Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kevin Wright flyttar till USA

ÖSKs före detta vänsterback Kevin Wright har gjort klart med en ny klubb (och en ny kontinent). Det är den amerikanska klubben Oakland Roots Sports Club från Kalifornien som knutit till sig den nu 27-årige Wright.

Oakland Roots SC tillhör den amerikanska ligan USL Championship som hittas precis under Major Leauge Soccer (MLS). Klubben är relativt ny och startades så sent som 2018 av en grupp ”Oakland natives”, dvs Oaklands ursprungsbefolkning.

Kevin Wright kom till ÖSK – från Degerfors – inför säsongen 2019 och blev snabbt något av en publikfavorit från sin offensiva vänsterbacksplats. Totalt blev det tre år i ÖSK innan han flyttade vidare till Sirius inför 2022 för att sedan gå vidare till den grekiska andraligan under sommaren samma år.

Under tiden i ÖSK landslagsdebuterade den englandsfödde Wright även för Sierra Leone.

Oakland Roots SC: Oakland Roots Sports Club Sign Sierra Leone National Team Left Back Kevin Wright
NA: ÖSK-profilen byter spel i Grekland mot USA

Silly Winter 2021/22: Wright till Sirius

Kevin Wright som lämnade ÖSK efter förra året har nu fått klart med en ny klubb. Det blir IK Sirius som han kommer att representera under de närmaste tre åren. Det meddelade Uppsalaklubben idag.

Om Wright hade hoppats att kunna ta ett steg uppåt i fotbollens klubbpyramid får man nog säga att de förhoppningarna kom på skam. Att spela för Sirius eller ÖSK är väl ungefär jämbördigt avseende status och ekonomi. Att det tog så pass lång tid för honom att få klart med en ny klubb och att han fortsätter i Sverige, där han är känd, är nog ett tecken på att spelarmarknaden inte var så lättarbetad för hans del.

IK Sirius: Kevin Wright klar för Sirius Fotboll
Fotbolltransfers.com: Kevin Wright – spelarprofil
Lagstatistik: Kevin Wright – spelade matcher 2017 – 2021

Silly Winter 2021/22: Kevin Wright lämnar ÖSK

ÖSK skriver idag, att Kevin Wright inte kommer att förnya sitt kontrakt med ÖSK. Matchen mot Elfsborg kommer således att bli hans sista för ÖSK (om han får någon speltid).

Beskedet kommer inte på något sätt överraskande. Att ta ett steg tillbaka till Superettan finns inte i Wrights framtidsplaner. Frågan är om ens fortsatt allsvenskt spel i ÖSK fanns där.

Den här snart slutspelade säsongen har för Wrights del präglats av en hel del skadebekymmer så antalet spelade matcher har inskränkt sig till 15 (av29).

Jag tycker inte att han lämnar något större tomrum efter sig då han lämnar. Han var ofta bra i den offensiv rollen även om de flesta framstötarna mynnade ut i just ingenting. Defensivt kändes det aldrig hundraprocentigt säkert.

ÖSK: Kevin Wright lämnar ÖSK Fotboll efter säsongen

Spelarstatistik från Soccerway.com

Kevin Wright kallad till landslagssamling

ÖSK skriver att Kevin Wright har blivit kallad till Sierra Leones landslagssamling under det kommande landslagsuppehållet.

Sierra Leone har för första (?) gången kvalificerat sig för de Afrikanska Mästerskapen som kommer att avgöras i Kamerun under januari månad. Under den nu aktuella sammandragningen kommer Sierra Leone att spela tre vänskapsmatcher som en förberedelse för mästerskapen. Motståndare är Gambia, Sydsudan och Marocko.

Långt kvar för Wright

NA har (äntligen) luskat reda på hur det står till med Kevin Wright. Han har ju inte tävlingsspelat än den här säsongen. Det visar sig att det är en hälsena som krånglar. En skada som inte riktigt vill läka i den takt som alla hoppas på.

Wright säger själv till tidningen att han hoppas vara spelklar till matchen mot Djurgården då serien startar upp igen efter EM-uppehållet. Men om detta vet han förmodligen ingenting. Skadan har hittills tagit mycket längre tid att läka än vad man trodde då den inträffade. Det kan mycket väl bli så även i fortsättningen.

NA: Kevin Wright har missat hela ÖSK-våren – behandlas med laser och sprutor

Landslagsspel med förhinder

Två av ÖSKs spelare har blivit uttagna till sina lands landslagstrupper inför det kommande landslagsfönstret. Men ingen av dem kommer att kunna spela på grund av omständigheter som de inte själva råder över.

Kevin Wright.
Kevin Wright, som efter tre landslagsuttagningar är på väg att etablera sig i Sierra Leones landslag, har tvingats tacka nej på grund av Coronarestriktioner.

Laget står inför två avgörande matcher i kvalturneringen inför de Afrikanska Mästerskapen (Africa Cup of Nations). Två bortamatcher återstår i kvalturneringen, först mot gruppjumbon Lesotho och sedan mot Benin, som för tillfället håller den andraplats som kvalificerar för spel i huvudturneringen.

Vistelsen i Lesotho innebär, att Wright måste sitta 10 dagar i karantän efter återkomsten till Sverige, skriver NA. Vilket i sin tur kolliderar med den allsvenska premiären. Fast även vistelsen i Benin borde innebära denna påföljd kan man tycka. Hur som helst med det – han åker inte. Wright lär ju för övrigt redan ha varit sjuk i COVID-19 under sin julhelgsvistelse i England. Så han borde vara immun mot sjukdomen, men några särskilda regler för de som redan varit drabbade finns det inte.

NA: Därför tvingas ÖSK-försvararen tacka nej till landslaget


Rasmus Karjalainen.
ÖSKs inlånade anfallare missar Finlands matcher på grund av en minst sagt ovanlig skada. Enligt NA, har han fått ett mindre sår på kroppspulsådern och han kan därför givetvis inte spela. Såret skall ha uppkommit efter det att han fått en boll i huvudet under en ÖSK-träning. Tufft för finländaren som väl knappast tillhör de givna i landslagstruppen, men som hoppas på att ta en plats i sommarens finska EM-trupp.

NA: ÖSK-anfallaren missar VM-kvalet – drabbad av blödning i nacken


Mer information.
NA: ÖSK-anfallaren om livshotande skadan • Så ska han komma tillbaka

Landslagsfotboll

Landslagsfönstret stängdes igår så nu kan vi alltså fortsätta med den vanliga serielunken.

Kevin Wright verkar ha tagit hand om platsen som vänsterback i Sierra Leones landslag. Han fick full matchtid mot Nigeria i kvalet till de afrikanska mästerskapen. Den första matchen för några dagar sedan slutade ju med det osannolika resultatet 4-4 efter en stark andrahalvleksupphämtning av Sierra Leone. I den andra matchen var det mer tillknäppt och inget av lagen gjorde något mål. Sierra Leones möjligheter att gå vidare (vilket de aldrig gjort tidigare) hänger nu på en skör tråd. De två oavgjorda matcher mot Nigeria kan kanske ge dem det självförtroende som behövs för att de skall kunna vinna de återstående matcherna borta mot Lesotho den 22 mars och hemma mot Benin den 30 mars.


Det finska landslaget fick kämpa i motvind och antalsmässigt underläge i sin gruppfinal mot Wales. Jere Uronen drabbades av en sistamannenutvisning redan efter 12 minuter och sedan var det väl mer eller mindre kört för finländarna.

Albin Granlund dök för första gången upp på en bänkplats i den finska laguppställningen, men varken han eller Rasmus Karjalainen fick någon speltid.


Sveriges U21-landslag mötte Italien och fick ordentligt med stryk (4-1). Därmed missades möjligheten att gå vidare till EM-slutspelet. Hussein Ali satt på bänken hela matchen. Något annat var väl inte heller att vänta med tanke på att han är 4 år yngre än de äldsta i truppen. Han var nog mer med för att se och lära.


ÖSK: Så gick det för ÖSK-spelarna på landslagsuppdrag
201121. NA: Skrällde dubbelt – på väg mot afrikanska mästerskapet
201120. NA: ÖSK-anfallarens superlyft – spöade franska stjärnor

Kevin Wright debuterade i målrik rysarmatch

Kevin Wright debuterade ”på riktigt” i Sierra Leones landslag då Leone Stars så när lyckades klippa vingarna på Nigerias Eagles. Hemmalaget tog ledningen med 4-0 på en halvtimme innan gästerna fick ordning på boll och fötter.

Efter en reducering strax före halvtidspausen gjorde Sierra Leone tre till i andra halvlek medan Nigeria förblev mållösa. Matchen slutade alltså 4-4. Ett klart godkänt resultat för Sierra Leone, som dock hade behövt tre poäng för att kunna göra sig gällande i kvalificeringsgruppen.

Kevin Wright spelade hela matchen och jag tyckte att det såg ut som om han borde ha haft en assist på både det första och andra reduceringsmålet.

Sofascore: Höjdpunkter.

Wright till landslagssamling

NA:s Lasse Wirström rapporterade från ÖSKs träning att en av de spelare som saknades var Kevin Wright. Enligt Hasse Seiz beroende på att Wright är uttagen till Sierra Leones landslag.

Detta visar sig stämma. Wright är tillsammans med 12 andra utlandsbaserade spelare samt 31 lokala spelare kallade till en sammandragning inför en vänskapslandskamp mot Mauretanien.

I november kommer Sierra Leones landslag sedan att möta Nigeria i två landskamper (hemma och borta) i en av kvalgrupperna till det afrikanska mästerskapet nästa år. I kvalgruppen ingår även Benin och Lesotho.

Det här är så vitt jag vet och kunnat googla fram första gången som en landslagskallelse nått Wright.

Politico SL: Sierra Leone coach calls up 13 foreign-based players to national football squad

Silly Winter 2020: Intresse för Wright

NA gick idag ut med att det finns ett AIK-intresse för Kevin Wright. Någonting de skriver att de hört från flera håll.

När de konfronterade Axel Kjäll med påståendet undvek Kjäll att gå i clinch, men bekräftade i alla fall att det funnits/finns ett visst intresse från andra klubbar. Dessa skall mer eller mindre lösaktigt ha hört sig för om ytterbackens situation. Dock utan att gå in i några förhandlingar. Dessutom kan Kjäll ha hört från andra som hört det någonstans att vänsterkantsspelaren är intressant.

Wright själv verkar att ta det hela med en klackspark. Han kanske har en högre målsättning än att bli AIK:are. Utomlands, typ.
– Jag har egentligen inte hört något från något annat lag. Om det dyker upp något så är det alltid trevligt men samtidigt ska jag fortsätta att fokusera på där jag är, och det är i Örebro. Om jag fortsätter att prestera så är jag säker på att det kommer att finnas intresse, säger han om framtiden, säger han till tidningen.

ÖSK skall enligt tidningen, ha satt en prislapp på engelsmannen. I storleksordningen några miljoner kronor. Det är ju inte mycket sett ur ett internationellt perspektiv. Men tydligen inte ett belopp som motiverar svenska klubbar att göra slag i saken.

Jag tror han bli kvar i alla fall fram till sommaren. När de klubbar som spelar vår-höst skall se över sina trupper kan han bli aktuell. Han skulle dock behöva göra några fler mål (eller framspelningar) för att bli lite hetare på transfermarknaden. Det offensiva är väl det i hans spel som gör honom intressant. Ingen lär värva honom för att de behöver förstärka försvaret.

Om en möjlighet till klubbyte dyker upp, verkar det hur som helst inte vara speciellt mycket som binder honom till Örebro. Det mest positiva han har att säga om Örebro verkar vara att det i alla fall är bättre än Degerfors, där han bodde tidigare. På frågan om hur han som kommer från London anpassat sig till att bo i Örebro, svarar han (något uppgivet är jag frestad att tro).

– Jag har anpassat mig. Jag har ju bott i Degerfors vilket är ännu mindre än här. Jag fokuserar bara på mig själv, tittar på Netflix men det finns inte mycket att göra, speciellt under vintern. På sommaren åker jag ibland till Stockholm, som är lite mer min smak. Samtidigt är det bra för mig här. Det finns inga distraktioner. Jag fokuserar, tittar på fotboll, äter bra, tränar.

Landslagsspel kan det bli i höst (tror han). I så fall för Sierra Leone.

NA: Uppgifter: Kevin Wright placeras i AIK
NA: Kevin Wright om AIK-intresset och framtiden

Kevin Wrights statistik (fotbolltransfers.com).