Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Våren är här!

Våren är redan här. Det kan det kanske vara svårt att acceptera efter nattens och morgonens snöfall, något som väl bara gladde förmånstagarna i snösvängen. Men rent meterologiskt sett skedde ankomsten redan den 7 mars. Det var nämligen den första dagen i den sjudagarsperiod, som definierar vårankomsten genom att alla dygnen hade en medeltemperatur över noll grader.

Ytterligare ett vårtecken är att i distriktsfotbollen spelas i kväll (vädret tillåtande) den första tävlingsmatchen. Det är IFK Askersund och FC Höftskott som går lös på varandra i senior-DM på Transtenvallens konstgräs i Hallsberg. I år inleds cupen med en miniturnering för lagen från div 5 och neråt. (I Hallsberg har man planvärme, så det skall väl inte vara några problem att få planen spelbar om det bara slutar snöa, vilket det kommer att göra vilken minut som helst).  ÖSK Söder kommer att klockas in som tvåa i säsongstarten tillsammans med Lillkyrka IF. Deras DM-match startar nämligen redan kl. 09:15 i morgon på Idrottsparken i Kumla.

Ny DM-final för Jörgen

100921. Jörgen, jättedödaren.
Att div 5-laget Yxhult IK skulle slå Rynninge, topplaget i div 3, var väl ungefär lika troligt som att Sköllersta skulle slå ÖSK i fjolårets DM-final. Men båda lagen gjorde det oväntade. Den här gången gick matchen inte ens till straffsparksläggning utan Yxhult vann på ordinarie matchtid med 5-3. Yxhult satte sina två bonusstraffar och spelade jämnt med Rynninge i själva matchen. Grattis, säger bloggen.

Jörgen Gustafsson omgiven av fotbollsentusiaster i olika åldrar. Bilden togs vid invigningen av Ekängs konstgräs i slutet av maj.

100916.
Jörgen Gustafsson, fotbollsansvarig hos ÖSK Ungdom ute på Ekäng, verkar att vara på god väg att ta över efter Alexander Axén som distriktets främste DM-taktiker. Förra året gick Jörgen, som då tränade Sköllersta IF, i land med den till synes omöjliga uppgiften att leda sitt lag till finalvinst mot ett starkt lag från Örebro SK.

I år är han bara en match ifrån att hämta hem en andra DM-titel. Yxhults IK (div 5), som i år tränas av Jörgen, besegrade igår det starka div 4-laget Ervalla SK med klara 3-1. Detta trots att Yxhult fick lov att spela den sista kvarten med en man mindre på plan. I finalen som spelas den 21 september kommer Yxhult att ställas mot Rynninge IK.

Tisdag Idrottsparken, onsdag Björkvallen


100526 (kväll).
Det gick till och med värre än vad trodde att det skulle göra. Hos Förbundet (Örebros) har just resultatet av kvällens match i distriktscupen kommit upp. Latorp vann med 2-1. Varpå man frågar sig: Missade de verkligen tre straffar? Men den stora frågan är inte hur många straffar Latorp missar utan hur det kommer sig att ÖSK skickar ett lag till matchen, som inte var kapabelt att göra mer än ett mål på ett lag som ligger i botten av div 4. Det tycker jag tyder på dålig respekt för motståndare och publik.

En match som denna borde vara årets fotbollshändelse hos det lag som får besök av ÖSK. Latorparna kanske är glada över att gå vidare en omgång i turneringen, men de (och publiken) är säkert mycket besvikna över att inte ha fått spela mot och se de ÖSK-spelare som de kan följa i de allsvenska matcherna och läsa om i tidningen.

Pinsamt, tycker jag. Om det är så att man från ÖSKs sida inte vill satsa på distriktscupen, vilket jag iofs kan förstå, så skall man inte anmäla något lag dit. Annars får man se till att man får fram en speldag som gör det möjligt att komma till spel med ett någorlunda bra lag.

100526.
ÖSK har nu lagt ut truppen för kvällens match på sin hemsida. ÖSK har fått lov att skrapa ordentligt i sina trupper för att få ihop till kvällens lag. Uppenbarligen vill man inte ta alltför mycket från vare sig ÖSK Söder (som spelar i morgon) eller ÖSK Ungdom (som spelar på fredag). Och A-truppens spelare är väl inte användbara efter gårdagens 120-minuters ansträngning. Resultatet blev en trupp med deltagare från gränsen av Kameruns landslag till ÖSKs pojkallsvenska trupp (PAL spelar inte förrän på söndag). Följande trupp har tagits ut:

Från A-truppen
Eric Bassombeng (tränar med ÖSK U)
Gustaf Lundholm (spelar med ÖSK U)

Från Talangtruppen
Johan Bolin
Axel By
Nils Carlson (mv)
Pontus Jakobsson
Haris Karahmet (spelar med PAL)
Gustav Källberg
Kevin Larsson
Viktor Lindqvist
Edvin Möller
Lucas Oskarsson (spelar med PAL)
Claus Pedersen (mv)

Från PAL-truppen
Mirza Basic (anfall)
Stefan Hannasson (mittfält/anfall)
David Johansson (mittfält)

Kan ett lag från den här truppen göra fyra mål mer än Latorp (med tanke på bonusstraffarna, fem av vilka tre räknas)? Jag är inte helt säker på det. Ett fysiskt Latorp på en tung, blöt och svårspelad plan kan bli en rätt besvärlig nöt att knäcka.

100525.
Nu i slutet av maj står cupmatcherna som spön i backen. Knappt har slaget i Idrottsparken avslutats förrän det är dags att börja koncentrera sig på nästa motståndare. I morgon onsdag skall ÖSK möta Latorps IF i Distriktcupen. Med tanke på att i princip alla A-truppens resurser förbrukades i Norrköping lär det bli talangtruppen som får ta sig an resan upp till Kilsbergskanten. Inklusive Simon Leonidsson, som ju också normalt spelar div 2-fotboll och möjligen även Berra.

Normalt skall det väl inte vara några problem att göra vad som krävs (förmodligen 4 mål), men i distriktcupssammanhang brukar nerverna kunna spela in om inte bollarna hittar rätt. Speciellt om motståndarna utnyttjat sina bonusstraffar till fullo. För några år sedan var ÖSK också i Latorp och då gjorde hemmalaget sina bonusmål utan några egentliga besvär på Simon Nurme.

Nu kommer den här matchen inte speciellt bra för talanglaget heller. De skall nämligen spela sin nästa match borta mot Farsta redan på fredag kväll.

Jag såg Latorp spela mot ÖSK Söder i första omgången av årets fyra och sammanfattningsvis kan man väl konstatera, att de inte såg särskilt bra ut.

Målrikt i Distriktscupen

Inte direkt en ÖSK-nyhet, men jag kan ändå inte låta bli att notera att Rynninge som sista lag kvalificerade sig för åttondelsfinalerna i distriktscupen. De mötte Skyllberg (div 6) och gick vidare. Inget märkvärdigt med det med undantag för segersiffrorna. Rynninge vann nämligen med 19-1. Matchens målkung blev David Zeito med 8 (!) baljor. Skyllbergs enda mål kom på en av bonusstraffarna. Tvåsiffrigt blev det även i mötet mellan Karlslund och Hällefors där slutresultatet skrevs 11-3.

ÖSK Söder mötte Närkes Kil i DM (2-6)

100418 kväll.
ÖSK Söder hade tyvärr inte så mycket att komma med i eftermiddagens DM-match. Närkes Kil var klart bättre och vann välförtjänt om än några mål för stort med hela 6-2. Det var en sådan där match där man tämligen osökt kommer att tänka på talesättet pojkar mot män. Det var alldeles för mycket pojklagsfotboll över Söders insats denna eftermiddag, medan hemmalaget (N K alltså) spelade bra utifrån sina förutsättningar.

Till saken hör också att de tre första målen för N K var rena bjudningar. Det första bjöd förbundet på – det var bonusstraffen, som togs mycket säkert av lagkaptenen David Eriksson. Tvåan var en missad (låg) hörna, som färdades ohejdad genom Söders målområde förbi en fyra, fem man innan Kenneth Krossler kunde fösa in den. Trean var Erikssons igen- en lobb från typ halva plan över Axel Svedberg som stod för långt ut och inte hann tillbaka för att stoppa bollen.

Söders spel var bitvis passningssäkert, men man kom inte framåt alls. Det mesta gick långsamt och utan någon egentlig övertygelse såg det ut som. Efter några byten i andra halvlek blev det lite bättre fart och pigge Alessandro Eni kunde göra 1-4 på en löpboll genom försvarslinjen. Tobbe Johansson nickade sedan in 2-5 på hörna, men dessemellan gjorde NK ytterligare några mål genom en av mittfältet i princip helt övergiven backlinje.

På fredag börjar serieeländet och den första matchen går hembytt mot Latorps IF på Behrn Arena. Då kan Söder lyckligtvis räkna med en del förstärkningar från talangtruppen. Det kommer att behövas.

Närkes Kils SK: Matchreferat

100418 fm.
ÖSK Söder spelar årets första tävlingsmatch i eftermiddag. Det är Närkes Kils SK som bjudit in till möte på Behrn Arena för en match i Fastighetsbyrån-Cup, den tävling som förr i tiden kallades DM.

ÖSK Söder har inte spelat speciellt många matcher under försäsongen och resultaten har inte varit något att yvas över. Så var laget står form- och prestationsmässigt är fortfarande en svårbesvarad fråga. Truppen rapporteras dock vara föremål för en meningsfull träning under ledning av sin nye tränare Kimenga Kitambala – tuffare krav sägs det. Dessutom har som vanligt  Thommy Åström sett till att de fysiska övningarna inte eftersatts. Så på det hela taget borde det se rätt bra ut – nu är det bara resultaten som fattas.

I seriespelet kommer ÖSK Söder att kunna dra nytta av sin farmarlagsanslutning till ÖSK Ungdoms div 2-lag. Några spelare från det hållet lär dock inte vara tillåtna i DM-sammanhang (om jag förstått reglerna rätt). Man kommer alltså bara att få lov att använda sig av spelare med ÖSK Söders namn på laglicensen.

Motståndarna Närkes Kils SK spelar i div 6 Norra och borde normalt inte erbjuda några större problem för ÖSK Söder. Distriktscupen ger dock lagen från de lägre divisionerna ett visst handicap i form av gratisstraffar och Närkes Kil kommer att ha två sådana till sitt förfogande. Om Närkes Kil sätter sina straffar, vilket man lär göra, måste ÖSK Söder göra tre. Gör Närkes Kil dessutom ett eller kanske två spelmål kan det bli tufft att komma ikapp. Vid ett oavgjort resultat vid full tid, så avgörs matchen på en gång genom straffsparksläggning.

I sin första match besegrade laget IFK Lindesberg med 3-0 efter två mål av Kenneth Krossler, en spelare som ÖSKs försvarare nog bör hålla under kontroll. Ett välbekant ansikte i laget är Yim Ståhls, som under ett skadedrabbat fjolår tränade med ÖSKs talangtrupp.

Det råder lite olika bud om när matchen startar. ÖSK Söder skriver 15:00 på sin hemsida, medan förbundet har 15:15 som tidpunkt för avsparken.

Rättelse: Som påpekats i en kommentar så är Närkes Kils divisionstillhörighet 5 och inte 6. Det halverar antalet straffar de har till sitt förfogande.

ÖSK Söder har fått en tid

ÖSK Söder och Nerikes Kil (div 5) har nu kommit överens var och när deras gemensamma distriktscupmatch skall spelas. Det blir nu på söndag den 18 april som man möts på Behrn Arena. Avspark kl. 15:15.

Matchen är en 16-dels”final” i cupen. Den som vinner får möta segraren mellan Åmmeberg och IFK Hallsberg i en av åttondelarna.

Latorp i Distriktscupen

Div 5-laget Axberg och Latorp från Närkesfyran gjorde i går upp om vem som skall få möta ÖSK i Fastighetsbyrån Cup. Det blev Latorp som drog det längsta strået i en målrik match som slutade 6-3 efter 1-1 i halvtid.

Det här innebär alltså att ÖSKarna kan ställa in sig på en kort resa upp till Björkvallen vid Kilsbergsranden. ÖSK var där i samma ärende år 2006 och det var en riktigt trevlig kvällsutflykt. Matchen skall enligt cupens körschema vara spelad senast den 31 maj, men på den punkten brukar man tillämpa en viss flexibilitet. Frågan är väl närmast hur ÖSK tänker disponera sin trupp och dess aktiviteter under VM-uppehållet.

Skräll i distriktscupen

Sextondelsfinalerna har börjat spelas i Fastighetsbyrån Cup. Först ut var det något udda paret Yxhult IK (5) och FK Bosna92 (3). Något överraskande visade det sig att det var Yxhult som var bäst på att slå straffar. De vann nämligen med 9-8 efter det att det stått 2-2 i paus. Segrarna från Yxhult har några svartvita beröringspunkter. De tränas från och med i år av Jörgen Gustafsson som är fotbollsansvarig hos ÖSK Ungdom (Ekäng). Ordförande i klubben är Ove Lindqvist – även han ett välkänt namn i ÖSK-sammanhang.

I nästa omgång kommer Yxhult att få möta segraren mellan Sturehov och Sköllersta, vilket väl lär bli Sköllersta. Extra intressant i så fall för Jörgen, som tränade dem förra året.

Distriktscupen: Storvinst för Axberg

I distriktscupen håller man just på med att göra klart med sin första omgång. Bland helgens resultat noteras att Axbergs IF  (div. 5) slog Finnerödja IF (div. 7)  med hela 9-1.  Ett intressant resultat sett med ÖSK-ögon eftersom Axberg nu kommer att få möta Latorp (div 4) i nästa omgång. Segraren i den matchen kan sedan se fram emot storfrämmande – eller i alla fall storfrämmandets B-lag.

Åttondelsfinalerna skall vara spelade och klara till den 31 maj, så det är väl inte helt omöjligt att ÖSK väljer att komma till spel med ett starkt lag. Så värst mycket annat finns det väl inte att göra medan man väntar på att VM skall bli färdigspelat.

Närkes Kil för Söder

ÖSK Söder vet nu vilket lag de kommer att möta när de går in i årets distriktcup. Div 5-laget Närkes Kil besegrade igår div 6-laget IFK Lindesberg med klara 3-0. Två av målen gjordes av Kenneth Krossler, tidigare i sin karriär en mycket pålitlig målgörare i Frövi (och kanske även i andra klubbar).

Matchen med Närkes Kil som hemmalag skall spelas senast den 11 april om man skall följa tidsplanen. Men det gör man ju inte alltid. Faktum är att nästa omgång inte skall vara klar förrän den 31 maj så det finns gott om tid. Fast å andra sidan vill man nog ha matchen klar innan seriespelet börjar under andra hälften av april.