Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2016/17: Mbombo till ÖSK

ÖSK verkar ha blivit lite tagna på sängen när Standard Liege på egen hand gick ut idag och meddelade att Yannis Mbombo lämnat den belgiska klubben för att i stället representera ÖSK.

Något senare bekräftade ÖSK nyheten efter det att även NA publicerat den under hänvisning till belgarna. Det kanske inte riktigt blev som ÖSK tänkt sig publiceringsmässigt, men det viktigaste är att nu är han här.

Något av ett frågetecken hänger väl över honom och hans förmåga som anfallare. Hos Liege fick han ingen speltid, men det fick ju inte Astrit Ajdarevic heller så det säger förmodligen inte allt. Han kan ju vara bra ändå – i alla fall på allsvensk nivå.

ÖSK har hur som helst haft möjlighet att kolla in honom ordentligt efter provträning och -match i höstas. Den matchen var i U21-serien mot Degerfors så motståndet var väl inte så svårt. Två mål gjorde han då och jag tyckte då att han gjorde det bra. Vid det första slog Mikael Loön en lång svepande passning från typ spelarbänkarna mot ett hål mellan mittbackarna. Mbombo kom i djupet, fick med sig bollen i steget och rullade sedan mer eller mindre in den i mål. Bra bollkontroll och ett säkert avslut. Vid det andra mötte han ett inspel från Mirza Turan (som den gången spelade högerback) vid första stolpen där han stötte in bollen i kamp med Degerfors målvakt. Hans insats då skall även bedömas med tanke på att han kom till Sverige dagen innan, aldrig hade tränat eller träffat sina lagkamrater, inte kände till spelsystemet och förmodligen var ovan med underlaget.

Mbombo var i Örebro igår för läkarundersökningen, kontraktet gjordes klart idag och nu är han tillbaka i Belgien för att förbereda flytten till en ny klubb i ett nytt land. ÖSK skriver att han kommer till Sverige i morgon (torsdag) eller på fredagen och att man hoppas att han kan spela mot Sirius på söndag. Det senare skulle möjligen kunna tydas som att inte heller Viktor Sköld har återhämtat sig helt efter ihopnicken med Oscar Jansson. För annars brukar man väl ge nyförvärv några dagar att acklimatisera sig innan allvaret börjar på allvar.

Det gick väldigt snabbt med den här värvningen. Tidigare var det ju sagt att han skulle komma tillbaka för en ny provträningsperiod efter nyår. I stället blev det alltså ett kontrakt direkt. Jag undrar om detta berodde på att ÖSK missat någon annan spelare de hade siktet och förhoppningarna inställda på. Det verkar väl nästan så.

ÖSK: ÖSK värvar Yannis Mbombo

NA: Standard Liege bekräftar – Mbombo till ÖSK
NA har en liten videosnutt från matchen mot Degerfors. Dels kan man nästan se det andra målet han gör och därefter intervjuas han. Jag måste säga att jag är positivt överraskad av hur bra engelska han talar. Han kommer ju från den frankofona delen av Belgien och har tidigare varit utlånat till franska klubbar. När den franskspråkiga duon Bertin Ze Ndille och Eric Bassombeng kom till ÖSK var just språket en av stötestenarna. Joel Riddez fick agera tolk om jag kommer ihåg rätt.

NA: ÖSK bekräftar att Mbombo är klar
Svenska Fans: Yannis Mbombo klar för ÖSK

Standard Liege var rätt kortfattade i sin nyhetsförmedling. Ingen större sak för dem att Mbombo hittat en ny klubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.