Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

300 matcher med Nordin Gerzic


Matchen mot Helsingborgs IF var Nordin Gerzics trehundrade allsvenska match för ÖSK, vilket uppmärksammades på flera olika sätt. En liten brasklapp här – Transfermarkt som har koll på en hel del anger att HIF-matchen var hans 299:e och att jubileet alltså inträffade i Göteborg en vecka senare.

Hur som helst med det. Har man spelat 300 matcher så betyder en match hit eller dit inte så mycket.

Däremot undrar jag: Varför bara allsvenska matcher? Även matcher i Superettan och Svenska Cupen borde väl uppmärksammas.
Enligt Transfermarkt ser Gerzics fullständiga statistik nu ut på följande sätt:

Allsvenskan: 301 (inkl. den match Transfermarkt missat)
Superettan: 13
Svenska Cupen: 28
Internationella cuper: 2
Sammanlagt: 344.

Svartvitt: Gerzic firade 300 – nu siktar ikonen på klubbrekordet
Fredrik Carlsson (NA): Nordin Gerzics 300:e allsvenska match: ”Han gjorde den omöjliga resan möjlig”
NA: Hyllningarna till Nordin Gerzic: ”Det enda jag kan säga är att han är den bäste jag spelat med”
NA: ÖSK-ikonen fyller 300 allsvenska – vill jaga klubbrekordet


På ÖSKs webbplats hittar man numera en liten sammanställning över målskyttar mm. Enligt denna ser rankingen av klubbens målskyttar ut på följande sätt.

Flest antal matcher (totalt seriespel samt kval och slutspel). Minst 250 matcher
Anders Karlsson (1984-2002) 413
Tomas Andersson (1988-2006) 380
Olle Sääw (1946-1964) 353
Tommy Ståhl (1980-2000) 316
Fredrik Nordback (1993-2011) 304
Orvar Bergmark (1945-1965) 290
Patrik Anttonen (1995-2012) 277
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 271
Thomas Nordahl (1965-1978) 252
Gösta Lindh (1942-1955)

Flest antal matcher (Allsvenskan). Minst 200 matcher
Tomas Andersson (1988-2006) 312
Anders Karlsson (1984-2002) 294
Sven-Gunnar Larsson (1958-1975) 273
Mikael Steen (1985-2003) 259
Thomas Nordahl (1961-1978) 252
Fredrik Nordback (1993-2011) 245
Patrik Anttonen (1995-2012) 225


Andra spelare i den nuvarande truppen som har många ÖSK-matcher på sitt samvete är Oscar Jansson och Daniel Björnqvist. Enligt Transfermarkt ser deras matchstatistik ut på följande sätt:

Oscar Jansson. Allsvenskan (172), Superettan (30), Svenska Cupen 18
Daniel Björqvist. Allsvenskan (135), Superettan (11), Svenska Cupen (18)

Sofascore: Tre ÖSKare i Veckans lag

Sofascore tar varje vecka ut omgångens bästa lag. Uttagningarna verkar helt baseras på de poäng som deras AI-system räknar fram för varje match och spelare. Inga mänskliga åsikter påverkar uttagningarna (tror jag).

I det senaste veckolaget hittar vi faktiskt tre spelare från ÖSK. (Det är förvisso lättare att få bra poäng mot en svag motståndare).

De tre är Nahir Besara (9.2), Oscar Jansson (8.7) och rookien David Seger (8.3).
Nahirs betyg 9,2 är det högsta som utdelades i den här omgången.


I Twelves poängsättning som inte tar fram fram ett genomsnittsbetyg utan värderar och poängsätter varje aktion under matchen och sedan räknar ihop en sammanlagd poäng placerade sig de tre ÖSKarna också väldigt bra.

Flest poäng av de 215 spelare som deltog under omgången fick IFK Norrköpings målnickande mittback Rasmus Lauritsen med 3.193. Nahir var 2:a av alla spelare i omgången med 3.085 poäng, David Seger 7:a med 2.474 poäng och Oscar Janssson tog placering 20 med 1650.

Det skall väl tilläggas att målvakter brukar ha väldigt stora problem att få bra poäng med Twelves beräkningsalgoritm. Dels eftersom de sällan får några offensiva poäng, dels därför att insläppta mål bestraffas hårt oberoende av om målvakten var ”skyldig” eller ej.

Bra jobbat alla tre!!!

Silly Winter 2019/20: Jansson vill vidare

NA:s Fredrik Carlsson har diskuterat läget med ÖSKs målvakt Oscar Jansson efter matchen mot Elfsborg. En match i vilken Jansson på nytt fick tillfälle att visa vilken bra målvakt han är.

Jansson, som fyller 29 dagen före julafton, har väl insett att om han vill komma iväg på ett bättre betalt (och kanske mer spännande) fotbollsjobb utomlands så börjar tiden bli knapp.

På den raka frågan: Tror du att du är kvar i ÖSK i vår? svarar Jansson
– Ingen aning men helst inte. Det skulle vara bra för alla eftersom klubben i så fall får sin del av kakan.

Plus givetvis kompletterat med ett inlindat ”jag trivs väldigt bra här”. Det hör ju till standardrepertoaren, då en spelare med flyttplaner intervjuas. Ingen vet ju trots allt hur framtiden kommer att gestalta sig. Och då skall man inte bränna några broar i onödan.

För ÖSK gäller det att ta ställning till om man skall släppa Jansson om ett någorlunda bra bud skulle uppenbara sig. Förmodligen gör man det eftersom det trots allt är bättre med en planerad övergång mot en betalning än att han spelar ut det kontrakt som han har ett år kvar på och sedan försvinner utan att lämna någon ersättning efter sig.

NA: Oscar räddade dubbelstraffat ÖSK – öppnar för flytt i vinter
Fredrik Carlsson (NA): ÖSK har inget val – går inte vägra Oscar Jansson att gå vidare

I det här sammanhanget kan man ju undra varför Mathias Karlsson redan bestämt sig för att lämna ÖSK, trots att det verkar troligt att Jansson kan komma att ”försvinna”. Svaret på den frågan kan kanske finnas i ÖSKs formulering, då man meddelade att Karlsson kommer att lämna klubben.

ÖSK skrev: Karlsson, som kom till klubben inför säsongen 2018, har tillsammans med ÖSK valt att gå skilda vägar när kontraktet går ut i slutet av november.

”har tillsammans med ÖSK valt” kan väl inte tydas på något annat sätt än att ÖSK gjorde klart för Karlsson, att han inte kan räkna med att bli förstemålvakt, även om Jansson skulle lämna klubben. Därmed blev givetvis Karlssons karriärval lättare. Det fanns ingen anledning för honom att försöka vänta ut vad som skulle ske med förstamålvakten.

ÖSK: Mathias Karlsson lämnar ÖSK efter säsongen

Silly Summer 2019: Jansson till Bristol?

NA refererade igår till Expressens påstående, att det pågår samtal mellan någon som företräder Bristol City och någon annan som är Jansson-intressent på den svenska sidan.

Axel Kjäll vill dock inte bekräfta för NA, att det finns något konkret att ta fasta på. Inga diskussioner förs och inget bud har lagts, enligt Kjäll. Vilket givetvis inte utesluter att diskussioner förs med till exempel Janssons agent om vilka villkor som skulle vara tillräckligt attraktiva för Jansson. Eller något åt det hållet.

Jag har för egen del svårt att tänka mig, att ÖSK skulle släppa iväg Jansson nu under sommaren – speciellt inte med tanke på lagets utsatta läge. Om Jansson lämnar måste en ersättare av samma kvalitet in och var hittar man en sådan på någon eller några vecka i sommarens fotbollsverige?

Janssons agent är för övrigt lokalt förankrade WCG (Walker Consulting Group) som drivs av Patrick Walker och Daniel Rönnberg. WCG har en klart lokal förankring med flera spelare från Örebro på klientlistan.

Expressen: Daniel Kristoffersson Expressen hänvisar till Danielssons Podcast, men i den sägs väl inte mycket mer än vad som står i artikeln och det är ju nästan ingenting.

NA: Axel Kjäll bekräftar intresse för Oscar Jansson – men inget konkret från Bristol

Silly Summer 2019: Ingen brådska med målvakterna

Enligt NA:s genom gång av kontraktsläget i ÖSKs trupp verkar målvakterna inte vara en lagdel som man lägger speciellt mycket krut på för tillfället. Oscar Janssons kontrakt g¨år ut efter nästa säsong och en diskussion om en eventuell kontraktsförlängning kommer man inte att ta förrän efter den här säsongen.

Axel Kjäll verkar rätt säker på att det inte är någon risk för att det skall dyka upp någon annan klubb som vill bjuda på Jansson. Enligt artikeln fanns det till och med konkret intresse för Jansson då denne förlängde kontraktet i september 2017. Målvakten valde då att stanna kvar i Örebro.

Ett utgående kontrakt har däremot ÖSKs andremålvakt Mathias Karlsson. Detta verkar dock inte vara något som oroar Kjäll nämnvärt. ÖSK räknar med att ta en diskussion med honom mot slutet av sommaren, då båda parter skall lägga fram sina synpunkter.

Det verkar väl inte som om ÖSK är jätteheta på att få till stånd en förlängning. Karlsson fungerar jättebra som andremålvakt och vill han fortsätta i den rollen förlänger ÖSK säkert kontraktet (tror jag). Vill han å andra sidan pröva sin lycka någon annanstans har verkar klubben inte ha några synpunkter på det. Jag skulle kunna tänka mig att ÖSK vid det har laget (efter Fagerström och Karlsson) vet att det inte kommer att vara några större problem med att få tag på en hyfsad ersättare om Karlsson väljer att gå vidare.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om ÖSK:s målvaktssituation

Veckans lag: Omgång 10

SofaScore.
SofaScore som har en dator som sköter bedömningar och beräkningar har redan tagit ut veckans lag för den 10:e omgången. Inte helt överraskande finns två stycken ÖSKare med bland de uttagna. Filip Rogic för övrigt med den högsta poängen av samtliga 11 spelare.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


FotbollDirekt.
I FotbollDirekts veckolag har Filip Rogic för andra gången den här säsongen fått en plats. Däremot fick Oscar Jansson se sig utkonkurrerad av Kalmars Lucas Hägg Johansson.

FD-ELVAN: De bästa spelarna i omgång 10

Oscar Jansson i veckans lag

Oscar Jansson stod för en riktigt stark insats då ÖSK mötte Kalmar FF på Behrn Arena igår. En insats som gjort avtryck hos de journalister som utser Veckans Lag. Efter omgång 6 finns han med i både SofaScores, FotbollDirekts och Studion Allsvenskans veckolag.

Team of the Week provided by Sofascore LiveScore


FotbollDirekt: FD-ELVAN: De bästa spelarna i omgång 6


Silly Winter 2018/19: Intresse för Jansson?

FotbollDirekt skriver, att det kan finnas intresse för Oscar Jansson. Enligt sajten så tycker sig Daniel Rönnberg, spelares agent, ha noterat intresse från klubbar i Belgien och Nederländerna. (Och England, men det skall man nog ta med en nypa salt). Någon förhandlingssituation verkar inte föreligga utan snarare lite mer lösa förfrågningar beträffande hans tillgänglighet.

Nu har ju Oscar två år kvar på sitt kontrakt med ÖSK, så det lär nog kosta en del att köpa loss honom om någon klubb verkligen är intresserad.

FotbollDirekt: Utlandsintresse för Jansson – ”Vi har kontakt med klubbar i Belgien och Holland”

Silly Winter 2017/18: Oscar Jansson förlängde

Oscar Jansson, inbokad till 2020.

ÖSK Fotboll meddelar idag, att kontraktet med målvakten Oscar Jansson har förlängts med tre år. Oscar hade ett kontrakt med ÖSK som gick ut efter årets säsong – nu blir han alltså kvar i ÖSK (om inget oförutsett inträffar) i tre år till.

Det här tycker jag känns riktigt bra av flera skäl.

 • Oscar är en duktig målvakt.
 • Oscar verkar vara en bra och stabil person.
 • Oscar är från Örebro
 • Oscar är åldersmässigt på väg mot sina bästa år (som målvakt).
 • Mm.Sedan vet man ju aldrig vad som står i kontraktet. Oscar vill säkert, som de flesta andra fotbollsspelare på allsvensk nivå, utomlands om en sådan möjlighet skulle uppenbara sig. Om inte annat för att de ekonomiska förutsättningarna i många länder/ligor är mycket bättre är vad de är i Sverige.

  ÖSK: Oscar Jansson förlänger med ÖSK
  NA (Betalvägg): Oscar skrev nytt ÖSK-kontrakt – men proffsdrömmen finns kvar

  Statistik från SvFF.

Silly Summer 2017: Sköldmark inför fönsteröppningen

Idag öppnar den svenska fotbollen sitt transferfönstret. Från och med idag och fram till och med den 11 augusti är det möjligt för svenska klubbar att registrera nya spelare. NA har därför bakom sin betalvägg en längre intervju med Magnus Sköldmark om läget i laget mm.

Rent allmänt.
Vi kan vänta oss en lugn transferperiod. Om inte klubben råkar sälja någon spelare – i så fall måste en ersättare in. ÖSK befinner sig för närvarande inte i några skarpa förhandlingar, men har fått lösare förfrågningar beträffande någon eller några spelare.
Sköldmark: – Det kan bli både försäljning och utlåning i det här fönstret. Sen är det alltid tre parter involverade.

ÖSK förhandlar med två om förlängning.
ÖSK har sju spelare med utgående kontrakt. I dagsläget vill man förlänga med två av dem och man har börjat diskutera detta med dem. Dessa två är Oscar Jansson och Maic Sema.

Vänta och se för fem med utgående kontrakt.
Beträffande kvintetten Anton Fagerström, Martin Lorentzson, Jonathan Lundberg, Logi Valgardsson och Patrik Haginge som har utgående kontrakt har man ännu inte tagit ställning till hur man vill göra. Det är i första hand upp till spelarna att visa vad de går för.
– Övriga spelare vill vi se mer av innan vi tar det vidare, säger Sköldmark.

Yannis Mbombo.
Belgaren trivdes inte i Örebro och fick lite speltid. Det bästa var därför för båda parter att avsluta kontraktet i förtid.
– Spelare som inte har någon koppling till Örebro eller regionen är det i regel lättare att genomföra snabba lösningar med.

Filip Rogic.
Intrycket av Filip Rogics första tid i ÖSK är enbart positiva.
– I Filips fall så har ju han presterat väldigt bra från dag ett. Han är ett kaptensämne, tar plats i gruppen, är en pådrivare och användbar på flera positioner.

Johan Mårtensson.
Sköldmark är även positiv till Johan Mårtensson, som han även värvade till GAIS en gång i tiden.
– Han passar väldigt bra in, både i gruppen och på det sättet vi vill spela.

Kennedy Igboananike.
Kennedy är en spelare som ÖSK redan tidigare försökt få till klubben. Men då valde han i stället att skriva på för en grekisk klubb. Men det blev till slut ändå ÖSK för hans del.
– Vi har fått ut det vi ville av honom. Det är en underbar karaktär. Han är helt prestigelös och har en glädje för fotbollen, och bidrar med egenskaper som stärker oss. Oerhört snabb.

Divine Naah.
ÖSK vill behålla Naah året ut. En lösning som tydligen även passar Nahh och Manchester City. För Citys del är man nog bara glada över att slippa jobbet med att hitta en ny klubb att låna ut honom till.
– Hans utmaning är att han roteras runt på tre-fyra olika positioner. Vi behöver specialister i truppen men också spelare som Divine som kan gå in och täcka upp på olika situationer. Den typen är viktig för alla klubbar.

Alexander Axén och Axel Kjäll.
Båda tränarna har nu fått förslag om kontraktsförlängning. De funderar nu på detta. Eller möjligen förhandlar man om villkoren.
– Vi har ju hela tiden kommunikation även med bra ledare, precis som med spelare. Det pågår hela tiden för att lägga pusslet, så att vi inte står och inte har någon beredskap, säger Sköldmark.

Ferhad Ayaz.
Man är från ÖSKs sida positiva till Ayaz som haft det svårt att etablera sig på allvar i truppen. Han har nu bestämt sig för att flytta från Kristinehamn (där hans familj bor) till Örebro, vilket bör göra vardagen lättare för honom.

Patrik Haginge.
Situationen för Patrik Haginge är oklar. ÖSK vill nog gärna ha kvar honom som kulturbärare, men han måste även höja sig så att han kan ses som ett fullgott alternativ på bänken.
– Det handlar mycket om speltid och att vi som klubb vill ha kulturbärare. Det är hela lagbygget inför 2018 som kommer att spela in, säger Sköldmark.


Tillägg.
NA (Betalvägg): Snillen spekulerar – Lövholm och och Fiedler om ÖSKs spelartrupp (video)