ÖSK Söder herr: Säsongen inleddes med seger

ÖSK Söders herrar inledde ikväll säsongen och generalrepeterade samtidigt inför cupmatchen mot Glanshammar nästa vecka. På Brickebackens IP besegrades div 4-laget IFK Örebro med siffrorna 3-1. Ett starkt resultat mot ett lag som tillhörde de bättre i Närkesfyran förra året.

13. 0-1 Hama Ibrahim
14. 0-2 Morgan Landenmark
21. Varning Alexandre Ekobo
31. 1-2 Pontus Karlström
34. 1-3 Hama Ibrahim
70. Varning August-Petter Ernst

Matchtrupp: Alexandre Ekobo, Alessandro Eni, Viktor Lindqvist, Sebastian Hillman, Hama Ibrahim, Alexander Lienius, Rabi Mourad, Marcus Laini Bovellan, Zlatko Zindovic, Morgan Landenmark, Gustav Edqvist, Robin Törnhjelm, Vincenzo Altilia, August-Petter Ernst, Anton Karlsson (k), Christoffer Skoog och Andreas Lundgren (mv)

Söderförlust i sjuan

Efter att ha sett ÖSK Söders damer krossa det tabellsista laget på Ekängsplasten så hann jag även med andra halvlek av ÖSK Söder 2:s match på det betydligt ogästvänligare underlaget på Navet. Förutsättningarna var på sätt och de samma. Söder 2 har hittills levererat och motståndarna från Lilla Örebro BK var poänglösa. Men några poäng blev det inte  för Söder. Lilla Örebro gjorde matchens enda mål i första halvlek. Under andra försökte, försökte och försökte Söder att utjämna, delvis hjälpta och delvis stjälpta av en rätt kraftig ryggvind. Närmare än en ribbträff kom man dock inte i en match som inte alls var välspelad. Kredit dock till Lilla Örebro, som var betydligt bättre än vad tabelläget indikerade.

Bra målhelg för ÖSK Söder

Det har väl varit lite si och så med målfabrikationen för ÖSK Söders lag den här våren. Men nu i helgen lossnade det med besked. Representationslaget mötte ett B/juniorlag från Arboga Södra och matchen slutad som de brukar för de stackars västmanlänningarna. Tidigare i vår har deras A-lag ju fått stryk av ÖSK UNgdom med 9-0 och av Rynninge IK med 8-3. Den här gången blev siffrorna 9-1 till Söders killar, som ju också till den allra största delen består av juniorer. För hemmamålen svarade den gästspelande brassen Benjamin Rodriguez för tre mål, Mirza Basic gjorde två, medan Haris Karahmet, Jesper Källqvist, Hannes Botvidsson och Kalle Ardeman bidrog med var sitt.

ÖSK Söders juniortrupp, som i år skall spela i div 8, har haft det trögt i år. Men i helgen lossnade det ordentligt även för dem. På lördagen mötte man ett lag från Hidingsta IK, oklart vilken nivå de spelar på. Det kan ju knappast ha varit deras A-lag som spelar i fyran. Men är man själv ett juniorlag som spelar i åttan, så är alla motståndare minst jämnbördiga seriemässigt sett. Med detta sagt så får man väl också säga, att resultatet 3-0 till södergrabbarna var riktigt bra. Bra var säkert även Mirza Rakovic eftersom han gjorde alla tre målen.

Idag söndag mötte man sedan Yxhults pojkallsvenska lag. Ja, det finns faktiskt ett sådant lag från Yxhult i år. ÖSK lät sig inte skrämmas av motståndarnas blivande allsvenska meriter utan besegrade sina gäster med 5-1. Återigen gjorde Mirza tre mål. Dessutom bidrog Sharma med ett som lär ha varit på straff. Det femte målet råder det delade uppfattningar om. Jag har hört både att det var ett självmål men också att Sami (?) gjorde det. Hur som helst med det. 5-1 mot ett PAL-lag är ett bra resultat.

DM-match för morgonpigga

ÖSK Söder spelar i morgon bitti sin andra match i senior-DM och möter då Hovsta IF på Ekängs hemmaplast. För närvarande håller Söder på att avverka den grundserie, som förhoppningsvis skall kvalificera dem för fortsatt spel, då lagen från div 4 och uppåt går in i cupen. Förra veckan i den första cupseriematchen besegrades Lillkyrka IF (5) med klara 5-2. Detta trots att då bara halva Söders trupp var tillgänglig för spel. Den andra halvan, bestående av fjolårets PAL-trupp, hade ännu inte hunnit bli registrerad hos sin nya klubb.

Morgonmotståndarna från Hovsta håller under sommarhalvåret till i div 7. Förra året spelade de i samma serie som Söders andralag och slutresultatet i det racet blev ett dött lopp – båda lagen fick ihop 25 poäng. Söder gick dock före i tabellen tack vare en bättre målskillnad. Hovsta har matchats rätt försiktigt under försäsongen och har på sin hemsida bara tre matcher noterade. Ett hyfsat 1-1 resultat mot Yxhult och en 1-0 vinst och en 1-0 förlust mot Hidingsta U. Deras match i den första omgången av distriktscupen fick lov att ställas in på grund av förra veckans snöoväder.

Det här är en match som Söder borde kunna vinna, tycker jag. Hovsta får visserligen två bonusstraffar som de lär slå in, men det räcker knappast. Frågan är dock hur den tidiga matchstarten påverkar resp. lag. Det kan ju vara lite hur som helst med den saken.

ÖSK Söder – Hovsta IF
Ekängs IP, 26 mars kl 08:00

Tillägg: Morgonmatcher verkar inte vara lagets melodi – i alla fall inte om de börjar redan kl. 08:00. Hovsta vann matchen rättvist med 2-1. I en jämn första halvlek gjorde det överraskande starka bortalaget från de norra förorterna 1-0, medan ÖSK inte hade så mycket att komma med. Precis innan halvtidsvilan fick Hovsta sedan sin lagkapten utvisad efter två gula kort och läget såg inte helt omöjligt ut trots de två bonusstraffarna, som var i antågande. När sedan Hovsta missade den ena av dessa genom att skyffla bollen högt över mål infann sig hoppet om att laget trots allt skulle kunna vända matchen Söders väg.

Pontus Lövgren gjorde det viktiga reduceringsmålet rätt tidigt i andra halvlek genom ett fint skott från långt håll. Men trots en närmast total spelmässig dominans i andra halvlek kom laget inte närmare, utan det blev Hovsta som fick ta hand om de tre poäng som stod på spel.

I en match på fredagskvällen besegrade IFK Lindesberg Lillkyrka IF med hela 6-0 och leder nu en något haltande serietabell.

Div 7 klar

ÖLFF har nu lättat på förlåten för årets spel i div 7. ÖSK Söders andralag har fått göra en sidledes förflyttning och kommer nu att spela i den östra serien. Förra året spelade man i den västra. Serieförflyttningen innebär bland annat att man inte kommer att få spela mot lag som FC Höftskott och Bobby BK. Men även den nya serien innehåller några spännande eller i alla fall intressanta motståndare. Följande lag kommer ÖSK Söder att få möta: Brickebackens IF, FK Örebro 2, HOIF 2, Lilla Örebro BK, SMÅ IF, Sportakademin Cantolao FK, Societa Sportivia Kumla

Intressantast av motståndarna är nog Sportakademin Cantolao. Det är Jaime Mercados lag som förra året huvudsakligen befolkades av brassar influgna på turistvisum. I och med att förbundet under fjolåret underkände klubbyten för spelare som var här på turistvisum, så trodde jag att den klubben skulle självdö. Men det har den alltså inte gjort. Det kanske finns en kärna av sydamerikanska spelare tillgängliga i Örebro. Förra året spelade Cantolao i en av div 8-serierna, som man vann mycket överlägset med över 100 gjorda mål på 14 matcher. Vi får se vad laget kan prestera i år.

Andralaget spelar sina matcher på Navets IP och deras första match är den 7 maj mot HOIF 2.

Seger för Söder

ÖSKs första målgörare för året i en tävlingsmatch. Från vänster: Kalle Ardeman, Pontus Lövgren, Robin Suarez och tvåmålsskytten Shazada "Shaze" Akbari.

ÖSK Söder inledde årets tävlingssäsong för ÖSK-familjen genom att på Kumlas konstgräs besegra div 5-kollegerna (från den norra serien) Lillkyrka IF med 5-2. Lillkyrka, som var hemmalag, tog ledningen med 1-0 efter en kvart och hade ledningen i 10 minuter innan Pontus Löfgren kvitterade vid en straffområdesröra efter hörna. Söder tog sedan ledningen med fem minuter kvar av halvleken. Shaze slår ett inlägg som målvakten tappar och Kalle Ardeman petar in returen.

I andra halvlek utökar ÖSK ledningen på ett långskott av Shaze – minuten var 51. Lillkyrka reducerar fem minuter senare efter en misslyckad målvaktsrensning från Joel Anderssons sida. Den tog på en av Lillkyrkas anfallare och gick i mål. Men Joel skall inte lastas alltför hårt för det målet – han fick en rätt jobbig bakåtpassning att försöka rensa bort. Bortsett från den incidenten gjorde Joel för övrigt mycket bra ifrån sig och tog bland annat hand om en hel del otrevligheter i luftrummet.

Allt eftersom tiden gick fick ÖSKarna allt bättre och bättre betalt för alla sina träningstimmar under Björn Juhlins ledning under vintern. Lillkyrka tröttnade allt mer och de svartvita kunde rulla boll riktigt snyggt mot slutet av matchen. Shaze gjorde sitt andra mål för dagen med 10 minuter kvar på ett långskott, som Lillkyrkas målvakt mer eller mindre tappade in i mål. Några minuter senare utökade inbytte Robin Suarez målskörden till fem, då han snyggt bröt in från högerkanten och satte ett skott från straffområdesgränsen utom räckhåll för målvakten.

Söder kom till spel med ett rent Söderlag, eftersom killarna från fjolårets PAL-trupp ännu inte registrerats på sin nya klubb. Det blir klart till veckan som kommer. Lördagslaget bestod därför huvudsakligen av 93-or och jag tyckte att deras spel såg betydligt bättre ut än vad de presterade under fjolåret.

Efter matchen avhölls en straffsparkstävling som Lillkyrka vann med 4-3. Oklart vad den tjänade för syfte.

Dubbelseger för Söder

ÖSK Söder har haft en rätt jobbig försäsong så här långt. Träningsmatcherna har väl gått så där (om man skall vara snäll). Men de negativa resultatet har kanske mest berott på att man spelat mot div 4-lag (Yxhult undantaget). Men kanske kom det en vändning nu i helgen då Söders killar lyckades vinna båda sina matcher. Truppen är som bekant så stor att man helst bör spela två matcher per helg för att så många som möjligt skall få speltid.

Real Örebro som väl får klassas som ett bra div 5-lag ( i alla fall var de det förra året) besegrades med 2-0 efter mål av Pontus Björkman och Shaze. Den andra matchen spelades mot IFK Örebro och i det fallet bör det ha varit ett B-lag på motståndarsidan. (IFK Örebros B-lag spelar iofs.  även de i div 5). Hur som helst med det – Söders unga grabbar vann även den matchen. Siffrorna blev 2-1 med målen gjorda av Mirza Basic (straff) och Haris Karahmet.

Nästa vecka börjar allvaret för Björn Juhlins unga adepter. Då skall den första matchen i DM-gruppspelet spelas. Motståndare är Lillkyrka IF nyuppflyttade till div 6 inför denna säsong.

Svartvit fotbollshelg

Våren kommer oundvikligt närmare och det spelas en del svartvit fotboll i helgen – de flesta matcherna idag lördag.

På Behrn Arena har vi ju helgens två huvudnummer då ÖSKs A-lag träningsmatchar mot Hammarby och talanglaget möter Karlstad BK.

På Ekäng spelar just nu ÖSKs P96-or mot HOIF. Vi får väl hoppas att underlaget inte är alltför isigt – det har ju varit rätt halkigt där de senaste veckorna.

ÖSK Söder fortsätter att matchas mot lag från en högre serie. Denna vecka ställs man mot div 4-favoriterna från IFK Kumla. Matchen spelas på konstgräset i Kumla. Det blir nog en väldigt jobbig match om Kumla ställer upp med sitt starkaste lag.

Resultat: Det blev förlust med 6-2 för ÖSK Söders unga lag. Inte så mycket att säga om med, tycker jag. Det var faktiskt till och med bättre än vad fjolårslaget klarade av under seriespelet. För ÖSK Söders mål svarade Haris Karahmet och Mirza Basic.

P95-orna med sitt starkaste lag var i Västerås för att möta Skiljebo. Lagledare Klas Jonsson rapporterar om en ÖSK-seger med 5-2 i matchen.

P95-orna var och spelade på Swedbank Park tidigare ikväll. Efter div. sena återbud blev det med följande 14 killar. Ahmed Said Hassan, Andreas Nydahl, Armin Keljalic’, Benjii Noorzay, Filip Albertsson, Filip Jonsson, Fredrik Felle, Gustav Fardelin, Jonathan Gunnarsson, Lukman Murad, Markus Moore, Oscar Fardelin, Simon Glännestrand och Tarik Benca. Ledning med 0-2 i halvtid och vinst med 2-5.

För målen stod Jonathan Gunnarsson 0-1, Andreas Nydahl 0-2, Lukman Murad 0-3, Simon Glännestrand 0-4 och slutresultatet 2-5 av Benjii Noorzay.

Prisade ÖSKare

NA skriver, att ÖSK-familjen var nära ett storslam då årets mottagare av Lennart Nilssons stipendium utsågs. Stipendiater blev:

Förening/klubb, Frövi IK, 15 000:-
Ledare damfotboll, Åsa Thörner, ÖSK Ungdom, 5000:-
Ledare herrfotboll, Peder Hessel, ÖSK Ungdom, 5000:-
Aktiv ungdom, flicka, Mimmi Paulsson Febo, ÖSK Ungdom, 5000:-
Aktiv ungdom, pojke, Karl Holmberg, Karlslund IF (numera i ÖSK Fotboll), 5000:-

Bloggen gratulerar stipendiaterna och hoppas på fortsatta framgångar under innevarande år.

Lennart Nilsson var ÖLFF:s ordförande under perioden 1969-1993 och före det styrelseledamot under åren 1950-1969. Efter ordförandetiden har Lennart Nilsson varit Hedersordförande i ÖLFF. Han avled år 2009.

ÖSK Söder Dam: Söder dam gratulerar!