Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rama vill bort

Valdet vill bort, säger Cabrera.

120511.
Petter Östman (Svartvitt): ”Cabrera har rätt men samtidigt fel – enough is enough”

120509.
Lokaltidningen har talat med Valdet Rama, som inte alls är lika kategorisk i sina uttalanden som Cabrera var i går. Rama är säkert klok nog att förstå, att han inte tjänar något på att hamna i en offentlig konflikt med ÖSKs tränare. Hans bästa möjlighet att gå vidare till en större klubb är givetvis att prestera bra på planen för ÖSK – inte att tjura vid sidan av.
NA: ”Jag är arg men ska ge allt”

120508.
Valdet Ramas andra säsong med ÖSK har inte alls varit lika framgångsrik som den första. Något som fått till följd att han inte fått så mycket speltid som han hoppats på/räknat med. Nu har han dessutom anlitat Oliver Cabrera som agent och då är det rätt givet hur utvecklingen kommer att se ut.

Cabrera verkar ha insett att här skulle det gå att tjäna pengar om han kan få till stånd en flytt för Ramas del och läcker därför till FotbollDirekt att Rama känner sig olycklig och missförstådd och därför vill lämna ÖSK så fort som möjligt. Det verkar ju vara lite av en specialitet hos Cabrera att underblåsa missnöje för att därigenom ”tvinga” fram ett klubbyte.

NA refererar till FD:s artikel och har dessutom talat med Lennart Sjögren. Av dennes kommentarer verkar det nästan som om ÖSK nog är villiga att släppa Rama om rätt bud kommer. Helt rätt, anser bloggen. Rama presterar inte alls på samma nivå som förra året anfallsmässigt och försvarsmässigt har han varit en katastrof. Eftersom han förmodligen har en väl tilltagen lön (efter ÖSK-förhållanden) vore väl det bästa att göra sig av med honom så fort som möjligt och i stället ta in någon som är mer motiverad och som fungerar bättre i ÖSKs lagbygge och spelsystem.

Cabrera säger också, att han kommer att finna ett bra alternativ för Rama under sommaren. Jag får onekligen intrycket att när han säger så blandar han ånyo ihop sina roller. Om han är Ramas agent kan han inte samtidigt söka en ny klubb för Ramas räkning. Det är ÖSK som skall göra det eller någon agent som ÖSK anlitar för denna uppgift. Cabrera har bara rätt att representera en part i den här affären och om han är Ramas agent så får han nöja sig med att förhandla om Ramas villkor med dennes nya klubb.

 

Cabrera – en sådan soppa.

101228. Tillbaka till ruta ett.
Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnd har upphävt Diciplinnämndens beslut att återkalla Carbreras agentlicens. Ärendet har sedan skickats tillbaka till diciplinnämnden för att de skall fundera på saken en gång till. Anledningen verkar vara att det är fråga om SvFF:s diciplinnämd är rätt instans för att bedöma internationella spelarövergångar.

Fotbollskanalen: Cabrera får tillbaka licens – ärendet till Fifa
Fotbollskanalen: Disciplinnämnden: Beslutet att ta ifrån Cabrera licensen var riktigt
Fotbollskanalen: Besvärsnämnden: ”Ärendet kan komma tillbaka till oss”

101126. Slutet gott – allting gott.
Idag meddelade Svenska Fotbollförbundet att man beslutat att återkalla Oliver Cabreras agentlicens. Till grund för beslutet låg främst Cabreras dubbelspel i samband med den tilltänkta övergången för Roni Porokara från ÖSK till Maccabi Haifa. Av beslutet framgår även att förbundet anser att ÖSK inte på något sätt agerat felaktigt i ärendet.

Svenska Fotbollförbundet: Cabreras agentlicens återkallas
Svenska Fotbollförbundet
: Beslutet i sin helhet
Fotbollskanalen: Cabrera mister licensen efter fotbollskanalens och TV4:s avslöjande
Fotbollskanalen: Därför frias Örebro och Gais i agenthärvan: Klausul räddade ÖSK
Robert Laul (Sportbladet): Tystnadskulturen inom svensk fotboll i ett nötskal

100902. Förbundets chefsjurist godkände Hammarbys val av Cabrera.
Inte direkt relaterat till Porogate, men ändå.

Man kan ju fråga sig var man har i huvudet hos Hammarby, som anlitar Cabrera efter allt surr det varit kring honom. Svaret är nog, att det var Cabrera som kom till Hammarby och erbjöd sig att sälja Hallenius till en intresserad, men inte namngiven, klubb. I ett sådant läge hade Hammarby, som sägs ha varit två desperata veckor från konkurs, inte så mycket att välja på. Förmodligen gick det till på ett likartat sätt när Cabrera engagerades av ÖSK för att sälja Porokara till Israel (minus konkurshotet då)

100622. Fotbollförbundet, var god dröj.
Fotbollskanalen: Agentutredningen dröjer – utredaren arbetar deltid och är på semester

100514. Det kommer att ta tid.
TV4 har följt upp med Svenska Fotbollförbundet hur det går med deras utredning av Oliver Cabreras verksamheter som multiagent. Från förbundets sida meddelas det att inget har hänt och innan något har hänt så kommer det att förflyta mycket tid.
– Det kommer att ta ett tag bara så du vet det. Vi kommer att meddela så fort vi har något att meddela, säger utredaren Anders Sigurdsen till TV-kanalen.

Det är inte utan att jag får intrycket att förbundet helst av allt skulle vilja dra ut på detta tills hela ärendet självdör. Ungefär som när man behandlade IFK Göteborgs klammerier med skattemyndigheterna.

Läs mer

ÖSK om Porogate


I Svenska Fotbollförbundets beslut beträffande Oliver Cabreras dubbelspel i samband med Roni Porokaras tilltänkta övergång till Maccabi Haifa finns även ÖSKs yttrande i ärendet med. ÖSK skriver:

Den 20 november 2009 tecknade ÖSK ett uppdragsavtal med OML Sport Marketing genom agenten Oliver Cabrera. Uppdraget innebar att Cabrera för ÖSK:s räkning skulle verka för en försäljning av spelaren Roni Porokara till annan klubb under perioden 1 december 2009 t o m 31 augusti 2010. I detta uppdragsavtal fanns en paragraf med innebörden att en förutsättning för att avtalet skulle äga giltighet var att Cabrera inte hade något avtal med spelaren Roni Porokara. Den 10 februari 2010 mottog ÖSK en dokumentation (fullmakt) per mail från Maccabi Haifa och deras klubbagent Sharon Halabi. Denna fullmakt innehöll uppgifter på att Cabrera även företrädde Roni Porokara i den tilltänkta transfern. Den 18 februari 2010 beslöt ÖSK:s styrelse att avsluta det nämnda uppdragsavtalet med OML/Cabrera då den ifrågavarande fullmakten visade att Cabrera även representerade spelaren Roni Porokara och att det stred mot paragraf 8 i uppdragsavtalet. Den 5 mars 2010 mailade ÖSK en skriftlig uppsägning att avsluta befintligt uppdragsavtal och den 26 mars 2010 kom ÖSK och Cabrera skriftligen överens om att avsluta uppdragsavtalet.

Det ovannämnda uppdragsavtalet är träffat mellan ÖSK och OML. Av avtalstexten framgår det att OML är ett bolag som via spelaragenten Oliver Cabrera förmedlar fotbollsspelare. Uppdragsavtalets paragraf 8 har följande lydelse: En förutsättning för att detta avtal ska äga giltighet är att Bolaget EJ har ett avtal med Spelaren. Spelaren är i avtalet definierad som Roni Porokara.

Den ovannämnda uppsägningen av uppdragsavtalet som enligt ÖSK mailades till Cabrera den 5 mars 2010 (men som är dagtecknad den 3 mars 2010) är undertecknad av Björn Åqvist.Av uppsägningshandlingen framgår det att skälet till att avtalet hävdes var brott mot det som stipulerades i punkt 8 i uppdragsavtalet mellan parterna. Den 26 mars 2010 undertecknade ÖSK genom Jan Karlsson och OML genom Cabrera en handling varigenom båda parter förklarade sig vara överens om att uppdragsavtalet skulle upphöra att gälla fr.o.m.den 11 mars 2010. I denna handling har dock passusen om skälet till uppsägningen tagits bort.

Porokara tur (och retur?)

100122. Roni ger sin version.
Svartvitt: Porokara talar ut: ”Folk tror sig veta saker…”

100122. Porokara tackar nej.

Oliver Cabrera säger till SvD, att det finns andra klubbar som är intresserade av Roni. Förmodligen försöker han släta över sitt misslyckande i Israel genom att frammana andra och potentiellt bättre affärsmöjligheter. Nu gäller det dock i första hand för Cabrera att inte snacka så mycket utan att leverera.

SvD: Porokara ratar Maccabi Haifa

100122.
NA rapporterar att Roni är tillbaka i Örebro igen. Han tränar med laget och kommer att finnas med i truppen mot Åtvidabergs FF ikväll.

100121.
NA har uppdaterat sin artikel om Cabreras (minst) dubbla roller i samband med Ronis övergång till Maccabi Haifa. Anledningen till att ÖSK engagerat honom var, enligt Lennart Sjögren, att han skulle klara ut det dokumentmässiga i Israel. Förmodligen var det så, att det är han som var pappa till affären och som så att säga sytt ihop affären mellan köpare och säljare. För annars skulle det väl knappast ha funnits någon anledning för ÖSK att låta en så notoriskt opålitlig person representera dem.

Lasse Wirström har även kontrollerat med förbundet hur man där ser på problemet med dubbelrepresentationen. Allvarligt, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten. Men något initiativ från förbundets sida med anledning av vad som kommit fram är knappast att vänta. Ärenden av detta slag behandlas av Diciplinnämnden och för att den skall agera krävs en anmälan. Som dessutom, enligt Malmsten, måste vara underbyggd. Lösa rykten i pressen duger nog knappast. Att förbundet på eget initiativ skulle komma sig för att undersöka saken faller på sin egen orimlighet. Det är ju Tallinger som ansvarar för Diciplinnämndens verksamhet och han ser sig inte som bekant inte som polis.

NA: Förbundet: Dubbla roller förbjudet


Läs mer