Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Vinter 2023/24: Fisic till Degerfors och Granlund till FC Inter

Såhär i silly-tider dyker det upp en del namn som tidigare representerat Örebro SK i sina karriärer men som av olika skäl är aktuella för andra klubbar. Bloggen vill redovisa två av de dessa.

Adi Fisic.
Den tidigare ÖSK-anfallaren Adi Fisic är klar för seriekonkurrenterna Degerfors IF. Den 19-årige Fisic tillhörde ÖSKs akademi 2018-2021 då han rätt oväntat värvades till italienska Atalantas Primavera-lag. I Italien fick Fisic mer och mer begränsat med speltid och lånades därför ut till ÖSK under vårsäsongen 2023. I ÖSK fick Fisic mest agera inhoppare bakom Noel Milleskog och under sommaren kom inte ÖSK överens med Atalanta om någon förlängning. Istället hamnade Fisic i Ettan-klubben Örebro Syrianska där han där han på de elva avslutande omgångarna gjorde 5 mål. Nu byter Fisic upp sig (?) till Degerfors IF där han skrivit på ett tre-årsavtal. Bloggen kan visserligen tycka att det är tråkigt att Fisic väljer att gå till Degerfors, men samtidigt ska det bli intressant att se hur han utvecklats sedan han tillhörde ÖSK. Med lite mer senior erfarenhet kan Fisic mycket väl ta flera spännande kliv i sin utveckling.

Degerfors IF: Adi Fisic klar för Degerfors IF
NA: Adi Fisic klar för Degerfors: ”Väldigt bra fans”


Albin Granlund.
Det har hunnit gå tre år sedan den finländske försvararen Albin Granlund spelade för Örebro SK men med tanke på att han under sin tid i Örebro blev något av en supporterfavorit med sin uppoffrande spelstil så är han väl värd att nämna i den här bloggen.

Albin Granlund värvades till ÖSK från åländska IFK Mariehamn inför säsongen 2018. Granlund hade då precis vunnit utmärkelsen som finska ligans bästa ytterback och den då 28-årige Granlund var bofast i det finska landslaget. I ÖSK fick han till att börja med spela ytterback men mot slutet av sin karriär i ÖSK flyttades han in som mittback.

Granlund lämnade ÖSK efter säsongen 2020 och flyttade till den polska klubben Stal Mielec där han stannade i 1,5 år innan han valde att flytta hem till sin gamla klubb IFK Mariehamn igen.

Där kan man tänka sig att han skulle runda av sin karriär, men icke. Den nu 34-årige Granlund har istället bestämt sig för att byta till Åboklubben FC Inter vilket egentligen är ett rätt rimligt val då han ursprungligen kommer från Pargas som är en angränsande kommun.

Till FC Inters hemsida säger Granlund ”– Att spela i sin hemkommun betyder mycket. Som liten pojke har jag varit och tittat på matcher här på stadion och jag har säkert kört förbi den tusentals gånger. När jag var liten ville jag alltid spela så högt som möjligt och det här var alltid det bästa laget i området, så min dröm var att spela på Veritas Stadion. Dessutom är det här nära hem och jag kommer definitivt att få en hel del bekanta i publiken, så det är också kul, jublar försvararen.” (översatt med google translate)

FC Inter: Albin Granlund flyttar till Inter-tröja

Silly Winter 2020/21: Granlund till Polen


Igår skrev ÖSK, att Albin Granlund kommer att lämna klubben. Då var det förmodligen redan klart, men inte officiellt, att hans nya klubbadress blir den polska klubben Stal Mielec.

Polska klubbar brukar väl sällan ses som ett förstahandsalternativ för fotbollsspelare som söker sig utomlands. En del ”hamnar” dock där och en hel del av dessa återvänder rätt snart till Sverige igen efter missräkningar i den nya miljön. Må det sedan bero på bristande speltid, utebliven lön eller något annat.

Jag hoppas för Albins skull att detta visar sig vara ett bra klubbval med tanke på hans ambitioner att ta en plats i Finlands kommande EM-trupp. En viss möjlighet till avstämning av hur det är i den nya klubben är det faktum att ÖSKs föredetting Petteri Forsell spelar i klubben och säkert kan hjälpa Albin att etablera sig i lag och stad.

Stal Mielec, Granlunds nya klubb ligger näst sist i den polska ligan. Nu åker iofs. bara ett lag ur och det finns en hel del lag alldeles över dem i tabellen. Så det är kanske inte riktigt så illa som det låter med den näst sista platsen.

NA: Lämnade ÖSK på onsdagen – här är Granlunds nya klubb
Stal Mielec: Mamy nowego zawodnika! Albin Granlund, witamy w Mielcu!TV Stal: Albin Granlund nowym obrońcą

Silly Winter 2020/21: Ingen plats för Granlund

I den senaste GFÖ-podden bekräftar Axel Kjäll, att det inte kommer att bli någon fortsättning för Albin Granlund i det svartvita laget. Med Ali Husseins starka höstsäsong och efter en kontraktsförlängning för Daniel Björnqvist finns det inte längre någon anledning att belasta ekonomi och spelartrupp med en tredje högerback.

Frågan är förvisso vem det var som tog det avgörande steget. Förmodligen var det Granlunds tvekan inför en förlängning som avgjorde saken. Av NA:s rapportering att döma kom någon egentlig förlängningsförhandling aldrig till stånd. Granlund ville avvakta för att se vilka alternativa möjligheter som fanns för honom. ÖSK ville väl å sin sida sätta så mycket av truppen som möjligt innan försäsongsträningen drar igång nästa vecka. Så därför gick det som det gick.

Granlund, med siktet inställt på en plats i den finska EM-truppen, måste nu hitta en klubb där han kan vara säker på att få en plats i startelvan. Något som väl tyder på att han återvänder till Finland igen (tror jag).

Det skall bli intressant att se om han fortsätter att träna med ÖSK om han inte har klart med en ny klubb till nästa vecka. (Finlands vinterfönster är öppet från den 16 januari till den 8 april). ÖSK brukar inte vara ogina i det avseendet. Speciellt inte om det finns en plats han kan fylla i 11-mot-11 träningarna. Så jag skulle inte bli förvånad om hon fortsätter att träna med ÖSK ett tag till.

GFÖ-podden: Säsongspremiär med Axel Kjäll.
Intervjun med Kjäll är inte upplåst än för fripassagerare. Det brukar ta ett dygn innan detta sker. Poddavsnittet publicerades i går kväll.

NA (som väl också lyssnat på podden): Albin Granlund lämnar ÖSK: ”Skulle säga att han är avskriven”


Tillägg.
Nu bekräftar ÖSK officiellt, att Granlund lämnar klubben.

Silly Winter 2020/21: Trebacksproblemet (till höger)

NA:s Fredrik Carlsson tog för några dagar sedan upp högerbackspositionen med Axel Kjäll. Situationen i dagsläget är ju att 18-årige Hussein Ali, med ett kontrakt som sträcker sig fram till och med 2022, i princip lade beslag på platsen längst ute på backlinjens högra kant under hösten.

Ali spelade från start 10 av de avslutande 15 matcherna. Under de första 15 blev det bara 2 matcher från start. Givetvis måste man ha en del ”tur” för att få möjligheten att visa upp sig om man inte är förstavalet på en position. Turen för hans del bestod i att båda de spelare som normalt skulle ha gått före honom i uttagsordningen i princip inte var spelbara under stora delar av hösten på grund av skador och Coronan. När han sedan fick spela visade det sig att han klarade uppgiften riktigt bra. Med tanke på ålder och utvecklingspotential borde han ligga bra till vid laguttagningarna nästa år.

ÖSK sägs ha erbjudit Daniel Björnquist en förlängning, vilket dock ännu inte är färdigförhandlat. Albin Granlund säger sig än så länge avvakta för att ha en möjlighet att kunna ”kolla marknaden”.

Det är väl mycket tveksamt om ÖSK anser sig kunna ha behov och råd med tre potentiella högerbackar nästa år. Inför det här året var ju Ali fortfarande en okänd storhet som väl ingen visste om man kunde räkna med eller ej.

– Vi tittar nu på hur truppen ska formeras utifrån kvalitet och ekonomi, status och roll. Det är inget undantag när det gäller ytterbacksplatserna. Exakt vad det landar in i återstår att se, citeras Axel Kjäll av tidningen.

Vilket väl inte kan tydas som på något annat sätt än att man bara kommer att ha plats för två spelare för högerbackspositionen i nästa års trupp.

Även om Daniel Björnquist har haft ett extremt skadedrabbat år på grund av sitt tramdyneproblem, så var detta inte på något sätt typiskt för honom. Tvärtom har han tidigare under hela sin karriär visat sig vara extremt slitstark (och vältränad).

Albin Granlund har nog högre kvaliteter som fotbollsspelare, men drabbas i princip varje år av olika typer av skador, som dessutom ofta verkar behöva rätt lång tid för att läka.

Rimligen är ÖSKs högerbacksplan för det kommande året att låta Ali etablera sig på allvar som ordinarie högerback för att man sedan skall kunna sälja honom. I så fall skall han givetvis spela så ofta som möjligt under våren.

Men Granlund vill säkert känna sig säker på att ha förstatjing på all tillgänglig speltid under våren med tanke på ambitionerna att säkra en plats i den finska EM-truppen. Det lär han inte få om ÖSK prioriterar Alis utveckling.

Det mesta tyder därför, som jag ser det, på att ÖSK skriver kontrakt med Björnquist och låter Granlund söka sin lycka och landslagsplats någon annanstans.

NA: Björnquist erbjuds nytt avtal efter skräcksäsongen
NA: Granlunds besked till ÖSK: ”Vill kolla runt lite”
NA: ÖSK-veteranernas kontrakt går ut – Axel Kjäll hyllar tonårsbacken.

Silly Winter 2020/21: Granlund vill vänta och se

NA har talat med Albin Granlund om hur han ser på sin fotbollsmässiga framtid.

Förhandlingsmässigt verkar man inte ha kommit så värst långt.Förklaringen till det är att spelaren vill undersöka om det finns några andra alternativ innan han tar en riktig diskussion med ÖSK. Men han är medveten om att ÖSK själva samtidigt undersöker alternativa lösningar.
Samtidigt förstår jag att ÖSK vill ha ett besked och antagligen kollar på andra alternativ. Det är en risk jag får ta, säger han till NA.

Något besked åt det ena eller andra hållet räknar han inte med före julhelgen, vilket väl i det här sammanhanget även inkluderar nyåret och ev. trettonhelgen.

Jag tror, att han verkar att förlita sig lite väl mycket på att ÖSK skall ha en plats för honom även vid en sen intresseanmälan. Jag är en inte alls säker på det. Så viktig för ÖSKs truppbygge är han inte.

I och med att ÖSK öppnat för en förlängning för Daniel Björnquist kan nog den plats som Granlund hoppas skall förbli öppen försvinna.

ÖSK vill nog väldigt gärna ha så stora delar av truppen som möjligt klar då försäsongen sätter igång på allvar och tre högerbackar behöver man inte ha.

NA: Granlunds besked till ÖSK: ”Vill kolla runt lite”

Silly Winter 2020/21: Björnquist har fått ett erbjudande

NA skriver, att ÖSK givit Daniel Björnquist ett erbjudande om kontraktsförlängning.
Jag har fått ett erbjudande, men det är inget som är klart. Jag tror och hoppas att det löser sig, och att båda parter blir nöjda, citeras han av tidningen.

Det finns gott om potentiella högerbackar i ÖSKs trupp.

Hussein Ali, som spelat flitigt under hösten tack vare skadorna på Granlund och Björnquist, har kontrakt fram till och med 2022.

Albin Granlund har inget kontrakt för närvarande, men skulle nog gärna vilja ha en förlängning. Han har tidigare öppnat för att byta klubb en gång till under sin karriär. Men med en landslagsplats till EM i potten är det kanske lite väl riskabelt för honom att byta klubb nu. Risken är att han hamnar någonstans där han inte kan vara lika säker på att få speltid som han borde vara hos ÖSK.

Så frågan är varför ÖSK givit Björnquist ett kontraktsförslag. Tre högerbackar behöver man inte. Antingen räknar man trots allt inte med att förlänga med Granlund eller så tror man att man skall kunna sälja Ali. En flink 18-årig ytterback, som mer eller mindre etablerat sig i Allsvenskan, borde det väl finnas intresse för, kan man tycka.

NA: Björnquist erbjuds nytt avtal efter skräcksäsongen

Spelarstatistik från Flashscore.se

Landslagsfotboll

Landslagsfönstret stängdes igår så nu kan vi alltså fortsätta med den vanliga serielunken.

Kevin Wright verkar ha tagit hand om platsen som vänsterback i Sierra Leones landslag. Han fick full matchtid mot Nigeria i kvalet till de afrikanska mästerskapen. Den första matchen för några dagar sedan slutade ju med det osannolika resultatet 4-4 efter en stark andrahalvleksupphämtning av Sierra Leone. I den andra matchen var det mer tillknäppt och inget av lagen gjorde något mål. Sierra Leones möjligheter att gå vidare (vilket de aldrig gjort tidigare) hänger nu på en skör tråd. De två oavgjorda matcher mot Nigeria kan kanske ge dem det självförtroende som behövs för att de skall kunna vinna de återstående matcherna borta mot Lesotho den 22 mars och hemma mot Benin den 30 mars.


Det finska landslaget fick kämpa i motvind och antalsmässigt underläge i sin gruppfinal mot Wales. Jere Uronen drabbades av en sistamannenutvisning redan efter 12 minuter och sedan var det väl mer eller mindre kört för finländarna.

Albin Granlund dök för första gången upp på en bänkplats i den finska laguppställningen, men varken han eller Rasmus Karjalainen fick någon speltid.


Sveriges U21-landslag mötte Italien och fick ordentligt med stryk (4-1). Därmed missades möjligheten att gå vidare till EM-slutspelet. Hussein Ali satt på bänken hela matchen. Något annat var väl inte heller att vänta med tanke på att han är 4 år yngre än de äldsta i truppen. Han var nog mer med för att se och lära.


ÖSK: Så gick det för ÖSK-spelarna på landslagsuppdrag
201121. NA: Skrällde dubbelt – på väg mot afrikanska mästerskapet
201120. NA: ÖSK-anfallarens superlyft – spöade franska stjärnor

Assist för Karjalainen men ingen plats för Granlund

Det finska landslaget stod igår för en riktigt bra prestation igår kväll. På bortaplan besegrade de Frankrike med siffrorna 2-0. Det var värdarnas första förlust efter en 12 matcher lång svit som obesegrade.

ÖSKs Pontus Karjalainen hade i hög grad en fot med i det resultatet. Hans uppoffrande presspel gav debutanten Marcus Forss möjligheten att avancerade mot mål för att göra Finlands första mål i matchen.

Karjalainen spelade från start i matchen innan han i den 66:e minuten byttes ut mot Glen Kamara.

Albin Granlund, ÖSKs andra bidrag till den finska landslagstruppen, anses efter sin skadeperiod av allt att döma ännu inte vara mogen för en insats i den blåvita matchdressen. Hans namn fanns nämligen inte med bland de spelare som fanns tillgängliga på bänken för att bytas in.

Granlund och Karjalainen landslagsuttagna

Båda ÖSKs finländska spelare har kallats till den kommande finländska landslagssammandragningen. Matchprogrammet börjar med en träningslandskamp mot Frankrike den 11 november och fortsätter sedan med två bortamatcher i Nations League. Den 15:e möter man Bulgarien och tre dagar senare är det dags för gruppfinalen mot Wales.

Albin Granlund har alltså kallats trots att han ännu inte är spelklar efter den skada han ådrog sig i landskampen mot Irland för tre veckor sedan.

NA:s rapportering från ÖSKs träningar indikerar att han gör framsteg, men att det inte alls gått så fort som man hoppades på. Han är ännu inte i kollektiv träning med truppen. Jag skulle nog vilja sätta ett stort frågetecken för hans medverkan. Även om hans fotskada hinner bli ok, så har han ju inte fått någon matchträning alls under skadeperioden.

ÖSK: Finland kallar Granlund & Karjalainen
YLE: Efter högeffektiva hösten i England får Marcus Forss chansen i landslaget – här är truppen som jagar gruppsegern i Nations League

Tabellställning Grupp B (Flashscore).