Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Konstgräset testat

Konstgräsplaner måste till skillnad mot vanliga gräs/grusplaner, inspekteras varje år för att tillse att de uppfyller de krav som ställs för att underlaget skall få användas för fotbollsändamål. (Detta gäller de planer som används i de två allsvenska serierna samt för spel i Superettan). I veckan var det dags att testa Behrns nybytta ytbeläggning.

NA var på plats med sin webreporter Gabriel Rådström för att dokumentera testförfarandet. Med sig på besöket hade han även Anders Sjöberg som förevigade besöket för pappersutgåvans räkning. Testresultaten skall nu analyseras men preliminärt ser det av allt att döma positivt ut. En av skillnaderna jämfört med den tidigare planbeläggningen är att det nya konstgräset ger ett betydligt större rullmotstånd. I det sk. bollrännetestet rullar nu bollen 7 meter mot tidigare 10. Något som säkert kommer att glädja besökande bortalag. ÖSK å andra sidan får väl träningsförhållanden som mer påminner om naturgräsets.

De olika testmomenten (från NA:s digitala utgåva).

Fotbollskanalen har för övrigt idag en artikel om konstgräsets utbredning i Superettan. Där spelar i år 7 av 16 klubbar sina matcher på plastgräset. För dem blir det alltså så att 21 av 30 matcher avgörs på konstgjort underlag. Något som bland annat påverkar tränarna vid laguttagningar och rekryteringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.