Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2020/21: Helmer Andersson förlänger och lånas ut

En mittback in i fredags och en annan ut på måndagen. ÖSK meddelar i kväll, att de förlängt kontraktet med Helmer Andersson samt att han kommer att lånas ut under hela säsongen till Karlslund, som han ju spelade med under stora delar av fjolårssäsongen.

En uppgörelsen som onkeligen lämnar en del lösa ouppklarade trådar hängande.

 • ÖSK skriver inte – som brukligt är – hur långt det nya kontraktet är.
 • Karlslund skriver på sin webbplats att den här utlåningen, till skillnad mot den förra, denna gång sker utan det sk. ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbetet”, vilket innebär att han enbart representerar Karlslunds IF FK under denna utlåning.
  Han kommer alltså inte att kunna lånas in till ÖSK under säsongen om det skulle uppstå ett behov. Den enda möjligheten att återvända och spela för ÖSK är under sommarfönstret.
 • Borde inte ambitionerna för Helmer Andersson vara högre än att matcha honom i ett div 2-lag. Även om det är ett bra div 2-lag. Förra året spelade han ju i div 1 och prisades som en av div 1:s unga talanger. Man kan ju tycka att minst en fortsättning i div 1 borde vara den naturliga fortsättningen.
 • Vad menar Kjäll? Han kommer att få stora möjligheter till regelbunden matchning vilket känns som ett bra steg för hans fortsatta utveckling, säger Axel Kjäll, manager ÖSK till klubbens hemsida. Han byter ju ner sig från en startplats i ett lag i Ettan till samma plats i div 2. På vilket sätt bidrar det till hans fortsatta utveckling?
 • Vem betalar lönen? Eftersom det är ÖSK som skrivit kontraktet så borde det vara ÖSK som ansvarar för lönekostnaderna. Men varför betala lönen för en div 2-spelare som man inte kan få tillbaka om han skulle behövas? Karlslund å sin sida lär inte betala en full ÖSK-lön till en inlånad spelare. Det skulle kunna vara så att ÖSK och Karlslund delar på lönekostnaden och att Karlslund krävt att detta skall göras utanför föreningssamarbetsavtalet för att de skall vara säker på att verkligen få använda honom fullt ut. Men vad vet jag om det?
 • Vad skall Karlslund ha alla mittbackar till? I deras A-trupp finns idag förutom Andersson även Carl Ekstrand Hamrén (åter efter två skadefyllda år), Konrad Gustafsson, vars fjolårsskada var huvudanledningen till fjolårets inlåning samt den unga talangen Edvin Tellgren. Tellgren har fyllt 16 i år men spelade redan förra året 13 matcher från start (plus 1 inhopp) i div 1. Dessutom finns som tänkbara nödfallsåtgärder både Dennis Koss och Oliver Kåhed i truppen. De har båda spelat mittback några gånger i ÖSKs akademilag.
 • Finns det en ännu inte offentlig del av bytestransaktion? Jag tänker närmast på att ÖSK kanske lånar in (eller värvar) Tellgren för spel i U19 och låter Andersson gå åt andra hållet för att täppa till den luckan i Karlslunds mittförsvar.
  ÖSK: Helmer Andersson lånas ut till Karlslunds IF FK
  Karlslund: Karlslund lånar återigen Helmer Andersson!

Silly Winter 2020/21: Helmer Andersson mot förlängning

NA:s Fredrik Carlsson har talat med Axel Kjäll om planerna för mittbacken Helmer Andersson. Denne lånades ut till Karlslunds IF förra året och spelade 22 matcher för laget. Efter säsongen gick hans kontrakt med ÖSK ut och en förlängning diskuteras nu. Kanske inte så överraskande eftersom han tränat med ÖSK sedan försäsongen drogs igång.

Kjälls plan verkar att vara att förlänga kontraktet och att sedan låna ut honom igen. Intresse för ett lån verkar att finnas. Det gäller dock att hitta en klubb tillräckligt högt upp i seriesystemet för att det skall vara intressant och på sikt kunna leda till en plats i ÖSKs backlinje.

Ska man konkurrera om en plats i allsvenskan ska man kunna prestera på superettannivå, säger Kjäll.

Så är det. Man bör rimligen ställa samma krav på sina talanger som man gör på spelare utifrån innan man tar in dem i A-truppen. För att spela allsvenskt i ÖSK skall man vara en dominant spelare i ett lag i Superettan.

NA: Pojklandslagsmannen på väg mot ÖSK-förlängning – här är framtidsplanen

Helmer Andersson – en av Morgondagens stjärnor

I onsdags sände SportExpressen Play årets prisutdelning där de bästa spelarna, ledarna och talangerna i Ettan 2020 korades.

För att komma i åtanke för nomineringen till talanglaget Morgondagens stjärnor fick man vara högst 20 år (enligt NA) eller 19 år (enligt Karlslund).

Hur som helst med det. En av de uttagna var ÖSKs Helmer Andersson som klarade av båda tidsgränserna. Han lämnar junioråldern bakom sig först då året får kalla sig 2021.

Helmer var ju utlånad till Karlslunds IF den här säsongen och spelade i princip alla matcher för vilka han var tillgänglig.

Vanliga år avslutas säsongen för de här spelarna med en match mellan lagen från norr- resp. söderettan. Så blir det av föklarliga skäl inte detta Coronaplågade år, men berörda spelare har i alla fall fått en bekräftelse på de gjort en utmärkt säsong.

Karlslunds IF: Helmer Andersson uttagen till Morgondagens stjärnor!
NA: ÖSK-spelaren uttagen till talanglag
Ettanfotboll: Vinnarna i Ettangalan 2020

Karlslund lånar Helmer Andersson

ÖSK och Karlslunds IF FK meddelar idag, att mittbacken Helmer Andersson kommer att lånas ut till Karlslund inom ramen för det avtal om ett föreningsutvecklande samarbete som de två klubbarna nyligen kom överens om. 

Helmer blir därmed den andra ÖSK-talangen som under sommaren och hösten kommer att kunna representera både Karlslund och ÖSK. Redan i samband med att avtalet offentliggjordes blev det ju klart att anfallaren Nadir Ayeva lånas ut till Karlslund.

Utan tvivel ett positivt steg för Helmer som nu får en möjlighet till den matchtid som än så länge varit obefintlig för honom i ÖSKs mittbacksrika A-lagstrupp.

Utlösande faktor till att lånet nu kom till stånd verkar en skada på Karlslunds Konrad Gustafsson (en av alla duktiga 97:or från ÖSK Ungdom) vara. På sätt och vis en idealisk situation för Helmer att komma in i, eftersom han egentligen inte tar platsen från någon etablerad spelare i Karlslunds A-lagstrupp utan ersätter en given startspelare

ÖSK: Helmer Andersson lånas ut till Karlslunds IF FK
Karlslunds IF: Helmer Andersson lånas in från ÖSK
NA: Efter samarbetet med Karlslund – ytterligare en ÖSK-spelare lånas ut

P18/02: Bergmark från start då Sverige slog Cypen

De svenska pojk- och juniortrupperna befinner sig just nu på Cypern för ett tränings- och matchläger. Igår mötte Sverige hemmanationen i den första av två träningslandskamper. En match som Sverige vann med 2-0 efter två mål av Malmö FF:s Tim Prica.

ÖSKs Niclas Bergmark som spelade från start till höger i en trebackslinje fick full tid. Sverige bytte bara tre spelare, vilket bland annat innebar att Hussein Ali fick se hela matchen från avbytarbänken. Den andra matchen i dubbellandskampen spelas i morgon (som är en onsdag) och jag antar att det är meningen att de spelare som inte fick speltid igår kommer att få det i morgon.

SvFF: Vinst mot Cypern efter Pricas dubbel


P19/01:orna spelade sin första match i förrgår och den andra i dag- Helmer Andersson var uttagen till den truppen, men är inte med efter det att han lämnat återbud. Oklart varför. Jag noterade att NA:s Fredric Karlsson för några dagar sedan noterade hans närvaro på ÖSKs träning, men inte nämnde hans namn när han redogjort för de lag som ÖSK ställde upp. Så det var kanske någon lättare skada eller sjukdom som gjorde att han inte kunde åka med sitt landslag till Cypern.

Vintercampare

SvFF, som tydligen har bättre ekonomi för tillfället, kommer i år att sända tre yngre landslagstrupper till Cypern för ett veckolångt träningsläger. På sin webbplats skriver förbundet:

Den 10-17 januari genomför Svenska Fotbollförbundet en vintercamp för tre ungdomslandslag på Cypern. Deltagande landslag är U20 (00-01), P18/02 och P16/04. Vintercampen är en ny satsning inom ramen för det nya Elitprojektet och samlar tre av våra ungdomslandslag på pojksidan vid ett och samma tillfälle för träningar och internationella matcher.

Uttagna till de här tre lägren är tre spelare från ÖSKs akademi. Helmer Andersson deltar i den äldsta gruppen medan Niclas Bergmark och Hussein Ali ingår i truppen för artonåringarna.

SvFF: U20-trupp till vintercamp på Cypern (18 spelare)
SvFF: Trupp till vintercamp på Cypern (20 spelare)
SvFF: Trupp till vintercamp på Cypern (20 spelare)

P18/01: Programenligt mot Estland

Det svenska P18-landslaget hade som väntat inga (större) problem med att besegra Estland i gårdagens kvalmatch i Sandviken. Efter en 1-0 ledning i paus ökade svenskarna på till 4-0 innan matchen var slut. Precis lagom mycket för att Sverige skulle passera Ukraina i tabellen.

ÖSKs Helmer Andersson spelade som vanligt mittback till vänster och som vanligt hela matchen. Han börjar bli väldigt rutinerad i de här sammanhangen. Han har redan hunnit med att spela 34 landskamper. 25 av dem i åldersklasserna P15 – P17 och 9 som P19 (dit de här landskamperna räknas).

Med en omgång kvar kan utöver Sverige och Ukraina även Slovenien ta sig vidare till Elite Round. Allt kommer att avgöras i den sista omgången i vilken Sverige möter starka Ukraina, medan Slovenien kommer att försöka göra så många mål som möjligt på de stackars estländarna. Det svenska laget behöver minst oavgjort för att ta sig vidare till Elite Round som är det sista kvalet före EM-slutspelet.

SvFF: 4-0 mot Estland i EM-kvalet (med höjdpunkterna).
SvFF: Matchfakta

P18/01: Oavgjord kvalstart för Sverige

Sveriges P18-landslag med Helmer Andersson på mittbacksplatsen till vänster spelade igår oavgjort 2-2 i den första EM-kvalmatchen. Turneringen avgör vilka två lag som får gå vidare till Elite Round och vilka två som kvalat klart och inte längre kan ta sig till EM-slutspelet.

Helmer Andersson spelade (givetvis) hela matchen.

Bollen studsade väl Sveriges väg i den inledande matchen. Trots att svenskarna fick lov att spela hela andra halvlek med en man mindre kunde laget rätt tursamt rädda en poäng och därmed en fortsatt möjlighet att ta sig till Elite Round. Det verkar väl som om avgörandet om andraplatsen nu kan bli en målskillnadsaffär.

SvFF: En poäng för decimerat Sverige i kvalpremiären
SvFF: Höjdpunkter
SvFF: Matchfakta

Återstående matcher.

P18/01: Helmer Andersson spelar EM-kval

Helmer Andersson är uttagen till den 20-mannatrupp som kommer att försöka ta det svenska P18-landslaget ett steg närmare den slutgiltiga EM-turneringen.

Mellan den 13 och 19 november möts landslagen från Sverige, Estland, Slovenien och Ukraina i en kamp om de två platser i den slutliga kvalturneringen Elite Round som står på spel. Den här gången blir det inte någon längre resa för Helmers del, eftersom matcherna avgörs i Gävle och Sandviken.

Det kommer dock inte att vara nödvändigt att resa till Gästrikland för att se det svenska laget spela. SvFF kommer nämligen att sända matcherna via sin webbplats.

SvFF: Trupp till EM-kval i Gävle och Sandviken