Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Boye och Karlsson till Karlstad?

NA har snappat upp från Värmlands Folkblad, att Karlstad Fotboll hoppas att kunna knyta två före detta ÖSKare till sig i deras till synes tröstlösa jakt på en plats i Superettan.

Det rör sig dels om Isaac Boye som ju var utlånad till Karlstad det senaste året och där gjorde en efter omständigheterna bra insats (11 mål på 26 matcher).

Den andra spelaren är en hemvändare. Målvakten Mathias Karlsson kom till ÖSK från Karlstad för den hopplösa tillvaron som andramålvakt bakom den alltid tillgängliga Oscar Jansson. Det var under åren 2018 och 2019.

Därefter blev det GAIS för hans del, men eftersom göteborgarna fick lämna Superettan efter årets säsong tycker han kanske att då kan han lika gärna åka hem till Värmland igen. Det hoppas man i alla fall i IF Karlstad.

Om det blir en retur för Karlsson kommer han förmodligen att ersätta en annan före detta ÖSK-spelare. Under fjolåret var det nämligen Peter Rosendahl som motade bollarna i Karlstadsmålet.

NA: Uppgifter: Tidigare ÖSK-duon nära division 1-klubben

Silly Winter 2019/20: Karlsson till GAIS

Efter två säsonger på bänken hos ÖSK tyckte andremålvakten Mathias Karlsson att det räckte. Någon speltid i ÖSK blev det aldrig – för det var konkurrensen från Oscar Jansson alldeles för svår. Han valde därför, när hans kontrakt gick ut efter den här säsongen, att gå vidare till en klubb, där han skulle ha större möjligheter att få spela.

Nu verkar hans planer ha gått i lås. GAIS meddelar idag på eftermiddagen, att de kommit överens med Mathias om ett tvåårigt kontrakt.

GAIS: Mathias Karlsson klar för GAIS

Statistik för Mathias Karlsson från fotbolltransfers.com

Silly Season 2019/20: Från Ö till Ö?

Mathias Karlsson provtränade förra veckan med GAIS. Den här veckan är han i Växjö för att träna och visa upp sig för Östers IF. Det skriver NA om idag.

Östers IF: Provspelare på plats i veckan

Öster verkar inte ha haft någon dedikerad förstemålvakt under den gångna säsongen. Tobias Andersson (1994), som kom från IFK Värnamo inför den här säsongen, har stått i 20 av seriens 30 matcher. Robin Malmqvist (1987) med 10 matcher verkar ha varit klubbens egentliga förstemålvakt, men han lämnar klubben alt. slutar med fotbollen.

Med den konkurrensen borde väl Mathias ha en bra möjlighet kan jag tycka.

Silly Winter 2019/20: Jansson vill vidare

NA:s Fredrik Carlsson har diskuterat läget med ÖSKs målvakt Oscar Jansson efter matchen mot Elfsborg. En match i vilken Jansson på nytt fick tillfälle att visa vilken bra målvakt han är.

Jansson, som fyller 29 dagen före julafton, har väl insett att om han vill komma iväg på ett bättre betalt (och kanske mer spännande) fotbollsjobb utomlands så börjar tiden bli knapp.

På den raka frågan: Tror du att du är kvar i ÖSK i vår? svarar Jansson
– Ingen aning men helst inte. Det skulle vara bra för alla eftersom klubben i så fall får sin del av kakan.

Plus givetvis kompletterat med ett inlindat ”jag trivs väldigt bra här”. Det hör ju till standardrepertoaren, då en spelare med flyttplaner intervjuas. Ingen vet ju trots allt hur framtiden kommer att gestalta sig. Och då skall man inte bränna några broar i onödan.

För ÖSK gäller det att ta ställning till om man skall släppa Jansson om ett någorlunda bra bud skulle uppenbara sig. Förmodligen gör man det eftersom det trots allt är bättre med en planerad övergång mot en betalning än att han spelar ut det kontrakt som han har ett år kvar på och sedan försvinner utan att lämna någon ersättning efter sig.

NA: Oscar räddade dubbelstraffat ÖSK – öppnar för flytt i vinter
Fredrik Carlsson (NA): ÖSK har inget val – går inte vägra Oscar Jansson att gå vidare

I det här sammanhanget kan man ju undra varför Mathias Karlsson redan bestämt sig för att lämna ÖSK, trots att det verkar troligt att Jansson kan komma att ”försvinna”. Svaret på den frågan kan kanske finnas i ÖSKs formulering, då man meddelade att Karlsson kommer att lämna klubben.

ÖSK skrev: Karlsson, som kom till klubben inför säsongen 2018, har tillsammans med ÖSK valt att gå skilda vägar när kontraktet går ut i slutet av november.

”har tillsammans med ÖSK valt” kan väl inte tydas på något annat sätt än att ÖSK gjorde klart för Karlsson, att han inte kan räkna med att bli förstemålvakt, även om Jansson skulle lämna klubben. Därmed blev givetvis Karlssons karriärval lättare. Det fanns ingen anledning för honom att försöka vänta ut vad som skulle ske med förstamålvakten.

ÖSK: Mathias Karlsson lämnar ÖSK efter säsongen

Silly Winter 2019/20: Karlsson har fått nog

Idag meddelade ÖSK, att lagets andremålvakt Mathias Karlsson kommer att lämna klubben efter den här säsongen. Karlsson hade ett utgående kontrakt, men har aldrig varit i närheten av en startplats hos ÖSK, så beskedet i sig är inte så överraskande. Lite kryptiskt skriver ÖSK, att han ”tillsammans med ÖSK valt att gå skilda vägar när kontraktet går ut i slutet av november”. En formulering som väl snarast ger intrycket av att ÖSK hade ett finger med i beslutsfattandet.

Karlsson har inte fått någon allsvensk speltid under de snart två år han varit i klubben. För det har Oscar Jansson, oomstridd ÖSKetta, varit alltför bra. För hans framtid ser säkert två år i ÖSKs organisation bättre ut i hans CV än vad ytterligare två år hos Carlstad United skulle ha gjort.

ÖSK: Mathias Karlsson lämnar ÖSK efter säsongen
NA: Målvakten lämnar ÖSK

Silly Summer 2019: Ingen brådska med målvakterna

Enligt NA:s genom gång av kontraktsläget i ÖSKs trupp verkar målvakterna inte vara en lagdel som man lägger speciellt mycket krut på för tillfället. Oscar Janssons kontrakt g¨år ut efter nästa säsong och en diskussion om en eventuell kontraktsförlängning kommer man inte att ta förrän efter den här säsongen.

Axel Kjäll verkar rätt säker på att det inte är någon risk för att det skall dyka upp någon annan klubb som vill bjuda på Jansson. Enligt artikeln fanns det till och med konkret intresse för Jansson då denne förlängde kontraktet i september 2017. Målvakten valde då att stanna kvar i Örebro.

Ett utgående kontrakt har däremot ÖSKs andremålvakt Mathias Karlsson. Detta verkar dock inte vara något som oroar Kjäll nämnvärt. ÖSK räknar med att ta en diskussion med honom mot slutet av sommaren, då båda parter skall lägga fram sina synpunkter.

Det verkar väl inte som om ÖSK är jätteheta på att få till stånd en förlängning. Karlsson fungerar jättebra som andremålvakt och vill han fortsätta i den rollen förlänger ÖSK säkert kontraktet (tror jag). Vill han å andra sidan pröva sin lycka någon annanstans har verkar klubben inte ha några synpunkter på det. Jag skulle kunna tänka mig att ÖSK vid det har laget (efter Fagerström och Karlsson) vet att det inte kommer att vara några större problem med att få tag på en hyfsad ersättare om Karlsson väljer att gå vidare.

NA (Betalvägg): Axel Kjäll om ÖSK:s målvaktssituation

Silly Winter 2017/18: Karlsson klar som målvakt i ÖSK

ÖSK meddelade idag, dagen innan försäsongsträningen startar, att man gjort klart med en ny andremålvakt. Det blir, helt i enlighet med nyhetsläckan för några dagar sedan, Mathias Karlsson från Carlstad United som skall hålla bänken varm efter Anton Fagerström. Karlsson är född 1995 och har kommit överens med ÖSK om ett tvåårskontrakt.

ÖSK: Mathias Karlsson klar för ÖSK