Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Föredettingar: Helmer Andersson till Yxhult

Helmer Anderson, en gång ansedd som ett stort framtidshopp i ÖSK, lämnade för några år sedan ÖSK för Karlslunds IF. Något som nog förvånade många som följt hans karriär i ÖSK. Karlslund lämnade han sedan inför årets säsong ännu mer överraskande för att återförenas med ett antal lagkamrater från tiden i ÖSK Ungdom. Detta skedde i kompisgänget Öre BoIS som spelar i div 6.

Nu har han dock bytt upp sig. Div 3-laget Yxhults IK meddelar, att han kommer att spela för dem under det kommande året. Jag skulle gissa att hans tidigare ungdomstränare Håkan Juhlin, som ju numera tränar Yxhult, bidragit till hans klubbval.

Yxhults IK: Helmer Andersson årets julklapp till Yxhults IK
NA: Förre ÖSK-backen klar för Yxhult – efter året i division 6
Lagstatistik: Helmer Andersson

Årets div 3-serie som bytt namn från Västra Svealand till Mellersta Svealand kommer nog att bli ett riktigt getingbo med Örebroögon sett. Av de 12 deltagande lagen kommer nämligen fem från Örebro (med omnejd). Ett stort antal lokalderbyna kommer att spelas mellan Adolfsberg, Eker, Karlslund, Rynninge och Yxhult.

Silly Winter 2021/22: Helmer Andersson till Karlslund

Karlslund meddelade igår eftermiddag att Helmer Andersson skrivit ett kontrakt med klubben. Efter nästan två år utlånad från ÖSK blir Helmer alltså nu karlslundare på riktigt. Eftersom ÖSK inte har skrivit något om övergången får man väl anta, att ÖSK valde att inte förlänga det utgående kontraktet. Helmer kunde alltså lämna som Bosman, vilket om inte annat lär ha gjort övergången lättare att arrangera.

Karlslund: Helmer Andersson – 100% Karlslund!
NA: Varit utlånad i två säsonger – nu lämnar mittbacken ÖSK permanent

Spelarststistik från fotbolltransfers.com


Tillägg.
Dagen efter bekräftar ÖSK att Helmer lämnar klubben: Helmer Andersson lämnar ÖSK

Silly Winter 2021/22: Fem som väntar på besked

Avvecklingen av spelare med utgående kontrakt pågår för fullt. Än så länge har ingen av de spelare som inte längre har något kontrakt fått se sitt kontrakt förlängt. Antingen för att ÖSK inte ville eller för att de aktuella spelarna (Mårtensson och Yasin) väljer att gå vidare. Med frågetecken får jag tillägga.

Kvar återstår nu Niclas Bergmark som klubben vill behålla, Martin Broberg som man inte vet vad man skall göra med, samt trion Helmer Andersson, Anton Ingves och Gustav Leijon.

Axel Kjäll lade igår ut texten beträffande dessa fem spelare i NA.

Niclas Bergmark.
ÖSK vill behålla Bergmark och förhandlar av allt att döma med honom och hans agent. Man verkar dock inte ha kommit så långt än. Delvis beroende på att båda parter väl avvaktar att tränarfrågan skall lösas först.

Statistik från Fotbolltransfers.com.


Martin Broberg.
NA skriver att han nyligen opererats, vilket var en nyhet för mig. ÖSK och möjligen Broberg själv avvaktar resultatet av operationen innan man bestämmer sig för hur man skall gå vidare. En möjlighet skulle kunna vara något slags rehabiliteringskontrakt av den typ som Ahmed Yasin hade.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Helmer Andersson och Anton Ingves.
Det verkar inte som om ÖSK för närvarande har för avsikt att förlänga deras kontrakt. Men de har i alla fall fått ett erbjudande att träna med klubben under januari (om de vill). För ÖSK ger detta (om man vill vara cynisk) en möjlighet att ha en lite större trupp i träning innan ”alla” kommande nyförvärv är på plats. För spelarna finns möjligheten att en god insats skulle kunna motivera en förlängning. Detta gäller väl i första hand för Helmer Andersson, som ju varit Karlslundare hela den gångna säsongen.

Statistik från Fotbolltransfers.com


Gustav Leijon.
ÖSKs unga målvakt befinner sig väl i ungefär samma situation som Andersson och Ingves. Med tillägget att en del kan bero på hur ÖSK väljer att gå vidare med målvaktsfrågan (enligt Kjäll).

Statistik från Fotbolltransfers.com


NA: Beskedet om framtiden för fem ÖSK:are med utgående kontrakt

Silly Winter 2020/21: Helmer Andersson förlänger och lånas ut

En mittback in i fredags och en annan ut på måndagen. ÖSK meddelar i kväll, att de förlängt kontraktet med Helmer Andersson samt att han kommer att lånas ut under hela säsongen till Karlslund, som han ju spelade med under stora delar av fjolårssäsongen.

En uppgörelsen som onkeligen lämnar en del lösa ouppklarade trådar hängande.

 • ÖSK skriver inte – som brukligt är – hur långt det nya kontraktet är.
 • Karlslund skriver på sin webbplats att den här utlåningen, till skillnad mot den förra, denna gång sker utan det sk. ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbetet”, vilket innebär att han enbart representerar Karlslunds IF FK under denna utlåning.
  Han kommer alltså inte att kunna lånas in till ÖSK under säsongen om det skulle uppstå ett behov. Den enda möjligheten att återvända och spela för ÖSK är under sommarfönstret.
 • Borde inte ambitionerna för Helmer Andersson vara högre än att matcha honom i ett div 2-lag. Även om det är ett bra div 2-lag. Förra året spelade han ju i div 1 och prisades som en av div 1:s unga talanger. Man kan ju tycka att minst en fortsättning i div 1 borde vara den naturliga fortsättningen.
 • Vad menar Kjäll? Han kommer att få stora möjligheter till regelbunden matchning vilket känns som ett bra steg för hans fortsatta utveckling, säger Axel Kjäll, manager ÖSK till klubbens hemsida. Han byter ju ner sig från en startplats i ett lag i Ettan till samma plats i div 2. På vilket sätt bidrar det till hans fortsatta utveckling?
 • Vem betalar lönen? Eftersom det är ÖSK som skrivit kontraktet så borde det vara ÖSK som ansvarar för lönekostnaderna. Men varför betala lönen för en div 2-spelare som man inte kan få tillbaka om han skulle behövas? Karlslund å sin sida lär inte betala en full ÖSK-lön till en inlånad spelare. Det skulle kunna vara så att ÖSK och Karlslund delar på lönekostnaden och att Karlslund krävt att detta skall göras utanför föreningssamarbetsavtalet för att de skall vara säker på att verkligen få använda honom fullt ut. Men vad vet jag om det?
 • Vad skall Karlslund ha alla mittbackar till? I deras A-trupp finns idag förutom Andersson även Carl Ekstrand Hamrén (åter efter två skadefyllda år), Konrad Gustafsson, vars fjolårsskada var huvudanledningen till fjolårets inlåning samt den unga talangen Edvin Tellgren. Tellgren har fyllt 16 i år men spelade redan förra året 13 matcher från start (plus 1 inhopp) i div 1. Dessutom finns som tänkbara nödfallsåtgärder både Dennis Koss och Oliver Kåhed i truppen. De har båda spelat mittback några gånger i ÖSKs akademilag.
 • Finns det en ännu inte offentlig del av bytestransaktion? Jag tänker närmast på att ÖSK kanske lånar in (eller värvar) Tellgren för spel i U19 och låter Andersson gå åt andra hållet för att täppa till den luckan i Karlslunds mittförsvar.
  ÖSK: Helmer Andersson lånas ut till Karlslunds IF FK
  Karlslund: Karlslund lånar återigen Helmer Andersson!

Silly Winter 2020/21: Helmer Andersson mot förlängning

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Axel Kjäll om planerna för mittbacken Helmer Andersson. Denne lånades ut till Karlslunds IF förra året och spelade 22 matcher för laget. Efter säsongen gick hans kontrakt med ÖSK ut och en förlängning diskuteras nu. Kanske inte så överraskande eftersom han tränat med ÖSK sedan försäsongen drogs igång.

Kjälls plan verkar att vara att förlänga kontraktet och att sedan låna ut honom igen. Intresse för ett lån verkar att finnas. Det gäller dock att hitta en klubb tillräckligt högt upp i seriesystemet för att det skall vara intressant och på sikt kunna leda till en plats i ÖSKs backlinje.

Ska man konkurrera om en plats i allsvenskan ska man kunna prestera på superettannivå, säger Kjäll.

Så är det. Man bör rimligen ställa samma krav på sina talanger som man gör på spelare utifrån innan man tar in dem i A-truppen. För att spela allsvenskt i ÖSK skall man vara en dominant spelare i ett lag i Superettan.

NA: Pojklandslagsmannen på väg mot ÖSK-förlängning – här är framtidsplanen

Helmer Andersson – en av Morgondagens stjärnor

I onsdags sände SportExpressen Play årets prisutdelning där de bästa spelarna, ledarna och talangerna i Ettan 2020 korades.

För att komma i åtanke för nomineringen till talanglaget Morgondagens stjärnor fick man vara högst 20 år (enligt NA) eller 19 år (enligt Karlslund).

Hur som helst med det. En av de uttagna var ÖSKs Helmer Andersson som klarade av båda tidsgränserna. Han lämnar junioråldern bakom sig först då året får kalla sig 2021.

Helmer var ju utlånad till Karlslunds IF den här säsongen och spelade i princip alla matcher för vilka han var tillgänglig.

Vanliga år avslutas säsongen för de här spelarna med en match mellan lagen från norr- resp. söderettan. Så blir det av föklarliga skäl inte detta Coronaplågade år, men berörda spelare har i alla fall fått en bekräftelse på de gjort en utmärkt säsong.

Karlslunds IF: Helmer Andersson uttagen till Morgondagens stjärnor!
NA: ÖSK-spelaren uttagen till talanglag
Ettanfotboll: Vinnarna i Ettangalan 2020

Karlslund lånar Helmer Andersson

ÖSK och Karlslunds IF FK meddelar idag, att mittbacken Helmer Andersson kommer att lånas ut till Karlslund inom ramen för det avtal om ett föreningsutvecklande samarbete som de två klubbarna nyligen kom överens om. 

Helmer blir därmed den andra ÖSK-talangen som under sommaren och hösten kommer att kunna representera både Karlslund och ÖSK. Redan i samband med att avtalet offentliggjordes blev det ju klart att anfallaren Nadir Ayeva lånas ut till Karlslund.

Utan tvivel ett positivt steg för Helmer som nu får en möjlighet till den matchtid som än så länge varit obefintlig för honom i ÖSKs mittbacksrika A-lagstrupp.

Utlösande faktor till att lånet nu kom till stånd verkar en skada på Karlslunds Konrad Gustafsson (en av alla duktiga 97:or från ÖSK Ungdom) vara. På sätt och vis en idealisk situation för Helmer att komma in i, eftersom han egentligen inte tar platsen från någon etablerad spelare i Karlslunds A-lagstrupp utan ersätter en given startspelare

ÖSK: Helmer Andersson lånas ut till Karlslunds IF FK
Karlslunds IF: Helmer Andersson lånas in från ÖSK
NA: Efter samarbetet med Karlslund – ytterligare en ÖSK-spelare lånas ut

P18/02: Bergmark från start då Sverige slog Cypen

De svenska pojk- och juniortrupperna befinner sig just nu på Cypern för ett tränings- och matchläger. Igår mötte Sverige hemmanationen i den första av två träningslandskamper. En match som Sverige vann med 2-0 efter två mål av Malmö FF:s Tim Prica.

ÖSKs Niclas Bergmark som spelade från start till höger i en trebackslinje fick full tid. Sverige bytte bara tre spelare, vilket bland annat innebar att Hussein Ali fick se hela matchen från avbytarbänken. Den andra matchen i dubbellandskampen spelas i morgon (som är en onsdag) och jag antar att det är meningen att de spelare som inte fick speltid igår kommer att få det i morgon.

SvFF: Vinst mot Cypern efter Pricas dubbel


P19/01:orna spelade sin första match i förrgår och den andra i dag- Helmer Andersson var uttagen till den truppen, men är inte med efter det att han lämnat återbud. Oklart varför. Jag noterade att NA:s Fredric Karlsson för några dagar sedan noterade hans närvaro på ÖSKs träning, men inte nämnde hans namn när han redogjort för de lag som ÖSK ställde upp. Så det var kanske någon lättare skada eller sjukdom som gjorde att han inte kunde åka med sitt landslag till Cypern.

Vintercampare

SvFF, som tydligen har bättre ekonomi för tillfället, kommer i år att sända tre yngre landslagstrupper till Cypern för ett veckolångt träningsläger. På sin webbplats skriver förbundet:

Den 10-17 januari genomför Svenska Fotbollförbundet en vintercamp för tre ungdomslandslag på Cypern. Deltagande landslag är U20 (00-01), P18/02 och P16/04. Vintercampen är en ny satsning inom ramen för det nya Elitprojektet och samlar tre av våra ungdomslandslag på pojksidan vid ett och samma tillfälle för träningar och internationella matcher.

Uttagna till de här tre lägren är tre spelare från ÖSKs akademi. Helmer Andersson deltar i den äldsta gruppen medan Niclas Bergmark och Hussein Ali ingår i truppen för artonåringarna.

SvFF: U20-trupp till vintercamp på Cypern (18 spelare)
SvFF: Trupp till vintercamp på Cypern (20 spelare)
SvFF: Trupp till vintercamp på Cypern (20 spelare)