men dessemellan gjorde NK ytterligare några mål genom en av mittfältet i princip helt övergiven backlinje.

På fredag börjar serieeländet och den första matchen går hembytt mot Latorps IF på Behrn Arena. Då kan Söder lyckligtvis räkna med en del förstärkningar från talangtruppen. Det kommer att behövas.

Närkes Kils SK: Matchreferat

100418 fm.
ÖSK Söder spelar årets första tävlingsmatch i eftermiddag. Det är Närkes Kils SK som bjudit in till möte på Behrn Arena för en match i Fastighetsbyrån-Cup, den tävling som förr i tiden kallades DM.

ÖSK Söder har inte spelat speciellt många matcher under försäsongen och resultaten har inte varit något att yvas över. Så var laget står form- och prestationsmässigt är fortfarande en svårbesvarad fråga. Truppen rapporteras dock vara föremål för en meningsfull träning under ledning av sin nye tränare Kimenga Kitambala – tuffare krav sägs det. Dessutom har som vanligt  Thommy Åström sett till att de fysiska övningarna inte eftersatts. Så på det hela taget borde det se rätt bra ut – nu är det bara resultaten som fattas.

I seriespelet kommer ÖSK Söder att kunna dra nytta av sin farmarlagsanslutning till ÖSK Ungdoms div 2-lag. Några spelare från det hållet lär dock inte vara tillåtna i DM-sammanhang (om jag förstått reglerna rätt). Man kommer alltså bara att få lov att använda sig av spelare med ÖSK Söders namn på laglicensen.

Motståndarna Närkes Kils SK spelar i div 6 Norra och borde normalt inte erbjuda några större problem för ÖSK Söder. Distriktscupen ger dock lagen från de lägre divisionerna ett visst handicap i form av gratisstraffar och Närkes Kil kommer att ha två sådana till sitt förfogande. Om Närkes Kil sätter sina straffar, vilket man lär göra, måste ÖSK Söder göra tre. Gör Närkes Kil dessutom ett eller kanske två spelmål kan det bli tufft att komma ikapp. Vid ett oavgjort resultat vid full tid, så avgörs matchen på en gång genom straffsparksläggning.

I sin första match besegrade laget IFK Lindesberg med 3-0 efter två mål av Kenneth Krossler, en spelare som ÖSKs försvarare nog bör hålla under kontroll. Ett välbekant ansikte i laget är Yim Ståhls, som under ett skadedrabbat fjolår tränade med ÖSKs talangtrupp.

Det råder lite olika bud om när matchen startar. ÖSK Söder skriver 15:00 på sin hemsida, medan förbundet har 15:15 som tidpunkt för avsparken.

Rättelse: Som påpekats i en kommentar så är Närkes Kils divisionstillhörighet 5 och inte 6. Det halverar antalet straffar de har till sitt förfogande.

ÖSK Söder har fått en tid

ÖSK Söder och Nerikes Kil (div 5) har nu kommit överens var och när deras gemensamma distriktscupmatch skall spelas. Det blir nu på söndag den 18 april som man möts på Behrn Arena. Avspark kl. 15:15.

Matchen är en 16-dels”final” i cupen. Den som vinner får möta segraren mellan Åmmeberg och IFK Hallsberg i en av åttondelarna.

Latorp i Distriktscupen

Div 5-laget Axberg och Latorp från Närkesfyran gjorde i går upp om vem som skall få möta ÖSK i Fastighetsbyrån Cup. Det blev Latorp som drog det längsta strået i en målrik match som slutade 6-3 efter 1-1 i halvtid.

Det här innebär alltså att ÖSKarna kan ställa in sig på en kort resa upp till Björkvallen vid Kilsbergsranden. ÖSK var där i samma ärende år 2006 och det var en riktigt trevlig kvällsutflykt. Matchen skall enligt cupens körschema vara spelad senast den 31 maj, men på den punkten brukar man tillämpa en viss flexibilitet. Frågan är väl närmast hur ÖSK tänker disponera sin trupp och dess aktiviteter under VM-uppehållet.