Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Simon Amin lämnar Trelleborgs FF – klar för norska Sandefjord

Under avdelningen för gamla ÖSK-spelare kan man sortera in Simon Amin. Amin lämnade ÖSK för två år sedan för att ta steget ner (som det då var eftersom att ÖSK då spelade i Allsvenskan) till Trelleborgs FF.

Mittfältaren fick sitt första år i södra Skåne delvis förstört av skador, men under 2022 tog han mer eller mindre en fast startplats och startade 24 matcher i årets Superetta. Totalt blev det 49 matcher för Amin i Trelleborg och 5 mål (varav ett av dem kom mot ÖSK när lagen möttes i oktober).

Amin lämnar nu Trelleborg som också tappat sin huvudtränare Kristian Haynes som valt att sluta.

Vad som väntar nu återstår att se. En återkomst till ÖSK skulle möjligen kunna vara aktuellt med tanke på Amins historia i klubben, men personligen tror jag snarare att Simon söker något nytt äventyr i första hand och med tanke på att Amin även innehar ett syriskt medborgarskap så kanske att en klubb i något varmare land i Mellanöstern skulle kunna vara på tapeten.

TFF: Simon Amin lämnar Trelleborgs FF
Statistik: Simon Amin – Superettan


Tillägg (22-12-30): Expressens Anel Avdic uppger nu att Simon Amin kan vara på väg till norska Sandefjord.


Tillägg (23-01-09): Sandefjord har nu presenterat Amin.

Silly Winter 2020/21: McGuire lämnar ÖSK

ÖSK skriver idag, att Jake McGuire kommer att lämna ÖSK. Den amerikanske målvakten fick aldrig någon speltid att tala om i sin nya klubb. Oscar Janssons form och Coronaepidemin inverkningar gjorde att det officiellt bara blev en match för honom honom – de förlorade DM-semifinalen mot BK Forward. Fast egentligen borde han kunna krediteras för tre matcher till. Han var målvakt i alla de tre U21-matcher som ÖSK hann spela innan den serien ströks från årets tävlingsprogram.

ÖSK skriver på sin webbsida med anledning av det avslutade kontraktet.
Efter ett år i klubben har nu ÖSK och Jake tagit ett ömsesidigt beslut om att avbryta kontraktet.
Så brukar formuleringarna normalt låta, då det är klubben snarare än spelaren som tagit initiativet till avskedet.


ÖSK passar dessutom på att bekräfta, att Simon Amin inte kommer att fortsätta.
Utifrån truppbygget 2021 har vi valt att gå skilda vägar, citeras Axel Kjäll i ÖSKs pressmeddelande.

NA har tidigare skrivit, att ÖSK lämnat ett kontraktförlängningserbjudande till Amin som denne inte alls var nöjd med. Att döma av vad klubben skriver idag verkar det främst ha varit ÖSKs framtidsplaner för Amins del, som gjorde att denne inte såg någon framtid hos ÖSK.

Att fortsätta som ÖSKs femteval på det centrala mittfältet kändes väl inte så tillfredsställande. Samtidigt var det påfallande under hösten hur Axel Kjäll vid några tillfällen verkade att aktivt välja att inte byta in Amin i situationer, då han hade kunnat göra det. Det blev bara lite drygt 200 minuters speltid under säsongens sista 21 matcher. Något som varken han eller ÖSK kan ha varit speciellt nöjda över.

ÖSK: ÖSK går skilda vägar med McGuire och Amin
NA: Målvakten lämnar ÖSK – och klubben bekräftar mittfältarens avsked

Silly Winter 2020/21: Amin lämnar ÖSK

NA meddelar idag, att mittfältaren Simon Amin valt att inte förlänga sitt kontrakt med ÖSK.

Det har väl varit lite hit och dit avseende vad som skulle hända när Amins kontrakt löpte ut. Tidigare har det sagts (eller kanske snarare skrivits av NA) att han fått ett erbjudande, som han inte tyckte var bra nog. För några veckor sedan såg det plötsligt ”bättre” ut. NA skrev, att parterna närmat sig varandra.

Men idag blev det alltså klart, att det inte blir någon fortsättning i ÖSK. Enligt Amin var det han själv som tog beslutet beroende på den begränsade speltid han fått i år.

Under säsongsinledningen verkade han ha varit tredjehandsalternativet på mittfältet. Han fick speltid då någon av Johan Mårtensson eller Nordin Gerzic inte var tillgängliga. Men så har det inte sett ut efter de inledande omgångarna.

Trots att Nordin Gerzic inte lär få lika mycket speltid nästa år (fast det har jag ju trott i flera år) har Amin väl känt att hans möjligheter att fylla luckan efter Gerzic har varit begränsade.

ÖSK verkar hur som helst inte ha gjort så mycket för att övertyga honom att man sett honom som ett framtidshopp. Kanske tyckte man att hans återkommande skadeproblem gjorde att det inte kändes så angeläget att förnya kontraktet.

NA: Mittfältaren har bestämt sig – lämnar ÖSK


Statistik från Transfermarkt.com

Amin landslagsuttagen

ÖSKs Simon Amin har blivit uttagen till en landslagssamling för det syriska A-landslaget. Utöver träning ingår även landskamper mot Uzbekistan den 12 november och mot Jordanien den 16 november.

En utmanande situation för Amin som knappt spelat någonting under den här säsongen. Axel Kjäll har föredragit mittfältsduon Nordin Gerzic och Johan Mårtensson, då dessa varit tillgängliga. Dessutom har Amin varit sjuk/skadad vid några tillfällen. Han hade en gyllene möjlighet att få spela i den senaste matchen mot Helsingborg, men föll då i sista stund bort på grund av sjukdom.

Återstår att se om det finns någon plats för honom i bortamatchen mot IFK Göteborg.

ÖSK: Simon Amin kallad till landslagsuppdrag

Tre ÖSKare landslagsuttagna

Tre spelare från ÖSK har blivit uttagna till landslagstrupper under det kommande speluppehållet. Det är ÖSKs två finländare Albin Granlund och Rasmus Karjalainen. Den tredje är Simon Amin som kallats till ett träningsläger med det syriska landslaget.

För de två finländarna avser uttagningen de två UEFA Nations League matcherna som spelas 3:e och 6:e september. Den 3:e september möter de Wales på hemmaplan och sedan blir det en resa till Dublin för att spela mot Irland den 6:e september.

Simon Amin kommer att delta i ett träningsläger i Damaskus mellan den 31 augusti och den 9 september. Den 8:e september spelas en träningsmatch mot Irak i staden Erbil.

ÖSK: ÖSK spelare uttagna till landslag
YLE: Schüller och Skrabb missar Nations League-premiären – här är landslaget som möter Wales och Irland nästa vecka

Silly Summer 2020: ÖSK förhandlar med Amin

Expressen skriver idag, att ÖSK förhandlar med Simon Amin om en kontraktsförlängning. På sätt och vis förvånande med tanke på klubbens ekonomiskt utsatta läge. Klarar man sig fram till början av juni och om serien då börjar rätar nog det mesta ut sig – men om inte så knappast.

Osäkerhet om hur framtiden kommer att gestalta sig skulle kunna vara en anledning till att ÖSK gått ut försiktigt i förhandlingarna. Amin säger nämligen, att han tycker att gapet mellan vad ÖSK har erbjudit och vad han själv siktar mot är för stort.

Axel Kjäll verkar något överraskad över den uppgiften.
– Om det är hans bild så får han stå för den. Jag vet att diskussioner pågår och det är väl egentligen en dialog som pågår med Simons agent i första hand och vi får se var vi landar, är hans kommentar till tidningen.
Det verkar alltså vara så att det inte är Axel utan förmodligen Simon Åström som sköter löneförhandlingarna i det här fallet. (Kanske i samtliga fall när något sådant är aktuellt).

Expressen: ”Som det ser ut är vi för långt från varandra”

Amin till Kina

Medan ÖSKs A-trupp nu har tagit ledigt fram till några dagar efter nyårshelgen (oklart för mig hur långt uppehållet kommer att vara) så blir det inte direkt någon vila för Simon Amin. Han har redan hunnit med att deltaga på ett träningsläger för Syriens U23:or och nu har han blivit uttagen till den U23-trupp som skall representera Syrien i en vänskapsturnering i Kina. Turneringen pågår mellan den 5:e och 15:e december, skriver ÖSK. Vi får väl hoppas att knäna håller.

ÖSK: Simon Amin uttagen till Syriens landslag
NA: ÖSK-spelaren om landslagets stress – siktar mot asiatiska mästerskapen

Amin: Återkommande knäproblem

NA skrev för några dagar sedan om Simon Amins knäproblem. Han står ju utanför truppen för tillfället efter att ha fått ytterligare ett återfall i hemmamatchen mot GIF Sundsvall.

Tidningen skriver att man tror att det rör sig om en senkommen variant av Schlatters sjukdom. En i och för sig ofarlig inflammation som gör att man får ont i knäet. Mot denna förklaring talar att Simon egentligen är alldeles för gammal för att drabbas av denna typ av skada. Den inträffar normalt under uppväxtåren och Simon som fyller 22 senare i år borde redan ha passerat det stadium då Schlatter uppträder. Men det är han kanske ändå inte eller så är det något annat som det medicinska teamet inte lyckats diagnostisera.

Amin säger till tidningen, att han hoppas kunna delta i årets tre sista allsvenska matcher för att sedan åka på ett landslagsläger med den syriska U23-landslagstruppen. För att sedan eventuellt kunna ta steget upp till A-landslaget.

Jag kan väl inte annat än tycka att detta låter väldigt riskabelt. Han missade först stora delar av försäsongen på grund av den här skadan och har väl sedan två gånger drabbats av återfall efter det att han vilat tillräckligt mycket för att symptomen (smärtan) skall försvinna. Risken borde vara stor att samma sak upprepas igen om han inte låter skadan få tillräckligt lång tid för att läka ut ordentligt.

Jag kan förstå honom. I år har han tack vare att Johan Mårtensson inte kunnat spela fått något av en gratisbiljett in i startelvorna. En gratisbiljett som han sedan utnyttjat på bästa sätt. För honom gäller det nu att visa att han även i fortsättningen skall ha den platsen, vilket han inte kan göra vid sidan av planen. Samma sak på sätt och vis med landslagsplatsen. Det är väldigt få spelare som får den typen av chanser. Tackar han nu nej till landslagssamlingen för att i stället ägna sig åt rehabilitering är risken stor, att landslagschansen inte kommer igen senare.

Men risken är givetvis stor att han om han är för ivrig förvärrar sin skada ifall han överanstränger sitt knä innan skadan verkligen har försvunnit.

NA: Simon Amin om mystiska knäskadan inför Hammarbymatchen
1177 Vårdguiden: Schlatters sjukdom

Amin får representera Syrien

NA skrev häromdagen, att det nu är klart att Simon Amin kan/får representera Syrien i fotboll. Han har varit Damaskus (antar jag) för att klara ut se sista formaliteterna.

NA: ÖSK-spelaren Simon Amin får representera Syriens landslag

Den här typen av besked gör mig alltid så förvirrad. Vad får en spelare Simon Amin att välja att representera ett land (och därmed regim), som hans föräldrar förmodligen flytt ifrån?

Lokal fotboll: Solen skiner på Karlslund

I år är det ombytta roller närmast under ÖSK i Örebrofotbollen. Karlslund, som väl är på väg att ta över epitetet ”Talangfabriken” från BK Forward, fick förra året lov att kvala sig kvar i serien. Nu parkerar de behagligt på en placering i tabellens mitt.

Medan BK Forward – i modern tid oomtvistlig tvåa i Örebro – spelar med kniven mot strupen i en kamp om att överhuvudtaget hålla sig kvar i serien. Rynninge IK med både ekonomiska och placeringsmässiga bekymmer har de flesta nog redan räknat bort. Även om RIK klarar sig kvar lär de inte ha råd att fortsätta i Ettan.

I kväll möts Karlslund och Forward i säsongens sista örebroderby. Inför matchen har NA:s Elena Lövholm publicerat en längre artikel med en hel del fokus riktad mot de två ÖSKarna Jake Larsson och Simon Amin.

NA: Produkterna i allsvenskan, lyckade nyförvärven och stabila säsongen – livet leker för Karlslunds IF