Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2019: Kontrakt till Kasim?

NA:s Fredrik Carlsson skrev igår om statusen för den provtränande irakiern Yaser Kasim. Av allt att döma är man från ÖSKs sida rätt sugna på att ta in honom i truppen, men det finns samtidigt en del frågetecken som måste rätas ut.

Det första frågetecknet rör hans fysiska status. Kasim verkar inte ha bedrivit någon organiserad form av fotboll sedan inledningen av det här året, då hans kontrakt med Northampton Town avslutades i förtid. Hans sista fotbollsmatch ligger så långt tillbaka som i mitten av november år 2017. Alltså för nästan två år sedan.

Fotbollsform är en färskvara – frågan är hur lång tid det kommer att ta att få honom i spelbart skick igen. Den allsvenska säsongen är redan halvvägs. Tar det några månader att få Kasim i form är det knappast någon idé att ta in honom som en förstärkning för det här året. Möjligen för nästa.

Det andra frågetecknet rör hans motivation. För Northampton spelade han knappt alls – det blev bara 6 inledande matcher under det första året på det kontrakt som var skrivet över två år. Under det andra året blev det inget spel alls och han fick som sagt lov att lämna klubben i förtid. Dessutom lär hans avslutande år i Swindon inte ha varit helt problemfritt. Om inte annat på grund av återkommande skadeproblem (ljumskar och höftproblem).

På Wikipedia kan man läsa: For most of his final year his head coach Luke Williams at Swindon Town turned into his injury spokesman giving weekly updates on his recuperation rather than his football coach and at each press conference it was the same comment “Yaser’s situation is ongoing.

Nu verkar det inte ha varit dessa skadeproblem som gjorde att han knappt alls spelade för Northampton, utan det handlade av allt att döma om bristande motivation.

För ÖSK gäller det att hitta en rimlig avvägning mellan den (ekonmiska) risk det innebär att kontraktera honom mot den potential han besitter fulltränad och motiverad.

Ett svårt val för ÖSK som inte har råd att göra några större misstag i sina rekryteringar.

Jag skulle tro (utan att egentligen veta något om saken) att hans fysiska status kommer att bli avgörande. Är han redan nu i så bra form och att han bedöms vara spelbar inom en snar framtid kanske man chansar med ett kontrakt. I bra form skulle han onekligen ha en hel del att erbjuda ÖSK. Men man vill definitivt inte ha en ny Mehmeti-situation där det tar närmare ett halvt år att träna fram något som liknar ett vettig matchform. Så om denna tros ligga flera månader framåt i tiden tror jag inte klubben går vidare.

Dessutom är det givetvis en fråga om vilka förväntningar spelaren har beträffande villkor etc. Det kanske helt enkelt stupar på att ÖSK inte kan erbjuda villkor som Kasim anser är tillräckligt bra för att vara intressanta. Å andra sidan – söker han sig till Sverige för att få fart på sin karriär måste han väl vara rätt så desperat. En klubb på nivån tre eller fyra i England eller en klubb i Mellanöstern borde väl ha varit en naturligare återuppstartningspunkt för hans karriär.

Den enda anledningen till att han skall välja Örebro är väl att han tycker att det verkar vara en bra plats för att få fart på fotbollskarriären igen. Går det bra kan han sedan ta steget tillbaka till England eller vidare till Mellanöstern, där han fortfarande är ett stort namn. För ÖSK är möjligheten till en framtida försäljning givetvis lockande. Men det gäller som sagt i första hand att få igång honom igen.

NA: ÖSK allt närmare första sommaraffären: ”Kommer ge ett besked”

1 kommentar – kommentera

Nisse

Att ÖSK visat intresse är ett bevis på att han gjort bra ifrån sig på träningarna och man ser att kvalitet finns i spelaren annars så tror jag inte att ösk tränaren är så dum att han signar någon som lever på gamla meriter killen har visat framfötterna på träningarna och verkar vara bra av det vi hört från bland annat medspelarna i ösk så vi får hoppas på det bästa. Och jag tror att spelaren kommer vara en nyckel spelare för klubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.