Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Från vårt östra grannland

NA skrev igår om Josef Ibrahim, som fått sitt kontrakt med IFK Mariehamn med två år. Något som föranledde Bloggen till att kolla hur det gått för ÖSKs föredettingar i Finland under det gångna året.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim lämnade ÖSK för IFK Mariehamn.

Josef Ibrahim.
Josef anlände till den åländska klubben genom sommarfönstret år 2013. Han fick en minst sagt flygande start med 10 matcher från start och fem mål på sitt pluskonto. Förhoppningarna inför årets säsong var nog högt ställda, men olyckan var framme redan i den första matchen som han fick lov att avbryta redan efter 20 minuter på grund av ett nyckelbensbrott. Åter på plan var han den 13 juli. Under hösten blev det sedan 5 matcher från start och 6 som avbytare. Inbytena skedde oftast med ungefär en halvtimme kvar att spela, så det handlade inte om taktiska byten med någon minut kvar att spela. Målskörden i år begränsades dock till ett enda.

IFK Mariehamn: Två mittfältare förlänger avtalen med IFK.


Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen: Kulturbärare i IFK Mariehamn.

Tommy Wirtanen.
Tommy fick aldrig riktigt fotfäste i ÖSKs startelva, även om det blev 59 matcher under 4 säsonger för Tommys del. Det kom därför inte som någon större överraskning när hans kontrakt avslutades ett halvt år i förtid då han återvände till sin moderklubb IFK Mariehamn.

I Mariehamn har han varit ordinarie i startelvorna ända fram tills den 8 augusti i år då han utgick i en match mot FC Honka efter 25 minuter. Det lär ha varit en ljumsskada som satte stopp för vidare spel. Tommys kontrakt gick ut i år och IFK Mariehamn gick nyligen ut med att det förlängts med två nya fotbollsår. (Tommy fyller 32 i januari). Att Tommy är en uppskattad spelare på Åland råder det ingen tvekan om. Han nominerades nyligen för andra året i rad som en av tre spelare till utmärkelsen Guldbollen.

Nya Åland: IFK:s kulturbärare förlänger kontrakten
Nya Åland: De här kan prisas av ÅFF


Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme har avslutat sin fotbollskarriär.

Simon Nurme.
Inte heller IFK Mariehams tredje fd. ÖSKare kunde undgås att drabbas av diverse skador. Frisk och kry var Simon Mariehamns förstaval i målet. I år blev det 14 matcher för hans del. Efter säsongen har Simon bestämt sig för att lägga undan sina målvaktshandskar. Alldeles för tidigt tycker Bloggen, som hoppas att få se honom i någon tränarroll så småningom.

Eyravallen: Simon Nurme drar av sig målvaktshandskarna


Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi har haft en bra säsong i MYPA.

Denis Abdulahi.
Denis kom till ÖSK år 2010, när Sixten Boström just tillträtt som tränare. Han hade spel med det finländska U21-landslaget med sig på meritlistan och de flesta såg nog honom som något av en framtidsman på Sportklubbens mittfält. Så blev det dock inte – han startade bara sju matcher för ÖSK och vid samtliga tillfällen var det som inbytt. Under år 2011 var han halva året utlånad till isländska Vikingur och år 2012 spelade han hela säsongen med VPS från Vasa.

I VPS gjorde han bra ifrån sig och spelade 30 av 33 matcher. Av någon anledning blev det dock inte någon fortsättning där för honom hos dem. I stället upplöstes hans kontrakt med ÖSK året därpå ett år i förtid. Efter mindre lyckade provspel i Rumänien och hos Swindon återvände han till Finland och sin moderförening Viikingit, som spelar i Finlands motsvarighet till Superettan.

Inför innevarande säsong värvades han till MYPA (Myllykosken Pallo -47) och hos dem har han av allt att döma gjort sin bästa säsong. Spel i 31 matcher (avstängd i en match) och med sex mål och 3 målgivande passningar i den finska högstaligan är ett bra resultat för vilken mittfältare som helst.


Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara växlade under hösten över till finska storklubben HJK.

Roni Porokara.
Roni var under sin tid i ÖSK en av lagets tongivande spelare. Tillräckligt bra för att skaffa sig ett kontrakt med belgiska Germinal Beerschot. Där gick det väl i bästa fall sådär och han växlade över till israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona. För dem blev det bara tre matcher och han löstes väl ut. Tillbaka till Finland och FC Honka från vilka han anslöt till ÖSK. I Honka har det gått bra under de två säsonger han spelat med dem – så bra att han värvades av finska topplaget HJK Helsingfors som en förstärkning inför lagets matcher i Europa League.

Veikkausliiga

HJK Helsingfors med Sixten Boström som ansvarig tränare bärgade i helgen klubbens femte ligatitel i rad. HJK är tack vare goda ekonomiska förutsättningar den finländska fotbollens dominant och det var inte någon större överraskning att de bokade upp ytterligare ett nytt mästerskapstecken. Trots framgången verkar alla inte helt nöjda med Boströms första år som tränare i helsingforsklubben. Orsaken är att klubben misslyckades i kvalet till Champions League där de blev utslagna av den estniska klubben Nomme Kalju.

NA: Efter kritiken – Sixten kung i Helsingfors
Hufvudstadsbladet: Femte guldet i följd smakar gott

När Bloggen ändå hade Finlandssidan uppe så passade det bra att kolla hur det går/gått för några andra före detta ÖSK-spelare som nu deltar i Finlands högsta serie. Hos IFK Mariehamn finns det tre.

Simon Nurme (30 år) har fått säsongen mer eller mindre förstörd på grund av en skada och bara spelat tre matcher. Simon har kontrakt även nästa år med klubben.

Till Mariehamns veteraner hör väl numera Tommy Wirtanen (30 år), som tydligen fortsatt som högerback när han kom tillbaka hem till sin moderklubb igen. Tommy har startat i 28 av klubbens 31 matcher denna säsong. Dessutom står han som inbytt vid ett tillfälle medan han fått stanna kvar på bänken vid två tillfällen.

Josef Ibrahim (22 år) kom till Mariehman under sommarfönstret i år och det har av allt att döma gått riktigt bra för honom. Josef har fått starta i nio matcher (alla sedan han kom dit, tror jag). Mål har det blivit vid fyra tillfällen.

Hos FC Honka återfinns Roni Porokara (30 år). Klubben, som ett bra tag utmanade om ligaguldet, tappade greppet för några matcher sedan, men ligger fortfarande på andra plats i ligan, som de redan tycks ha säkrat. Roni tillhör lagets startspelare och har varit med från start vid 24 tillfällen och blev dessutom inbytt vid ytterligare ett tillfälle. Utbytt i förtid har han blivit 14 gånger (vilket väl verkar rätt ofta). Två mål har han gjort i år.

Porokara slöt cirkeln

Roni Porokara: Hemma igen.

Hos Fotbolltransfers.com kan man idag läsa, att Roni Porokara skrivit på för FC Honka, den klubb han lämnade i samband med övergången till ÖSK.

Efter tiden i ÖSK gick väl Ronis karriär i stå. Hos den belgiska klubben Germinal Beershot lyckades han aldrig ta en ordinarie plats i startelvan. Det blev det ingen succé och han lämnade dem redan efter ett och ett halvt år. Hos israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona tog hans utlandskarriär definitivt slut. Det blev bara tre matcher (inbytt i två, utbytt i den tredje) för hans del. Fotbolltransfer skriver att han bröt med klubben, men i de flesta fall är det väl egentligen tvärtom – han blev av allt att döma utköpt.

Efter Israel har han bland annat försökt provspela sig till ett kontrakt med engelska Brentford, som spelar på den fjärde nivån i den engelska ligasystemet. Det blev dock inget kontrakt hos dem och nu söker han sig alltså hem till Finland som en sista utväg.
– Jag skulle vilja komma tillbaka till mitt hem och hjälpa till, säger han till finska MTV3.fi utan att lägga till att den hjälpen kommer först när alla andra möjligheter misslyckats.

FC Honka tar dock, som det brukar gå i de här sammanhangen, emot sin flyktade stjärna med öppna armar och hoppas väl på en ny vår för Porokara, som hunnit bli 30 i år under sina utlandssäsonger.

Turerna i samband med att Porokara lämnade ÖSK gör väl att känslorna för honom idag inte är speciellt varma för honom i ÖSK-leden.

Transfermarkt: The profile for Roni Porokara

Trögt för utlandsexporter

NA refererar idag till en artikel i Helsingborgs Dagblad som skriver, att det intetycks bli något lån av ÖSKs föredetting Astit Ajdarevic för HIFs del. Anledningar verkar vara dels Ajdarevics höga löneanspråk, dels att May Mahlangu trots allt blir kvar i klubben, vilket gör att behovet av en mittfältare inte känns lika stort.

Det verkar som om Astrit prioriterat sin belgiska lön och en plats på bänken framför speltid i Helsingborg och en något beskedligare ersättning (om man skall sätta tilltro till rapporterna från Skåne). Att det inte gått så bra för Astrit som man kanske trodde att det skulle göra när han lämnade Sverige är något han har gemensamt med flera andra spelare som tidigare representerat ÖSK. Så här har det gått:

Astrit Ajdarevic.
Gick till den klassiska belgiska klubben Standard Liege. Även om det så här långt blivit 19 matcher för hans del har det i allmänhet varit som inbytt spelare med typ 20 minuter kvar att spela. Bara vid två tillfällen har han varit på plan i 90 minuter. Han har varit med i truppen vid 22 tillfällen och stått utanför den 4 gånger. En pålitlig bänkspelare men inte mer skulle man väl kunna säga. Astrit har dock fortfarande det mesta av sin fotbollsmässiga framtid framför sig. I år bli han 23 så hans bästa år ligger nog fortfarande en 4-5 år framåt i tiden.

Michael Almebäck.
Iron-Mike gick till hårdsatsande Club Brugge och höll under sin första säsong i klubben väl något som skulle kunna sägas vara en startplats. Under den senaste säsongen har han dock fått maka på sig och bara kommit till insats vid nio tillfällen i den inhemska ligan. Hans klubb verkar ha gjort vissa försök att ”göra sig av med honom” under det kontinentala januarifönstret, men lyckades inte. Den senaste ligamatchen ligger för hans del så pass långt tillbaka i tiden som den 17 november. Problemet för honom i Belgien verkar vara att man inte anser att han är tillräckligt följsam i sitt försvarsspel. Något som man väl märkte hos ÖSK också, men i Allsvenskan kunde han kompensera detta genom sin snabbhet. Mot skickligare anfallare blir det svårare.

Roni Porokara.
Även Roni Porokara gick till Belgien där han hamnade hos den klassiska problemklubben Beershot från Antwerpen. I somras lämnade han Belgien efter det att hans kontrakt gått ut ochflyttade till israeliska Hapoel Shmona.  I hans nya klubb har det dock bara blivit tre matcher och han har ännu inte varit på plan under en hel match.

Tillägg. Jag fick in följande kommentar, vilken förtjänar att lyftas in i artikeln. (Eftersom jag misstänker att alla inte läser kommentarerna).
Porokara är inte längre med Shmona. Han hade många problem där och i Januari har han blivit en ”fri agent” (jag vet inte vad det är på svenska). Nu söker han en ny klubb. En möjlighet är Sixten Boström’s HJK, men de har en ganska stark ”wingplay” redan nu.

Tomer Chencinski.
Tomer gick till den israeliska storklubben Maccabi Tel Aviv vid årsskiftet. Tanken sades vara, att han i första hand skulle fungera som back-up för den nigerianska landslagsmålvakten Vincent Enyeama, som ju deltagit i och igår vann de afrikanska mästerskapen. Något spel har det dock ännu inte blivit för Tomers del.

Alejandro Bedoya.
Bedoya gick till vad han trodde var en skotsk storklubb med internationell storfotboll på programmet. Det gick väl så där. Alejandro hade till att börja med svårt att ta en plats i laget, delvis på grund av en del irriterande småskador. När han väl verkade att vara på väg in i laget på en mer permanent basis, så fick Glasgow Rangers ställa in betalningarna och starta om från botten av ligasystemet. Alejandro ville inte vara med på den resan utan hamnade i Helsingborg, där han var en av klubbens allra bästa spelare under höst- och europaspel. HIF jobbar på att få ha honom kvar och som det ser nu ut som att han blir det – i alla fall under vårsäsongen. Hans ambition är dock fortsatt att komma ut till Europa på riktigt.

Göteborgarna.
Inte heller för de två spelare som gick till IFK Göteborg har det gått speciellt bra. Från att ha varit givna startspelare hos ÖSK har både John Alvbåge och Nordin Gerzic tidvis fått finna sig i att starta sina matcher på avbytarbänken.

Porokara till israelisk klubb

Jag har inte sett något om detta, så jag noterar att ÖSKs tidigare vänsterytter Roni Porokara bytt klubb. Efter att ha representerat belgiska Germinal Beershoot från Antwerpen i ett och halvt år växlade han i somras över till israeliska Hapoel Ironi Kiryat Shmona. Precis som fallet var med ÖSK gick han som Bosman. Hans nya klubb är regerande israeliska mästare, vilket innebär europeiskt cupspel. I deras första gruppspelsmatch i Europaligan spelade laget 1-1 borta mot Athletic Bilbao. Porokaras speltid inskränkte sig dock till de sista 15 minuterna.

Riski landslagsuttagen

Uttagen till det finska landslaget: Riku Riski

111007. Bänkplats för Riski.
Riku Riski finns med på bänken då Finland möter Sverige i EM-kvalet. Beträffande Roni Porokara så finns inte hans namn med på UEFAs informationssida för matchen.

110928.
ÖSKs lille mittfältare Riku Riski har blivit uttagen till den finska landslagstrupp som kommer att möta Sverige och Ungern i det nu pågående EM-kvalet. Med i truppen är även ÖSKs föredetting Roni Porokora, KFC Germinal Beerschot

Porokara mot Sverige

ÖSKs föredetting Roni Porokara finns med i den trupp som den finska förbundskaptenen Mixu Paatelainen nominerat för EM-kvalmatcherna mot San Marino samt mot Sverige i Stockholm den 7 juni. Mest ”anmärkningvärt” är väl annars att Jari Litmanen inte längre anses platsa i truppen längre(!).  Av Djurgårdens finländare har Joona Toivio och Kasper Hämäleinen funnit nåd inför Paatelainens ögon. I övrigt är det inga svenskbaserade med i truppen.

Cabrera – en sådan soppa.

101228. Tillbaka till ruta ett.
Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnd har upphävt Diciplinnämndens beslut att återkalla Carbreras agentlicens. Ärendet har sedan skickats tillbaka till diciplinnämnden för att de skall fundera på saken en gång till. Anledningen verkar vara att det är fråga om SvFF:s diciplinnämd är rätt instans för att bedöma internationella spelarövergångar.

Fotbollskanalen: Cabrera får tillbaka licens – ärendet till Fifa
Fotbollskanalen: Disciplinnämnden: Beslutet att ta ifrån Cabrera licensen var riktigt
Fotbollskanalen: Besvärsnämnden: ”Ärendet kan komma tillbaka till oss”

101126. Slutet gott – allting gott.
Idag meddelade Svenska Fotbollförbundet att man beslutat att återkalla Oliver Cabreras agentlicens. Till grund för beslutet låg främst Cabreras dubbelspel i samband med den tilltänkta övergången för Roni Porokara från ÖSK till Maccabi Haifa. Av beslutet framgår även att förbundet anser att ÖSK inte på något sätt agerat felaktigt i ärendet.

Svenska Fotbollförbundet: Cabreras agentlicens återkallas
Svenska Fotbollförbundet
: Beslutet i sin helhet
Fotbollskanalen: Cabrera mister licensen efter fotbollskanalens och TV4:s avslöjande
Fotbollskanalen: Därför frias Örebro och Gais i agenthärvan: Klausul räddade ÖSK
Robert Laul (Sportbladet): Tystnadskulturen inom svensk fotboll i ett nötskal

100902. Förbundets chefsjurist godkände Hammarbys val av Cabrera.
Inte direkt relaterat till Porogate, men ändå.

Man kan ju fråga sig var man har i huvudet hos Hammarby, som anlitar Cabrera efter allt surr det varit kring honom. Svaret är nog, att det var Cabrera som kom till Hammarby och erbjöd sig att sälja Hallenius till en intresserad, men inte namngiven, klubb. I ett sådant läge hade Hammarby, som sägs ha varit två desperata veckor från konkurs, inte så mycket att välja på. Förmodligen gick det till på ett likartat sätt när Cabrera engagerades av ÖSK för att sälja Porokara till Israel (minus konkurshotet då)

100622. Fotbollförbundet, var god dröj.
Fotbollskanalen: Agentutredningen dröjer – utredaren arbetar deltid och är på semester

100514. Det kommer att ta tid.
TV4 har följt upp med Svenska Fotbollförbundet hur det går med deras utredning av Oliver Cabreras verksamheter som multiagent. Från förbundets sida meddelas det att inget har hänt och innan något har hänt så kommer det att förflyta mycket tid.
– Det kommer att ta ett tag bara så du vet det. Vi kommer att meddela så fort vi har något att meddela, säger utredaren Anders Sigurdsen till TV-kanalen.

Det är inte utan att jag får intrycket att förbundet helst av allt skulle vilja dra ut på detta tills hela ärendet självdör. Ungefär som när man behandlade IFK Göteborgs klammerier med skattemyndigheterna.

Läs mer

Porokara om sin flytt

Porokara: Intresse är nog bra (men pengar väger tyngre).

Roni Porokara har uttalat sig för den flamländska pressen angående sin övergång till Germinal Beerschot. Till nätpublikationen Voetbalkrant.com säger han:

“Germinal Beerschot toonde veel interesse in mij”, zegt Porokara, die nog niet speelgerechtigd is. “En dat is voor mij het belangrijkste.

Vilket någorlunda fritt översatt betyder, att det faktum att Germinal Beerschot visade ett stort intresse för honom var den viktigaste anledningen till övergången. Han verkar dock ha glömt att nämna, att de ekonomiska villkoren var den viktigaste anledningen till att han valde en bottenklubb i den belgiska ligan.

Porokara helt klar för Germinal Beerschot

101204.

Nu har Roni kommit upp på bild även på Germinal Beerschots officiella hemsida. I Beerschot finns det som sagt många stridiga viljor, vilket fotot väl illustrerar. Tre stycken klubb”potentater” till höger på bilden. Närmast Roni sitter den interimsutsedde tränaren Jacky Mathijssen, som väl var presskonferensens egentliga huvudperson. Roni håller sig närmast demonstrativt på sin egen kant.

Foto: belga

101203.
Germinal Beerschot gjorde idag klart med både en ny tränare (Jacky Mathijssen) och en finsk landslagsanfallare. Visserligen står det inget om anfallaren på klubbens hemsida ännu, men halvofficiella Gazet van Antwerpen rapporterar, att Roni skrivit på för tre och ett halvt år.

101130. Ur askan i elden?
Glen de Boeck, Roni Porokaras tilltänkte tränare i Germinal Beerschot har fått sparken efter att ha kallat klubbens hedersordförande och sportchef för lögnare. Dessutom har det inte gått så bra i ligan och klubbledningen, som dessutom verkar vara inblandade i något slags inbördeskrig, har således följt Plan A i manualen och givit sin tränare sparken. Det brukar ju sällan leda till något annat än högre omkostnader, men ledningen kan i alla fall känna sig handlingskraftig några veckor.

Roni beräknas komma till Antwerpen idag eller i morgon och man räknar med att han skall börja träna med laget denna vecka. (Han ville uppenbarligen inte missa något av sin ÖSK-semester). Helt klar verkar dock inte övergången att vara, eftersom Nieuwsblad.be skriver att han först denna vecka skall genomgå de sedvanliga läkarkontrollerna.

Om Roni skriver på sitt nya kontrakt och inte ångrar sig på nytt så tror jag att han kan se fram emot en väldigt ”intressant” tid hos Antwerpens krisklubb. Personligen tror jag nog att det den här gången skulle kunna vara motiverat att ångra sig.