Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Lushtaku hemma igen

Kushtrim Lushtaku lämnade ÖSK i förtid.

I sommras kom ÖSK och Kushtrim Lushtaku överens om att avsluta spelarens kontrakt ett halvt år i förtid. Sedan dess har det varit tyst om det blev ett kontrakt någon annanstans. Jag har för mig, att han i första hand ville försöka få kontakt (och kontrakt) med någon tysk klubb, men det verkar inte ha gått så bra. NA skriver nämligen, att han i slutet av september anslöt till KF Drenica som spelar i Kosovos högsta liga. Klubben hör hemma i Kushtrims födelsestad Srbica (albanska Skënderaj) och han representerade klubben under åren 2008 och 2009.

Kushtrim lämnar

 

Kushtrim Lushtaku lämnar ÖSK i förtid.

NA skriver, att ÖSK och Kushtrim Lushtaku kommit överens om att avsluta kontraktet i förtid. Kushtrims kontrakt sträckte sig säsongen ut, men eftersom ÖSK inte ansåg att han skulle få någon mer speltid kom man överens om att avsluta det redan nu. Enligt ÖSK för att göra det lättare för Kushtrim att finna en ny klubb i Tyskland, dit han flyttar. Det kan ju ligga en del i det även om det kanske är i senaste laget eftersom det tyska seriespelet är på väg att dra igång just nu.

Kushtrim verkar ha hamnat väldigt långt ner i ÖSKs frysbox. Att allt inte stod rätt till började man ana när ”hans plats” på avbytarbänken togs över av Simon Leonidsson i bortamatchen mot Åtvidaberg.

Kushtrim avstängd

I papperstidningen kan man idag läsa, att Kushtrim Lushtaku blivit avstängd två matcher av ÖSK på grund av diciplinära skäl. Bakgrunden till avstängningen är att Kushtrim var ute sent på kvällen på en av Örebros krogar två dagar före Kalmarmatchen. Kushtrim säger till tidningen att han inte anser, att han gjort något olämpligt, vilket väl i det här sammanhanget kan likställas med alkoholförtäring. Han förstår dock, att det hela inte sett bra ut och accepterar bestraffningen, även om han tycker att en matchs avstängning borde ha räckt.

Något större avbräck för ÖSK innebär inte avstängningen. Kushtrim har stått långt från årets startelvor, men efter en period helt utanför allsvenskt spel så har han i alla fall kämpat sig till en plats som en av de spelare som kan bytas in. Men det finns andra i truppen som kan ta den rollen. För honom själv är händelsen ett allvarligt avbräck, eftersom  han verkade vara på väg mot att få ett större förtroende från tränarnas sida.

När man läser tidningen kan man få intrycket att det var på supporträffen häromdagen som ÖSK-ledningen uppmärksammades på problemet. Jag fick dock inte den uppfattningen. En allmän fråga om klubbens alkoholpolicy ställdes och ÖSKs representanter kopplade själva genast ihop det med Kushtrim. Sixten Boström sade för övrigt, att om han redan i samband med Kalmar-matchen känt till saken , så hade Kusthrim inte fått någon plats i matchtruppen.

Tomt efter Bedoya

Sista passet med gänget? Alejandro Bedoya fick hedersuppdraget att leda torsdagspassets uppvärmning.

Alejandro Bedoya lämnar kvar ett stycke tomhet efter sig . Inte bara på Eyravallens mittfältsregioner utan även i Eyravallsbloggen. Vad skall man skriva om en dag som denna? Spekulationerna om en eventuell ersättare har ju inte ens dragit igång på allvar än. (Bloggen skulle för egen del gärna se Eidurs landsman ettermyran Ari Skulasson som ersättare. Men det gör kanske inte Cain Dotson).

Alejandro firade sin första dag som skotskt fullblodsproffs med en träningssejour tillsammans med det gamla gänget på Behrn Arena. Han ville tydligen inte riskera att tappa formen under den tid som det tar att klara ut visumformaliteterna. Sixten gav honom till och med hedersuppdraget att ta täten under uppvärmningsövningarna. Såvitt jag såg deltog han även i passets passningsspecialträning, men när det blev dags för mer matchliknande träning passade han.

Som syn på bilden ovan gick ha ut i första par tillsammans med Valdet Rama. Samarbetet avbröts dock redan efter någon minut, då Valdet ansåg att han tränat klart och i stället uppsökte Martin Magnusson. Av de efterföljande gesterna verkade det som om allt inte var ok med ett av hans knän. Sedan försvann han. Hans landsman (som inte är hans landsman) Kushtrim Lushtaku kom inte alls ut. Men det kan ju vara så att det inte räckte med att byta vattenflaskor. Övriga fd. sjuklingar (Staaf, Astvald och Kihlen) var på plats även om Kihlen inte tränade (utomhus). Paulinho joggade några varv (ljumskarna?) och såg så där enormt uttråkad ut som bara brasilianska fotbollsspelare kan göra när de måste träna utan boll. Tommy Wirtanen körde rätt hårt vid sidan av. William Ataskadeh har dessutom återvänt till den utomhustränande kontingenten.

Bloggen hade egentligen tagit sig till Behrn för att kolla in veckans provspelare Zlatan Krizanovic. Denne visade dock inte upp något som skulle kunna indikera att han kommer att bli svaret på ÖSKs aftonbön om en Hadad stand-in. Nu var bloggens intresse förvisso något splittrat eftersom jag fick en intressant samtalspartner, så jag kan ha missat något. Träningspasset avslutades med något som nästan såg ut som ett fullplansspel (målen framdragna till målområdesgränserna). Sixten smidde planer inför Mjällbymatchen och i de planerna ingår det inte att skicka långa bollar mot ett centralt placerat fyrtorn. Så Krizanovic blev kanske något missgynnad av valet av träningsupplägg. Men ändå, det var ingenting i hans agerande som tände något ögonblickligt ha-begär. Jag tror för övrigt att det kan bli en intressant match mot Mjällby med ett lite annorlunda upplägg av det offensiva spelet.

Bunjaku om Rama och Lushtaku

Svartvitts Sarp Yesil har gjort en riktigt intressant intervju med den kosovanske förbundskaptenen Albert Bunjaki. Denne, som har en fotbollsmässig bakgrund i hos bland annat ÖSK Ungdom och Kalmar FF, var tipsare/förmedlare när Valdet Rama och Kushtrim Lushtaku rekryterades till ÖSK. Bunjaki ger bakgrunden till att spelarna valde Örebro och om hur han ser på deras framtida utvecklingsmöjligheter.

Svartvitt: Exklusiv intervju med Albert Bunjaki: ”Han påminner mig om Emir Bajrami”

Kontraktsperioder

I samband med att Paulinho värvades till ÖSK har papperstidningen också ”avslöjat” hur långa kontraktsperioder som gäller för några av årets nyförvärv. Detta är vanligtvis någonting som ÖSK brukar välja, att inte kommentera. Enligt tidningen rör det sig om följande:

Andreas Haddad: Tre år, alltså säsongerna 2011, 2012 och 2013.
Kushtrim Lushtaku: Två år, alltså säsongerna 2011 och 2012.
Valdet Rama: Två och ett halvt år, alltså fram till och med sommaren 2013.
Paulinho: Två år, alltså säsongerna 2011 och 2012.

Eftersom alla tre spelarna nog har som sin personliga målsättning att på sikt lämna ÖSK för nya fotbollsuppdrag på kontinenten, så kan man konstatera, att det nog i första hand är Valdet Rama (eller möjligen hans agent), som tänkt till lite extra beträffande kontraktsperioden. De större europeiska ligorna spelar höst – vår och det är under sommaren som klubbarna restaurerar sina spelartruppen. Möjligheterna att få ett bra kontrakt efter det svenska säsongsslutet är betydligt mer begränsade. Vid den tidpunkten handlar det mer om kompletteringsvärvningar hos lag som inte lyckats så bra.

ÖSK i Turkiet – mars 2011

ÖSKarna har visserligen redan varit i Turkiet en gång i år, på samma plats dessutom (i Antalaya) och bott på samma hotell, men det räknas liksom inte. Då var man där för att Behrn Arena kläddes om – nu är det dags för det årliga försäsongsträningslägret.


110316.
ÖSKs egen videobloggare Tommy Wirtanen rapporterar klart slut från Antalaya.


110316.
Videobloggare Alvbåge balanserar som vanligt på gränsen mellan buskis och genialitet i det sista avsnittet av Turk-TV. Det är så dåligt att det blir riktigt bra – speciellt ÖSK-ramsan på turkiska på slutet skulle nog kunna bli en riktig hit.


110316.
Johan Tollén krönika (NA): Här handlar allt om snabbheten


110316.
NA: Almebäck: En dröm slår in


110315.
Valdres FK: Matchrapport.


110315.
NA-TV: Höjdpunkter (video)


110315.
Alvbågebloggen: Turkiet: Alltid kul med seger


110315. Utrensningar på Eländeslistan.
Ett stort antal spelare kunde anmäla sig som tillgängliga för spel, då ÖSK mötte Valdres FK nu på eftermiddagen. Saknas fortfarande gör Samuel Wowoah och Valdet Rama, som båda är fotskadade. Dessutom uteblev av okänd anledning Per Johansson.


110315.
NA direktrapporterade matchen mot Valdres FK.


110315.
NA skriver, att det nog inte blir något spel för Valdet Rama idag heller. Bra så, det finns ingen anledning att riskera att slå upp fotskadan i en match mot ett lag från den norska tredjedivisionen.


110315.

ÖSKs blivande tisdagsmotståndare från Valdres FK skriver om matchen på sin hemsida. Magnus Kihlberg är en spelare som man kommer ihåg från hans tid i Norge.


Läs mer

Kushtrim Lushtaku till ÖSK

Kushtrim Lushtaku.          Foto: TSV 1860 München

110305.
Svartvitt har intervjuat Kushtrim och tagitt reda på hur det kom sig att han gick från en av Europas starkaste fotbollsnationer till Sverige. Det framkommer också att kontraktet är tvåårigt.

110301 kväll.
Slutet på den rätt långdragna historien om den felande (anfalls)länken blev trots allt och till sist en värvning av Kushtrim Lushtaku. Jag var rätt så säker på att han redan var avskriven efter det att ÖSK värvat Valdet Rama och verkade ha siktet inställt på en ytterligare en spelare som dock inte opererade på vänsterkanten. Paulinho (Häcken)s namn kom upp och FotbollDirekt hävdade ju till och med att allt var klart med brassen. Men det var det alltså inte. Något gick snett med honom och ÖSK fick gå tillbaka till Plan B (eller om det var C). För om man från början velat ha Kushtrim hade man kunnat göra klart med honom redan för någon vecka sedan.

ÖSK: Kushtrim Lushtaku klar för ÖSK Fotboll.
NA: Kushtrim klar för ÖSK
TSV 1860 München: Kushtrim Lushtaku wechselt nach Schweden


Läs mer

Sjögren: Inget är klart än

NA har fått tag på Lennart Sjögren för att försöka reda ut hur pass klara de nästan helt klara spelarövergångarna egentligen är. Inte helt klara, säger Lennart som dock av Lasse Wirströms artikel att döma verkar tro att de så småningom kommer att bli klara. Det kan dröja till nästa vecka, men det kan också gå fortare eller kanske ta längre tid.

Jag tror som sagt, att man i princip är överens med spelarna, men att man även måste göra klart med deras föreningar. Frågan är sedan hur snabba dessa är med sitt pappersarbete. Tyskarna bör väl kunna vara rätt effektiva, medan en regional klubb i Brasilien rimligtvis behöver mer tid på sig.

Beträffande Kushtrim Lushtaku så är denne definitivt ett andrahandsalternativ i dagsläget. ÖSK har sagt att för honom gäller det att vänta och se (och hoppas).

Om bloggen skulle tillåta sig att gissa lite, så tror den nog att Valdet Rama skulle kunna vara klar mot slutet av veckan, medan det lär dröja en bit in i nästa vecka innan Paulinhos papper är klara för registrering.