Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Truppbygget 2022: Almebäck och Mehmeti lämnar klubben

Michael Almebäck och Agon Mehmeti har båda kontrakt som löper ut efter den här säsongen. ÖSK har nu bestämt sig för att inte erbjuda någon förlängning till dem.

På det hela taget väntade beslut. Michael Almebäck är möjligen lite besviken. Han har tidigare uttryck en förhoppning om att kunna få fortsätta i ÖSK. Något som möjligen skulle ha kunnat underlättats av nedflyttningen till Superettan.

För Agon Mehmetis del var det ett väntat beslut. Han har under sina tre år i klubben lidit av återkommande skadeproblem och aldrig kunnat göra sig själv rättvisa.

ÖSK: Almebäck och Mehmeti lämnar ÖSK efter säsongen
NA: ÖSK:s besked – profilspelarna lämnar
211122. NA: Mehmeti lämnar ÖSK – men är inte klar som spelare


Michael Almebäcks spelarprofil från Soccerway.com


Agon Mehmetis spelarprofil från Soccerway.com

Försäsong 2020: Marbellaintervjuer

Med FotbollDirekt och Fotbollskanalen på plats i Marbella för att bevaka lag som inte heter ÖSK är det dock oundvikligt att även spelare från Sportklubben blir intervjuobjekt. Intressantast för dem är väl Jake Larsson med flyttryktena hängande över sig. Erik Björndal berättar om turerna innan allt blev klart med ÖSK. Agon Mhmeti berättar om problemen han haft med sina hälsenor.

Fotbollskanalen: Jake Larsson om flyttryktena
FotbollDirekt: ÖSK-stjärnan – ”Jag vet vad som hänt och inte hänt”
Fotbollskanalen: Superettans skyttekung om havererade flytten
Fotbollskanalen: Mehmeti tvingades till operation – i båda hälsenorna

Silly Winter 2019/20: Två år till för Mehmeti

ÖSK meddelade igår, att de kommit överens med Agon Mehmeti om en tvåårig kontraktsförlängning. Den före detta MFF-spelaren anslöt till ÖSKs A-trupp strax innan övergångsfönstret stängdes inför den här säsongen.

På grund av dåligt fysisk status och återkommande skadeproblem har han knappt kommit till spel under det här året. Han har ännu inte spelat någon match från start utan fått agera inhoppare mot slutet av de matcher han deltagit i. Hittills har det blivit 13 inhopp med en genomsnittlig speltid på 19 minuter (Sofascore). Prestationsmässigt placerar Sofascore honom på plats 278 av de 410 spelare som i år fått allsvensk speltid. En ranking som alltså placerar honom ungefär i mitten prestationsmässigt.

Jag måste nog säga. att jag är rätt förvånad över att ÖSK valde att förlänga hans kontrakt med två år med tanke på hur svårt det varit att få honom i någorlunda spelbart skick. Ett halvårs förlängning till att börja med hade man väl kunnat tänka sig med en förhoppning att han skulle kunna visa att hans problem var övervunna. Men givetvis är det möjligt att det i det nya kontraktet finns en möjlighet att avsluta det i förtid om spelarens fysiska status inte förbättras.

ÖSK: Agon Mehmeti förlänger med ÖSK Fotboll
NA: Agon Mehmeti om nya ÖSK-kontraktet och skadeproblemen (videointervju)

Lite märklig rubrik för övrigt i ÖSKs meddelande. Det var väl knappast så att det var Mehmeti som förlängde med ÖSK utan snarare så att det var ÖSK som förbarmade sig och erbjöd honom ett nytt kontrakt.

Statistik från Soccerway.com

Anm. För att anses vara en typisk målskytt har han inte gjort speciellt många mål. Det är väl bara säsongen 2010 i Malmö FF som ser någorlunda bra ut i de avseendet. Anmärkningsvärt är väl också att han bara blivit utvisad en gång under sin karriär. Och då var det för två gula kort.

Silly Winter 2019/20: Snart beslut om Mehmeti

NA:s Fredrik Carlsson talade igår med Axel Kjäll om hur tankarna går kring en eventuell förlängning av Agon Mehmetis kontrakt. Detta går ju ut efter den här säsongens slut, men det finns en ”option” för ÖSK att förlänga med ytterligare två år – om Mehmeti vill (enligt Kjäll). Så man kan ju fråga sig vad för slags option det handlar om. Eftersom ingendera parten tydligen kan tvinga den andra till en förlängning är det väl tveksamt om man ens skall kalla villkoret för en option. Möjligen en förhandsbestämning av kontraktsvillkoren ifall det skulle bli en förlängning.

Av artikeln att döma verkar Axel Kjäll vara rätt sugen på att förlänga om han kan få positiva besked från det medicinska teamet beträffande den skadeproblematik som kännetecknat Mehmetis tid hos ÖSK. Inte för att jag tror att någon i dagsläget kan ha någon bestämd uppfattning om vilken spelarens fysiska status kommer att vara om ett halvår. Det var väl ingen som förutsåg de problem han haft med sina hälsenor för att ta ett exempel.

– Jag ser positivt på framtiden för Agon i ÖSK men skadorna måste finnas med i beräkningen. Det blir en dialog mellan mig och det medicinska teamet om hur matchfit vi kan få honom. Där är vi väldigt nära ett beslut och vår ambition är att ge ett besked och ett beslut under det närmaste veckan om hur vi ser på Agons framtid, tycker Kjäll.

Att i dagsläget binda upp sig för två hela år, tycker jag vore fel. Minimikravet från ÖSKs sida borde väl vara att man kan räkna med Mehmeti som i alla fall en supersub som är kapabel att ta en halvtimme i slutet av matcher då detta krävs. Men så bra har inte hans fysiska status varit i år, tyvärr.

En rimlig approach för ÖSK, enligt mitt förmenande, vore att i första hand förlänga kontraktet med ett halvår för att se att han verkligen kan komma i spel- och användbart skick. ÖSK har varken ekonomi eller trupp för att man skall kunna råd att ha en spelare som går vid sidan av och i bästa fall kan spela typ 10 minuter i varannan eller var tredje match. Speciellt inte eftersom det också går väldigt trögt med målen för Victor Prodell. ÖSK behöver en produktiv målgörare som kan vara tillgänglig i huvuddelen av lagets matcher. Den rollen har varken Prodell eller Mehmeti kunnat realisera i år.

NA: Det bestämmer anfallarens ÖSK-framtid: ”Väldigt nära ett beslut”

Skadeläget

Spelarna är tillbaka och har nu tränat igen i ungefär en vecka. Man hade ju hoppats att alla skulle vara frisk, krya och tillgängliga, men så är inte fallet. Enligt NA:s rapportering verkar läget vara ungefär så här.


Simon Amin.
Har fått ett återfall med samma typ av skada som höll honom borta under stora delar av försäsongen. Han deltar inte i den gemensamma träningen utan får nöja sig med att se på när de andra tränar från en testcykel.

NA (Betalvägg): Simon Amin smyger igång efter ledigheten – för att inte upprepa gamla skadan


Daniel Björkman.
Verkar ha någon typ av problem eftersom han inte deltagit fullt ut i de gemensamma träningarna.


Daniel Björnquist.
Har nog 6-8 veckor kvar innan han kan spela match igen.

NA (Betalvägg): Lustiga slumpen gav Daniel Björnquist lyxig rehabhjälp – på Mallorca


Martin Broberg.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Dennis Collander.
Kom tillbaka från landslaget med någon typ av känning. Det lutade först åt att det rörde sig om någon typ av ljumskskada, men därefter har man konstaterat att det rör sig om skada (inflammation?) på symfysen. En skadetyp som väl inte är helt väldefinierad och som kan ta lång tid att rehabilitera fullt ut.

NA (Betalvägg): Ovanlig skada har hållit ÖSK-talangen borta från träning

Det här var den typ av skada som drabbade Patrik Anttonen under hans sista år i ÖSK och som höll honom borta från spel under långa perioder.
NA (2011): Anttonen kan bli borta året ut


Albin Granlund.
Albin Granlund skadade ett knä i Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien. Han är fortfarande på semester så ingen vet väl egentligen hur allvarlig skadan är.

Ett problem med Granlund verkar vara, att han lätt drabbas av följdskador. När han kom ny till ÖSK drabbades han till exempel av en lindrigare knäskada då han var med det finska landslaget på deras vinterturné. Återkommen till Örebro råkade han sedan ut för en muskelbristning i låret som härleddes till den tidigare knäskadan.


Agon Mehmeti.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Johan Mårtensson.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Filip Rogic.
Har någon typ av problem. Deltar inte jämt (men ibland) fullt ut i träningen.


Kevin Wright.
Tog det lite lugnare då träningen drog igång. Något problem/känning i högerbenet. Men verkar vara ok nu eftersom NA inte rapporterat att han missar delar av träningen.

Silly Summer 2019: Var god vänta

I NA:s artikel om förutsättningarna för Carlos Strandbergs eventuella fortsättning hos ÖSK tar Fredrik Carlsson även upp statusen för övriga tre anfallare med utgående kontrakt. För Rodin Deprem och Adam Bark gäller att man väntar till senare i sommar innan man tar en diskussion om framtiden. Om Agon Mehmeti sägs egentligen inget alls mer än att han bara spelat en och en halv match i U21.

ÖSK brukar vara rätt aggressiva när det gäller kontraktssituationer för spelare man vill behålla. Med Arvid Brorsson för att ta ett åldersmässigt närliggande exempel tog man den första kontakten redan i vintras. Men för Deprem och Bark verkar inte någon kontakt alls ha tagits än så länge.

Rodin Deprem.
Rodin Deprem har hamnat i ett besvärligt läge. Carlos Strandbergs inlåning i sista minuten gjorde att hans möjligheter att spela centralt mer eller mindre försvann. Samtidigt har Jake Larssons genombrott inneburit att den offensiva platsen till vänster även den har varit upptagen. Det är där som jag tycker att Rodin i första hand skall spela. Han är inte den spelartyp som skall ligga längst fram och böka med storvuxna mittbackar.

För hans del väntar nog ÖSK i första hand på vad som händer med lånet av Strandberg. Samt möjligen även om man kommer att få ut något av Agon Mehmeti. Innan man har svaret på de frågeställningarna lär man inte veta vad man skall göra med Rodin.

Jag gillar verkligen Rodin och tror att han skulle kunna göra en hel del mål för ÖSK om han fick chansen. Men det har han inte fått. Elitfotbollen inte är rättvis och det finns bara några få platser en utespelare kan konkurrera om. Är de platserna upptagna blir det inget spel.

Axel Kjäll konstaterade när Carlos Strandbergs situation diskuterades, att en spelare i Carlos situation behöver mycket speltid. Detta gäller i ännu högre grad för Rodin, som bara fått nöja sig med träning och sporadiska U21-matcher.

Jag skulle gärna se att ÖSK förlängde med honom (1år plus ett optionsår). Och att han sedan lånades ut till en klubb i Superettan. Om han lyckas etablera sig på den nivån så borde han kunna få avtjäna sitt optionsår hos ÖSK med större möjligheter att få speltid. Om en spelare på allvar skall kunna konkurrera om en anfallsplats i ett allsvenskt lag skall han vara en dominerande spelare på Superettans nivå.

Adam Bark.
ÖSKs hantering av Adam Bark till A-truppen förvånade mig. Han fick ett A-lagskontrakt, men ingen förlängning av kontraktstiden. Vilket innebär att hans tid hos ÖSK fortfarande kan ta slut efter den här säsongen. Adams möjligheter att få speltid i A-laget är ännu mer begränsade än vad Rodins är. (Rodin går före). Men Adam kan i alla fall få speltid med U19-laget, vilket han också fått vid de tillfällen då de två truppernas scheman inte kolliderat alltför mycket. Men nästa år har han lämnat junioråldern och möjligheterna till matchfotboll försvinner mer eller mindre.

För Adams del skulle jag gärna se en lösning liknande den som jag hoppas på för Rodins del. Alltså förlängning (1+1) och en utlåning till lämplig klubb i Superettan. Kan han inte etablera sig på den nivån som 20-åring skall han inte heller ha någon plats hos ÖSK.

Agon Mehmeti.
Ännu vet ingen vad Mehmeti kan åstadkomma på en fotbollsplan i skarpa matchsituationer. Dessutom vet ingen om han kan hålla sig skadefri. Hittills har det väl inte sett så bra ut, men han har året på sig att visa, att värvningen var vettig.

Blir det inte bra spel och en skadefri höst blir det heller ingen fortsättning hos ÖSK. Mehmeti kom förmodligen in som ett tredje- eller fjärdeval, när ÖSKs misslyckats med att locka andra spelare till sig. En typisk sen värvning för att i alla fall ha något (om det skulle behövas). Spelaren har därför en hel del att bevisa under de 18 matcher som återstår av säsongen.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om Rodin Deprem, Adam Bark och Agon Mehmeti.

Kjäll om Mehmeti

Hög tid för Agon Mehmeti att rycka upp sig.


FotbollDirekt har intervjuat Axel Kjäll om hur klubben ser på nyförvärvet Agon Mehmeti. Den förre MFF:aren har ännu inte fått någon speltid med ÖSK:s A-lag.

– Det hänger ihop med att vi tog in Carlos Strandberg. Agon har inte spelat på länge och vi visste om att det skulle ta tid för honom att komma i form. Med det sagt så jobbar Agon jättehårt, men han har haft lite småkänningar. Blir han bara hundra procent kommer han att vara en tillgång för oss på planen, säger managern Axel Kjäll till FotbollDirekt.se.

Tja, vad skall man säga. Ingen speltid alls efter 11 omgångar (inräknat kvällens match mot IK Sirius). Både Mehmeti och ÖSKs värvningsansvariga har en hel del att bevisa för att inte Mehmeti skall kvala in på topplistan över misslyckade sistaminutenvärvningar.

FotbollDirekt: Tonar ner kring MFF-favoriten – ”Det hänger ihop med Carlos”

Jag har faktiskt lite svårt att se hur Mehmetis frånvaro från matchtrupperna på något sätt skulle hänga ihop med lånet av Carlos Strandberg. Även om Carlos givetvis går före då laget tas ut förhindrar detta inte att Mehmeti tar en a platserna på bänken.

FotbollDirekt intervjuar Agon Mehmeti

FD:s Casper Nordqvist hade som uppgift att bevaka matchen ÖSK – Djurgården. På plats (antar jag) på Behrn Arena passade han även på att få en pratstund med ÖSKs ännu osiktade nyförvärv Agon Mehmeti.

FotbollDirekt: ”Jag var inte ens sugen på MFF i vintras”

Jag kan inte undgå misstanken att Agon anpassar budskapet efter läget. Att han inte skulle ha varit sugen på en fortsättning i MFF låter väl inte så troligt. Om det inte var så att han insåg att hans chanser att få spela för dem var obefintliga.

Om det var ÖSK som var hans prioriterade alternativ kan det – krasst sett – enbart ha berott på att ÖSK var det enda laget med en allsvensk lönesättning som var intresserade av honom.

Han har mycket att bevisa. Jag hoppas både för hans och för ÖSKs skull att han kan göra det. Bevisa, att chansningen på honom var motiverad.

Silly Winter 2018/19: ÖSK bekräftar värvningen av Mehmeti

Presentationen av Agon Mehmeti kom nog lite snabbare än vad man tänkt sig från ÖSKs sida. När väl NA lagt ut nyheten som definitiv tog det inte många timmar innan ÖSK bekräftade värvningen. Det blev alltså ingen presskonferens eller liknande utan ÖSK nöjde sig med att lägga ut ett meddelande på webbplatsen som sedan följdes av en kortare videointervju.

Positivt med det upplägget var det givetvis, att vi för en gångs skull slapp det där förbannade ÖSK är stolta etc.

ÖSK: Agon Mehmeti skriver på för ÖSK Fotboll
ÖSK: Intervju med Agon Mehmeti (video)
NA (Betalvägg): Anfallaren klar för ÖSK – så långt är kontraktet
NA (Betalvägg): NA analyserar ÖSK:s värvning av Mehmeti (video). Brännmyr och Carlsson diskuterar Mehmeti och ÖSKs silly season (15 min).

Mehmeti ser väl inte speciellt lycklig över att ha blivit ÖSKare ”på gamla dar”. Men det gjorde väl egentligen aldrig Igbaonanike heller.

Man kan ju fråga sig varför det tog så lång tid för alla bitarna att falla på rätt plats. Mehmeti har ju varit klubblös sedan månadsskiftet juni/juli och ÖSK har varit på jakt efter anfallare sedan början av november. Man kan nog lugnt utgå från att för minst en av parterna så var det här inte den idealiska utgången.

ÖSK hade nog andra planer och det var först när dessa gick om intet som man började förhandla med Mehmeti på allvar. Kontraktets utformning med 1+2 år indikerar ju tydligt, att ÖSK inte alls är säkra på att de valt rätt.

Vad Mehmeti hoppades på är oklart, men det verkar väl inte ha varit ÖSK i första hand. Ja, han kanske kunde acceptera ÖSK, men ville säkert ha ett annat kontraktsupplägg med fler säkra år.

Därmed inte sagt annat än att detta kan bli en bra lösning. Mehmeti har en hel del att bevisa och dessutom möjligheten till en optionsförlängning om ett år. Tills dess måste han ju ha övertygat ÖSK om att han är värd en förlängning.


Tillägg 190312.
Att det i första hand var ÖSK som sökte andra alternativ bekräftas väl i NA:s artikel.

Han har varit aktuell för ÖSK under en längre tid men övergången drog ut på
tiden. Någon Mehmeti beklagar.
– Det har tagit lång tid, lite längre tid än jag hade hoppats på men det är sånt som händer i fotboll. Man måste ha tålamod så löser sig allt till slut. Det tog lite för lång tid kan jag tycka men det blev bra till slut. Men jag ville detta och jag fick som jag ville.

NA (Betalvägg): Agon Mehmetis ÖSK-dröm – återförening med Jiloan Hamad
Svartvitt: Agon Mehmeti till Örebro SK
NA (Betalvägg): Agon Mehmeti om första träningen med ÖSK och tuffa tiden i England
Magnus Sjöholm som skriver bloggen Maxtiotår har av någon anledning aldrig tyckt om ÖSK (för att uttrycka sig milt). Dessutom verkar han tycka ännu mindre om Agon Mehmeti. Så då blir det som det blir. Vi får se om hans spådom slår in.
Maxtiotår: Den patetiske Agon Mehmeti

Silly Winter 2018/19: Mehmeti till ÖSK?

NA:s Fredrik Carlsson tror sig veta, att det blir Agon Mehmeti som tillsammans med Viktor Prodell kommer att anfalla för ÖSK under den kommande säsongen.Ett nyförvärv som nog väldigt få ÖSK-supportrar välkomnar med öppen famn. Han verkar inte ha gjort succé i någon av de utländska klubbar han representerad även om han fick en hel del speltid i Stabaek i den högsta norska ligan år 2016.

Hans senaste klubb var den engelska nivå 3-klubben Oxford City under säsongen 2017/18, som då tränades av den tidigare MFF-tränaren Pep Clotet. Sedan den 1 juli 2018 är han klubblös och lär väl inte vara i någon vidare matchform om han nu ansluter till ÖSK.

Enligt Aftonbladet har han kommit överens med ÖSK om ett ettårigt kontrakt med en tvåårig förlängningsoption. (Vem det är som har rätten att förlänga framgår inte).

Med tanke på att Mehmeti gått kontraktslös ett bra tag lär det här väl inte bli en speciellt dyr rekrytering för ÖSK.

NA (Betalvägg): Avslöjar: Här är ÖSK:s anfallsvärvning
Aftonbladet: Agon Mehmeti klar för Örebro

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com