Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Prodell stannar i Västerås

Viktor Prodell (Foto: Västerås SK)


Viktor Prodell lyckades aldrig etablera sig i ÖSK. Vilja och energi fanns förvisso, men målen som han värvades för uteblev.

Till allas överraskning lämnade han efter ett misslyckat år ÖSK för att pröva sin fotbollslycka i Vietnam. En skada och sedan Coronan satte dock en alldeles för tidig käpp i hjulet för den utlandsvistelsen.

Åter i Sverige fick han så småningom en plats i Västerås SKs anfall. En plats som visade sig vara precis vad som behövdes för att han skulle få fart på målfabrikationen igen. Sju mål och tre assist på tio matcher gjorde honom till en av de viktigaste faktorerna till att VSK till slut lyckades hålla sig kvar i Superettan.

Önskemålet hos klubb och supportrar var därför hel klart att hans korttidskontrakt som gick ut vid årsskiftet skulle omvandlas till något mer permanent. Detta har nu skett i och med att han skrivit ett tvåårigt kontrakt med klubben.

Västerås SK: Klart: Viktor Prodell förlänger med VSK
NA: Gör succé i nya klubben – nu blir förre ÖSK-spelaren kvar

Prodell: Från ÖSK till VSK via Ho Chi Minh City


Västerås SK meddelar idag, att de förstärkt (hoppas man) sin anfallsuppsättning inför avslutningen och bottenstriden i årets Superetta genom att ta in Viktor Prodell på ett korttidskontrakt. VSK ligger ju precis ovanför kvalstrecket då detta skrivs.

Att Prodell kan få en plats trots att sommarfönstret stängdes redan för ett bra tag sedan beror på att han var kontraktslös redan innan sommarfönstret öppnades. För spelare i den situationen gäller inte samma regler som för de som är kontraktsbundna.

ÖSK hade nog rätt stora förväntningar på Viktor Prodell när man värvade honom efter det att han inte fick sitt kontrakt med Elfsborg förlängt. Men det målmässiga utbytet blev klent och från ÖSKs sida var man nog både glada och förvånade över att se honom lämna för en klubb i Vietnamn. Att det inte gick så bra med Örebro berodde dock inte bara på spelarens tillkortakommanden. ÖSK förmådde aldrig att ge honom den uppbackning som behövdes för att han skulle kunna göra sig gällande i straffområdet, där han är som farligast.

I den nya klubben gick det sedan inte något vidare på grund av först en skadekänning och sedan COVID-19 epedemin. Nu får han en ny möjlighet att visa, att han inte glömt bort hur man gör mål. Kanske att VSK och Superettan visar sig vara en nivå som passar honom bättre. Att det är skillnad har väl om inte annat Johan Bertilssons framgångar i Degerfors visat.

Västerås SK: Viktor Prodell klar för VSK Fotboll!

Statistik Viktor Prodell

Klubblösa föredettingar

Viktor Prodell
NA skriver idag om Viktor Prodell, som rätt överraskande lämnade ÖSK i början av året för att i stället spela med vietnamesiska Ho Chi Minh City FC. Den såg man, som det brukar heta, inte komma. Tyvärr blev vistelsen i Vietnam kortavrig. Först en knäskada och sedan en COVID-19 epidemi gjorde att det bara blev en match för det nya laget innan parterna kom överens om att avsluta kontraktet i förtid.

Sedan dess har Prodell gått arbets- och klubblös. Nu finns faktiskt möjligheten för en klubb med ett akut behov av en anfallare att ta in honom även under september månad, men det verkar inte finnas så stort intresse av artikeln att döma. Jag tror faktiskt att Prodell fortfarande har en hel del han kan bidra med (om han är i matchform). Inte i allsvenskan men i rätt miljö i en klubb i Superettan skulle han nog kunna göra ett och annat mål.

Problemet är väl bara att det inte är så många matcher kvar av den här säsongen och om han inte är i matchform nu så blir det svårt att motivera även ett korttidskontrakt säsongen ut.

NA: Förre ÖSK-anfallaren fortfarande klubblös – öppnar för spel i allsvenskan


Astrit Ajdarevic.
Klubblös är nu även Astrit Ajdarevic. För några dagar sedan meddelade Djurgården att de kommit överens med den tunge mittfältaren att kontraktet skulle avslutas i förtid. Dessförinnan hade Ajdarevic lämnat klubben för en time-out från fotbollen.

Djurgården skriver att parterna kommit överens om ett avslutningskontrakt, vilket väl måste betyda att klubben fick lov att kompensera honom ekonomiskt för att man ville bli av med honom. I och med avslutet lämnar han klubben nästan ett och ett halvt år innan hans ursprungliga kontrakt löpte ut.

Djurgårdens IF: DIF och Astrit Ajdarevic går skilda vägar
Aftonbladet: Djurgården köpte ut Ajdarevic från kontraktet

Prodell klubblös i Eskilstuna

NA skrev för några dagar sedan om Viktor Prodells avbrutna proffskarriär i Vietnam. Det gick inte alls som han (eller någon annan) tänkt sig. En match för den nya klubben Ho Chi Minh City FC följdes av en knäskada som höll honom borta från spel i en dryg månad. Under tiden hade klubben skaffat sig en brasiliansk anfallare och dessutom hade spel i ligan avbrutits på grund av Covid-19 epidemin. Ligaspelet i Vietnam återtas först till hösten, men då är ÖSKs föredetting inte längre med. Han har kommit överens med klubben om att avsluta kontraktet.

Prodell har nu återvänt till sin hemstad Eskilstuna, där han försöker att hålla igång på egen hand, medan han väntar på att det skall dyka upp någon ny försörjningsmöjlighet. Så lätt är det väl inte med värvningsfönstren stängda och klubbarna hårt ansatta av likviditets- och lönsamhetsproblem.

NA: Förre ÖSK-anfallaren bröt med vietnamesiska klubben – nu letar han ny arbetsgivare

Silly Winter 2019/20: Ny klubb för Prodell

Ny klubb för Viktor Prodell.


NA skriver, att Viktor Prodell nu är klar för Ho Chi Minh City FC (HCMC F.C). Den vietnamesiska klubben har lagt ut information om övergången via sociala medier (https://www.instagram.com/p/B64M1ANBjG5/), men än så länge har inte motsvarande bekräftelse gjorts av ÖSK. Att så inte skett beror väl främst på tidsskillnaden.

Prodell fick inte riktigt till det hos ÖSK. Något som kan bero på att ÖSK aldrig spelade på ett sätt som passade honom speciellt bra. Han togs väl främst in i klubben för att kunna agera målgörare i straffområdet. Men ÖSK fick sällan till ett spel där de kunde servera honom målchanser i boxen.

I stället satsade Kjäll oftast på ett djupledsspel efter Strandberg/Igboananike-modellen. Något som inte alls passade den något tröga anfallaren. Det blev helt enkelt aldrig möjligt att fullt ut utnyttja hans spetsegenskaper. ÖSK verkade ofta vilja använda honom som bollmottagare närmare mittplan – en roll som han inte riktigt kunde fylla. Som djupledsspelare fungerade han inte alls – han är alldeles för långsam.

Prodells tid i ÖSK påminde till slut en hel del om hans namne Skölds. De togs båda till ÖSK som målgörare utan att lyckas. De ville båda mycket, men räckte inte till. Han kommer väl främst att kommas ihåg för sin fantastiska bicicleta i bortamatchen mot Hammarby. Man kan också vara tacksam för det avgörande nickmålet som han gjorde i 1-0 matchen mot Nyköpings BIS i Svenska Cupen. Det målet säkrade att ÖSK spelar i cupens gruppspel i (v)år.

ÖSK lär väl knappast ha fått något mer än en möjligen symbolisk betalning för övergången. Men när han nu lämnar klubben innebär det att en anfallsplats blir ledig i truppen och att motsvarande löneutrymme finns tillgängligt.

Viktor Prodells karriär i ett nötskal: Från City till City (Eskilstuna resp. Ho Chi Minh)

NA: Prodell presenterad av ny klubb i natt– ÖSK säljer anfallaren
NA: Axel Kjäll om Prodells övergång och misslyckade storvärvningen

Några timmar senare bekräftar ÖSK övergången: Viktor Prodell lämnar ÖSK Fotboll
NA: Viktor Prodells första ord efter skrällövergången och ÖSK-tiden: ”Gick inte att tacka nej till”

Statistik för Viktor Prodell från fotbolltansfers.com

Silly Winter 2019/20: Prodell till Vietnam?

Viktor Prodell saknades då ÖSK drog igång sin försäsongsträning idag på eftermiddagen. Efter träningen berättade Axel Kjäll för NA:s Fredrik Carlsson att Prodell fått tillåtelse om att besöka en annan klubb. Vilken klubb det var ville Kjäll dock inte precisera närmare.

Twitterprofilen KSÖ @Kronblomsupport lyckades sedan omgående hitta honom på den vietnamesiska delen av Internet. Onekligen snabbt och effektivt jobbat.

Av artikel på den vietnamesiska websajten Bongdaplus framgår att det redan finns en preliminär överenskommelse mellan spelare och klubb.

NA: Jake Larsson med på ÖSK:s träning – men Prodell saknades (video)

Bongdaplus (Googleöversatt artikel): Revealed the former Swedish player paired with Cong Phuong in Ho Chi Minh City


Eller inte – NA har i alla fall hittat en vietnamesisk journalist som inte tror att det blir någon övergång för Prodell till Ho Chi Min City FC.

NA: Prodell träffar annan klubb – uppgifter placerar ÖSK-anfallare i Vietnam

Silly Winter 2018/19: ÖSK valde Prodell


Medan alla eller i alla fall de flesta eller i alla fall jag satt och väntade på att ÖSK skulle presentera Denni Avdic som säsongens anfallsförvärv överraskade ÖSK genom att presentera Viktor Prodell. (Jag undrar om Avdic och Aftonbladet blev lika överraskade som vi andra blev). Prodell som fyller 31 i år har skrivit ett tvåårskontrakt med klubben.

Därmed har ÖSK gjort vad de sagt att de avsåg att göra. Nämligen att rekrytera en etablerad anfallare med erfarenhet av spel i någon av de skandinaviska ligorna. Sköldmark har levererat och nu är det upp till Kjäll att göra detsamma.

ÖSKs Axel Kjäll och IF Elfsborg tränare Jimmy Thelin är goda vänner sedan de gick tränarutbildningen tillsammans. Hos Elfsborg har Prodell inte fått spela särskilt mycket sedan Thelin tog över. Det blev bara sex matcher från start samt sjutton inhopp. Jag undrar om Axel stämde av med Thelin vad han anser om Prodell innan ÖSK gick vidare med rekryteringen.

ÖSK: Viktor Prodell skriver på för ÖSK Fotboll
NA (Betalvägg): ÖSK värvar anfallaren som sänkte laget i allsvenskan (Fredrik Carlsson talar i telefon med Simon Åström)
Svartvitt: Viktor Prodell till Örebro SK. Den alltid läsvärde Marcus Folkö Muntzing om ÖSKs senaste nyförvärv


170125.
NA (Betalvägg): ÖSK-nyförvärvet Viktor Prodell på plats i Örebro


Statistik från Fotlolltransfers.com