Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Futsals årsmöte

Ett epostmeddelande hamnade i min elektroniska brevlåda med följande innehåll:

Under måndagskvällen höll ÖSK Futsal sitt årsmöte där en ny ordförande och styrelse valdes av närvarande medlemmar. Medlemmarna följde valberedningens förslag vilket innebär att följande personer valdes in i styrelsen.

Ordförande
Andreas Sers (1 år)

Ledamöter
Johan Ivhall (2 år)
Remy Toro (2 år)
Måns von Stedingk (2 år)
Johan Larson (1 år)
Andreas Rasberg (1 år)

Adjungerade
Rose-Marie Frebran (1 år)
Lars-Peter Alexandersson (1 år)

Till revisorer valde man Peter Beijer och Anders Pettersson.
Till valberedningen valde man Erik Salén & Peter Johansson.
Efter mötet tackades Birgitta Ivhall, Andreas Pettersson, David Eriksson, Andreas Abrahamsson och Fredrik Holmqvist för sina insatser i styrelsen.

Onekligen förvånande att se Rose-Marie Frebrans namn dyka upp som adjungerad styrelsemedel. Tanke verkar vara att hon och Lars-Peter Alexandersson skall hjälpa till med strukturer och föreningsstyrningen.

SEF: Frebran fortsätter i styrelsen

Föreningen Svensk Elitfoboll (SEF) skriver på sin webbplats, att Stefan Andreasson från Elfsborg i ett fyllnadsval tar över den plats som IFK Göteborgs Frank Andersson lämnat ledig. Detta efter det att Andersson lämnat änglaklubben och i SEF:s styrelse.

Av artikeln framgår även, att Rose-Marie Frebran valts om för en ny period. Något som förvånar mig en smula eftersom hon väl inte längre har någon funktion i vare sig Elitfotboll eller i Fotbollsklubben.

I och med att Frebran fortsätter i både SvFF och i SEF så bibehåller hon sin ”makt”position inom svensk fotboll.

SEF: Elfsborgs Stefan Andreasson ny i SEF:s styrelse

SvFF: Fortsättning följer för Frebran

Svenska Fotbollförbundet lämnar på sin webbplats lite information om vad som väntar på det kommande förbundsmötet nu på lördag.

Bland programpunkterna finns bland annat val av förbundsstyrelse i tillämpliga delar. Rose-Marie Frebran, vars tvååriga mandat nu löper ut, föreslås till omval för en ny tvåårsperiod. Till ny ledamot i styrelsen förslås Anette Karhu, ordförande i Örebro Läns Fotbollförbund. Detta innebär att alla de tre kvinnliga styrelsemedlemmarna i SvFF:s kommer från Örebro. Den tredje är Annika Grälls, som sitter på ett mandat från Elitfotboll Dam (EFD), där hon är ordförande.

Rose-Marie Frebran är även vice ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och har alltså haft en styrelseplats i både SEF och SvFF. Det är dock tveksamt om hon kommer att fortsätta i SEF eftersom dessa styrelsemedlemmar brukar ha en direkt koppling till en klubb i Allsvenskan eller Superettan. I och med att Frebran lämnade ordförandeskapet i Örebro SK FK vid årsmötet 2017, så finns inte längre denna länk i hennes fall. SEF har sitt årsmöte nästa vecka och då lär det väl ge sig om hon sitter kvar även i denna förening.

SvFF: Inför förbundsmötet på lördag

SvFF: Omval föreslås för Frebran

Svenska Fotbollsförbundet har sitt årsmöte på lördag. Bland årsmötets punkter finns (givetvis) val av förbundets styrelse. Rose-Marie Frebran, som är en av de styrelsemedlemmar vars mandat har gått ut, föreslås till omval för en ny tvåårsperiod.

Dessutom föreslås att Annika Grälls, verksam vid Örebro Universitet, väljs in i styrelsen på Elitfotboll Dams mandat.

SvFF: Ökad kvinnlig representation föreslås
SvFF: Annika Grälls föreslås till förbundsstyrelsen

Nya uppdrag för Frebran

Häromdagen kunde man läsa, att ÖSK Fotbolls ordförande Rose-Marie Frebran av regeringen utsetts till nationell samordnare för att stärka en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet. Idag blev hon utnämd till ordförande i den parlamentariska kommittén om regional planering och bostadsförsörjning.

Frebran är även vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet resp. Föreningen Svensk Elitfotboll. Frebran är ju egentligen landshövding i Örebro län, men det jobbet kanske inte är så betungande. Möjligen – och här spekulerar Bloggen bara – kanske hon tycker att det nu är dags att lämna ordförandeuppdraget hos ÖSK Fotboll. I och med att fotbollsklubben väl kommer att ta över ansvaret för Örebro Elitfotboll AB fullt ut, så kommer nog det uppdraget att bli betydligt tyngre.

SEF: Frebran fortsätter i styrelsen

Fotbollkanalen har tagit del av valberedningens förslag till ny styrelse i Föreningen Svensk Elitfotboll – elitföreningarnas egna samarbetsorgan. ÖSK Fotbolls ordförande Rose-Marie Frebran har tidigare nämnts som kandidat till ordförandeposten i föreningen. De som stod bakom det förslaget fick dock raskt se sina önskemål torpederade, då ÖSK själva föreslog UEFA:s tidigare generalsekreterare Lars-Christer Olsson till posten.

De delar av valberedningen som ville se Frebran tycks därefter ha insett att allt motstånd var omöjligt och har nu nominerat Olsson till posten. Bloggen tycker att det är ett bra val. Olsson har ingen direkt klubbanknytning och kan därför förmodligen agera friare än om han hade en egen klubbens intressen att ta hänsyn till. Dessutom finns det med tanke på utvecklingen av ordförandevalet till Svenska Fotbollförbundet anledning att anta, att SEF kommer att sträva högre grad av självständighet från SEF.

Till styrelsemedlemmar föreslås följande personer: Rose-Marie Fredman (Örebro SK), Peter Hunt (IFK Norrköping), Lennart Karlsson (BK Häcken), Kenneth Håkansson (Landskrona Bois) Lars-Erik Nilsson (Falkenbergs FF), Bosse Fagerberg (Ljungskile SK).

Intressant och kanske till och med anmärkningsvärt är att ingen av storstadsklubbarna är representerade. (För Hisingen är väl ingen storstad).

SEF: Dagens kalldusch

I går blev det känt, att krafter inom föreningen Svensk Elitfotboll inkl. delar av valberedningen gärna ville se Rose-Marie Frebran som föreningens nya ordförande. Inte för att man egentligen ville ha Rose-Marie (verkar det som) utan för att man inte ville ha Lars-Christer Olsson som kandiderar och föreslagits av Elfsborg. Tydligen finns det krafter som motsätter sig Olsson och Frebrans kom väl upp, eftersom man ansåg att det var ett namn som många skulle kunna enas kring.

I går förnekade Rose-Marie all kännedom om att hon skulle kunna vara aktuell för posten, men ställde sig inte heller direkt avvisande till tanken. Idag kom så vad som nog var en ordenligt kallduach för  de intrigerande. ÖSK har nämligen till posten nominerat Lars-Christer Olsson – den person som ”man” inte ville ha. Tala om magplask.

Fotbollskanalen: ÖSK har nominerat Lars-Christer Olsson

Frebran mot SEF-toppen?

Fotbollskanalen skriver idag, att ÖSK Fotbolls ordförande Rose-Marie Frebran är valberedningens förslag till ny ordförande i föreningen Svensk Elitfotboll. Om hon själv vill – valberedningen verkar inte ha kollat upp den saken än, skriver Fotbollskanalen. Men det har man säkert gjort, vad är det för idé att läcka namnet på en kandidat, som man inte ens vet om han/hon vill kandidera?

Till NA säger dock Frebran, att för hennes del har frågan ännu inte varit uppe. Hon har inte haft någon kontakt med valberedningen,  hon vet inte vad ordförandeskapet innebär och hon vet inte hur hon skulle ställa sig till en eventuell förfrågan.

Rätt soppigt med andra ord. Det är möjligt att någon släppt ut Frebrans namn som en försöksballong från en valberedning, som av allt att döma inte vill se UEFA:s förre VD Lars-Christer Olsson på den posten. Olsson har nominerats av Elfsborg, men det finns uppenbarligen andra viljor inom fotbollsrörelsen.

För övrigt håller jag för en gångs skull helt med Olof Lund, när han i sin blogg kritiserar SvFF och SEF för frånvaron av verklig demokrati då förbundens högsta positioner skall tillsättas.

Rose-Marie Frebran är för närvarande ledamot både i SVFF:s och SEF:s styrelser. Enligt valberedningen hos SvFF så är hon föreslagen till omval den 23 mars.

Rose-Marie invald

Rose-Marie Frebran tog ytterligare ett steg mot toppen i den svenska fotbollshierarkin genom att idag låta sig väljas in i Svenska Fotbollförbundets styrelse. Hon representerar i denna styrelse Föreningen Svensk Elitfotboll i vilken hon är vice ordförande.

Den hale ålen Lars-Åkte Lagrell som för några år sedan gjorde allt som stod i hans makt för att störta ÖSK i fördärvet verkar ha glömt, att han då inte tyckte att vår järnlady var en riktig föreningsledare  av den gamla hederliga sorten.
– Rose-Marie Frebran har varit engagerad länge i Örebro SK och arbetat hårt de senaste åren för att ÖSK idag kommit tillbaka till en stark position som allsvensk fotbollsklubb, säger han nu.

Förhoppningsvis var det sista gången som Lagrell blev omvald. Han har blivit 70 nu och det var ett bra tag som han passerade sitt bäst-före datum.

Tyvärr omvaldes även Lagrells vapendragare Khennet Tallinger till ordförande i Diciplinnämnden, så svensk fotboll kan nog se fram emot ytterligare ett antal sanslösa bedömningar av den av allt att döma rätt klent begåvade skåningen.

Svenska Fotbollförbundet: Frebran invald, Lagrell omvald

Rose-Marie Frebran vice ordförande i SEF

ÖSK berättar på sin websida, att ÖSK Fotbolls ordförande Rose-Marie Frebran inte bara blev invald i Föreningen Svensk Elitfotbolls styrelse. Han har dessutom blivit vald till föreningens vice ordförande.

ÖSK kör med en något märklig rubrik på websidan: Notis: ÖSK-are vice ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll.

Vadå, hallå skulle jag vilja ropa. Vår kära landshövding och ordförande är väl tillräckligt känd i sin klubb för att hon skall kunna få sitt namn redan i rubriken istället för det helt anonymiserande begreppet ÖSK-are.