Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Cabrera – en sådan soppa.

101228. Tillbaka till ruta ett.
Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnd har upphävt Diciplinnämndens beslut att återkalla Carbreras agentlicens. Ärendet har sedan skickats tillbaka till diciplinnämnden för att de skall fundera på saken en gång till. Anledningen verkar vara att det är fråga om SvFF:s diciplinnämd är rätt instans för att bedöma internationella spelarövergångar.

Fotbollskanalen: Cabrera får tillbaka licens – ärendet till Fifa
Fotbollskanalen: Disciplinnämnden: Beslutet att ta ifrån Cabrera licensen var riktigt
Fotbollskanalen: Besvärsnämnden: ”Ärendet kan komma tillbaka till oss”

101126. Slutet gott – allting gott.
Idag meddelade Svenska Fotbollförbundet att man beslutat att återkalla Oliver Cabreras agentlicens. Till grund för beslutet låg främst Cabreras dubbelspel i samband med den tilltänkta övergången för Roni Porokara från ÖSK till Maccabi Haifa. Av beslutet framgår även att förbundet anser att ÖSK inte på något sätt agerat felaktigt i ärendet.

Svenska Fotbollförbundet: Cabreras agentlicens återkallas
Svenska Fotbollförbundet
: Beslutet i sin helhet
Fotbollskanalen: Cabrera mister licensen efter fotbollskanalens och TV4:s avslöjande
Fotbollskanalen: Därför frias Örebro och Gais i agenthärvan: Klausul räddade ÖSK
Robert Laul (Sportbladet): Tystnadskulturen inom svensk fotboll i ett nötskal

100902. Förbundets chefsjurist godkände Hammarbys val av Cabrera.
Inte direkt relaterat till Porogate, men ändå.

Man kan ju fråga sig var man har i huvudet hos Hammarby, som anlitar Cabrera efter allt surr det varit kring honom. Svaret är nog, att det var Cabrera som kom till Hammarby och erbjöd sig att sälja Hallenius till en intresserad, men inte namngiven, klubb. I ett sådant läge hade Hammarby, som sägs ha varit två desperata veckor från konkurs, inte så mycket att välja på. Förmodligen gick det till på ett likartat sätt när Cabrera engagerades av ÖSK för att sälja Porokara till Israel (minus konkurshotet då)

100622. Fotbollförbundet, var god dröj.
Fotbollskanalen: Agentutredningen dröjer – utredaren arbetar deltid och är på semester

100514. Det kommer att ta tid.
TV4 har följt upp med Svenska Fotbollförbundet hur det går med deras utredning av Oliver Cabreras verksamheter som multiagent. Från förbundets sida meddelas det att inget har hänt och innan något har hänt så kommer det att förflyta mycket tid.
– Det kommer att ta ett tag bara så du vet det. Vi kommer att meddela så fort vi har något att meddela, säger utredaren Anders Sigurdsen till TV-kanalen.

Det är inte utan att jag får intrycket att förbundet helst av allt skulle vilja dra ut på detta tills hela ärendet självdör. Ungefär som när man behandlade IFK Göteborgs klammerier med skattemyndigheterna.

100504. Carbrera slingrar sig vidare.
Svenska Fans FAN-TV har fått Oliver Cabrera att ställa upp för en intervju – eller om det nu var tvärtom. Inslaget är rätt långt och bandbredden hos Svenska Fans ofta otillräcklig så det blir rätt ryckigt om man försöker lyssna sig igenom det hela. NA har dock gjort det och textsatt på de delar som är mest relevanta beträffande Roni Porokara.

NA: Cabrera talar ut ”Jag gjorde ett misstag”

En rikigt hal typ, den där Cabrera. Frågan är dock om hans förklaringar räcker till för att rädda agentlicensen. Dessutom fortsätter TV4 med sina avslöjanden. Det finns nog en hel del som ännu inte kommit upp i ljuset när det gäller de spelaraffärer som han varit inblandad i.

100501. Porokaraaffären rullar vidare.
Eller jag skall kanske kalla den Cabrera-affären. Hur som helst med det – NA har undersökt situationen ytterligare både hos Svenska Fotbollförbundet och med Lennart Sjögren.

NA: Förbundets regler kan rädda ÖSK
NA: Sjögren: Jag vill inte säga Roni ljugit

En pikant detalj (som det brukar heta) i sammanhanget tycks vara att Fotbollförbundet inte var ovetande om Cabreras dubbelspel. Enligt Fotbollkanalen kontaktade Cabrera själv förbundets jurist Krister Malmsten för att diskutera situationen. Malmsten tyckte dock att den egna semestern var viktigare och lät av allt att döma saken bero.

Fotbollkanalen:Förbundets chefsjurist kände till uppgifterna om Cabrera – tog semester

100430. NA hakar på den senaste tråden.
NA: ”Jag utgår från att ÖSK utreds”

ÖSK: ÖSK Fotboll känner ingen oro.

100429.
Örebroradion spinner vidare på tråden om eventuella påföljder för ÖSK efter Porogate.

SR P4 Örebro: ÖSK kan petas ur allsvenskan – igen (audio)

100428.
ÖSK kan bestraffas för Cabreras dubbelspel.
Fotbollskanalen skriver att ÖSK riskerar straff på grund av att Cabrera företrädde både klubben och Porokara vid förhandlingarna med Maccabi Haifa.

Fotbollskanalen: Örebro kan straffas med nedflyttning

Porokara bryter med Cabrera.
Som ett brev med posten (alltså med en dags leveranstid) kommer nu meddelandet, att Roni Porokara sagt upp kontakten med Cabrera och tills vidare kommer att sköta förhandlingsarbetet på egen hand. Fast så värst mycket förhandlande lär det inte bli under de närmaste veckorna. Fotbollsarbetet har förtur.

NA: Porokara bryter med Cabrera


100427.
Affären Cabrera rullar vidare. TV4 verkar sitta på en hel del material som man släpper succesivt. Förmodligen i förhoppningen att någon av de insyltade parterna skall hoppa i galen tunna under publiceringens gång. Idag har fokus lagts på Kalmar FF, som använt Cabrera som agent vid sina importer av brasilianska spelare. Något man dessutom tänker fortsätta med. För bloggens del kommer jag dock bara att länka till sådant som är relevant för ÖSK.

100426.
Det verkar som om verkligheten är på väg att komma ikapp Oliver Cabrera, den minst sagt hale agent som från och till förekommer i samband med spelarövergångar från ÖSK. Det var ju han som lirkade loss Emra Tahiri och nu senast verkar han i högsta grad ha varit inblandad i Roni Porokaras aborterade övergång till Maccabi Haifa.

Det är TV4 som snokat upp oklarheter i samband med Wanderssons misslyckade övergångsförsök till Feyenoord tidigare i år. Även ÖSK och Roni Porokara kommer med på ett hörn eftersom det visat sig att Cabrera företrätt både ÖSK och spelaren i samband med övergångsförhandlingarna. Vilket är ett allvarligt brott mot FIFA-bestämmelserna. En agent kan/får bara representera en part.

TV4Play: TV4:s rapportering om Porokara och Wandersson. (Tre videoklipp som följer efter varandra).

Historien kastar onekligen en viss skugga över Roni Porokara, som ju envetet vägrat att tala om vem som företrädde hans intressen i samband med övergångsförsöket. Jag får onekligen intrycket av att Porokara känt till att Cabrera agerat utanför (fotbolls)lagens råmärken. ÖSK säger att man redan under mars månad sade upp avtalet med Cabrera på grund av oklarheter i samband med den israeliska affären som aldrig blev av.

NA: ÖSK bryter med Cabrera

ÖSK befinner sig dock i den något obekväma situationen att när man förhandlar med Porokara om en kontraktsförlängning så representeras denne av just Oliver Cabrera.

NA
: ÖSK förhandlar med Cabrera

ÖSK har onekligen hamnat i en ytterst besvärlig situation. Eftersom man vill förlänga med Porokara, så ”tvingas” man förhandla med Cabrera, trots att man med allra största sannolikhet inte vill ha något med honom att göra. Av dagens artikel framgår det för övrigt att avtalet mellan ÖSK och agenten sades upp redan i början av mars.

Svenska Fotbollförundets Diciplinnämnd känner sig nu av någon outgrundlig anledning förorsakad att agera trots att någon anmälan inte föreligger. I somras då Wanderson var på tapeten på grund av att han spelade i Sverige utan arbets- och uppehållstillstånd tyckte som bekant samma Diciplinnämnd att de inte behövde agera eftersom någon anmälan (förutom ÖSKs) förelåg. Nåväl, det är väl bra att Diciplinnämnden agerar på egen hand i detta ärende så att ÖSK inte tvingas anmäla igen. GAIS lär nämligen knappast göra det eftersom de misstänks för att ha försökt sälja iväg Wanderson på ett slavkontrakt.

FotbollDirekt: Disciplinnämnden tar upp Gais-ärende

Man kan nog förutsätta att vi inte sett slutet på den här historien – kanske inte ens början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.