Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Inga pengar till Skiljebo

VLT har talat med Skiljebos Lars Lundqvist som var ordförande i SSK, när Dennis Collander såldes till Örebro. Lite förvånande berättar denne, att ÖSKs försäljning till Hammarby inte kommer att resultera i några vidareförsäljningspengar till västeråsklubben. En sådan klausul fanns visserligen i avtalet mellan de två klubbarna, men den utlöstes bara om spelaren såldes utomlands.

VLT (Mittmediainloggning): Skiljebo går miste om pengar – efter okända detaljen i avtalet

Lite pengar blir det dock för Skiljebo eftersom en solidaritetsersättning skall betalas av Hammarby till Collanders tidigare klubbar Skiljebo och Barkarö. En sådan kan uppgå till maximalt 5 % av försäljningssumman, men den summan reduceras eftersom Collander bara var 19 (eller 20 beroende på om det är faktisk ålder eller födelseår som räknas) då övergången skedde. Dessutom lämnade han Skiljebo då han var 17 och för åren efter det skall det väl inte betalas någon ersättning. Fast exakt hur det är med den saken vet jag inte – får jag väl erkänna.

Från SvFF:s representationsbestämmelser.

Beräkning av solidaritetsersättning
Solidaritetsersättning enligt 10 § ska hållas inne av den nya föreningen och fördelas proportionellt mellan föreningarna enligt spelarens ålder vid den tid då de försåg spelaren med träning och utbildning, enligt följande:
12 år: 5% 18 år: 10%
13 år: 5% 19 år: 10%
14 år: 5% 20 år: 10%
15 år: 5% 21 år: 10%
16 år: 10% 22 år: 10%
17 år: 10% 23 år: 10 %
Om spelare som är yngre än 23 år övergår till en ny förening och solidaritetsersättning ska utbetalas, ska ersättningen vara mindre än 5 %. För varje år som spelarens ålder understiger 23 år ska 0,5 procentenhet av eventuell ersättning räknas av från de 5 % som är huvudregel enligt 10 §.

Silly Winter 2021/22: Collanders övergång till Hammarby klar

Idag på kvällen bekräftar Örebro SK och Hammarby Dennis Collanders övergång till stockholmsklubben. Några närmare detaljer ges väl egentligen inte förutom att kontraktet med Hammarby är på fyra och ett halvt år. Varför detta halva år, frågar jag mig. Det halva året spelar kanske inte så stor roll. Hammarby har väl räknat med att ha sålt honom innan dess.

För ovanlighetens skull verkar båda lagens supportrar på det hela taget vara nöjda med övergången. ÖSKs är ju inte så vana vid att spelare säljs överhuvudtaget och Hammarbys för att de ser att en svensk talang knutits till laget.

ÖSK: Dennis Collander lämnar ÖSK Fotboll
Hammarby: Dennis Collander klar för Hammarby
Hammarby: Intervju med Dennis Collander (video)
NA: Bekräftat: Collander klar för Hammarby


NA: ”Målet har alltid varit att ta steget vidare”

Silly Winter 2021/22: ÖSK och Hammarby överens om Collander, enligt källor

NA och Fotbolldirekt rapporterar nu, att ÖSK och Hammarby är överens om villkoren för en övergång för ÖSK-talangen.

NA anger, att mittfältaren säljs för 4,5 mkr.

FotbollDirekt (som möjligen har tillgång till mer initierade källor) skriver att beloppet ligger omkring 5 mkr (det kanske iofs. 4,5 mkr kan anses göra). Men dessutom finns det enligt FD möjligheten att prestationsbaserade bonusar på upp till 3-4 mkr kan tillkomma. Dessutom skall en vidareförsäljningsklausul på ca. 15 % ingå i avtalet.

NA: Uppgifter: Klubbarna överens
Fotbolldirekt: AVSLÖJAR: Överens med Bajen – blir officiell inom kort

Silly Winter 2021/22: Collander till Hammarby?

Det har ryktats en del ”i kulisserna” om att Hammarby vill köpa loss ÖSKs Dennis Collander. De ryktena fick väl lite fastare form i kväll då Aftonbladet gick ut med att de två klubbarna sedan en tid haft ingående förhandlingar om saken.

Enligt tidningen är Hammarby villiga att betala ca 4 mkr. medan ÖSK kräver närmare 5 mkr samt en vidareförsäljningsklausul. Enligt tidningen finns det även andra klubbar som är intresserade, vilket möjligen kan motivera Hammarby att höja sitt bud så att de kommer närmare ÖSKs kravnivå.

Aftonbladet: AVSLÖJAR: Hammarby nära värva Collander

Spelarstatistik från fotbolltansfers.com

U21: Collander flyttas upp

När U21-truppen till höstens första EM-kvalmatcher presenterades var det med en viss förvåning som det visade sig att Dennis Collander saknades i truppen medan Hussein Alis namn fanns med bland de uttagna. Nåväl, ÖSKs ettrige mittfältare kom med så småningom intagen i truppen från en reservplats.

Samma visa den här gången, Ali i truppen och Collander utanför densamma. Även om han som plåster på såren fått en plats i en tillfällig P20-trupp som skall träningsspela i Spanien. Men precis som vid det förra tillfället öppnades en väg i i U21-truppen efter återbud från någon spelare som anses bättre (eller tillhör en mer namnkunnig klubb).

Ett litet råd till U21-förbundskaptenen Poya Asbaghi: Det är lika bra att i fortsättningen ta ut Collander på en gång. Han kommer ju ändå med till slut. Dessutom är han användbar.

SvFF: U21: Trio kallas in till EM-kvaltruppen

Sveriges återstående matcher.
Oktober
2021-10-08 18:00 Sverige – Montenegro
2021-10-12 17:30 Italien – Sverige
November
2021-11-12 18:00 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 Irland – Sverige
Mars
2022-03-29 Sverige – Irland
Juni
2022-06-02 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 Sverige – Italien

U21 och P20: Ali och Collander landslagsuttagna

När SvFF idag presenterade ett antal landslagstrupper inför det kommande landslagsuppehållet fanns ÖSKarna Hussein Ali och Dennis Collander med bland de uttagna. Något överraskande var det Hussein Ali som fick en plats i den U21-trupp som skall spela EM-kvalmatcher medan Dennis Collander får nöja sig med en plats i den tillfälliga P20-truppen.

En lite märklig uttagning kan tyckas med tanke på att det var Collander och inte Ali som fick speltid vid det första landslagsuppehållet. Collander var då dock inte kallad som en del av den ursprungliga truppen utan blev inkallad som reserv. Så det finns uppenbarligen någon ”ordinarie” spelare som rankas högre av landslagsledningen. Uttagningarna styrs givetvis mycket av hur konkurrensen ser ut på de olika platserna i laget.

Det är om laguttagningen blir densamma som i de inledande landskamperna inte ens säkert att Ali inte får någon speltid alls, medan Collander mycket väl kan få det både mot Rumänien och Mexico. Collander med sin något bredare fotbollspalett är dessutom spelbar i några olika positioner medan det för Alis del väl enbart är en plats som högerback som kommer i fråga.

U21.
Landslaget möter först Montenegro i Helsingborg 8 oktober och fortsätter sedan med en bortamatch mot Italien i Monza 12 oktober.

SvFF: U21-truppen till EM-kvalet i oktober


P20.
P20-laget ställer kosan till Marbella där de kommer att möta EM-värdarna Rumäniens U21-lag samt Mexico, som väl kommer med en lagsammansättning som påminner om Sveriges. Sverige inleder mot Rumänien den 7:e oktober och möter sedan Mexico den 11:e oktober.

SvFF: P20 matchar i Marbella

U21: Speltid för Collander men inte för Ali

Sveriges U21-landslag spelade idag landslagsuppehållets andra EM-kvalmatch, I den första (Montenegro – Sverige 1-3) blev Dennis Collander  inbytt i den 81:a minuten (ut Benjamin Nygren) medan Hussein Ali fick lov att sitta på läktaren. Oklart om det berodde på skada eller om han helt enkelt fick plats i matchtruppen.

I den andra matchen som spelades idag (Bosnien & Hercegovina – Sverige 1-1)  byttes Collander in i den 69:e minuten (ut Armin Gigovic). Hussein Ali återfanns den gången på ersättarbänken, men någon speltid blev det inte för hans del.  Högerback i både matcherna var Emil Holm, som inte byttes ut.

Återstående EM-kvalmatcher för Sverige.

Oktober
2021-10-08 18:00 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Montenegro
2021-10-12 17:30 U21 Herr EM-kval 2021/22 Italien – Sverige
November
2021-11-12 18:00 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Bosnien-Hercegovina
2021-11-16 U21 Herr EM-kval 2021/22 Irland – Sverige
Mars
2022-03-29 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Irland
Juni
2022-06-02 U21 Herr EM-kval 2021/22 Luxemburg – Sverige
2022-06-09 U21 Herr EM-kval 2021/22 Sverige – Italien

 

U21: Collander fick en plats (till slut)

När U21-laget till de kommande kvalmatcherna mot Makedonien och Bosnien/Herzegovina publicerades för några dagar sedan fanns det en ÖSKare med i truppen. Det var inte, som de flesta nog trodde, Dennis Collander utan Hussein Ali. Lite förvånande, men konkurrensen på mittfältet är kanske större än vad den är på högerbacken, var nog förklaringen. Surt dock för Collander, som stått för några riktigt bra insatser under de senaste allsvenska matcherna.

Nu är dock ordningen återställd. Efter det att U21-truppen drabbats av några återbud har budet gått till ÖSKaren, som alltså av allt att döma stod rätt högt uppe på reservlistan.

ÖSK: Dennis Collander kallas in till U21-landslaget
SvFF: U21-truppen till EM-kvalet i september
NA: ÖSK-mittfältaren petades – nu kallas han in till U21-landslaget

Collander och Ali till U21-landslaget

När U21-förbundskaptenen Poya Asbaghi tog ut sin och årets första U21-trupp fanns det två ÖSKare med bland de 23 utvalda spelarna. Det är Dennis Collander och Hussein Ali som får göra resan till Falkenberg för träning och en kvalmatch i den serie som förhoppningsvis skall leda till en plats i U21-EM.

Däremot blev det ingen uttagning för Helmer Andersson, Niclas Bergmark eller Noel Milleskog. För att komma i åtanke för U21-landslaget så krävs nog i allmänhet minst stadigvarande spel i allsvenskan.

Torsdag 3 juni spelar U21-landslaget sin första match, en träningslandskamp mot Finland. Därefter stundar EM-kvalpremiären mot Luxemburg tisdagen 8 juni. Båda matcherna spelas i Falkenberg och sänds i Sportkanalen och C More.

SvFF: Ung trupp uttagen för det nya U21-landslaget
SvFF: Intervju med Poya Asbaghi efter truppsläppet
ÖSK: Hussein Ali och Dennis Collander kallade till U21-landslaget
NA: Rekordung trupp till U21-landslaget – då tar två av ÖSK:s superlöften plats