Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Nya jobb för Boström och Sjögren

NA skriver idag på nätet, att Sixten Boström fått klart med ett nytt tränarjobb. Han kommer att från och med nästa år träna den finska toppklubben HJK. Under sin aktiva tid (som fotbollsspelare) representerade Boström HJK under sammanlagt fem år.

Med tre omgångar kvar av årets Allfinska leder HJK serien med 1 poäng. Det ser därför ut som om ÖSKs förre tränare första uppgift skulle kunna bli att försvara ett ligaguld.

Hufvudstadsbladet: Sixten Boström tränar HJK nästa säsong

På morgonen kunde man läsa i papperstidningen att även Lennart Sjögren har klart med en ny arbetsgivare och ett nytt jobb. Hans sista arbetsdag hos ÖSK blir den sista november. I februari börjar han sitt nya jobb som förvaltare hos det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten. Det är Örebroporten som äger anläggningarna på Behrn Arena, med det är enligt Sjögren inte alls säkert att han kommer att jobba med dessa. Hans nya arbetsgivare äger ju en hel del fastigheter i stan. Dessutom är företaget aktivt med flera nybyggnadsprojekt.

Storstädning hos ÖSK

ÖSK skriver i kväll på sin hemsida, att klubbens sportsliga organisation kommer att ses över. Översynen kommer att ledas av Lennart Sjögren som sedan, när den är klar, kommer att lämna över det sportsliga ansvaret till någon annan.

Oklara beslutsgångar och alltför många beslutfattare har ofta nämnts som ett problem för  ÖSKs sportsliga organisation.Viktiga frågor har hanterats av ett antal olika intressenter, såsom styrelsen, fotbollskommittén, sportchefen, huvudtränaren och i vissa fall säkert även Spelarinvest. Detta har lett till att kraft och precision verkar ha saknats i beslutsfattandet och som alltid när många kockar varit inblandade har resultaten inte alltid blivit de allra bästa.

ÖSK har nu bestämt sig för att göra en ordentlig översyn av sina organisationsformer och i det sammanhanget känns det naturligt att det även kommer att ske ett byte på sportchefspositionen, även om det inte är Lennart Sjögren som varit ansvarig för den komplicerade organisationsstrukturen.

Bytet på sportchefsposten kommer dock inte att ske förrän i höst när den nya organisationen spikats, vilket väl känns rätt naturligt. Det lär ju vara svårt att rekrytera en sportchef till en organisation som ännu inte existerar. Dessutom har väl frågan var ÖSK spelar nästa säsong en stor betydelse både för den blivande sportchefen och för hur mycket denne får kosta ÖSK.

Tillägg: I (mån)dagens papperstidning kan man läsa att Sjögren kommer att vara sportchef för ÖSK hösten ut. Vilket väl i det här fallet är liktydigt med säsongen ut. Viktiga frågor som skall behandlas under den perioden är bland annat eventuella förlängningar av utgående spelarkontrakt.

ÖSK: ÖSK ser över den sportsliga ledningen
NA: Sjögren lämnar också ÖSK

Sjögrens ställning oklar

Papperstidningen har talat med ÖSKs sportchef Lennart Sjögren och av svaren att döma är han inte helt säker på om han kommer att få fortsätta i funktionen.
– Jag är också ansvarig för den dåliga sportsliga utvecklingen och min roll är givetvis ett mål för utvärdering och kritik, säger Sjögren till NA:s Lasse Wirström. Jag vet hur den här branchen fungerar och förstår att min roll är ifrågasatt. Det är upp till styrelsen att bestämma hur det fortsatta arbetet skall utformas. Om jag har förtroende eller inte återstår att se.

Det låter väl nästan som om han skulle förbereda ett återtåg eller att han i alla fall är medveten om att det inte är något som kan uteslutas.

Tills dess att något slags beslut är fattat kommer han dock att jobba vidare på att se till att truppen har de bästa möjiga förutsättningarna inför hösten. På den intressanta frågan om det finns ekonomiska möjligheter att förstärka truppen under sommarfönstret blir svaret positivt.
– Det finns möjligheter, det vet jag. Men exakt hur mycket som kan läggas på att förstärka truppen om vi ser det behovet är svårt att säga. Klubbens ekonomi får inte riskeras under några omständigheter, det har vår VD Jan Karlsson varit väldigt tydlig med.

På frågan om man redan nu tittar på förstärkningar blir svaret:
– Ja, det gör vi. Men innan man vet vilken eller vilka spelartyper som kan komma att behövas kan man inte gå in i förhandling.

Sjögren om Silly Season

Juha Väisänen har för Svartvitt intervjuat Lennart Sjögren nu när årets värvningskampanj är avslutad. Vad som återstår är att försöka ordna speltid åt de som inte tar plats på årets ersättarbänk samt att försöka förlänga kontrakten med spelare som sitter på utgående kontrakt och som man vill behålla.

Lennart får bland annat svara på vad han anser om ryktesspridningen under värvningsperioden, hur man skall hålla igång alla spelarna i den stora spelartruppen samt om det verkligen är färdigvärvat nu. På den sista punkten verkar han något svävande även om man från ÖSKs sida är nöjda med den trupp man har.

Läget är under kontroll, enligt Sjögren

Under de senaste dagarna har det spekulerats en del kring ”hoten” mot ÖSKs spelartrupp. Främst då hot i form av spelarförsäljningar. Om man nu skall betrakta detta som ett hot. Att ”vidareförädla” och sedan kunna sälja spelare vidare har ju blivit en del av ÖSK Elitfotbolls affärsidé, verkar det som.

Lennart Sjögren säger till NA:s Lasse Wirström, att han inte är speciellt orolig för närvarande. Lennart motiverar sin åsikt med att det är en lång väg från intresseförklaring till avslut liksom det faktum att ÖSK har en bred trupp, som bör kunna klara av att en eller annan spelare försvinner.

NA: Sjögren tror inte på spelarflykt från ÖSK