Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Landslagsspel med förhinder

Två av ÖSKs spelare har blivit uttagna till sina lands landslagstrupper inför det kommande landslagsfönstret. Men ingen av dem kommer att kunna spela på grund av omständigheter som de inte själva råder över.

Kevin Wright.
Kevin Wright, som efter tre landslagsuttagningar är på väg att etablera sig i Sierra Leones landslag, har tvingats tacka nej på grund av Coronarestriktioner.

Laget står inför två avgörande matcher i kvalturneringen inför de Afrikanska Mästerskapen (Africa Cup of Nations). Två bortamatcher återstår i kvalturneringen, först mot gruppjumbon Lesotho och sedan mot Benin, som för tillfället håller den andraplats som kvalificerar för spel i huvudturneringen.

Vistelsen i Lesotho innebär, att Wright måste sitta 10 dagar i karantän efter återkomsten till Sverige, skriver NA. Vilket i sin tur kolliderar med den allsvenska premiären. Fast även vistelsen i Benin borde innebära denna påföljd kan man tycka. Hur som helst med det – han åker inte. Wright lär ju för övrigt redan ha varit sjuk i COVID-19 under sin julhelgsvistelse i England. Så han borde vara immun mot sjukdomen, men några särskilda regler för de som redan varit drabbade finns det inte.

NA: Därför tvingas ÖSK-försvararen tacka nej till landslaget


Rasmus Karjalainen.
ÖSKs inlånade anfallare missar Finlands matcher på grund av en minst sagt ovanlig skada. Enligt NA, har han fått ett mindre sår på kroppspulsådern och han kan därför givetvis inte spela. Såret skall ha uppkommit efter det att han fått en boll i huvudet under en ÖSK-träning. Tufft för finländaren som väl knappast tillhör de givna i landslagstruppen, men som hoppas på att ta en plats i sommarens finska EM-trupp.

NA: ÖSK-anfallaren missar VM-kvalet – drabbad av blödning i nacken


Mer information.
NA: ÖSK-anfallaren om livshotande skadan • Så ska han komma tillbaka

Landslagsfotboll

Landslagsfönstret stängdes igår så nu kan vi alltså fortsätta med den vanliga serielunken.

Kevin Wright verkar ha tagit hand om platsen som vänsterback i Sierra Leones landslag. Han fick full matchtid mot Nigeria i kvalet till de afrikanska mästerskapen. Den första matchen för några dagar sedan slutade ju med det osannolika resultatet 4-4 efter en stark andrahalvleksupphämtning av Sierra Leone. I den andra matchen var det mer tillknäppt och inget av lagen gjorde något mål. Sierra Leones möjligheter att gå vidare (vilket de aldrig gjort tidigare) hänger nu på en skör tråd. De två oavgjorda matcher mot Nigeria kan kanske ge dem det självförtroende som behövs för att de skall kunna vinna de återstående matcherna borta mot Lesotho den 22 mars och hemma mot Benin den 30 mars.


Det finska landslaget fick kämpa i motvind och antalsmässigt underläge i sin gruppfinal mot Wales. Jere Uronen drabbades av en sistamannenutvisning redan efter 12 minuter och sedan var det väl mer eller mindre kört för finländarna.

Albin Granlund dök för första gången upp på en bänkplats i den finska laguppställningen, men varken han eller Rasmus Karjalainen fick någon speltid.


Sveriges U21-landslag mötte Italien och fick ordentligt med stryk (4-1). Därmed missades möjligheten att gå vidare till EM-slutspelet. Hussein Ali satt på bänken hela matchen. Något annat var väl inte heller att vänta med tanke på att han är 4 år yngre än de äldsta i truppen. Han var nog mer med för att se och lära.


ÖSK: Så gick det för ÖSK-spelarna på landslagsuppdrag
201121. NA: Skrällde dubbelt – på väg mot afrikanska mästerskapet
201120. NA: ÖSK-anfallarens superlyft – spöade franska stjärnor

Kevin Wright debuterade i målrik rysarmatch

Kevin Wright debuterade ”på riktigt” i Sierra Leones landslag då Leone Stars så när lyckades klippa vingarna på Nigerias Eagles. Hemmalaget tog ledningen med 4-0 på en halvtimme innan gästerna fick ordning på boll och fötter.

Efter en reducering strax före halvtidspausen gjorde Sierra Leone tre till i andra halvlek medan Nigeria förblev mållösa. Matchen slutade alltså 4-4. Ett klart godkänt resultat för Sierra Leone, som dock hade behövt tre poäng för att kunna göra sig gällande i kvalificeringsgruppen.

Kevin Wright spelade hela matchen och jag tyckte att det såg ut som om han borde ha haft en assist på både det första och andra reduceringsmålet.

Sofascore: Höjdpunkter.

Wright till landslagssamling

NA:s Lasse Wirström rapporterade från ÖSKs träning att en av de spelare som saknades var Kevin Wright. Enligt Hasse Seiz beroende på att Wright är uttagen till Sierra Leones landslag.

Detta visar sig stämma. Wright är tillsammans med 12 andra utlandsbaserade spelare samt 31 lokala spelare kallade till en sammandragning inför en vänskapslandskamp mot Mauretanien.

I november kommer Sierra Leones landslag sedan att möta Nigeria i två landskamper (hemma och borta) i en av kvalgrupperna till det afrikanska mästerskapet nästa år. I kvalgruppen ingår även Benin och Lesotho.

Det här är så vitt jag vet och kunnat googla fram första gången som en landslagskallelse nått Wright.

Politico SL: Sierra Leone coach calls up 13 foreign-based players to national football squad

Silly Winter 2020: Intresse för Wright

NA gick idag ut med att det finns ett AIK-intresse för Kevin Wright. Någonting de skriver att de hört från flera håll.

När de konfronterade Axel Kjäll med påståendet undvek Kjäll att gå i clinch, men bekräftade i alla fall att det funnits/finns ett visst intresse från andra klubbar. Dessa skall mer eller mindre lösaktigt ha hört sig för om ytterbackens situation. Dock utan att gå in i några förhandlingar. Dessutom kan Kjäll ha hört från andra som hört det någonstans att vänsterkantsspelaren är intressant.

Wright själv verkar att ta det hela med en klackspark. Han kanske har en högre målsättning än att bli AIK:are. Utomlands, typ.
– Jag har egentligen inte hört något från något annat lag. Om det dyker upp något så är det alltid trevligt men samtidigt ska jag fortsätta att fokusera på där jag är, och det är i Örebro. Om jag fortsätter att prestera så är jag säker på att det kommer att finnas intresse, säger han om framtiden, säger han till tidningen.

ÖSK skall enligt tidningen, ha satt en prislapp på engelsmannen. I storleksordningen några miljoner kronor. Det är ju inte mycket sett ur ett internationellt perspektiv. Men tydligen inte ett belopp som motiverar svenska klubbar att göra slag i saken.

Jag tror han bli kvar i alla fall fram till sommaren. När de klubbar som spelar vår-höst skall se över sina trupper kan han bli aktuell. Han skulle dock behöva göra några fler mål (eller framspelningar) för att bli lite hetare på transfermarknaden. Det offensiva är väl det i hans spel som gör honom intressant. Ingen lär värva honom för att de behöver förstärka försvaret.

Om en möjlighet till klubbyte dyker upp, verkar det hur som helst inte vara speciellt mycket som binder honom till Örebro. Det mest positiva han har att säga om Örebro verkar vara att det i alla fall är bättre än Degerfors, där han bodde tidigare. På frågan om hur han som kommer från London anpassat sig till att bo i Örebro, svarar han (något uppgivet är jag frestad att tro).

– Jag har anpassat mig. Jag har ju bott i Degerfors vilket är ännu mindre än här. Jag fokuserar bara på mig själv, tittar på Netflix men det finns inte mycket att göra, speciellt under vintern. På sommaren åker jag ibland till Stockholm, som är lite mer min smak. Samtidigt är det bra för mig här. Det finns inga distraktioner. Jag fokuserar, tittar på fotboll, äter bra, tränar.

Landslagsspel kan det bli i höst (tror han). I så fall för Sierra Leone.

NA: Uppgifter: Kevin Wright placeras i AIK
NA: Kevin Wright om AIK-intresset och framtiden

Kevin Wrights statistik (fotbolltransfers.com).

Kevin fick sitt mål till slut

ÖSKs andra mål i hemmamatchen mot Falkenberg gjordes påpassligt av Kevin Wright. SvFF:s matchrapportör (eller vem det nu var) valde dock att klassa målet som ett självmål. Något som Kevin bestämt förnekade och det hade säkert den utpekade självmålaren Karl Söderström också gjort om någon frågat honom.

NA:s uppmärksamme Fredrik Carlsson noterar idag, att SvFF efter någon veckas betänketid ändrat uppfattning och nu givit ÖSKs flinke vänsterkantsspelare kredit för målet. Vilket dessutom innebar att Martin Broberg fick en notering för den målgivande passningen.

Omgång 17: ÖSKare i Veckans Lag

Att Carlos Strandberg skulle få en plats i veckans lag på diverse nätsajter kommer inte som någon större överraskning. Men det fanns även några andra ÖSKare som tog en plats i Veckans Lag-uttagningarna.

SofaScore.
Algoritmen hos SofaScore placerade Carlos Strandberg som en av två anfallare bredvid Hammarbys Imad Khalili.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


Fotbollskanalen.
Hos Fotbollskanalen är det duon Robert Lundström och Robin Östlind som tar ut Veckans Lag. Givetvis har de tagit ut Carlos Strandberg. Dessutom fann Kevin Wright nåd inför deras ögon och spelar som vänsterback i deras lag.


FotbollDirekt.
Redaktionen hos FotbollDirekt har vaknat till liv efter en semesterslummer och tagit ut ett lag med Carlos Strandberg i anfallet.


Aftonbladet.
Aftonbladet gömmer sin elva bakom en betalvägg. Men genom den väggen har det sipprat ut, att ÖSKs Simon Amin tog en plats i deras veckolag.

Skadeläget

Spelarna är tillbaka och har nu tränat igen i ungefär en vecka. Man hade ju hoppats att alla skulle vara frisk, krya och tillgängliga, men så är inte fallet. Enligt NA:s rapportering verkar läget vara ungefär så här.


Simon Amin.
Har fått ett återfall med samma typ av skada som höll honom borta under stora delar av försäsongen. Han deltar inte i den gemensamma träningen utan får nöja sig med att se på när de andra tränar från en testcykel.

NA (Betalvägg): Simon Amin smyger igång efter ledigheten – för att inte upprepa gamla skadan


Daniel Björkman.
Verkar ha någon typ av problem eftersom han inte deltagit fullt ut i de gemensamma träningarna.


Daniel Björnquist.
Har nog 6-8 veckor kvar innan han kan spela match igen.

NA (Betalvägg): Lustiga slumpen gav Daniel Björnquist lyxig rehabhjälp – på Mallorca


Martin Broberg.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Dennis Collander.
Kom tillbaka från landslaget med någon typ av känning. Det lutade först åt att det rörde sig om någon typ av ljumskskada, men därefter har man konstaterat att det rör sig om skada (inflammation?) på symfysen. En skadetyp som väl inte är helt väldefinierad och som kan ta lång tid att rehabilitera fullt ut.

NA (Betalvägg): Ovanlig skada har hållit ÖSK-talangen borta från träning

Det här var den typ av skada som drabbade Patrik Anttonen under hans sista år i ÖSK och som höll honom borta från spel under långa perioder.
NA (2011): Anttonen kan bli borta året ut


Albin Granlund.
Albin Granlund skadade ett knä i Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien. Han är fortfarande på semester så ingen vet väl egentligen hur allvarlig skadan är.

Ett problem med Granlund verkar vara, att han lätt drabbas av följdskador. När han kom ny till ÖSK drabbades han till exempel av en lindrigare knäskada då han var med det finska landslaget på deras vinterturné. Återkommen till Örebro råkade han sedan ut för en muskelbristning i låret som härleddes till den tidigare knäskadan.


Agon Mehmeti.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Johan Mårtensson.
Deltar i vissa träningsmoment, men inte i alla.


Filip Rogic.
Har någon typ av problem. Deltar inte jämt (men ibland) fullt ut i träningen.


Kevin Wright.
Tog det lite lugnare då träningen drog igång. Något problem/känning i högerbenet. Men verkar vara ok nu eftersom NA inte rapporterat att han missar delar av träningen.

Silly Winter 2018/19: Wright till ÖSK

ÖSK och Degerfors skriver på sina respektive webbplatser, att Kevin Wright lämnar Degerfors för ÖSK.

Wright är född den 28 december. Imponerande av honom att trots det sena födelsedatumet ta en plats i Chelseas akademitrupp. Oftast brukar sent födda ungdomar vara näst intill chanslösa att ta plats i klubbarnas fotbollsakademier.

ÖSK: Kevin Wright klar för ÖSK Fotboll
Degerfors IF: Örebro Sportklubb köper ut Kevin Wright
NA (Betalvägg): ÖSK värvar från Degerfors
Svartvitt: Kevin Wright klar för Örebro SK
Fredrik Carlsson (NA, Betalvägg): Därför lättade ÖSK på plånboken och köpte Kevin Wright
NA (Betalvägg): ÖSK-planen: Så ska Wright få igång Prodells måljakt

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com

Silly Winter 2018/19: Wright nära ÖSK?

FotbollDirekt skriver/avslöjar – eller hur man nu vill uttrycka det – att det nu är nästan klart med vänsterbacken Kevin Wrights övergång från Degerfors till ÖSK. Enligt FD är det enda som återstår ett positivt resultat från den obligatoriska läkarundersökningen. FD uppger vidare att man kommit överens om ett treårskontrakt.

FotbollDirekt: Förre Chelsea-talangen till allsvenskan – köps loss

Spelarstatistik från Fotbolltransfers.com