Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Det är inte synd om Degerfors

NA skriver, att Degerfors tvingas att spela även sin andra hemmamatch på bortaplan i Örebro. Gräset på Stora Valla växer inte i önskvärd takt, så när de tar emot Örgryte IS (med Viktor Sköld i laget) på lördag kommer de att få lov att flytta matchen till Behrn Arena. En flytt som innebär lägre intäkter och högre kostnader för klubben.

Jag tycker dock inte speciellt synd om Degerfors. De hade möjligheten att lägga in konstgräs då de senast renoverade sin hemmaplan. Men de valde av okänd anledning att fortsätta med gräs, trots att det redan tidigare varit svårt att få planen spelbar i tid till seriestarten.

Degerfors verkar nu vilja skylla på kommunen för att planen inte är klar i tid. Degerfors kommun tog ju över driften av Stora Valla för ett tag sedan, eftersom klubben inte orkade med detta ekonomiskt. Fullt förståeligt i och för sig.

Men att skylla på kommunen för att de själva för några år sedan valde ”fel” underlag, tycker jag är rätt magstarkt. Den enda långsiktigt hållbara lösningen på deras vårproblem är att acceptera, att så här pass långt norrut i fotbollssverige är det bara konstgräs som fungerar.

Vill man var fin får man lida pin, heter det ju. Till vilket skulle läggas: Vill man spela på gräs får man börja på plast.

NA (Betalvägg): Stora Valla åter underkänt för spel – Degerfors tvingas till ny hemmamatch i Örebro

Behrn Arena: Dags för nytt konstgräs

NA skriver idag bakom sin betalvägg om konstgräsbytet som kommer att genomföras på Behrn Arena under sommaren. Arbetena startar den måndagen 23 maj, dagen efter ÖSKs match mot Kalmar FF. Beräknad arbetstid för jobbet är ca. en månad.

Exakt hur lång tid det kommer att ta är extra oklart den här gången, eftersom man även avser att byta den gummibeläggning (den s.k. paden) som ligger mellan markytan och konstgräset. Någon fara för att ÖSKs omstart i Allsvenskan skall komma i kläm lär det inte vara. Den sker nämligen inte förrän den 8 juli, då IF Elfsborg kommer till Örebro.

NA skriver en del om KIF Örebro (3) och Örebro Black Knights (1) som båda har matcher inplanerade under den period som ombyggnaden skall ske. KIF Örebro kommer att spela sina matcher på Trängens IP och Black Nights åker till Kumla.

Utöver de här två lagen berörs även ÖSKs tre akademilag, som måste hitta någon annanstans att träna och spela matcher under den här perioden. Dessutom har ÖSK en U21-match mot Hammarby inplanerad till den 28 maj, som man måste flytta på – antingen geografiskt eller tidsmässigt.

NA (Betalvägg): Konstgräsbytet tvingar Kif Örebro och Black Knights att flytta

Bra betyg för Behrn Arena

SEF har låtit besökande lag ranka underlaget på de allsvenska arenorna. Inte helt överraskande visar det sig att spelarna helst vill spela på gräs och allra helst på Olympia i Helsingborg. (Kanske för att det var så lätt att ta poäng där – HIF vann bara fem hemmamatcher i år).

Först i rankingen kommer alltså alla gräsplaner (utom Falkenbergs IP som nästan rankas lika lågt som fotbollslaget). På sjunde plats återfinns BK Häckens nyanlagda Bravida Arena och en felmarginal efter Häcken placerar sig Behrn Arena. Ett bra betyg för ett konstgräs som nu har några år på nacken.

Tabellen
1. Olympia, 3,9
2. Friends Arena, 3,6
3. Swedbank Stadion, 3,5
4. Stadsparksvallen, 3,4
5. Gamla Ullevi, 3,35
6. Guldfågeln Arena, 3,3
7. Bravida Arena, 3,25
8. Berhn Arena, 3,22
9. Gavlevallen, 3,20
10. Norrporten Arena 2,8
11. Östgötaporten, 2,7
12. Jämtkraft Arena 2,66
13. Falkenbergs IP, 2,62
14. Borås Arena, 2,3
15. Tele2 Arena, 2,0

SEF: Olympia har Årets Plan enligt spelarna

Konstgräset breder ut sig

I sitt budgetförslag för nästa år har den styrande koalitionen (S+C+KD) inkluderat anläggandet av en konstgräsplan vid Mellringe IP. Denna är den sista anläggningen i den konstgräsutbyggnadsplan som kommunen följt under ett antal år.

För närvarande ser statusen för konstgräsanläggningar i Örebro ut på följande sätt:

 • Behrn Arena (ägs av Örebroporten)
 • Karlslunds Arena (ägs av Karlslunds IF)
 • Ekäng (ägs av ÖSK Ungdom)
 • Trängen (har just fått nytt konstgräs klart. Tidigare hade de den första mattan från Behrn Arena)
 • Lugnet/Adolfsberg
 • Vivalla
 • Pettersberg/Rynninge
 • Sörby
 • Lillån (är på väg att färdigställas)
 • Mellringe (planerad för 2017)

  Fördelen med de här konstgräsplanerna utöver att de blir tillgängliga under sen höst och tidig vår är att de utrustas med elljus, vilket givetvis ökar tillgängligheten när kvällsmörkret lagt sig.

 • ÖSK satsar på gräs

  Igår skev NA, att ÖSK under den närmsta tiden kommer att få träna och spela på gräs. Huvudanledning tycks vara, att plastgräset på Behrn Arena kommer att få en uppfräschning under kommande vecka.

  Tisdagens U21-match mot Hammarby – i vilken ÖSK tycks satsa på ett rätt starkt lag – kommer därför att spelas på Trängen. Dagen därpå är det dags för årets första DM-match för ÖSK och den spelas på Björkvallen i Åmmeberg.

  Även träningsmatchen mot Elfsborg spelas på gräs – i Falköping. Jag antar att ÖSK sedan fortsätter att träna på naturgräs tills dess att bortamatchen mot Malmö FF den 11 juli är avklarad. Därefter har ÖSK en hemmamatch, men det är inte förrän den 17 juli, då BK Häcken kommer till Örebro.

  NA: Behrn arena stängs av: ”Tuff belastning”

  Fotbollshallen återuppstår (som vallöfte)?

  Det är nu mindre än en månad kvar till riksdags- och komunalvalen och det verkar som om socialdemokraterna i Örebro gått igenom listan över sina vallöften från förra valet för att se om det finns något de glömt att göra något åt (förutom Länspendeln). Björn Sundins blick har då möjligen fastnat på löftet om den där fotbollshallen i Vivalla, som till slut bara blev en konstgräsplan, som man redan hade planerat för i ett annat sammanhang.

  Till SR P4 Örebro säger han därför, att de nu planerar för att det trots allt skall bli en ny hall på något sätt. Fast var, när och hur tycks fortfarande vara obesvarade frågor. En tältliknande konstruktion över konstgräset i Vivalla tycks vara en möjlig lösning.

  Med tanke på att de politiska majoriteterna brukar skifta i takt med kommunalvalen här i Örebro räcker det väl för honom att hålla ut tre veckor till innan detta blir någon annans problem.

  SR P4 Örebro: Örebro får en fotbollshall till slut

  O-T: Det nya fotbollslandskapet

  Jag var inne på Vasalunds hemsida för att se om de skrivit något om U19-matchen igår. Det hade det inte, men eftersom de hade en artikel inför dagens div 1-match mot BK Forward passade jag på att läsa den (i stället). Det visade sig då, att dagens match den 6 juni, var lagets första på naturgräs denna säsong. Det är faktiskt rätt märkligt, men förståeligt, hur snabbt konstgräset breder ut sig även i de högre divisionerna.

  Tummetotten i Vivalla

  Eyravallsbloggen har under de senaste åren med stort intresse följt det politiska spelet kring den i den senaste valrörelsen utlovade fotbollshallen i Vivalla. Denna var ju något som så gott som alla politiska partier kände extra mycket för just i samband med det kommunala omvalet, som ju bland annat omfattade Vivalla.

  Ursprungligen var det meningen att det skulle byggas en evenemangshall med plats för både en fullstor fotbollsplan och 500 sittande åskådare. Kostnaderna inkl. förvärvskostnaderna för den fastighet som skulle rymma hallen drog iväg upp mot 100-miljonkronorshållet.

  Kommunstyret lyckades dock i sista ögonblicket dra sig ur projektet under förevändningen att man inte kunde komma överens med den nuvarande ägaren av fastigheten om villkoren för markköpet.

  I stället bestämde sig kommunen för att ”satsa” på en konstgräsplan i Vivalla (som redan ingick i de kommunala planerna) samt på en ballonghall (som redan finns där).

  Idag rapporterar SR P4 Örebro att kommunen kommer att ta en extra aktieutdelning på 11 mkr från ÖBO. Dessa pengar skall bland annat användas för att betala driftskostnaderna för Vivallas konstgräs samt för andra saker som egentligen inte har något direkt sammanhang med ÖBOs verksamhet. Det var Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra som var först ut med nyheten.

  Vivalla konstgräs

  Efter att ha loggat GC51BB6 Järnkotte passade jag på att cykla förbi Vivalla IPs före detta grusplan. Där jobbar man för fullt med att göra klart den konstgräsplan som de boende i Vivalla fått i stället för en fotbollshall. Ja, konstgräset var ju planerat redan innan hallen kom in i bilden, men det är en annan (kommunal) historia.

  Bortsett från detta så går det rätt bra med konstgräsplanen, verkar det som. När jag var där förberedde man just utrullningen av en gummipadd. Ovanpå denna kommer sedan förra generationens Behrngräs att läggas ut. Och under alltihop är det rör installerade för uppvärmning. Klart till midsommar, gissar mitt lekmannaöga.

  Tummetotten i Vivalla

  Historien om fotbollshallen i Vivalla verkar nu ha nått vägs ände. Likheterna med sagan om skräddaren och hans tummetott är påfallande.

  Före det senaste kommunal(om)valet lovade samtliga partier att om de vann valet skulle de se till att det byggdes en fotbollshall i Vivalla. Det verkade alla vara överens om. Löftet låg nära till hands, eftersom Vivalla var en del av det valdistrikt där det skulle bli omval. Den segrande koalitionen bestående av socialdemokrater, centerpartister och kristdemokrater presenterade så småningom en storslagen plan på en fullstor evenemangsarena. En arena som väl inte direkt var anpassad till behoven för breddidrotten i Vivalla, men väl för Örebros elitfotbollslag och besöksnäringarna.

  Oppositionen som inte fått vara med och bestämma opponerade sig kraftigt under ledning av Staffan Werme. Alliansen retirerade till Boglundsängen, innan man helt kapitulerade under förevändningen, att man inte kunde komma överens med det företag som ägde marken, där man planerade att bygga fotbollshallen. Det var visst vissa tillkommande kostnader som ingen av parterna ville ta på sig.  Fast egentligen var det nog så att Alliansen insett, att Oppositionen hade rätt i mycket av sin kritik.

  Nu har kommunstyrelsen bestämt sig för vad man skall göra i stället. Man behåller en ballonghall (som alltså redan finns där) som är stor nog att spela futsal i, men inte ”riktig fotboll”. Dessutom bygger man en konstgräsplan (som redan finns i en annan plan) på grusplanen vid Vivalla IP. Det har ibland spekulerats i att konstgräset skulle kunna bli uppvärmd, men det verkar inte bli på det viset. Anläggningsarbetet för konstgräsplanen har kommit rätt långt och den skall faktiskt vara klar redan till sommaren.

  Frågan är faktiskt om det ens blev en tummetott kvar av de storstilade och allmänt omfattade planerna på att bygga en fotbollshall i Vivalla?

  Bloggen tycker inte det.

  Örebro kommun: Kommunstyrelsens ärendelista 2014-03-18